• Sonuç bulunamadı

1.9. SOSYAL MEDYA ORTAMLARI

1.9.2. Bloglar

En eski sosyal medya biçimini temsil eden bloglar, tarih damgalı giriĢleri genellikle ters kronolojik sırayla görüntüleyen özel web sitesi türleridir. Bunlar, kiĢisel web sayfalarının sosyal eĢdeğeridir ve yazarın yaĢamını tanımlayan kiĢisel günlüklerden, belirli bir içerik alanındaki tüm ilgili bilgilerin özetlerine kadar birçok farklı varyasyonda bulunabilmektedir. Bloglar genellikle yalnızca bir kiĢi tarafından

yönetilir, ancak yorum eklenmesi yoluyla baĢkalarıyla etkileĢim imkânı sunar. Tarihsel kökenleri nedeniyle, metin tabanlı bloglar halen en yaygın olanlarıdır. Bununla birlikte, bloglar ayrıca farklı medya formatları almaya baĢlamıĢtır ve çeĢitli blog türleri bulunmaktadır. Bloglar sosyal medya ortamı olarak da kabul edilmektedir. Bloglar, bireylerin, diğer internet kullanıcıları tarafından yorumlanabilecek veya yorumlanamayacak kiĢisel çevrimiçi günlükleri ve bilgileri (bazen resimler ve videolar Ģeklinde) paylaĢmalarına olanak tanımaktadır (Murugesan, 2007: 34-41).

1.9.2.1.Blog Türleri

Bloglar sosyal ağ platformlarının ilk yaĢantımıza girdikleri günden itibaren karĢımıza çıkan bloglar, „web‟ ve „log‟ ifadelerinin birleĢmesinden doğan ve web günlüğü anlamına gelebilen weblog kavramı yaygınlaĢtıktan sonra blog olarak kavramlaĢtırılmıĢtır. ÇeĢitli konularda bireylere içerik aktaran web sitesi olan bloglarda, tek ya da daha fazla birey tarafından oluĢturulabilir, günlük sürekli ya da aralıklarla içerik iletebilmektedir (Kahraman, 2013: 26-27).

1.9.2.1.1.KiĢisel Bloglar

Bu blog türünde içerik üreticisinin ilham kaynağı kiĢisel yaĢantısı olmaktadır. Duygu, düĢünce, fikir, gündelik hayat tecrübeleri, iĢ yaĢantısı, özel hayatına dair geliĢmeler ve değiĢmeler hakkında paylaĢımları ile bloğun içeriği oluĢmaktadır (Murugesan, 2007: 34-41).

Twitter: Bloglarda uzun, düzenli ve sürekli yazılı içerik üretilmesi ve tüketilmesi kullanıcıların büyük bir bölümüne en popüler olduğu zamanlarda bile hayli zor gelmekteydi. Blogların bu uzun yazılı içerik oluĢturma zorluğuna karĢı 2006 yılında yaĢantımıza “Twitter” isimli uygulama girmiĢtir. Bireylerin en fazla 140 karakter yazılı içerik ile paylaĢımda bulunmalarına olanak sunmuĢtur. Bloglarda teknik alt yapı gerektirmemesine rağmen hayli zaman ve emek istemekteydi, micro blog örneği olan Twitter ise kısa zaman ve kolay paylaĢım hizmeti sunmuĢtur. Ünlü bireylerin kullanımının çok olması ile hızla kullanımı yaygınlaĢmıĢtır. Twitter geniĢ kitlelere ulaĢmıĢ aynı zamanda siyasi ve toplumsal yaĢamda da hayli etkili olmuĢtur.

Amerika seçimlerinde Obama‟nın kampanyasını Twitter üzerinden yoğun olarak yürütmesi, Arap Baharı‟nda Arap halkının Twitter üzerinden örgütlenmesi bu etkiye örnek gösterilebilmektedir. Sınırlı karakter sayısı ile kullanıcıların net ifadelerle duygu ve düĢüncelerini diğer kullanıcılara mesaj yoluyla aktarmasını sağlayan sosyal medya platformudur (Sütçüoğlu, 2016: 9). 140 karakter ile sınırlı olan tweet ama hakkı artık 280 karakter olarak güncellenmiĢtir (Koyuncu, 2018).

ġekil 3: We Are Social 2019 Dünya Twitter Kullanıcı Ġstatistikleri

(Kaynak:https://dijilopedi.com/2019-internet-kullanimi-ve-sosyal-medya-istatistikleri/) We Are Social 2019 Dünya Twitter Kullanıcı Ġstatistikleri sonucuna göre; 250 milyon kullanıcı verilendirilen Twitter‟ın diğer sosyal medya platformlarından farklı olarak cinsiyet dağılımın en çok farklılaĢtığı %65.5‟lik oranla; erkek kullanıcının saptandığı platformdur. Twitter kullanıcılarının 3‟de 1‟li bölümünü 25- 34 yaĢ grubu oluĢturmaktadır. Twitter‟ın diğer sosyal medya platformlarına oranla yaĢ ortalaması yüksek kullanıcıların daha çok ön plana çıktığı saptanmıĢtır.

Twitter‟ın kendine ait bir dili olduğunu ifade eden Kuyucu (2016: 255-256); Twitter platformunu algılayabilmek için aĢağıdaki ifadeleri bilmenin önemli olduğunu vurgulamıĢtır. Tweet (Ġleti): Twitter‟da 140 karakter ile kullanıcılarına kendilerini ifade etme imkânı veren metin paylaĢımına verilen addır. Yapılan güncellemeler ile karakter sayısı 280‟e çıkarılmıĢtır. Hashtag (Etiket): Twitter‟da oluĢturulan güncel konular hakkında fikir beyanını kolaylaĢtırmayı amaçlayan ve diğer kullanıcıların konuya iliĢkin görüĢlerine ulaĢmayı kolaylaĢtıran yöntemdir.

„‟#‟‟ Ģeklinde ifade edildiğinde konuĢma etiketlenmiĢ olmaktadır. Takip (Follow): Kullanıcıların Twitter üzerinden birbirine ulaĢıp etkileĢimde kalmak için gerçekleĢtirdiği eylemdir. Takip etmek Ģeklinde ifade edilir. Kullanıcıların tweetlerini takibi kolaylaĢtırır. Takipçi (Follower): Twitter‟da kullanıcıların birbirini takip ederek gerçekleĢtirdikleri eyleme verilen addır. KarĢılıklı takipleĢmek Ģart değildir. Retweet (RT): Twitter‟da bir kullanıcının baĢka bir kullanıcının tweetini kiĢinin paylaĢımıyla aynı Ģekilde dijital kimlik bilgileri açık bir Ģekilde kendi profilinde tweetlemesine verilen addır. Trend Topic (TT): Ortak hashtag ile atılan twitlerin çok fazla olması ve kullanıcılar tarafından çok fazla retweet edilerek tweetlerin en popüler etiketler sıralamasında üst sıralarda olması durumudur. Tweetlerin nabzını tutuyor denilebilmektedir. Twitterda en çok konuĢulan konuların bulunduğu listedir. Mention: Twitter‟da tweet atacağı konu, görüĢ ve benzeri bir ifadenin istediği kullanıcı tarafından görünür kılınması ya da o kullanıcıdan bahsetmek istediğinde tweet sahibinin „‟@‟‟ iĢareti ile diğer kullanıcıyı belirtme iĢlemidir. Beğeni (Like): Twitter‟da okuduğu, gördüğü tweetleri beğenen kullanıcının gerçekleĢtireceği iĢlemdir.

1.9.2.1.2.Temasal Bloglar

Belirli bir konu hakkında içeriği Ģekillenen temasal bloglar; kitap, araba, moda, kültür, sanat, siyaset, teknoloji, alıĢveriĢ, fotoğrafçılık vesaire temalar üzerine oluĢturulabilmektedir. Her blog tek temaya odaklanmak zorunda olmadığı için temalar arası iliĢkiler kurulup birden fazla temayı bloglarda aynı anda iĢleyebilmektedir5

(Çetin, 2012:1).

1.9.2.1.3.Tanıtım Blogları

Herhangi bir meslek grubunda çalıĢan bireylerin, çalıĢmalarını bu bloglar aracılığı ile kullanıcılara sunması ile kendi tanıtımını yapmıĢ olmakta ve yeni iĢ imkânıları oluĢturarak, bilinirlik sağlayabilecekleri kiĢisel reklam niteliğinde bloglardır.

5

1.9.2.1.4.Kurumsal Bloglar

Firmaların sosyal ağ platformlarında sosyal medya ile ilgili uzman personel- personelleri ya da sosyal medya içerik üreticisi bir birey tarafından kontrolü sağlanan ve yönetilen Ģirketlerin blog yapısıdır. Yeni üretilen bir ürün, firma etkinliği, ödülleri, reklam çalıĢmaları gibi içeriklerinin sergilendiği aynı zamanda toplumsal hayata dair diğer içeriklerinde bulunabileceği alıcı kitle ile etkileĢime olanak sağlayan sosyal ağ platformudur (Hazar, 2011: 151-175).

1.9.2.1.5.Topluluk Blogları

Birden fazla kullanıcı tarafından içeriği üretilen diğer blog yapılarını da içeriğinde barındırabilen blog türüdür.

1.9.2.1.6.Video Blog (Vlog)

Son zamanların en trend paylaĢım içeriklerinden biri olan bu bloglarda; kullanıcılar takipçilerine, günlük yaĢantılarını farklı macera ve deneyimlerini ya da bilmelerini istedikleri herhangi bir mekan ve benzeri olay ve durumlarda, videolarla içeriği üretip, takipçileriyle paylaĢmaktadır (ġapçı, 2015: 62).