• Sonuç bulunamadı

1.9. SOSYAL MEDYA ORTAMLARI

1.9.3. Ġçerik Toplulukları

Ġçerik topluluklarının temel amacı, medya içeriğinin kullanıcılar arasında paylaĢılmasıdır. Ġçerik toplulukları, metin, fotoğraflar, videolar çeĢitli içerik türleri için mevcuttur. Ġçerik topluluklarındaki kullanıcıların kiĢisel profil sayfası oluĢturması gerekmez, gerektiği takdirde ise içeriği; genellikle topluluğa katıldıkları tarih ve paylaĢılan video sayısı gibi temel bilgileri içermektedir. ĠletiĢim teknolojilerinde yaĢanan geliĢmeler ile telefon, internet, fotoğraf makineleri, mikrofon, kameralar, kayıt ve depolama araçlarında kendisini göstermiĢ bu araçların maliyeti düĢmüĢ kullanımları kolaylaĢmıĢ ve yaygınlaĢmıĢtır. 2000‟li yıllarda bu araçların toplumda yaygınlaĢması ile internet kullanan bireylerin elinde diğer kullanıcılar ile paylaĢmak istedikleri bol miktarda fotoğraf, video ve benzeri içerik toplanmıĢtır. ĠletiĢim teknolojilerinde yaĢanan donanımsal ve yazılımsal geliĢmeler ile akıllı telefonların yaĢantılarımıza girmesi ve yaygınlaĢması kullanıcıların fotoğraf,

video ve benzeri içeriklerini daha kolay üretip, paylaĢmasına zemin hazırlamıĢtır (Kaplanve Haenlein, 2010: 53-68).

Flickr: Fotoğraf paylaĢmak internet üzerinden çok fazla yöntemi olan bir durumdur ancak Flickr uygulaması sadece kullanıcıların fotoğraf paylaĢmasına olanak sağlayan bir uygulama olarak karĢımıza çıkmaktadır. Flickr, 2004 yılında yaĢantımıza girmiĢtir ve 2005 senesinde Yahoo! ya satılmıĢtır (Kahraman, 2013: 40).

Instagram: Kullanıcıların fotoğraflarını çekerek ve filtreleri kullanarak, ayarlamalar yaparak mevcut durumlarını anında paylaĢabilecekleri görsel iletiĢim ortamıdır. Ekim 2010'da baĢlatıldığından bu yana, kullanıcı sayısında ve yüklemelerde hızlı bir büyüme kaydetmiĢtir. En popüler fotoğraf paylaĢım uygulaması olarak değerlendirilmektedir. Çevrimiçi fotoğraf paylaĢımı, video paylaĢımı ve sosyal ağ hizmeti olan Instagram, son yıllarda hızla yeni bir araç olarak ortaya çıkmıĢ, bir dizi (filtre uygulanmıĢ) resim ve video aracılığıyla kullanıcılara yaĢam anlarını arkadaĢlarıyla paylaĢmanın anında bir yolunu sunmaktadır (Manikonda vd., 2014: 1-5).

Facebook tarafından satın alınan Ġnstagram, fotoğraf paylaĢımının yanı sıra, kısa süreli video paylaĢımına da olanak sağlamıĢtır. Ġnstagrama eklenen güncellemeler ile „Story‟ adı verilen kısa hikâyeler ile kullanıcılarına 24 saat görünürlüğü olan içerik paylaĢımına olanak sağlamıĢ ve bu içeriği kalıcı kılmak isteyen kullanıcısına “Öne Çıkar‟‟ özelliği ile profiline sabitleme olanağı sunmuĢtur. Ġnstagram hikâyeleri ile iĢletme profiline sahip olan kullanıcılar web sitesi uzantısı ekleyerek reklam amaçlı kullanabilmektedir.

ġekil 4: We Are Social 2019 Dünya Ġnstagram Kullanıcı Ġstatistikleri

(Kaynak:https://dijilopedi.com/2019-internet-kullanimi-ve-sosyal-medya-istatistikleri/) Ġnstagram kullanıcı sayısının 894 milyon olduğu raporlanmıĢ ve kullanıcılarının 3‟de 1‟lik oranla 18-34 yaĢ grubunun oluĢturduğu instagramda yaĢ arttıkça kullanım oranı azalmakta olduğu gözlemlenmiĢtir.

YouTube: Video paylaĢım platformu olarak karĢımıza çıkan YouTube Web 2.0. protokolü kullanan uygulamalar arasında en çok tanınanlardandır. Google tarafından satın alınan uygulama, telif hakları ile ilgili zaman zaman sıkıntılar yaĢanmasına sebep olabilmektedir. YouTube, yalnızca müzik videoları ile sınırlı değildir aynı zamanda film fragmanları, video oyunu, spor, yetenek, kullanıcı içeriği ve program kaydı gibi çeĢitli türlerdeki videolara izin vermektedir. Bu sosyal medya alanının ünlülüğü sosyal iĢbirliğini ve katılımı çok büyük ölçüde güçlendirmiĢtir. You Tube, içeriğin görüntülenmesine, paylaĢılmasına, gömülmesine ve tartıĢılmasına izin vermektedir. YouTube iki ana kullanıcı iĢlevine izin verir. Bunlar; içerik oluĢturma ve içerik aramadır. Ġçerik arama, kullanıcıların kiĢisel tatmin için belirli videolara göz atmalarını ve arama yapmalarını sağlayan sezgisel bir kullanıcı eylemidir. Ġçerik oluĢtururken, kullanıcılar kendi video içeriğini belirli kiĢiler ve gruplarla veya genel olarak paylaĢmaktadırlar (Balakrıshnan ve Grıffıths, 2017: 364– 377).

We are social 2019 dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformları verilerine göre Facebook‟tan sonra dünyada en çok kullanılan ikinci platform olarak YouTube karĢımıza çıkmaktadır (https://dijilopedi.com/2019-internet-kullanimi-ve- sosyal-medya-istatistikleri/).

Bugüne kadar ki en popüler video paylaĢım sitesi YouTube‟dur (Cheng vd., 2008: 229-239). YouTube'un kullanılabilirliği ve iĢlevselliğini ifade edecek olursak; kullanıcıların kendi kanallarını oluĢturmalarını ve dünyadaki geniĢ bir kitleyle anında paylaĢılabilecekleri içerikleri yayımlamalarını kolaylaĢtırır, bu durumda içerik oluĢturucuları ve medya Ģirketleri için YouTube‟u çekici bir platform haline getirmektedir. YouTube, kullanıcıların baĢka kanallara arkadaĢlık etmeyi veya baĢka kanallara abone olmayı, en sevdikleri videoları yorumlamayı veya seçmeyi ve hatta diğer kanallara yanıt videoları göndermeyi seçebileceği çeĢitli sosyal etkileĢimlere de olanak tanımaktadır. Kullanıcı katılımının bu ikili doğası, içerik oluĢturmanın yanı sıra fikir oluĢumunda da, sosyal etkileĢimin bu kadar zengin özelliklerini sağlamayan önceki çevrimiçi toplulukların aksinedir. Sonuçta, yaratıcılığın artması ve YouTube'un ortaya çıkardığı kendini ifade etme, tüketicilerin popüler kültürle olan iliĢkilerini değiĢtirmeyi vaat etmekte ve medya-eğlence gibi dijital ürünlerle ilgilenen endüstrilerin yapısını değiĢtirme potansiyeline sahiptir.

Kullanıcı tarafından oluĢturulan diğer modellerle karĢılaĢtırıldığında, içerik oluĢturmanın demokratik doğası ve biçimsel izleme ve itibar mekanizmalarının eksikliği, YouTube'da kendi kendini düzenleyen bir sosyal etkileĢim dinamiği yaratmaktadır (Susarla vd., 2012: 23-41).

Scribd: Döküman paylaĢımı için oluĢturulan sosyal ağ platformudur. Kullanıcılar bu platformada çeĢitli dökümanlara ulaĢabilmekte ve paylaĢabilmektedir. Scribd, sayısız e-kitabın bünyesinde bulunduğu dijital bir kütüphane olarak değerlendirilmektedir6

.

Slideshare: Sunum paylaĢımı için oluĢturulan sosyal ağ platformudur.

6

Pinterest: ĠletiĢim alanında sosyal ağ platformlarının etkisiyle tarih boyunca hiç olmadığı kadar yüksek oranda paylaĢım kullanıcıların karĢısına çıkmaktadır. Ancak her paylaĢım her kullanıcının ilgi alanına girmemektedir. Bu sebeple vakit kaybetmemek ve kullanıcının görmekten keyif alacağı içeriği bir araya getirmek için veri küratörlüğü servisleri oluĢturulmuĢtur. Pinterest uygulaması da bu konuda verilebilecek örnek platformlardan biri olmuĢ, 2010 yılında kurulmuĢtur. Kullanıcıların sevdikleri, beğendikleri görsel içeriği oluĢturdukları profildeki özelliklerine göre süzgeçten geçirip analiz eden ve kullanıcısına sunan platformdur (Kahraman, 2013: 47).