• Sonuç bulunamadı

Ankara Üniversitesi T›p fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve ‹nfeksiyon Hastal›klar› AB Dal›, Ankara

bilir. 500mg’l›k tabletler çocuklar›n almas› için büyüktür ve pembe renkli olmas› nedeniyle flekere benzemektedir ve küçük çocuklarda öl- dürücü dozlar›n al›nmas›na neden olabilir. Önerilen haftal›k dozlarda ciddi göz hasarlar› görülmez. Gebelerde güvenle kullan›labilir.

Dünyan›n birçok bölgesinde bulunan klorokin dirençli P.falciparum malaryas›nda önerilen rejimler flöyledir:

1) En etkili rejim olarak haftal›k 250mg Meflokin dozu (tok kar›na)

eriflkinler için önerilmektedir. Seyahatten 1 hafta önce bafllan›r, seya- hat süresince kullan›l›r, döndükten sonra 4 hafta daha sürer. Mefloki- ne karfl› direnç Tayland’›n s›n›r bölgelerinde, Papua Yeni Gine, Tropi- kal Afrika’n›n baz› bölgelerinde görülmektedir. Gastrointestinal semptomlar, irritabilite, uykusuzluk, kabus görme, bafl a¤r›s›; çok na- dir de daha ciddi reaksiyonlar, toksik psikoz ve halüsinasyonlar gibi yan etkiler bildirilmifltir. Bu nedenle psikiyatrik bozukluk ve epilepsi hikayesi olanlar ile kardiak iletim anormalli¤i olanlarda Meflokin kul- lan›lamaz; gebelerde ve küçük çocuklarda güvenle kullan›labilir.

2) Doksisiklin, Meflokini tolere edemeyen veya kontrendikasyon bulu-

nan kiflilerde 100 mg günlük dozlarda eriflkinlerde kullan›labilir; gebelere

veya β 8 yafl çocuklarda kullan›lamaz. Fotosensitivite, gastrointesitinal etki-

ler ve moniliaz yan etkileri görülebilir. Endemik bölgeye ulaflmadan 1-2 gün önce bafllan›p, seyahat süresince ve döndükten sonra 4 hafta daha kullan›l›r. 3) Meflokin ve doksisiklin kullanamayanlar için haftada bir 500mg Klorokin fosfat + 200 mg/gün Proguanil önerilmektedir; gebelerde güvenle kullan›lmaktad›r. Ancak bu kombinasyon en az etkili rejim- dir, bu rejimi alanlar yanlar›nda acil malarya tedavisi için Fansidar (primetamin-sulfadoksin) tafl›mal›d›rlar.

4) Son y›llarda daha etkin rejim olarak günlük 1 tablet Malarone (250 mg atovaquone / 100 mg proguanil kombinasyonu) tercih edil- mektedir. Endemik bölgeye ulaflmadan 1-2 gün önce bafllan›p, seyahat süresince ve döndükten sonra 4 hafta daha kullan›l›r. Nadiren kar›n a¤- r›s›, bulant›-kusma ve bafla¤r›s› görülebilir. Böbrek fonksiyon bozuk- lu¤u olanlar ile gebeler, 11 kg.dan hafif çocuklar ve emziren annelerin kullanmas› önerilmez.

Malarya endemik bölgelere seyahat edecek gebelere, e¤er zorunlu- luk yoksa seyahatlerini ertelemeleri önerilir; seyahat zorunlu ise klo- rokin ve ilk trimestr klinik deneyimleri az olmakla birlikte meflokin güvenli olarak kullan›labilmektedir.

Son y›llarda klorokine dirençli Plasmodium vivax malaryas› Endo- nezya, Papua Yeni Gine ve Güneydo¤u Asya’n›n baz› bölgelerinde ve Latin Amerika’da görülmektedir. P.vivax ve Plasmodium ovale ma- laryas› relapslar›n› önlemede Primakin hergün ve endemik bölgeden ayr›ld›ktan sonra 14 gün boyunca kullan›lmal›d›r.

Turist diyaresi, hafif atefl, abdominal a¤r› veya kusma ile karakteri- ze bir durumdur. Hastal›k kontamine su ve g›dalarla oluflur. En önem- li etiyolojik ajan enterotoksijenik Escherichia colidir (ETEC). Di¤er s›k rastlanan etkenler Campylobacter jejuni ve Shigella-Salmonella türleri olup; Vibrio parahaemolyticus, Aeromonas türleri de daha na- dir görülen etkenlerdir. Rotavirus ve Norwalk ajanlar s›k görülen viral etkenlerdir. Turist diyaresinde antibiyotik kullan›m› diyare görülme insidans›n› azaltt›¤› gösterilmekle birlikte, Hastal›k Kontrol Merkezle- ri (CDC) antibiyotik profilaksisi önermemektedir. Su-g›da ve el hijye- ni tedbirleri yeterli kabul edilmektedir.

Veba: Veban›n endemik veya epizodik oldu¤u Hindistan ve spora- dik vakalar›n görüldü¤ü Asya, Güney Amerika ve Afrika’daki bölge- lere gidenlere tetrasiklin 500 mg günde 4 kez veya doksisiklin 100 mg

C ) ‹mmunoprofilaksi (Afl›lama)

‹nfeksiyon hastal›klar›n›n, bu arada seyahat infeksiyonlar›n›n ön- lenmesi amac›yla geliflmifl ve geliflmekte olan ülkeler, ulusal ve ulus- lararas› politikalarla örne¤in havalimanlar›n›n sanitasyonu, etkin afl›la- ma programlar›n›n uygulanmas› gibi çal›flmalara büyük önem vermek- tedir. Ancak tropik bölgelerde endemik infeksiyonlar›n s›kl›¤›, hijyen flartlar›n›n kötülü¤ü gibi nedenler önemli sorunlar olarak karfl›m›za ç›kmaktad›r. Bu nedenle WHO, baz› ülkelere seyahat edeceklere ya- p›lmas›n› önerdi¤i afl›lar› gösteren bültenler yay›nlamaktad›r. WHO ve CDC’nin resmi internet sitesinde seyahat infeksiyonlar› riskleri, ülke- ler ve hastal›klar baz›nda, sa¤l›kl› ve özellikli bireyler için detayl› bir içerik ve ilgili internet sayfalar›na ba¤lant›lar sunulmaktad›r.

Seyahat edenleri afl›lamada amaç, yaln›zca infeksiyonla rezervuar olabilen yolcular› de¤il, seyahat edilen bölge insanlar›n› da korumak- t›r. WHO, 1957’de uluslararas› sa¤l›k yönetmeli¤ini kabul ederek, sa- r› humma, kolera, çicek gibi infeksiyonlara karfl› afl›lar›n baz› ülkeler- de ve bu ülkelere giriflte zorunlu olarak yap›lmas›n› öngörmüfltür. An- cak bu afl›lar›n gereklili¤i, her ülkenin kendi sorumlulu¤unda olup za- man zaman güncellefltirilmektedir. Örne¤in en son endemik çicek has- tal›¤› olgusu Ekim 1977’de görülmüfl, WHO 8 May›s 1980 tarihinde- ki toplant›s›nda, çicek hastal›¤›n›n yeryüzünden silindi¤i bildirilmifl ve uluslararas› seyahatlerde çicek afl›s› sertifikas› aranmas›na son veril- mifltir. Kolera afl›s› da 1988 y›l›ndan itibaren zorunlu afl›lar listesinden ç›kar›lm›flt›r. Halihaz›rda uluslararas› seyahatlerde zorunlu tutulan tek afl› sar› humma afl›s›d›r.

Sar› Humma: Tropikal Afrika ve Güney Amerika’ya gideceklere zorunlu olarak yap›lmas› gereklidir. Canl›, atenüe 17D suflu kullan›lan afl› tek doz yap›l›r, ömür boyu ba¤›fl›kl›k sa¤lar. Ancak endikasyon varsa (bu bölgelere s›k seyahat gibi) 10 y›lda bir rapel önerilir. Hasta- l›¤›n endemik olmad›¤›, ancak vektör sivrisineklerin oldu¤u ülkelere gidenlere de afl› uygulanmal›d›r. Seyahat edenlerin WHO taraf›ndan kabul görmüfl sar› humma afl›s›n›n uyguland›¤›na dair bir afl› kart› ib- raz etmeleri zorunludur. Bu, WHO’nun onaylad›¤›, afl› preparat›n›n ve afl›n›n uyguland›¤› ülkedeki merkezlerin geçerli ve WHO’ya ba¤l› ol- du¤unu gösterir bir afl› kart›d›r; kart, afl›n›n yap›ld›¤› tarihin 10 gün sonras›ndan itibaren 10 y›l geçerlidir. Bu afl›, hem infeksiyonun ende- mik oldu¤u bölgelerde korunmak için hem de bu ülkelere ve sonradan gidilecek ülkelere girmek için gereklidir; afl› ayn› zamanda endemik ülkelerden gelenler için de gerekmektedir. Afl›lama gün-ay-y›l olarak afl› kart›na kay›t edilmelidir. Dokuz ay›n alt›ndaki çocuklara, yumurta allerjisi olanlara, gebe veya immünsüpresif hastalara yap›lmamal›d›r. Afl›lamadan 5-10 gün sonra %2-10 oran›nda bafla¤r›s›, kas a¤r›s›, ha- fif atefl ve di¤er minör semptomlar görülebilir.

Kolera: Kolera afl›s›, 1988’den beri zorunlu de¤ildir. Koleran›n en- demik oldu¤u Güney Amerika gibi ülkelere epidemiler s›ras›nda seya- hat edenlere önerilebilirse de genelde hiçbir ülke için zorunlu uygula- ma yoktur; endemik bölgeye seyahat edenler, uygun g›da ve hijyenik su temini sayesinde afl›dan daha güvenli bir koruma sa¤lamaktad›r. Yüksek riskli kiflilere 1-4 hafta arayla 2 doz 0.5 ml im. veya sk. yap›- lan parenteral inaktive afl› 3-6 ay ba¤›fl›kl›k sa¤lar. Üretilen oral canl› ve rekombinan subünit (Vibrio cholerae 01) afl›lar› (Dukoral®, Biotec

AB; Mutacol®, Berna) yan›nda, Vibrio cholerae 0139 serogrubuna

karfl› koruma sa¤lad›¤› gösterilen afl› çal›flmalar› mevcuttur. Menengokoksik Menenjit: Menengokoksik menenjit dünyan›n her bölgesinde endemik olmakla birlikte, Suudi Arabistan, Orta ve Do¤u (sahra alt›) Afrika, Nepal, Hindistan’n›n baz› bölgelerinde ve Mo¤olis- tan’da Neisseria meningitidis serogrup A ve C’ye ba¤l› epidemiler yapmaktad›r. Bu endemik bölgelere gideceklere 0.5ml’lik tek doz dört de¤erli A/C/Y/W135 afl›s› önerilmektedir; öyle ki, özellikle Hac ziya- retlerinin yap›ld›¤› Suudi Arabistan tüm vize baflvurular›nda menen-

endemik bölgelerde görev yapan sa¤l›k çal›flanlar›, sahada çal›flan araflt›rmac›lara, kamp yapanlara, uluslararas› uçufl personeline, ende- mik bölgeye gidecek askeri personele önerilmektedir. Gebelerde yük- sek riskli durumlar d›fl›nda kullan›lmamal›d›r.

Tifo: Geliflmekte olan ülkelerde endemiktir ve sa¤l›kl› su ve hijye-

nik yiyecek takibinin yap›lam›yaca¤› bu bölgelere gideceklere tifo afl›- s› önerilmektedir. Parenteral tüm hücre afl›s› art›k kullan›lm›yor; pa- renteral Vi kapsüler polisakkarid afl›s› ≥ 2 yafl 0.5 ml/ im. tek doz, 2 y›lda bir rapel veya oral, canl›-atenüe Ty21a afl›s› 48 saatte bir günde 1 kapsül, 4 dozda 5 y›lda bir rapel yap›larak kullan›lmaktad›r. Daha önceden afl›lanmam›fl ve acil olarak endemik bölgeye seyahat edecek- ler için Vi kapsüler polisakkarid afl›s› idealdir.

Çicek: En son endemik çicek hastal›¤› olgusu 1977’de bildirilmifl-

tir. WHO, 1982’den beri çicek afl›s›n› uluslararas› sertifikadan ç›kar- m›flt›r. Hastal›¤›n görülebilece¤i bölgeye giden askerlere uygulanabil- mektedir.

Uluslararas› yönetmeliklerde zorunlu tutulmam›fl olmas›na ra¤men baz› afl›lar Kuzey Avrupa, ABD, Kanada, Avusturalya ve Yeni Zelan- da d›fl›ndaki yerlere yap›lan seyahatler için uygulanmas› önerilmekte- dir:

Poliomiyelit : Poliomyelit, geliflmekte olan ülkelerde halen tehlike-

lidir ve daha önceden afl›lanmam›fl eriflkinler paralitik komplikasyon- lara aç›kt›r. Primer çocukluk ça¤› afl›lamas› olan kiflilere poliomyelit riski yüksek olan baz› Asya ve Afrika ülkelerine seyahatlerinde tek doz rapel önerilmektedir. Önceden afl›lanmam›fl veya afl›lanmas› ta- mamlanmam›fllar›n, afl›ya ba¤l› paralizi riski bulunmayan inaktif-po- tensi art›r›lm›fl poliomyelit afl›s› (eIPV) ile afl› flemalar›n› tamamlama- s› önerilir. Geliflmekte olan yörelere gitmek isteyen gebelere inaktif afl› yap›lmal›d›r. E¤er kifli afl›lanmam›fl ve seyahate 4 haftadan daha k›sa süre kalm›flsa tek doz afl› yap›lmal› ve rutin afl›lanmaya devam edilme- lidir.

Difteri-Tetanus: Uluslararas› seyahat edeceklerin hepsi afl›l› olma-

l›d›r. Difterinin son y›llarda epidemilerinin görüldü¤ü eski Sovyetler Birli¤i ile Do¤u Avrupa ülkelerine gidecekler mutlaka difteriye karfl› afl›l› olmal›d›r. Özellikle tropikal ülkelerde s›k karfl›lafl›lan tetanusa karfl›, meydana gelebilecek kazalar nedeniyle tetanus ba¤›fl›kl›n›n tam olmas› gereklidir. Bu nedenle uluslararas› seyahat edenlere 4-8 hafta arayla 3 doz Td uygulamas› önerilmektedir.

K›zam›k-K›zam›kç›k-Kabakulak (MMR): 1957’den önce do¤anlar

k›zam›¤a karfl› do¤al ba¤›fl›k kabul edilirler ama 1957’den sonra do- ¤anlar k›zam›¤a karfl› korunmal›d›r. Daha önce iki doz k›zam›k afl›s› ve k›zam›k geçirme hikayesi olmayanlara e¤er kontrendikasyon yoksa tek doz afl› yap›labilr. K›zam›k afl›s› immün yetmezli¤i olanlar ve ge- beler için kontrendikedir (canl› afl›); mutlak endikasyon varsa AIDS hastalar›na uygulanabilir. Yurt d›fl›na seyahat edecek çocuklara mut- laka MMR, DTaP-P (difteri-tetanus-asellüler pertüssis-poliomiyelit) ve Haemophilus influenzae tip b afl›lar› afl› flemas›na uygun olarak uy- gulanmal›d›r

Kuduz : Dünyada çok az ülkede eradike edilebilmifltir; Orta ve Gü-

ney Amerika, Hindistan, Güneydo¤u Asya ve Afrika’n›n büyük bir k›sm›nda halen endemiktir. Temas öncesi profilaksi endemik bölgele- re gidenlere özellikle risk grubu oluflturacak kiflilere ( küçük çocuklar, koflucular, hayvanlarla u¤raflanlar ve tarla iflçileri) 3 doz 1 ml (HDCV) intramüsküler ve intradermal deltoid kas› bölgesinden yap›lmas› öne- rilmektedir. Temas öncesi profilaktik afl› olanlara, kuduz temas› var- sa, iki doz afl› yap›l›r; 2 y›l korunma sa¤lar. Yüksek risk alt›ndakilere her 6 veya 12 ayda bir rapel yap›larak antikor titresi korunmaya çal›- fl›l›r. Klorokin ve di¤er antimalaryaller intradermal verilen HDCV’ye karfl› oluflan antikor yan›t›n› azalt›r. Bu yüzden malarya endemik böl- geye giden ve antimalaryal alanlara intramusküler profilaksi yap›lma- l›d›r.

‹nfluenza ve Pnömokok Afl›lar› : ‹nfluenza afl›s› seyahat edenlere

rutin olarak önerilmemektedir. ‹nfluenza kuzey yar›m kürede Kas›m- Mart aylar›nda, güney yar›m kürede May›s- Ekim aylar›nda; tropikal bölgelerde y›l›n her ay›nda görülmektedir. ‹nfluenza infeksiyonu ge- çirme riski olanlara endemik yörelere seyahat etmeleri durumunda uy- gulanmas› önerilir. Pnömokokal polisakkarid afl›s› yüksek infeksiyon riski tafl›yan kiflilere yap›lmal›d›r. Bu iki afl› ayn› zamanda yap›labilir; etkilerinde bir azalma veya yan etkilerde bir artma gözlenmez.

Tüberküloz: BCG afl›s›, geliflmekte olan ülkelere seyahat edenlere,

tüberkülin cilt testi negatif kiflilere önerilebilir.

Hepatit A, B: Altyap› bozuklu¤u olan, geri kalm›fl ve geliflmekte

olan ülkelerde Hepatit A endemik olup, ba¤›fl›k olmayanlara seyahat- ten en az 2 hafta önce afl› önerilir; 6. ayda pekifltirme dozu yap›l›r. ‹m- münglobulinler, yak›n tarihli seyahat mecburiyeti varsa ve 2 yafl›n al- t›nda çocuklarda koruma sa¤layabilen di¤er bir alternatiftir. Üç aydan k›sa süreli seyahatlerde 0.02 ml/kg intramüskuler tek doz uygulanabi- lir. Daha uzun süre kalacaklar için 4-6 hafta arayla 0.06ml/kg uygula- nabilir. Hepatit B, geliflmekte olan ülkelerde yayg›nd›r. ‹fl gezileri, uzun süreli yurt d›fl› gezilerinde, özellikle fuhufl sektörünün yayg›n ol- du¤u ülke gezilerinde, bölge insanlar›yla cinsel iliflki kurmak, di¤er cinsel yolla bulaflan hastal›klar gibi hepatit B için de artan risk tafl›- maktad›r. Ayr›ca kontrolsüz kan-kan ürünleri kullan›m› da halen baz› ülkelerde risk tafl›maktad›r. Kiflilerin seyahat öncesi rutin afl› flemas›y- la afl›lanmalar› önerilmektedir.

Malarya: Esas olarak kemoprofilaksinin yo¤un kullan›ld›¤› bu has-

tal›¤›n önlenmesinde afl› çal›flmalar› da oldukça fazlad›r. Rekombinan ve sentetik sporozoit afl›lar›, merozoit afl›lar›, zigot ve gametosit afl›lar› ile karma afl›larla çal›flmalar yap›lmakta ve farkl› oranlarda etkinlikler- den bahsedilmektedir.

Veba : Hindistandaki salg›n ve sporadik Asya, Güney Amerika ve

Afrika’daki vakalar, yüksek riski olanlara (tarla çal›flnalar›, ekolojist- ler,…) afl› yap›lmas› gerekti¤ini düflündürmektedir. Dört hafta veya daha fazla ara ile iki afl›, ikinci dozdan 4-12 hafta sonra üçüncü afl› yap›l›r. Bulafl riski devam ediyorsa her 6-12 ayda bir rapel uygulan›r.

Japon B ensefaliti: Çok seyrek olarak Japon B ensefalitinin en-

demik oldu¤u Uzak Do¤u ve Güney Do¤u Asya ülkeleri, Endonezya, Tayland, Malezya, Filipinler ve Do¤u Rusya’ya seyahat edenlerde, k›rsal bölgelere gidenlerde risk fazlad›r; flehirlere giden ve k›sa süreli kalanlarda risk çok azd›r. Endemik k›rsalda 1 aydan fazla kalacaklara 3 doz afl› önerilir ( 0.-7. ve 30. günler); risk devam ediyorsa 2 y›l son- ra bir rapel yap›l›r. Afl› yan etkilerinin seyahati engellememesi için son afl› dozunun seyahatten en az 10 gün önce uygulanmas› önerilmek- tedir.

Kenelerle bulaflan ensefalit: Orta ve Do¤u Avrupa ile Sovyetler

Birli¤inin ormanl›k alanlar›nda Nisan-A¤ustos aylar›nda daha fazla görülmektedir. Hastal›¤›n endemik oldu¤u ormanl›k alanlara gidecek- lere ve oradan gelenlere afl› önerilmektedir. Avrupada kullan›mda olan afl› 6 ayl›k bir süre içinde 3 doz yap›larak primer ba¤›fl›kl›k sa¤lanabil- mektedir. Lyme afl›s›, hastal›¤›n endemik oldu¤u Kuzey Amerika böl- gelerine seyahatlerde Mart-Nisan aylar›nda 2. dozu olacak flekilde, 1.dozdan 4 hafta sonra ve 12. ayda rapel uygulamas› fleklinde 3 dozda yap›labilmektedir, zorunlu de¤ildir.

fiistozomiyaz ve toksoplazmoz için afl› çal›flmalar› devam etmek-

tedir. Afrika tripanozomiyaz› için güvenilirli¤i tart›flmal› bir afl› mev- cuttur, ancak koruyucu giysi kullanma ve sinek kovucular daha ön- celikli tedbirdir.

Oral Adenovirus tip 4 ve 7 afl›s› ve antraks afl›s› endemik bölgeler- de görevli askerlere önerilen afl›lard›r.

Uluslararas› seyahate ç›kacak olanlar ülkemizde resmi olarak, gidece¤i yer ve kalaca¤› tarihi belirtmek suretiyle bizzat dilekçe ile ‹l Sa¤l›k Müdürlüklerine (Bulafl›c› Hastal›klar ve S›tma Savafl Da-

30 Mart - 03 Nisan 2003

ire Baflkanl›¤›’na) baflvurduklar›nda gerekli ilaçlar› temin edebil- mektedir.

KAYNAKLAR

1. Centers For Disease Control and Prevention. Health Information for International Travel 2001-2002. Atlanta, Geogia, USA. (Yellow Book: http://www.cdc.gov/travel/yb/index.htm )

2. Wolfe MS. Protection of Travelers. In:Mandell GL, Dolin R, Bennet JE (eds). Principles and Practice of Infectious Disease. 5th

ed. Philedelphia: Churchill-Livingstone, 2000: 3246-53.

3. Döller PC. Vaccination of Adults against Travel-Related Infactious Diseases, and New Developments in Vaccines. Infection 1993: 21(1):1-17. 4. National Center for Infectious Diseases, Travelers’ Health,

http://www.cdc.gov/travel/destinat.htm

5. Summary of Health Information for International Travel, The Blue Sheet http://www.cdc.gov/travel/blusheet.htm

6. International Travel and Health. http://www.who.int/ith/index.html 7. Gardner P, Cunha BA. Antibiotic Prophylaxis and Immunizations. In:

Cunha BA (ed). Antibiotic Essentials. New York. Physicians’ Press, 2002: 244-7.

8. Orenstein WA, Wharton M, Bart KJ, Hinman AR. Immunization In:Mandell GL, Dolin R, Bennet JE (eds). Principles and Practice of Infectious Disease. 5th ed. Philedelphia: Churchill-Livingstone, 2000: 3207-34.

9. Ajjan Nizar. Vaccination. 3rd ed. Pasteur Mérieux Sérums & Vaccins S.A. Lyon, France, 1992.

10. Ledon T, Valle E, Valmaseda T, et al.Construction and characterisation of O139 cholera vaccine candidates.Vaccine 2003 Mar 7;21(11-12):1282- 91.

11. Plotkin SA. Vaccination in the 21st Century. JID 1993: 168:29-37. 12. Orenstein WA. Vaccination, Immunization. In: Wyngaarden JB, Smith LH,

Bennett JC (eds). Cecil Text Book of Medicine. W.B. Saunders Company Philadelphia: 1996: 40-6.

13. Travel Medicine. In: Wilks D, Farrington M, Rubenstein D. (eds.). The Infectious Diseases Manual. Great Britain. Blackwell Science. 1998: 138- 52.

Amerikan Lejyonlar› Pensilvanya Departman›n›n elli sekizinci ge- leneksel y›ll›k toplant›s› 21-24 Temmuz’da Philadelphia’da Statford otelinde toplanm›fl ve toplant›ya yaklafl›k 4400 kifli kat›lm›flt›r. Bun- lar›n aras›ndan 182’si bilinmeyen bir nedenden ötürü hastalanm›fl, 147 (%81) kifli hastaneye kald›r›lm›fl, 29 (%16) kifli hayat›n› kaybet- mifltir. Yo¤un çal›flmalar sonucu, salg›n›n etkeni ancak aylar sonra CDC (Hastal›k Kontrol Merkezi)’den Dr. Joseph McDade taraf›n- dan, ölen hastalar›n akci¤er otopsi materyallerinden izole edilmifltir. Brenner ve arkadafllar› Lejyoner hastal›¤›na etken olan bakterinin s›n›fland›r›lmas› için yapt›klar› çal›flmalar sonucunda DNA’daki gu anin-sitozin oran›n› %39 ve genom büyüklü¤ünü yaklafl›k olarak 2.5x109 olarak bulmufllard›r.Bu bilgiler temel al›narak yeni izole edilen bu bakteri, hiçbir taksonomik gruba uymad›¤›ndan yeni bir fa- milya; Legionellaceae familyas›, yeni bir cins; Legionella cinsi, ye- ni bir tür; pneumophila türü olarak s›n›fland›r›lm›flt›r. Legionella pneumophila ismi legion (Amerikan lejyonlar›), pneumo (Yunanca; akci¤er), philos (Yunanca; seven) kelimelerinden türetilmifltir. Legi- onellaceae ailesi Proteobacteria’n›n gamma-2-subgrubuna aittir. Bu ailede yer alan legionella cinsinin prototipi ve Lejyoner hastal›¤›n›n en s›k gözlenen etyolojik ajan› olan L. pneumophila 17 serogrup içermektedir. ‹nsanlarda gözlenen infeksiyonlar›n ço¤undan ise L. pneumophila serogrup 1,4 ve 6 sorumludur. Legionellaceae familya- s› üyeleri zay›f Gram negatif, aerobik, sporsuz, kapsülsüz basillerdir. Dokuda ve klinik örneklerde, organizmalar kokkobasil morfolojisin- de olup, uzam›fl filamentoz formlar› ise baz› kültür besiyerlerinde üretildikten sonra görülebilmektedir. L. pneumophila selektif besi- yerlerinde yavafl üremektedir. Makroskopik olarak kolonilerin gö- rünmesi dört ila yedi günü almaktad›r. Ay›r›c› stereomikroskop al- t›nda, koloni yüzeyleri karakteristik buzlu cam fleklinde görünmek- tedir.Legionella türleri çok say›da enzim ve potansiyel toksin üret- mektedir. Bunlar, hemolizin, proteaz, esteraz, fosfotaz, aminopepti- daz ve endonükleazlard›r.Çevrede legionella türleri ekstrasellular olarak ço¤almazlar ve protozoalar›n parazitleri olarak yaflamaktad›r- lar. Bu konak-parazit iliflkisi L. pneumophila ekolojisinin ve patoge- nezinin merkezini oluflturmaktad›r. Amiplerin 15 türü ve silli proto- zoalar›n iki türü, legionella türleri için potansiyel çevresel konak ola- rak kabul edilmektedir. Legionella türleri protozoon içersinde fazla- s›yla ço¤alarak protozoay› lizis edebilmektedirler. Bu aflamadan son- ra parazitik olarak yaflayarak besinsel olarak yetersiz habitatlarda ço- ¤alabilmektedirler. L. pneumophila su floras›n› kullanarak sediment ve kat› yüzeylere tutunmakta ve besinsel akümülasyondan yararlan- maktad›r. Sediment ve çevresel mikrofloran›n kombinasyonu (nons- teril sediment) L. pneumophila’n›n canl›l›¤› ve üremesi için önemli faktörlerdir.Su da¤›t›m sistemleri, legionella türlerinin yay›l›m› aç›- s›ndan primer kaynaklard›r. Legionella türlerinin en çok bulundu¤u ve amplifiye oldu¤u alanlar :

• so¤utma kuleleri ve klima cihazlar›n›n suyu, • s›cak ve so¤uk su sistemleri,

• su tanklar›,

• evaporatör ve nebulizörler,• dufl bafll›klar› ve s›cak su musluklar›, • hastanelerde bulunan solunum terapi ekipmanlar›,

• termal banyolar, çamurlar ve kapl›calard›r.

Ayr›ca oda nemlendiricilerinin de, L. pneumophila içeren aerosol- leryayd›¤› saptanm›flt›r. L. pneumophila’n›n yay›l›m modu kesin de- ¤ildir. Hava yolu ile yay›lma üstün gelen tezdir, ancak aspirasyon ve- ya solunum yollar› manüplasyonlar› s›ras›nda, kontamine suyun direkt al›m› ile de bulaflabilmektedir.Lejyoner hastal›¤›n›n insidans›, su re- zervlerinin mikroorganizma ile kontaminasyon derecesine, kontamine su ile temas eden kiflinin duyarl›l›¤›na ve etkenin organizmaya girifl konsantrasyonuna ba¤l›d›r. Ancak infeksiyonun saptanabilmesinde, özel laboratuvar testlerinin varl›¤› da önemlidir. Laboratuvar tan› yön- temlerinin yetersizli¤i nedeni ile, legionella infeksiyonlar›n›n bilinen- den çok daha fazla olabilece¤i belirtilmektedir. Lejyoner hastal›¤›na yakalanmada baz› kabul edilmifl risk faktörleri vard›r:

• Sigara içicili¤i

• Kronik engelleyici akci¤er hastal›¤› (KOAH) • Yafl

• ‹mmünyetmezlik: Lejyoner hastal›¤› için temel risk faktörüdür ve sadece L. pneumophila için de¤il, di¤er türler için de pnömoni oluflturabilme nedenidir.

• Kortikosteroid uygulanmas›

• Transplant hastalar›: Böbrek, karaci¤er, kalp, akci¤er ve kemik ili- ¤i nakilleri en yüksek riskteki gruplard›r.

• Hairy-cell lösemili hastalar

• AIDS ve nötropenik hastalar risk faktörü olan hastalard›r. • Çocuklarda infeksiyon nadirdir ve sadece immünyetmezlikli ço-

cuklarda rapor edilmifltir.

Legionella infeksiyonlar›, Pontiac Atefli ve Lejyoner hastal›¤› ola- rak iki formda görülmektedir. Klinik ve epide miyolojik olarak iki farkl› sendromun görülmesinin nedenini aç›klamak için birkaç teori gelifltirilmifltir. Pontiac Ateflinin kiflinin, bakterinin düflük konsantras- yonlar›na maruz kalmas›ndan ya da insan fagositik hücrelerinde intra- sellular olarak bakterinin ço¤alabilme yetersizli¤inden meydana geldi- ¤i öne sürülmektedir.Pontiac atefli, akut, kendi kendini s›n›rlayan, grip benzeri bir hastal›kt›r. ‹nkübasyon peryodu 24-48 saattir ve enfeksiyon etkenini alan insanlar›n %90’›ndan fazlas›n›n bu hastal›¤a yakaland›¤› saptanm›flt›r. Önemli semptomlar kas a¤r›s›, k›r›kl›k, atefl, ürperti ve bafla¤r›s›d›r. Hafif öksürük olmas›na karfl›n, pnömoni görülmez. Gö- ¤üs grafisi aç›kt›r. Antibiyotik tedavisi gereksizdir ve birkaç gün için- de bütün hastalarda iyileflme görülür.

Outline

Benzer Belgeler