• Sonuç bulunamadı

MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİNE İLİŞKİN TEŞVİK VE AVANTAJLAR Mesleki yeterlilik belgelerinin yaygınlaşması ve bilinirliliğinin artırılması amacıyla MYK bir çok çalışma

OTURUMLAR 29 KASIM 2013

DOĞAL GAZ MESLEK STANDARTLARI HAZIRLAMA SÜRECİ

8 MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİNE İLİŞKİN TEŞVİK VE AVANTAJLAR Mesleki yeterlilik belgelerinin yaygınlaşması ve bilinirliliğinin artırılması amacıyla MYK bir çok çalışma

yapmıştır. Aşağıda MYK belgeleri için sağlanan teşvik ve avantajlara ilişkin bilgiler verilmiştir.

8.1 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip Personel Çalıştıran Özel Sektör İşvereni, Sigorta Primi 6111 sayılı torba kanun hükümleri gereği MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli kişileri istihdam eden işletmeler 48-54 aya kadar teşvikten yararlanmaktadır.

Teşvikten Yararlanan Kişiler/ Meslekler

MYK, İŞKUR ve SGK işbirliği ile yürütülen çalışmalar esnasında 6111 sayılı torba kanun kapsamında getirilen MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerine ilişkin teşvikten yalnızca 50’ye yakın Plastik Kaynakçısı Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip vatandaşlarımızın yararlandığı, diğer 67 Ulusal Yeterlilikte Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip vatandaşlarımızın sözü edilen 67 mesleğe ilişkin bilgilerin İŞKUR tarafından SGK’ya bildirilmemesi nedeniyle yararlanamadıkları ortaya çıkmıştır. İŞKUR ve SGK ile koordinasyon sağlanarak belgelendirme yapılan 67 Ulusal Yeterliliğe ilişkin bilgiler SGK sistemine girilmiştir. Bundan sonra teşvikten yararlanmak isteyen MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli vatandaşlarımız başvurmaları halinde bu teşvikten yararlanabileceklerdir.

8.2 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahipleri İşyeri Açabilecek

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek. Milli Eğitim Bakanlığının, 7 Eylül 2013 tarihinde 28758 sayılı Resmi Gazete’de yayımladığı “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği”ne göre daha önce sadece 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki alanlardan mezun olan kişilere verilen Bağımsız İşyeri Açma Belgesinin bundan sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahiplerine de verileceği ifade edilmiştir. Bu değişiklikle mesleki yeterliliğini MYK belgeleriyle ispatlayan kişiler bundan böyle Bağımsız İşyeri Açma Belgesi alarak kendi işyerlerini açabilme hakkı elde etmiştir. Yönetmeliğin ilgili maddesi;

İşyeri açma belgesi düzenlenmesi MADDE 71-

(1) Teknik lise veya Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının dört yıllık programlarının 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki alanlarından mezun olanlar ile Mesleki Yeterlilik Kurumunca tanınan dördüncü ve daha üst seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi sahiplerine, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız işyeri açma belgesi verilir. Bağımsız İşyeri Açma Belgesi e-Okul sistemi üzerinden öğrencinin mezun olduğu okul müdürlüğünce düzenlenir.

8.3 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahipleri Okullarda Görevlendirilebilecek

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi bireyler ortaöğretim kurumlarında öğretmen bulunamayan alanlarda öğretmen olarak görevlendirilebilecek. Milli Eğitim Bakanlığının, 7 Eylül 2013 tarihinde 28758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği”ne göre 4. Seviye ve üzeri MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi bireylerin, ortaöğretim kurumlarında öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı alanlarda usta öğreticiler ve uzmanlarla beraber öğretmen olarak görevlendirilebilmesinin önü açılmıştır. Bu yenilikle mesleki yetkinliklerini MYK belgeleriyle ispatlamış kişilerin eğitim alanında da istihdam edilebilmeleri sağlanmıştır.

147

Yönetmeliğin ilgili maddesi ve diğer hususlar;

Uzman ve usta öğreticilerin görevlendirilmesi, görev ve sorumlulukları MADDE 93-

(1) Okullarda, öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı alanlarda uzman, usta öğretici veya dördüncü ve daha üst seviyede Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip kişiler görevlendirilir.

(2) Usta öğreticilerle meslek alanında/dalında öğretmen olarak atanabilme yeterliliğine sahip olanlar arasından seçilecek uzmanlar Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda belirtilen çalışma süresi kadar görevlendirilir. Uzman olarak görevlendirilenler bağımsız, usta öğreticiler ise öğretmen gözetiminde ders okuturlar. Görevlerini öğretmenlik sorumluluğu içinde müdürün belirleyeceği esaslara uygun olarak yürütürler.

(3) Gönüllü usta öğreticiler, gerekli şartları taşımaları kaydıyla, ücretli usta öğreticilerin görev ve sorumlulukları doğrultusunda ücretsiz olarak görevlendirilebilirler.

(4) 65 yaşını doldurmuş olanlara uzman ve usta öğreticilik görevi verilmez. 8.4 KOSGEB Tarafından Verilen Belgelendirme Destekleri

İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı (İMEİGEP) 6.7. Çalışanına mesleki eğitim aldıran/MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almasını sağlayan KOBİ’lerin, bu faaliyetlere ilişkin maliyetleri desteklenecektir tedbiri kapsamında KOSGEB KOBİ çalışanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırılmasına ve 10.000 TL’ye kadar desteklenmelerine ilişkin bilgilendirme materyallerine aşağıda yer verilmiştir.

KOBİler İçin Belgelendirme (Mesleki Yeterlilik Belgesi) Desteği Programın Amacı ve Gerekçesi:

• Proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ’ler ile KOSGEB hedef kitlesine yeni dâhil olmuş sektörlerdeki • KOBİ’lerin de mevcut KOSGEB desteklerinden faydalanması,

• KOBİ’lerin kaliteli ve verimli mal/hizmet üretmelerinin sağlanması,

• Mevcut KOSGEB desteklerinin revize edilerek daha fazla KOBİ’nin bu desteklerden yaygın şekilde faydalanması,

• KOBİ’lerin rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek amacıyla genel işletme geliştirme faaliyetlerinin teşvik edilmesi,

• KOBİ’lerin yurt içi ve yurt dışı pazar paylarını artırmak amacıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesi.

SONUÇ

Meslek sahibi kişilerin, yapmış oldukları işlerdeki bilgi, beceri ve yetkinliklerinin ulusal ve uluslar arası kabul görmüş standartlar esas alınarak belgelendirilmesi teknik açıdan zaruri hale gelmiştir. Personel belgelendirmeye temel teşkil edecek meslek standartları ve ulusal yeterliklerin belirlenmesi ile meslek erbabı kişinin; bilgi, beceri ve yetkinliğinin ölçülmesi, uluslar arası kabul gören bir ölçme ve değerlendirme sistemi ile belgelendirmesi ve bu belgelendirmenin tartışılmayacak şekilde belgelendirmeye taraf olan tüm kesimlerin kabul ettiği bir sistemle yapılması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında, personel belgelendirmesinin uluslar arası kabul görmüş belgelendirme standartları doğrultusunda yapılması ve her meslek için bir belgelendirme standardının belirlenmesi önem arz etmektedir.

Meslek sahibi kişinin, özellikle teknik personelin belli bir disiplin içinde, teknik prosedürler doğrultusunda sınanması ve belgelendirilmesi, sektörünün ihtiyaç duyduğu personel açısından gerekliliktir. Bunu da sağlamanın en iyi yolu akreditasyondur.

KAYNAKÇA

1. Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK) www.turkak.org.tr 2. Mesleki Yeterlilikler Kurumu (MYK) www.myk.gov.tr

149

TÜRKİYE’DE İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARININ MESLEKİ ALGILARI ÜZERİNE NİTEL

Outline

Benzer Belgeler