• Sonuç bulunamadı

KL‹M‹K 2007 XIII. TÜRK KL‹N‹K M‹KROB‹YOLOJ‹ VE ‹NFEKS‹YON HASTALIKLARI KONGRES‹

Programme on AIDS (GPA) çerçevesinde, UNAIDS deste¤inde HIV infeksiyonlar›n›n her yerde, kolay, h›zl› ve ucuz tan› almas› ve yay›l›m›n›n önlenebilesi amac›yla HIV- HT’lerini kontrol serum panelleri ile gerek duyarl›l›k ve özgüllük, gerekse kullan›m özellikleri aç›s›ndan de¤erlendirmifl ve bir rapor yay›nlam›flt›r (1). Bu raporda afla¤›da listelenmifl olan HIV-HT kitleri ile ilgili her türlü veriye ve bilgiye ulaflmak mümkündür:

• InstantCHEKTM HIV 1+2 (EY Laboratories) • GENIE II HIV-1/HIV-2 (Bio-Rad)

• Efora HIV Rapid (Efora Inc)

• OraQuick HIV-1/2 Rapid HIV-1/2 antibody (OraSure Technologies Inc)

• SD Bioline HIV 1/2 3.0 (Standard Diagnostics) ve Hexagon HIV (Human GmbH)

• Hema◊Srip‚ HIV-1/2 (Chembio Diagnostics) • HIV-1/2 STAT-PAK (Chembio Diagnostiks)

• HIV (1+2) Antibody (Colloidal Gold) (KHB Shangai Kehua Bio-engineering Co Ltd)

• GENEDIA‚ HIV-1/2 Rapid 3.0 (Gren Cross Life Science Corp.)

• DoubleCheckGoldTM HIV 1&2 (Orgenics Ltd) DSÖ’nün de¤erlendirdi¤i yukar›da s›ralanan testler d›fl›nda, DetermineTM HIV-1/2 (Abbot Laboratories), Capillus‚ HIV- 1/HIV-2 (Cambridge Biotech Ltd), Serodia‚ HIV (Fujirebio Inc) gibi, farkl› testlerin karfl›laflt›r›ld›¤› ayr›nt›l› çal›flmalar da yay›nlanm›flt›r (2). DSÖ’nün çal›flmalar› d›fl›nda da HIV HT ile ilgili gerek serokonversiyon panelleri ile laboratuvarlarda, gerekse sahada yap›lan çok say›da karfl›laflt›rmal› çal›flma yay›nlanm›flt›r. Yap›lan bir çal›flmada ayn› test kitlerinin duyarl›l›k ve özgüllüklerinin y›llar içinde artm›fl oldu¤u gösterilmifltir. Analitik duyarl›l›k ve özgüllük s›rayla; 2003’de %94.8 ve % 95.9, 2004’de %98.8 ve % 97.7, 2005’de %99.3 ve %99.1 olarak bulunmufltur (3).

Tarama testlerini takiben, pozitif sonuçlar›n do¤rulanmas› gerekir. HIV prevalans› çok düflük bir toplumda tek bir test kullan›ld›¤›nda sonucun pozitif prediktif de¤eri, yani gerçek infeksiyonu gösterme olas›l›¤› çok düflük olacakt›r. Ayn› durum yüksek özgüllükteki testler için geçerlidir. Güvenilir bir sonuç için pozitif örne¤in bir do¤rulama testi ile tekrar test edilmesi gerekir. En yayg›n kullan›lan do¤rulama testi olan Western blot’un (WB) pahal› olmas› ve az›msanmayacak oranda de¤erlendirilemeyen (indeterminate) sonuçlar vermesi nedeniyle, HIV-1 ve / veya HIV-2’ye karfl› oluflmufl spesifik antikorlar› rekombinant proteinler ve / veya sentetik peptidler arac›l›¤› ile saptayabilen Line immunoassay testleri (L‹A) gelifltirilmifltir. INNOLIA, Pepti-Lav ve RIBA, bunlara örnek olarak verilebilir. Bunlarda de¤erlendirilemeyen sonuç say›s› az olsa da, maliyetleri WB kadar pahal›d›r. Yap›lan çal›flmalar, uygun kombinasyonlarda kullan›ld›¤›nda ELISA ya da HT, veya HT’ler kadar basit, ancak 30-120 dakika gibi daha uzun süreler almas› nedeniyle “basit testler” (BT) olarak adland›r›lan testler ile de WB’a eflde¤er, ancak çok daha ucuza do¤rulama yap›labilece¤ini göstermifltir. DSÖ ve UNAIDS bu çal›flmalara

dayanarak, ELISA / HT veya BT kombinasyonlar›n›n do¤rulama testleri olarak WB’a tercih edilmesini önermektedir.

Güvenilir sonuçlar için bir test-do¤rulama-tan› algoritmas›na uyulmas› gerekmektedir. DSÖ ve UNAIDS HT’in kullan›m amac›na (transfüzyon, tarama, tan›) ve toplumun HIV prevalans›na göre üç farkl› algoritma gelifltirmifltir (1).

HIV gibi Dünyan›n en önemli sa¤l›k sorunlar›ndan birinin HT kullan›larak taranmas›, tan› konmas› ve do¤rulanmas› için, sonuçlar›n güvenirli¤inin kalite sistemi ile izlenmesi ve güvence alt›na al›nmas› gerekir. DSÖ bu amaçla HIV HT kullanan yerler için bir kalite sistemi rehberi yay›nlam›flt›r. Bu rehbere DSÖ web sayfas›ndan ulaflmak mümkündür (4).

Hepatit B

DSÖ, 1998’de özellikle transfüzyon güvenli¤ini sa¤lamak ve transfüzyon ile bulaflan infeksiyonlar› önlemek amac›yla Hepatit B infeksiyonlar›n›n taranmas›nda, daha do¤ru bir ifadeye HBsAg taramas›nda kullan›lan HT’leri de çeflitli kontrol serum panelleri ile gerek duyarl›l›k ve özgüllük, gerekse kullan›m özellikleri aç›s›ndan de¤erlendirmifl ve sonuçlar› web sayfas›ndan ulafl›labilecek bir raporda yay›nlam›flt›r (5). Bu raporda afla¤›da s›ralanan HBsAg HT kitleri ile ilgili ayr›nt›l› verilere, kitlerin özelliklerine, kullan›m prosedürlerine ulafl›labilir:

• ADVANCED QUALITYTM One Step HBsAg Test (Bionike INC)

• DetermineTM HBs Antigen (Abbot Laboratories) • DoublecheckTM HBs Antigene (Orgenics)

• Genelabs Diagnostics Rapid HBsAg Test (Genelabs Diagnostics Pte Ltd)

• HEPACARD (J. Mitra & Co. Ltd.) • ImmunoComb‚ II HBsAg 90’ (Orgenics) • SERODIA‚ -HBs.PA (Fujirebio Inc) • Uni-GoldTM HBsAg (Trinity Biotech plc)

• GENEDIA‚ HBsAg Rapid Device (Gren Cross Life Science Corp)

• HEP B STAT-PAK ULTRA FAST (Chembio Diagnostic Systems Inc)

DSÖ taraf›ndan de¤erlendirilmifl olan, yukar›da listelenmifl h›zl› testlere ek olarak farkl› prensiplerle çal›flan yeni HT’ler de gelifltirilmektedir. Sadece HBsAg de¤il, HBsAg + HbeAg kombine HT’ler de vard›r (6-9). DSÖ’nün çal›flmalar› d›fl›nda da HBV HT ile ilgili gerek serokonversiyon panelleri ile laboratuvarlarda, gerekse sahada yap›lan çok say›da karfl›laflt›rmal› çal›flma yay›nlanm›flt›r. Bunlar›n aras›nsa DainascreenTM HBsAb (Abbot Laboratories) gibi DSÖ’nün de¤erlendirmesinde yer almayan bir HT ile ilgili veriler de mevcuttur (2).

HBsAg-HT kitleri agglütinasyon, immunofiltrasyon (flow through test) ve immunokromatografik (lateral flow test) membran testlerinden oluflur. Genellikle test süreleri 10 dakikadan daha k›sad›r. HT’lere benzer kolayl›kta uygulanabilen, ancak test süreleri 30-120 dakika kadar süren

testler burada da BT olarak adland›r›lmaktad›r. HBsAg taramas›nda da ELISA yayg›n olarak kullan›lmaktad›r ve do¤rulama spesifik bir anti-HBs antiserumu arac›l›¤› ile, nötralizasyon testiyle yap›l›r. Sadece HT ya da BT kullan›lm›fl ve nötralizasyon için antiserum bulunam›yorsa, semptomlar ve HBeAg, anti-HBc IgM, anti-HBc total, anti-HBe ve anti-HBs gibi di¤er HBV belirteçlerine bak›larak HBV infeksiyonu do¤rulanabilir (5).

Hepatit C

HCV infeksiyonunun tan›s› serumda anti-HCV antikorlar›n›n saptanmas›na dayan›r. Birinci jenerasyon kitler HCV genomunun NS4, 2. jenerasyon kitler kor + NS3 + NS4, 3. jenerasyon kitler ise kor + NS3 + NS4 + NS5 bölgesi taraf›ndan kodlanan antijenlere karfl› oluflan antikorlar› saptayabilmektedir. Üçüncü jenerasyon kitler ile duyarl›l›k, özellikle kor ve NS3 antijenlerinde sa¤lanan geliflmelere ba¤l› olarak belirgin olarak artm›fl ve pencere dönemi k›salm›flt›r. Buna ra¤men pencere döneminin halen 40 günün üzerinde olmas›, yeni test aray›fllar›n›n sürmesine yol açmaktad›r. Yeni olarak periferik kanda HCV antijenlerini saptayan ELISA testleri gelifltirilmifl ve de¤iflik popülasyonlarda denenmeye bafllanm›flt›r (10,13).

HCV için de en yayg›n olarak kullan›lan testler ELISA testleridir. Ancak agglütinasyon, immunofiltrasyon (flow through) ve immunokromatografik (lateral flow) membran testlerinden oluflan ve genelde 10 dakikadan k›sa sürede sonuçlanan HCV HT kitleri de gelifltirilmifltir. HCV infeksiyonunun do¤rulanmas› için Line/Strip immunoassay (L/S-A) ve nükleik asit amplifikasyon teknolojisi (NAT) temelli testler kullan›labilir. L/S-A testlerinde solid faz olarak test striplerine ayr› fleritler halinde sentetik antijenler bulunur.Bu sayede de örne¤in içerdi¤i antikorlar›n hangi antijenlere ba¤land›¤› ayr› ayr› görülebilir. HCV için L/S-A do¤rulama testleri de h›zl› testler içinde yer almaktad›r. Sonuçlanma süreleri 20 dakikan›n alt›ndad›r.

DSÖ, 1998’de özellikle transfüzyon güvenli¤ini sa¤lamak ve transfüzyon ile bulaflan infeksiyonlar› önlemek amac›yla Hepatit C infeksiyonlar›n›n taranmas›nda, daha do¤ru bir ifadeye anti-HCV taramas›nda kullan›lan HT kitlerini de çeflitli kontrol serum panelleri ile gerek duyarl›l›k ve özgüllük, gerekse kullan›m özellikleri aç›s›ndan de¤erlendirmifl ve sonuçlar› web sayfas›ndan ulafl›labilecek iki ayr› raporda yay›nlam›flt›r (14-15). Bu raporlarda afla¤›da s›ralanan HCV HT kitleri ile ilgili ayr›nt›l› verilere, kitlerin özelliklerine, kullan›m prosedürlerine ulafl›labilir. ‹kinci raporda HCV ELISA sistemleri de de¤erlendirilmifltir.

• Advanced QualityTM One Step HCV Test (Bionike Inc) • HCV TRI-DOT (J. Mitra & Co. Ltd.)

• Serodia‚ HCV (Fujirebio Inc.)

• HCV SP∑T (Genelabs Diagnostics Pte. Ltd.) • SeroCardTM HCV (Trinity Biotech plc)

• GENEDIA‚ HCV Rapid (Green Cross Life Science Corp.)

• 4 th Generation HCV TRI-DOT (J. Mitra & Co. Ltd.) • INNO-LIATM HCV Ab III update (Innogenetics) – Do¤rulama testi

• CHIRON*RIBA*HCV 3.0 SIA (Chiron) – Do¤rulama testi

Di¤er HT’ler gibi, DSÖ’nün çal›flmalar› d›fl›nda HCV HT ile de gerek serokonversiyon panelleri ile laboratuvarlarda, gerekse sahada yap›lan karfl›laflt›rmal› çal›flmalar mevcuttur. Bunlar›n aras›nda ImmunoComb‚ II HCV (Orgenics), Hexagon‚ HCV (Human GmbH) ve SM-HCV Rapid Test gibi DSÖ çal›flmalar›nda de¤erlendirilmemifl testler de vard›r. Bunlardan ImmunoComb‚ II HCV, tükrükte de kullan›labilmektedir (16,18).

Hepatit E

Yeni olarak, hepatit E için anti-HEV IgM antikorlar›n› 15 dakikada saptayan bir HT (ASSURETM HEV IgM Rapid Test (Genelabs Diagnostics, Singapur))gelifltirilmifltir (19-20).

Hepatit A

Hepatit A için HT olarak de¤erlendirilebilecek bir test bulunmamaktad›r. Nitroselüloz bir membran üzerinde 30 dakika içinde iki ayr› renkli nokta fleklinde anti-HAV IgG ve IgM’nin bir arada saptanabildi¤i ELISA’dan daha kolay ve ucuz bir test gelifltirilmifl, ancak çeflitli solüsyonlar›n damlat›ld›¤› ve y›kama aflamalar›n›n da oldu¤u deneme aflamas›ndaki bu test (DIGFA), henüz gerçek anlamda bir HT olmaktan uzakt›r (21).

H›zl› Testlerin Kullan›m Alanlar›

Yukar›da belirtildi¤i gibi, HT’ler k›s›tl› kaynaklar› olan ülke, bölge ya da sa¤l›k merkezlerinde tarama ve tan›da büyük kolayl›klar sa¤lamaktad›r. Ancak kolay gözükmesi, dikkatle ve üretici firma önerilerine tamamen uyularak kullan›lmalar› gerekti¤ini unutturmamal›d›r.

Baz› çal›flmalarda üretici firmalar›n verdi¤i duyarl›l›k ve özgüllük de¤erlerin % 6.8-17.9 alt›nda de¤erler elde edilmifl, farkl› ülkelerden al›nan serumlar ile yap›lan çal›flmalarda da ayn› testte farkl› sonuçlar elde edilebildi¤i görülmüfltür (22-24). Son kullan›m tarihi 1-3 ay kadar geçmifl olan kitlerin duyarl›l›klar›n›n önemi ölçüde düfltü¤ü de belirtilmifltir (24). Tükürük ile yap›lan oral HIV HT’lerinde yanl›fl pozititfliklerden kaynaklanan sorunlar ABD’de bas›na yans›m›fl ve bir güven sorununa yol açm›flt›r. Yanl›fl pozitifliklerde, genellikle kullan›c› hatalar› söz konusu olsa da, tükürükteki antikorlar›n çapraz reaksiyonlar›n›n da rol oynad›¤› belirtilmektedir (25, 26). Laboratuvarlarda yap›lan duyarl›k- özgüllük test çal›flmalar› ile sahada kullan›m sonras› elde edilen veriler her zaman birbirini tutmayabilmektedir.

Özellikle toplum sa¤l›¤› aç›s›ndan önem tafl›yan infeksiyonlar›n erken tan› almas› yay›l›m›n önlenmesi aç›s›ndan önemli oldu¤undan, herkesin kolayca ulaflabilece¤i ve hemen sonuçlanacak HT’ler toplumda test yapt›ranlar›n say›s›n› artt›rarak, infeksiyonun yay›l›m›n› önlemede önemli

KL‹M‹K 2007 XIII. TÜRK KL‹N‹K M‹KROB‹YOLOJ‹ VE ‹NFEKS‹YON HASTALIKLARI KONGRES‹

katk›larda bulunabilir. Bu özellikle HIV, hepatit B ve C aç›s›ndan her zaman, di¤er infeksiyonlar için de özellikle salg›n zamanlar›nda geçerlidir.

HIV, bu aç›dan tipik bir örnek olarak verilebilir. ABD’de sa¤l›k merkezlerinde y›lda ortalama 2.3 milyon HIV testinin yap›ld›¤›, ELISA ve WB ile sonuçlar›n ancak 2 haftada rapor edilmesi nedeniyle bu sonuçlar›n 1/3’ünden fazlas›n›n hastalar taraf›ndan teslim al›nmad›¤› (HIV pozitif sonuçlar›n %35’i, HIV negatif sonuçlar›n ise %42’si) bildirilmifl, HT’lerin bu sorunu çözebilece¤i ve çok daha maliyet-etkin olabilece¤i gösterilmifltir (27) . HIV HT’lerin yayg›n kullan›m›n›n sa¤lanmas›, test yapt›ranlar›n say›s›n› artt›rarak daha çok olgunun saptanmas›nda önemli bir araç olabilir düflüncesiyle ABD’de CDC bir program bafllatm›fl ve HIV HT’ler organize bir flekilde ülke çap›nda da¤›t›lmaya bafllanm›flt›r. Sadece hastaneler ve polikliniklere de¤il, HIV yönünden yüksek riskli (hamam ve saunalar, genelevler, eflcinsel barlar› vs) baz› yerlere ve baz› sivil toplum kurulufllar›na da yayg›n olarak da¤›t›lm›fl, isteyenin evde testi kendi bafl›na yapabilmesi sa¤lanm›fl ve bu flekilde yayg›n kullan›m olanaklar› oluflturulmufltur. Bu program›n ilk 28 ay›nda da¤›t›lan 372.000 HT ile 4.650 yeni olgu (%1.2) saptanm›flt›r(28). HT’in devreye sokulmas›n› takiben sa¤l›k merkezlerinde yap›lan müflteri memnuniyeti araflt›rmalar› da HT’ler lehine çok olumlu sonuçlar vermifltir (29). Öte yandan evde yap›lan HIV testlerinin hukuksal, toplumsal ve psikolojik etkileri de tart›flma konusu olmufltur (30).

HT’lerin di¤er bir kullan›m alan› da kan bankac›l›¤›d›r. DSÖ’nün önerilerine uygun olarak, kan bankalar›nda donör tarama testi olarak en yayg›n kullan›lan yöntem EL‹SA’d›r. Ancak geliflmekte olan ülkelerde transfüze edilen kanlar›n %40’›n›n transfüzyon ile bulaflabilen HIV, HBV ve HCV aç›s›ndan hiç taranmadan verildi¤i ve buna ba¤l› olarak her y›l yeni 8-16 milyon HBV, 2.3 - 4.7 milyon HCV ve 80-160.000 HIV infeksiyonunun ortaya ç›kt›¤› (31), Sahra alt› Afrika ülkelerinde HIV’in transfüze edilen kanlar›n sadece %75’inde, HBV’nin %50’sinde ve HCV’nin ise %19’unda tarand›¤› bildirilmektedir (32). Baflta baz› Afrika ülkeleri olmak üzere, transfüzyonla bulaflan infeksiyon prevalanslar›n›n çok yüksek, kaynaklar›n ise çok k›s›tl› oldu¤u ülkelerde HT’ler kan bankalar›nda etkin donör tarama testleri olarak kullan›labilir (24, 31-34).

Türkiye kan bankalar›nda HT’lerin EL‹SA’n›n yerini almas› söz konusu olmasa da, test sonuçlar›n›n beklenemeyece¤i acil durumlarda taranmam›fl kanlar›n transfüzyonunu önlemek amac›yla kullan›labilirler. 1996’da “sadece acil transfüzyonlar için” kan merkezlerinde HT’lerin bulundurulmas› zorunlu hale getirilmifltir. Ülkemizde kan bankac›l›¤› ile ilgili yasal düzenlemelere Türk Kan Vakf›’n›n web sayfas›ndan (www.kan.org.tr) toplu olarak ulafl›labilir. Stoklar› iyi düzenlenmifl, iyi organize olmufl bir kan bankas›nda HT’lere baflvurmaya gerek kalmadan da acil kan ihtiyaçlar› karfl›lanabilir. Bunun mümkün olmad›¤› yerlerde, acil bir transfüzyon gerekti¤inde, rutin tarama testleri yap›lmaks›z›n

acil kan transfüzyonu karar›n› veren hekim, bundan kaynaklanan riskleri üstlendi¤ine dair bir sorumluluk yaz›s› imzalamal›, hasta ya da yak›nlar›ndan da onam almal›d›r. Hekimin sorumluluk yaz›s›n› alan kan bankas› istenen kan› HT ile test ettikten sonra kullan›lmak üzere verebilir. HT ile taranarak verilen kanlarda, testler mutlaka rutin EL‹SA yöntemi ile de tekrarlanmal›, sonuç hekime bildirilmelidir.

Sonuç:

HT kitleri günümüzde yüksek duyarl›k ve özgüllükleri, kullan›m kolayl›klar› ve k›sa sürede sonuç vermeleri nedeniyle güvenilebilir testler olarak kullan›mdad›rlar. Ancak do¤ru tan›sal sonuçlar için tan› algoritmalar›na uymak yan›nda, HT kitini seçerken göz önüne al›nmas› gerekenler noktalar›n oldu¤u unutulmamal›d›r. Bunlar flöyle s›ralanabilir:

• Laboratuar›n yap›s›, lojistik özellikleri • Testin ne amaçla kullan›laca¤› • Referans laboratuara ulafl›m • Testin özelli¤i (antijen, antikor) • Testin duyarl›l›k ve özgüllü¤ü

• Testin o co¤rafik bölgede bulunan varyantlar› yakalama özelli¤i

• Testin uygulama kolayl›¤›

• Gereken ekipman (pipet, santrifüj vs) • Test süresi

• Reagen ve kitlerin raf ömrü • Reagen ve kitlerin saklama koflullar› • Fiyat›

• Testi uygulayacaklar›n e¤itim ve beceri düzeyleri • Yasalar

Ek olarak aynen daha kompleks di¤er laboratuvar testleri gibi HT’ler için de kalite kontrollerinin yap›lmas› ve bir kalite güvence sisteminin iflletilmesi flartt›r.

KAYNAKLAR

1. www.who.int HIV assays: Operational characteristics (Phase 1) Report 14, Simple/Rapid tests

2. Lien TX, Tien NTK, Chanpong GF, Cuc CT, Yen VT, Soderquist R et al. Evaluation of rapid diagnostic tests for the detection of human immunodeficiency virus types 1 and 2, hepatitis B surface antigene and syphilis in Ho Chi Minh City, Vietnam. Am J Trop Med Hyg 2000; 62: 301- 309

3. Wang JS, Kee MK, Suh SD, Shin HS, Kim HS, Kim SS. Post- evaluation of rapid HIV kits in the Korean market by an anti-HIV EQAS panel. J Virol Methods. 2007; (Abstract): Epub ahead of print

4. www.who.int Guidlines for assuring the accuracy and reliability of HIV rapid testing: Applying a Quality System Approach

5. www.who.int Hepatitis B surface antigene assays: Operational characteristics (Phase 1) WHO/BCT/BTS/01.4

6. Akanmu AS, Esan OA, Adewuyi JO, Davies AO, Okany CC, Olatunji RO et al. Evaluaton of a rapid test kit for detection of HBsAg/eAg in whole blood: a possible method for pre-donation testing. Afr J Med Med Sci. 2006; 35: 5-8

7. Valanne A, Huopalahti S, Vainionpaa R, Lövgren T, Harma H. Rapid and sensitive HBsAg immunoassay based on fluoroscent nanoparticle labels and time-resolved detection. J Virol Methods. 2005; 129: 83-90

8. Lau DT-Y, Ma H, Lemon SM, Doo E, Ghany MG, Mikovsky E et al. A rapid immunochromotographic assay for hepatitis B virus screening. J Viral Hepatitis. 2003; 10: 331-334

9. Clement F, Dewint P, Leroux-Roels G. Evaluation of a new rapid test for the combined detection of hepatitis B virus surface antigen and hepatitis B virus e antigen. J Clin Microbiol. 2002; 40: 4603-4606

10. Cano H, Candela MJ, Lozano ML, Vicente V: Application of a new enzyme-linked immunosorbent assay for detection of total hepatitis C virus core antigene in blood donors. Transfus Med 2003; 13: 256-266

11. Letowska M, Brojer E, Mikulska M, Gronowska A, Rosiek A: Hepatitis C core antigene in Polish blood donors. Transfusion 2004; 44: 1067-1071

12. Ravera G, Bottaro LC, Franceschini M et al: Reliability and diagnostic use of a test for the search of the hepatitis C virus Ag (agHCV). Hepatology, 2006; 53: 753-756

13. Valcavi P, Medici MC, Casula F et al: Evaluation of a total hepatitis C virus (HCV) core antigene assay fort he detection of antigenemia in anti-HCV positive individuals. J Med Virol 2004; 73: 397- 403

14. www.who.int Hepatits C assays: Operational characteristics (Phase 1) Report 1, January 2001. WHO/BCT/BTS/01.2

15. www.who.int Hepatits C assays: Operational characteristics (Phase 1) Report 2, January 2001. WHO/ BCT/ BTS/ 01.5

16. Yaari A, Tovbin D, Zlotnick M, Mostoslavsky M, Shemer-Avni Y, Hanuka N et al. Detection of HCV salivary antibodies by a simple and rapid test. J Virol Methods. 2006; 133: 1-5

17. Yuen M-F, Hui C-K, Yuen JC-H. The Accuracy oj SM-HCV Rapid Test for the detection of antibody to hepatitis C virus. Am J Gastroenterol. 2001; 96: 2421-2427

18. Njouom R, Tejiokem MC, Zanga MCE, Poillot R, Ayouba A, Pasquier C et al. A cost-effective algorithm for the diagnosis of Hepatitis C virus infection and prediction of HCV viremie in Cameroon. J Virol Methods. 2006; 133: 223-226

19. Myint KSA, Guan M, Chen HY, Lu Y, Anderson D, Howard T et al. Evaluation of a rapid immunochromatographic assay for serodiagnosis of acute hepatitis E infection. Am J Trop Med Hyg 2005; 73: 942-946

20. Chen HY, Lu Y, Howard T, Anderson D, Fong PY, Hu W-P et al. Comparison of a new immunochromatographic assay for rapid detection of immunglobulin M antibodies to hepatitis E virus in human sera. Clin Diag Lab Immunol. 2005;12: 593-598

21. Shao ZJ, Xu DZ, Yan YP, Li JH, Zhang JX, Zhang ZY. Detection of anti-HAV antibody with dot immunogold filtration assay. World J Gastroenterol. 2003; 9: 1508-1511

22. Thorstensson R, Andersson S, Lindback S, Dias F, Mhalu F, Gaines H et al. Evaluation of 14 commercial HIV-1 / HIV-2 antibody assays using serum panels of different geographical origin and clinical stage including a unique seroconversion panel. J Virol Methods. 1998; 139-151

23. Lee S, Hu J, Tang S et al: Evaluation of FDA licensed HIV assays using plasma from Cameroonian blood donors. J Med Virol, 2006; 78: S22-S23

24. van Hoogstraten MJ, Consten ECJ, Henny ChP, Heij HA, van Lanschot JJB: Are there simple measures to reduce the risk of HIV infection through blood transfusion in a Zambian district hospital? Trop Med Int Health, 2000; 5: 668-673

25. Reitmeijer CA, Thurn M. Mainsstreaming HIV testing. AIDS 2006; 20: 1667-1668

26. Delaney KP, Branson BM, Uniyal A, Kerndt PR, Keenan PA, Jafa K. Performance of an oral fluid rapid HIV-1/2 test: experience from four CDC studies. AIDS. 2006; 20: 1655-1660

27. Ekwuewe DU, Pinkerton SD, Holtgrave DR, Branson BM. Cost comparison of three HIV counseling and testing technologies. Am J Prev

Med. 2003; 25: 112-121

28. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2006; 55:673-676

29. Antonio-Gaddi M, Richardson-Moore A, Burstein GR, Newman DR, Branson BM, Birkhead GS. Rapid HIV antibody testing in the New York state anonymous HIV counseling and testing program. J Acquir Immune Defic Syndr. 2006; 43: 446-450

30. Walenski PR, Paltei DA. Rapid HIV testing at home: Does it solve aproblem or create one? Ann Intern Med. 2006; 145:459-463

31. Allain JP, Owusu-Ofori: Approaches to hepatits safety in sub- Saharan Africa. ISBT Science Series 2006; 1: 89-95

32. Owusu-Ofori S, temple J, Sarkodie F, Anokwa M, Candotti D, Allain JP. Predonation screening of blood donors with rapid tests: implementation and efficacy of a novel approach to blood safety in resource-poor settings. Transfusion, 2005; 45: 133-140

33. Allain JP, Owusu-Ofori S, Opare-Sem O: Pre-donation screening of blood donors for viral markers: providing safer and cheaper blood. Blood Banking and Transfusion Medicine 2003; 1(Suppl1): S141-144

34. Lee HH, Allain JP: Improving blood safety in resource-poor settings. Vox Sanguinis 2004; 87(Suppl 2): S176-179

Tan›ya Yönelik Testler; • Etkenin,

• Etkene spesifik antijenlerin ,

• Etkene karfl› vücutta oluflan spesifik antikorlar›n elde edilmesi ile karfl›m›za ç›kmaktad›r.

• Günümüzün geliflen koflullar›nda ise art›k etkenin genetik materyalinin saptanmas›na yönelik testler ön planda yer almaktad›r.

Bugün dirence ait genetik yap›n›n da saptanabilir oldu¤u az say›da ticari kit gelece¤e ait iflaretler de vermektedir.

H›zl› tan› testlerine ihtiyaç var m›? Neden? Hangi hastal›klar için olmal›?

Güvenilirli¤i ne olmal›?

Etkenin elde edildi¤i tan› testlerinin yerini ne kadar almal›? H›zl› testleri konuflurken öncelikli olarak bu sorulara cevap aramal› ve günlük ihtiyaçlar› da göz önünde tutmal›y›z.

En bafltan beri ifade edildi¤i gibi infeksiyon hastal›klar› ile klinik mikrobiyoloji iliflkisinin en s›k ortaya ç›kt›¤› yerlerden biri de h›zl› tan› testlerine olan ihtiyaç ve bunlar›n kullan›m alanlar›d›r. Ancak bunlar›n kullan›lmas› hiçbir zaman kültür gibi bakterinin elde edilip sonra da antibiyotik duyarl›l›¤› ya da