• Sonuç bulunamadı

Azra Nazlı1

1Ege Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Kişilerarası İletişim Anabilim Dalı, Türkiye, azraknazli@gmail.com

Özet

Bireyleşme süreci, bireyin kişisel gelişim yolculuğunda kendi ideal benliğine ulaşmak üzere yola çıkmasını ifade etmektedir. Kişi doğumundan itibaren bireyleşme sürecine dahil olmakta ve bu yolculukta birçok olay ve durum onun gelişimine katkı sağlamaktadır. İnsanın düşünsel ve kolektif bir varlık olması da onun sosyal ilişkiler kurmasını etkilemekte ve belirlemektedir. Birey, sosyal ilişkileri vasıtasıyla dönüşmekte, sosyal ilişkileri bireyin düşünsel ve davranışsal anlamda gelişimine katkı sağlamaktadır. Bireyin gelişimine etki eden sosyal ilişkilerin değerli bir bölümünü onun duygusal yakınlıkları oluşturmaktadır. Bir duygu durumu olarak aşk, kişinin bir diğerine yönelik hissettiği tutkulu duyguları ve bu duyguların getirdiği davranışları kapsamaktadır. Aşk aracığı ile birey kendi duygularını anlamlandırmaya çalışır, ilgi duyduğu özneye yönelik bir kavrayış geliştirmek için çaba sarf eder ve kendini değerli ve arzulanır kılma yönünde bir ilgilenim duyar. Aşk, bu bağlamda bakıldığında, bireyi dönüştürücü bir etkiye sahiptir. Duygusal ilişkileri dolayımı ile birey, hem kendini anlamada hem de kendini ileriye taşımada yol kat eder. Aşık olma durumunun yarattığı etki ile kişi kendine ve arzularına ışık tutar, bu yolla da kişisel gelişimine katkı sağlar. Bu nedenle de aşk, bireysel gelişimde değerlendirilmeye değer bir konsept olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın konusunu; aşk kavramı, aşk kavramının bireysel gelişim için önemi, ve aşkın insan için değeri oluşturmaktadır. Çalışmada 2016 yılı yapımı La La Land filminde kurgulanan aşk, filmin temel karakterleri olan Mia ve Sebastian’ın bireysel gelişimine katkısı bağlamında anlaşılmaya çalışılmıştır. Film, Joseph Campbell’in ileri attığı hikaye anlatım teması olan kahramanın yolculuk aşamaları üzerinden incelemeye alınmıştır.

1st International Cappadocia Congress of Philosophy and Social Sciences (CAPASS2019), Nevşehir / TURKEY

Love, In The Journey Of Individualization

Azra NAZLI1

1 Ege University, Faculty of Communication, Dept. of Public Relations and Publicity, Turkey

azraknazli@gmail.com

Abstract

The process of individualization refers to the journey of the individual of personal development to reach their ideal self. The person has been involved in the individuation process since birth and many events and situations contribute to their development. The fact that people are an intellectual and collective entity influences and determine their social relations. The individual is transformed through social relations, and social relations contribute to the development of the individual in the intellectual and behavioral sense. The emotional affinities constitute a valuable part of the social relations that affect the development of the individual. As a state of emotion, love encompasses the passionate feelings that one feels for one another and the behaviors that these feelings bring. Through the means of love, the individual tries to make sense of their own feelings, makes an effort to develop an understanding of the subject of his or her interest, and has an interest in making themselves valuable and desirable. Love, in this context, has a transformative effect on the individual. Through emotional relations, the individual leads both to understand themselves and to move forward themselves. With the effect created by falling in love, the person sheds light on themselves and their desires, thus contributing to their personal development. For this reason, love is seen as a concept worth evaluating in individual development. The subject of this study, the concept of love, the importance of the concept of love for individual development, and the value of love for people. In the study, the movie La La Land, which was produced in 2016, was tried to be understood in the context of the contribution of the main characters of the film, Mia and Sebastian, to their personal development in the axis of their romantic relationship. The film is interpreted through, the storytelling theme of Joseph Campbell in the book of is named "The Hero With The Thousand Faces".

1st International Cappadocia Congress of Philosophy and Social Sciences (CAPASS2019), Nevşehir / TURKEY

Kaynaklar/References

Aydın, H. (2013) Mitos'tan Logos'a Eski Yunan Felsefesinde Aşk, İstanbul: Bilim ve Gelecek Kitaplığı.

Batur, E. (1995) Aşk Üzerine Marazi Bir Deneme Daha, (İçinde) Aşk, Cogito, Yapıkredi Yayınları, s.4.

Baudrillard, J. (2011) Baştan Çıkarma Üzerine, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Beauvoir, S. (1998) Seven Kadın, (İçinde) A. Krich, Aşkın Anatomisi, İstanbul: Say Yayınları. Berger, J. (2010) Görme Biçimleri, İstanbul: Metis Yayınları.

de Button, A. (2016) Aşk Üzerine, İstanbul: Sel Yayıncılık.

Campbell, J. (1999). Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, İstanbul, Kabalcı Yayınevi. Göka, E. (2011) Arzu'nun Yolu, (içinde) Arzu, Psikeart, 18.

Güleç, M. C. (2011) Nerede İd Varsa Ego Orada Olacaktır, (içinde) Arzu, Psikeart, 18.

Jollimore, T. (2019) Love, Romance and Sex, (İçinde) A. M. Martin, The Routledge Handbook

of Love in Philosophy, New York: Routledge.

Kernberg, O. F. (2017) Aşk İlişkileri, Normallik ve Pataloji, İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Malinowsky, B. (1998) İçgüdüden Duyguya, (İçinde) A. Krich, Aşkın Anatomisi, İstanbul: Say Yayınları.

Maslow, A. (2018) İnsan Olmanın Psikolojisi, İstanbul: Kuraldışı Yayıncılık.

Mead, M. (1998) İlkel ve Uygarlaşmış Biçimlerde Kıskançlık, (İçinde) A. Krich, Aşkın

Anatomisi, İstanbul: Say Yayınları.

May, R. (2015) Aşk ve İrade, İstanbul: OkuyanUs Yayınevi.

Nazlı, A. (2018) Kişisel Gelişim Fenomeni Olarak Arketipler: Film Karakterleri Üzerine Bir İnceleme, 1st International CICMS Conference Proceedings, ss. 74-82.

Nietzsche F. (2007) The Gay Science, Cambridge: Cambridge University Press. Paglia, C. (2004) Cinsel Kimlikler, Ankara: Epos Yayınları.

Rony, J.A. (1996) Tutku-Aşk, (icinde) Aşk, Cogito, Yapıkredi Yayınları.

Oxford İngilizce Sözlüğü (2019), https://en.oxforddictionaries.com/definition/eros. Erişim Tarihi: 18.03.2019.

Schophenauer, A. (1965) Aşkın Metafiziği, İstanbul: Oluş Yayınları. Vogler, C. (2014) Yazarın Yolculuğu, İstanbul: OkuyanUs Yayınları.

1st International Cappadocia Congress of Philosophy and Social Sciences (CAPASS2019), Nevşehir / TURKEY

ID: 4

Outline

Benzer Belgeler