• Sonuç bulunamadı

Katılımcı

Ben öncelikle her iki konuşmacıya da teşekkür etmek istiyorum. Özellikle Coş- kun Bey’e yapmış olduğu çalışmalardan dolayı ayrıca günümüzde bu tür çalışmaları yapan pek de fazla insan olduğunu zannetmiyorum. Herhâlde kendisine defalarca ‘kardeşim git doktorluğunu yap’ diye söylenmiştir. Türkiye’nin zihniyeti bu. Ben A sınıfı iş güvenliği uzmanıyım. 23 sene meslek yüksekokulunda öğretim görevlili- ği yaptıktan sonra yaklaşık 2,5 yıldır da devlet demir yollarında makina mühendisi olarak çalışıyorum.

İş Güvenliği eğitimlerinin verileceğini öğrendim, A sınıfı iş güvenliği uzmanı ol- duğumu söyleyerek kurumumun insan kaynakları bölümüne başvurdum. 23 yıl boyunca iş sağlığı güvenliği ile ilgili dersler anlattım. Daha yararlı olmam için bu eğitimlerin verilmesinde talip oldum. Yetkili sendika Memur Sen’e üye olmadığımız için tabi bu bizim talebimizi kesinle göz önüne almadılar. Öyle bir işi bize yaptırma- dılar. Ben A sınıfı olmama rağmen B sınıfı C sınıfı arkadaşlar bu işi aldıkları halde bize vermediler. Bunun gibi birçok yerde liyakat ön plana alınmıyor. Siyasi görüş ya da yandaşlık daha ön planda bu gibi durumlarda da bu işleri çözmemizin çok zor olduğunu düşünüyorum. İnşallah düzelecek. Temenniden daha farklı bir şey yapma şansımız şuan için yok gayret gösterseniz de bir şekilde engelleniyorsunuz. Şu anda temenni etmekten çok fazla elimizden bir şey gelmiyor.

Oturum Başkanları Özlem Azap

Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalışma Grubu

Eftal Yıldırım

24-25 EKİM 2015, ANKARA

197

KONGRE DEĞERLENDİRME

Özlem Azap

Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalışma Grubu

Değerli katılımcılar artık kongrenin son dakikalarına gelmiş bulunuyoruz. Tüm konuş- maları Web sayfamızda PDF olarak paylaşacağız. Kongre kitabını basılı olarak elektro- nik ortamda da görebileceğiz. Bu nedenle bu kongreden daha çok kişinin yararlanabi- leceğini umuyorum.

Eftal Yıldırım

Çanakkale Tabip Odası

Her şeyden önce bu kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen, katkı koyan, bildiri ile beraber görüşlerini açıklayan ve bu saate kadar bizimle birlikte olan Ankara dışından gelen bütün arkadaşlar teşekkür ederiz. Bu düzenlenen beşinci kongreye de katılmak- tan da kendi adıma çok sevinç duyuyorum. Bunların sayısının artması ve katılım ve katkının da aynı oranda çoğalmasını diliyorum. Bir de hem gözlem hem katkı sunmak istiyorum. Sağlık çalışanlarının sağlığı meselesindeki ortaklığımızı arttırmak anlamın- da gerek örgütlenme gerek her meslek grubunun kendi ve kendine özgü konuları ve ortak sorunlarına ilişkin gerek sorunların tespiti gerek sorunların çözümü ve gerekse ortak çıkarlar adına öneriler sunmak üzere örgütlerin bir araya daha çok sık gelmesini istiyorum. Bu anlamdaki çalışma gruplarının daha çoğalarak fikir üretmesini diliyo- rum. Bu alandaki eksikliğimizi de kapatırsak gelecek adına sağlık çalışanları adına so- runlarımızı gidermede daha mesafe alırız diye düşünüyorum. Teşekkürler bütün her- kese. Herhâlde katkıları son olarak alacağız. Bütün katılımcılardan samimiyetle ifade edeceklerinizi düşünüyorum beklentileri karşılayan noktalar eksik kalan noktalar bun- dan sonraki kongrelerde ne yapalım? Nasıl bir çalışma organizasyonu içinde olalım? Örgütlerin meslek odalarının sendikaların katkılarını arttırmak için gerek yerel, gerek merkezlerde ne tür mekanizmalar kuralım nasıl iletişim halinde olalım bunları geri bildirim olarak verirseniz kongre düzenleyicileri olarak da bunları göz önüne alıp daha ileri çalışmalara bize ışık tutar diye düşünüyorum.

Levent İncedere

Açıklıkla konuşmak lazım bir kere değişik nedenlerle birçok konuşmacı söyledi. Biz bize konuşmaktan kurtulmamız lazım. Ben de dün ‘evet çok konuşuyoruz gerçekten de az yapıyoruz’ diye yakınmıştım. Bu da bir özeleştiri olabilir. Bütün meselenin bu tara- fındakiler meselenin yazılan tartışılan çizilen taraftakiler açısından bir özeleştiri olarak ortaya konmalı. Yapma ifa etme yerine getirme uygulama her neyse nasıl ifade edile-

cekse işin o kısmına ilişkin neler yapabiliriz diye konuşmak lazım sağlık çalışma grubu kongresi açısından. Benim kafam hemen örnek uygulamalara doğru gidiyor. Yani bir- çok konuda olduğu gibi. Doğrusunun ne olduğuna işaret etmek aynı zamanda doğru- sunun nasıl yapılacağına ilişkin. Örneklerle ortaya koymak mümkündür diye düşünü- yorum. Birinci önerim bu olmuş oldu. Örnek uygulamalar konusunda belki biraz daha çalışma yapabiliriz. Kongreleri veya o tip uygulamaları daha fazla davet edebiliriz vardı birkaç tane sunum.

Belki öğrencilerin biraz katılımını arttırmanın yolunu bulabiliriz. Çok şıktı bugün. Acıbadem Üniversitesinden gelen katkı ya da bu tip katkıları teşvik etmek ya da baş- ka yöntemlerle yapılması mümkün. Tabii ki kamu üniversitelerinde yapılır, yoklama o saatte alınır ya da öğrencilerde mecburen gider tabii ki öyle değil başka yöntemlerle yapabiliriz bir tanesi bu katılımı teşvik edici yöntem. Gündem belki daha da ilgi çekici bir hale getirilebilir. Yani biraz derken çok anladığım bir alan değil ama daha fazla du- yulmak ne bileyim anlık bir bilgilendirmek işte dünden bu güne sosyal medya alanın- da hiçbir becerim yok yani. Ama daha iyi kullanıldığında daha çok duyulabileceğini, ilgi ve alaka yaratabileceğini düşünüyorum. Herhalde hepimiz biliyoruz. Belki böyle yöntemler daha iyi kullanılabilir, öncesinde kamuoyu yaratmak açısından sonrasında sonuçlarını duymak açısından. Açıkçası bu tip çalışmaların öncesi kendisi çok değer- li ama sonuçları da en az bu kadar değerli dolayısıyla sonuçlarının daha geniş kitlelere ulaştırılması konusunda daha etkin hale getirebiliriz. Kendi payıma, ikinci dönem iş sağlığı güvenliği diye bir seçmeli ders açacağım galiba kaynaklarımdan bir tanesi web sitesi olacak. Benzeri yöntemleri daha teşvik edecek ya da daha ulaşılabilir hale geti- recek şeyler yapabiliriz. Herkese çok teşekkürler çok keyifli niteliği çok yüksek her- kesin birçok şey edindiği ama sadece entelektüel birikim açısından değil hayata bakış kavrayış anlayış açısından da birçok şey elde edildiği bazı şeyler gerçekten hayranlıkla şaşkınlıkla izlediğimiz şeyler duyduk. Diyarbakır’dan gelen arkadaşımız burada mı bil- miyorum ama gerçekten inanılmaz şeylerdi söyledikleri. Coşkun arkadaşımızın yaşa- dıkları bir rehber sanki kitapçık yap dağıt şeklinde böyle yapılacak iş sağlığı güvenliği konusundaki toplumsal mücadeleyi böyle sürdürecek diye bir kitap yapıp dağıtılacak kadar ilginç ya da önemli deneyimler onun için gerçekten herkesin eline sağlık. Özel- likle düzenleme heyetine teşekkür ediyorum.

Özlem Azap

Çok teşekkür ediyoruz aslında web sayfası bu katılımında az olduğunu görünce web sayfasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Buradaki birikimi paylaşmak için bir hazırlığımız var aslında web sayfasını hem daha kullanışlı hale getirmek hem de daha hızlı güncelleyebilmek için sanırım 1 ay içinde kullanıma yeni haliyle kongre görüntü- lerini de koyarak kullanıma sunacağımızı umuyorum. Daha etkin kullanılacaktır. Ercan Birol Karadağ

Çok güzel bir kongre oldu. Ben aslında kongreye katılmak değil eşimi bırakmak için gelmiştim. Dinleyince hoşuma gitti, gidemedim sonuna kadar kongrenizi izledim, emeği olan herkese dışarıdan biri olarak teşekkür ediyorum.

24-25 EKİM 2015, ANKARA

199

Funda Keleş

Bu ülkede yaşamak siyasal sisteme karşı çıkmanın bir yolu şöyle düşünmekten geçi- yor galiba. Bu artık ölüm kalım meselesi. Barış isteyen insanlar öyle biliyorlar, hastane- de çalışırken sağlık çalışanları öyle biliyorlar. Madenlerde çalışırken öyle biliyoruz. Ve burada gerçekten barış isteyen insanlarsak bizim sadece silahlarımızın susması falan değil barış; insanlarının karnının doyması, akşam ceketini üstüne giyip eve gittiğinde çoluk çocuk yemek yiyip mutlu bir hayat süreceğini bilen bir kadın demek aynı zaman- da barış demek. İşyerinde tacize uğramayacak bir hemşire demek. Barış aynı zamanda bu çağrımızı belki biraz daha sağlık ortamı çünkü bütün iş kollarını içeren bir ortam. Yani kimya iş kolunu da içeriyor, inşaat iş kolunu da içeriyor, bildiğiniz bütün enerji iş kolunu da içeriyor bir sağlık çatısı altında. Bildiğiniz bütün iş kollarını içeren baş- ka hiçbir yol yok, sağlık iş konusu dışında. Biraz da belki bunu öne çıkararak bir şeyler yapabiliriz. Ben katıldığım için çok mutluyum. Birçok arkadaşımın da başına gelmiştir. 10 Ekimden sonra Ankara’ya gelmeye imtina etmiş olabilirler. Ben annemin baskısı- nı kırarak geldim hem gidiyorsun hem de çocuğu da götürüyorsun nereye gidiyorsun diye sorgu altında geldim. Zor ikna ettim, arayan da annemdi şimdi ikide bir arıyor. Her şeye rağmen bunun bir ölüm kalım meselesi olduğunu anlamamız lazım ya bunlar gidecekler bu yasaları bu sistemi biz kuracağız ya da öleceğiz bunun başka çaresi yok. Leman Kutlu

İstanbul’dan katılıyorum. Hemşireyim. 30 yıl kadar bir klinik yaşamdan sonra şimdi akademik serüvende meslek hayatıma devam ediyorum. Kongre hakikaten çok keyif- liydi, dolu doluydu bana göre ama ben iki gün boyunca şöyle bir şey geçirdim aklım- dan. Belki yaşantımdan, gözlemimden… Çünkü alanım psikiyatri. Acaba bir kongre, sempozyumda sağlık çalışanlarının sağlıkla iletişimi konusunu mu alsak çünkü ben he- men hemen her şeyin iletişim ile sonuçlandığını düşünüyorum. İletişim ile ilgili sıkın- tılarımız var aslında bizim. Belki yaşadığımız şu dünyada bir takım sıkıntıları bunlar getiriyor diye düşünüyorum çünkü bir takım değerlerimiz kayboluyor. Çok teknoloji üzerinde kalmaya başladık. Çok sorunlar ve kendi aramızda iletişim sorunları olduğu- nu düşünüyorum. Ve bu ortaya çıkan sorunlar iş kazalarından tutun temel nedeni ben- ce iletişimsizlik beni önerim bu yönde.

Osman Elbek

Öncelikle emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum kendi adıma çok zenginleşerek dönüyorum. Gelecek yıl için temel önerim, bence TTB UDEK’i daha etkin kullanma- mız lazım. Akademinin bilgi birikimini saha ile birleştirecek şekilde daha fazla kul- lanmamız lazım diye düşünüyorum. İkincisi de ilk gün daha kurs atölye eksenli işler yapmak lazım herhalde. Ne yapıldığı kadar nasıl yapılacağını da gösteren işler yapmak lazım. Bu insanların ilgisini, bilgi ve becerisini artıracaktır. Bir de ilk günlerde sağlık ortamındaki çalışma ortamına dair riskleri özellikle uzmanlık derneğinden gelecek kendi alanının bilgi birikiminden buraya taşınabilecek çok cümle var. Sağlık ortamının risklerini daha net tarifleyebiliriz. Her uzmanlık alanı kendisinden o riskleri tarif ede- rek bunu ikili bir çıktısı olabilecektir. Birincisi burayı daha zenginleştirecektir, ikincisi de uzmanlık derneği de bu tür risklerin olduğunun farkına varacak.

Sağlık çalışanlarının solunumsal risklerine dair ne yaptık? hemen hemen hiç bir şey yapmadık. Hani bu da bu örgüte farkındalık sağlayacaktır. Diğer partnerler de kendi içerisindeki komisyonlardan hani buraya daha fazla bilgi üretmesi veya sahadaki uygu- lamaları buraya getirmesinin değerli olduğunu düşünüyorum.

Özlem Azap

Çekirdek eğitim müfredatı iş sağlığı güvenliğine benzer bir başlık var ama özellikle sağ- lık çalışanlarının sağlığı yer almamakta. Genellikle enfeksiyoncular iş sağlık çalışanları dersini anlatıyorlar. Biz de anlatıyoruz. Ama kapsamlı ve disiplini ilgilendiren bir başlık da sağlık çalışanının sağlığını irdelemek gerekiyor eğitimin ilk aşamalarından itibaren. Önümüzdeki önemli çalışma başlıklarından biri bu olmalı.

Hasan Oğan

Anestezi çalışanları mesleki risk değerlendirme çalışması çok kapsamlı yarı yolda bı- rakmak düşüncesinde olduğum bir çalışma ama sonuna kadar götürdük onu sunama- dık çünkü iki yıl önce yaptığımız bir çalışmaydı. Esasında buda sunum halindeydi bir başka arkadaşımız onu tez çalışması yaptı. Sağlık nedenlerinden dolayı sunamadı. Bu son çalışmayı da acillerle ilgili ben özellikle bir önceki panelde de bunu vurguladım yani uzmanlık derneklerinin yönetim kesimi kendi meslek alanlarına çok sahip çıkma- ları gerekiyor. Onlar da mesela bu işte, yapmayayım ben bu işi niye yapayım kendileri- ne çok soru soruyorlar. Onları da esasında sunabilirdik. Ama dediğim gibi, kitap olarak da yayınlayınca… Ama şu konuda haklısın. Bunun bir örneğini bir sonraki sempoz- yumda ya da kongrede yapabiliriz.

Gerçekten siz, her ne kadar biz çalışıyor olsak da burada bu saatlere kadar beklemedik- ten sonra bizler bu işleri tek başımıza götüremeyiz. Bu mümkün değil. Şunu biliyorum ki ben sizlere mail attığımda mutlaka geri dönüşler oluyor. Mutlaka orada ortak bir iş yapma birlikteliği oluyor. Biz bu güvenle bu işin altından kalkmaya ya da boynumuz- dan büyük işlere girmeye çalışıyoruz. Bundan sonraki çalışma sürecimiz de bir şekilde böyle olacak diye düşünüyordum. Bir de şu var. Özellikle bazı konuları, mesela aklımı- za gelince biz koyuyoruz. Olağan dışı durumlarda Sağlık Çalışanlarının Sağlığı mesela bu kongrede bir başlık olarak da girdi. Çünkü bu alanda hepimizin en azından önceden bilgilenmemiz gerekiyor. Bu tür konuları da siz bize konu başlığı olarak iletirseniz en azından bundan sonraki çalışmalarda bunları bir şekilde hayata geçirmiş oluruz. De- diğim gibi bir yıl sonra sempozyum var İstanbul’da. Sağlık Çalışanları Meclisi ve Sağlık Çalışma Grubu’nun ortaklaşa yürüteceği bir etkinlik. Yaklaşık 3-4 ay sonra iş kazası ve meslek hastalıklarına yönelik bir bildirge hazırlama çerçevesinde bir toplantımız olaca- ğını da söyleyeyim.

Özlem Azap

Aslında ben unuttum, buradan bir teşekkürü ifade etmek istiyorum. Öğrenci hemşire arkadaşlarımız bu kongreyi çok kolaylaştırdılar bizim için. Her zaman olduğu gibi TTB çalışanı arkadaşlarımız eşliğinde Özkan ve Bora arkadaşım var burada, dün de Sinan, İkbal, Hülya arkadaşlarımız hayatı çok kolaylaştırıyorlar sağ olsunlar her yönüyle. Öğ-