• Sonuç bulunamadı

Sosyal Medya Bağımlılığı ve Ġnternet Bağımlılığı Tedavi Yöntem ve

1.13. ĠNTERNETĠN VE SOSYAL MEDYANIN OLUġTURDUĞU SORUNLAR

2.1.5. Sosyal Medya Bağımlılığı ve Ġnternet Bağımlılığı Tedavi Yöntem ve

Sosyal medya bağımlılarına tavsiyeler Ģu Ģekilde ifade edilmiĢtir: Sosyal medyaya ayırdığı vakti not ederse kullanıcı yüzleĢeceği bu zaman dilimini sorgulamaya baĢlayacaktır. Kendisine zaman kısıtlaması koyarak belirli ölçüde yarar sağlayabilir. Sosyal medyanın mesajlaĢma özelliği yerine telefon ya da yüz yüze

iletiĢim yollarını kullanarak sosyalleĢebilir ve sevdikleriyle daha kaliteli vakit geçirebilir daha olumlu iliĢkiler kurabilir. Spor yaparak kendine olumlu vakit ayırabilir sağlığı için daha faydalı aktiviteleri değerlendirebilir böylece sosyal medyada spor yapan sağlıklı beslenen kullanıcılara imrenmek ve kendine yabancılaĢmak yerine sağlık açısından olumlu adımlar atmıĢ olabilir. Kitap okuyarak kiĢisel geliĢimine olumlu katkı sağlayabilir, araç içi sosyal medya kullanımına son vererek hem kendi hem diğer insanların yaĢam haklarına gerekli özeni göstermiĢ olabilirsiniz. Aile ve arkadaĢlarınıza daha uzun ve kaliteli vakit ayırarak sosyal yaĢantınıza ve psikolojinize olumlu katkılar sağlayabilir, hayatı sosyal medyada paylaĢmak yerine anın tadını çıkarmak için yaĢayarak kendilerine birçok anlamda faydalı bir karar almıĢ olabilirsiniz.

Sosyal medya bağımlılığı ile ilgili çözüm önerileri ise Kırık‟a göre; bilinçlendirmek en önemli adımdır. Sosyal medya kullanımına baĢlangıçta ve medya ürünlerine maruz kalacak bireylerin çocukluktan itibaren bilinçlendirilmesi daha doğru ve sorunsuz kullanıcı profili oluĢturmasını sağlayabilmektedir. Ayrıca medya, eğitim ve sağlık kurumları vasıtayla ortak bilgilendirme ve toplum farkındalığı oluĢturmaktadır. Seminerler düzenlenmesi yerel yönetimler tarafından programlar organize edilmesi bu bağlamda etkili olabilir görüĢünü savunmaktadır (2013: 97-98).

Higgins ve diğerleri (2008; Dinç, 2010: 69-71); bağımlılık tedavileri, Ulusal Madde Bağımlılığı Enstitüsü (NIDA10

)‟nün bağımlılık tedavisi için 25 yıl süren çalıĢmaları sonucunda belirlediği 13 Kriter üzerinden değerlendirilmektedir. Ġnternet bağımlılığı için geliĢtirilen etkinliği kanıtlanmıĢ tedavi bulunmadığı için genel bağımlılık tedavi kriterlerinin ifade edilmesi gerekmektedir. Bunlar;

 Bağımlı olan her kiĢi için etkili tek yöntem mevcut değildir.  Tedavilerin ulaĢabilir ve hazır olması önemlidir.

10

NIDA: Ulusal Madde Bağımlılığı Enstitüsü; uyuĢturucu kullanımı ve bağımlılığının sebepleri ve sonuçları konusunda bilimi ilerletmek ve bu bilgiyi bireysel ve halk sağlığını geliĢtirmek için uygulamayı amaçlayan bir yapıdır. NIDA; UyuĢturucu kullanımı (nikotin dâhil), sonuçları ve bunun altında yatan nörobiyolojik, davranıĢsal ve sosyal mekanizmalar hakkında temel ve klinik araĢtırmaların stratejik olarak desteklenmesi ve yürütülmesi noktasında önemli bir görev üstlenmektedir. Madde kullanımı bozukluklarının önlenmesini ve tedavisini iyileĢtirmek ve bir beyin bozukluğu olarak bağımlılığın kamuoyu ile ilgili farkındalığını arttırmak için bilimsel araĢtırma bulgularının etkili Ģekilde tercümesini, uygulanmasını ve yaygınlaĢtırılmasını sağlamak gibi amaçlara hizmet etmektedir.

 Bağımlılar için olumlu sonuçlar oluĢturacak tedavi yöntemi sadece bağımlılık ile değil, kiĢinin diğer ihtiyaçlarını da göz ardı etmemelidir.

 Tedavi planı sürekli güncel olmalıdır.

 Tedavinin sonuç vermesi için gereken zaman en az 3 ay ayrılması gerekmektedir.

 Tedavinin en önemli öğeleri arasında; kiĢisel terapi, grup terapisi yada farklı davranıĢsal tedaviler bulunmaktadır.

 Ġlaç tedavisi, tedavinin önemli bir parçasıdır.

 Bağımlı kiĢiler, yaĢadığı baĢka psikolojik problem varsa tedaviye dahil edilmelidir.

 Ġlaç tedavisi baĢlangıç adımıdır.

 Gönüllülük tedavi için olmazsa olmaz değildir.  Tedavi için gereken kullanımlar gerçekleĢtirilmelidir.

 Tedavi esnasında hasta, diğer hastalıklar konusunda bilinçlendirilmelidir.  Tedavi edilmeye çalıĢılan bağımlılık uzun süreli bir problemdir.

Ġnternet bağımlılığı tedavisi, Tarhan'a (2011: 80-82) göre, internet bağımlılığı tedavisi diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibidir. Tedavi sürecinde profesyonel ilgi, ilaç kullanımı, kiĢisel iç yardımı barındırmaktadır. Tedavi aĢamasında 12 adım yöntemi, çoğunlukla tercih edilmektedir; Bilgisayarlı Eğitim Modülleri internet üzerinden bağımlılara yakınlarına eğitim içerikli siteler yardımcı olabilmektedir. Çevrimiçi tartıĢma ve toplantı ortamları, yüz yüze toplantılarla desteklendiğinde önemli bir ilerlemeye yardımcı olabilmektedir. Ġnternet bağımlılığına, internetten tedavi yöntemi sunarken, uzmanların dikkatli olması gerekmektedir. Bağımlılık hakkında YeĢilay.org ve benzeri sitelerden faydalanabilmektedirler11

.

Ġlaç tedavisi bağımlılık ve ilaç tedavisi iliĢkisi, depresyon anksiyete ve benzeri rahatsızlıkların tetiklendiği etkileĢimi, psikolojik problem yaĢayan hastalarda tercih edilmektedir, uyku problemi ve benzeri durumlarda yaĢayan hastalarda da destekleyici olarak kullanılmaktadır. Bağımlılık tedavi yöntemleri olarak karĢımıza 3 yöntem çıkmaktadır. Bunlar (Tarhan, 2011: 80-82);

11

Bireysel Psikoterapi; Bireysel psikoterapi seanslarında bireylerin neden gündelik yaĢamdan kendilerini soyutladıkları, toplumdan uzaklaĢma nedenleri, internette bulunma sebepleri, kaçma ve teselli bulma durumlarının altında yatan etkenlere odaklanılmalıdır. Bu bağlamda ele alınan ve ortaya çıkan nedenleri listelemek seansların gidiĢatına yön verecek nitelikte olmaktadır. Seanslarda bireylerin sanal kimlikleri ve gerçek yaĢam, kimlikleri analiz edilmeli ve davranıĢsal ve biliĢsel yaklaĢımlar ile süreç iĢletilmelidir.

Grup psikoterapisi; Grup psikoterapisi; internet bağımlılığının nedenini çözümlemeye odaklanılması planlanan terapilerde teknik bilgi ön plana çıkmamalı, kiĢilere kendilerine kendilerinin yardımcı olabileceğini, ortak bir paydada ulaĢabilecekleri gruplar oluĢturulabilir. Grupları mümkün olduğunca çevrimdıĢı tutmak gerekmektedir. Ġnternet bağımlı ve bağımlı olmayan kullanıcıları gerçek yaĢamdan alıkoyabilir.

Hastalık seyri; Hastalarda, bağımlılıkla mücadele durumunda hastalığın seyri sanal dünyanın gerçekliğine karĢı koyma becerisi kiĢinin gerçek yaĢama entegre olma süreci ve beceri ile paraleldir hastalığın tedavi sürecine, bireyin ego gücü motivasyonu zekâsıyla sanal dünyada gerçek yaĢamda bulamadığı için bağımlı olma sürecini tersine iĢletip gerçek yaĢamda bulmasını sağlayan bireysel yeteneğiyle doğru orantılıdır. Destek gücü ve sistemi, kaliteli tedavi süreci, bağımlılığın tedavisinde önemli etkenlerdir.