• Sonuç bulunamadı

3.7. TDBB’NİN KARDEŞ ŞEHİR FAALİYETLERİ

3.7.3. TDBB Üye Belediyelerinin Kardeş Şehir Oldukları Belediyeler ile Ortak

TDBB üyeleri arasında kardeş şehir ilişkilerinin canlı tutulması ve ortak projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla kardeş şehirler arasında sosyal-kültürel faaliyetler, teknik-insani yardım projeleri, kardeş şehirlerin bir araya geldiği temsil, ziyaret ve programlar, eğitim faaliyetleri ve görünürlülüğü arttırmak adına üye belediyelerinin kardeş şehirlerine yönelik gerçekleştirdiği etkinlikleri de içeren yayın faaliyetleri gerçekleştirmektedir.

TDBB Koordinasyonunda Kardeş Belediyeler Arasında Gerçekleştirilen Bazı Projeler

“Doboj Dostluk Köprüsü Projesi”

Bosna Hersek Doboj şehrinden başlayarak Doboj-İstok üzerinden Tuzla şehrine bağlantıyı sağlayan ve Bosna Hersek’teki savaş sırasında büyük tahribata uğrayarak yıkılma ihtimali nedeni ile imha edilen Spreça Nehri üzerindeki köprünün yeniden inşa edilmesi hususunda TDBB’den destek talep edilmiş, talep TDBB’nin 22.04.2015 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısı’nda değerlendirilmiş ve TDBB üyesi Doboj-İstok ve Doboj Belediyeleri’nin ortak projesi olan “Doboj Dostluk Köprüsü Projesi”nin, TDBB, TDBB üyeleri ve Doboj-İstok ve Doboj Belediyeleri’nin Türkiye’deki kardeş belediyeleri ile işbirliğinde inşa edilmesi uygun bulunmuştur. 17 Ağustos 2016 tarihinde ise Bosna Hersek’te Doboj ve Doboj İstok şehirlerini birbirine bağlayacak olan köprünün inşası için İşbirliği Protokolü imzalanmıştır (TDBB, 2016: 72).

“Bosna Hersek Türkçe Sınıfı Projesi”

T.C. Saraybosna Büyükelçiliği tarafından TDBB’ye bir yazı gönderilerek; Bosna Hersek’in farklı il ve ilçelerinde, Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde, seçmeli dil eğitiminde kullanılmak üzere “Türkçe Sınıfı” oluşturulması için destek talep edilmiştir. Talep, TDBB’nin 22.04.2015 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısı’nda görüşülmüş ve kardeş şehir ilişkisi çerçevesinde, TDBB ve Bosna Hersek’te kardeş şehri bulunan TDBB üyeleri işbirliğinde, Bosna Hersek’in farklı il ve ilçelerinde “Türkçe Sınıfı” oluşturulması uygun bulunmuştur (TDBB, 2016: 34).

“Tercihim Türkçe” projesi kapsamında Türkçenin ikinci yabancı dil olarak okutulduğu Bosna Hersek’te 8.500 öğrenci Türkçeyi yabancı dil olarak seçmiş ve Bosna Hersek’in çeşitli şehirlerinde TDBB üyesi belediyeler tarafından 19 adet “Türkçe Sınıfı” yaptırılarak eğitime açılmıştır (TDBB, 2017:37).

Makedonya Jupa Belediyesi’ne “İtfaiye Aracı” Alınması Projesi

TDBB üyesi Makedonya Jupa Belediyesi, doğal afet ve özellikle yangınlarda kullanılmak üzere 1 adet 5 tonluk itfaiye aracı alınması ile ilgili TDBB’den destek talep etmiştir. Söz konusu talebi değerlendiren TDBB Yönetim Kurulu itfaiye aracının TDBB ve Jupa Belediyesi’nin kardeş şehri Altınova (Yalova) Belediyesi destekleriyle alınmasının faydalı olacağını değerlendirmiştir (TDBB, 2016: 40). Gerekli işlemlerin ardından itfaiye aracı, TDBB ve Altınova Belediyesi işbirliğinde alınarak Makedonya Jupa Belediyesi’ne teslim edilmiştir (www.altinova.bel.tr, 2017).

Moldova Gagauz Özerk Yeri “Türkiye Parkı Projesi”

Moldova Gagauz Özerk Yeri Başkanlığı tarafından TDBB’ye bir talep yazısı gönderilmiş ve Gagauz Özerk Yeri Kazayak ilçesinde, içerisinde çocuk parkları, spor alanları ve yürüyüş yollarının bulunacağı “Türkiye Parkı” yapılmak istendiği (www.kecioren.bel.tr, 2017) belirtilerek destek talep edilmiştir. Talep TDBB’nin 19.07.2017 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısı’nda değerlendirilmiş (www.tdbb.org.tr, 2017) ve projenin Kazayak ilçesinin kardeş şehri Keçiören Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştirilmesi uygun bulunmuştur.

“Çadır-Lunga Kültür Evi”nin Yenilenmesi Projesi

TDBB üyesi Moldova Gagauz Özerk Yeri Çadır-Lunga Belediyesi, Çadır- Lunga’da bulunan Kültür Evi’nin yenilenmesi ile ilgili TDBB’den destek talebinde

bulunmuş, TDBB’de 25 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantısında konuyu değerlendirerek söz konusu projenin TDBB koordinasyonunda, Çadır-Lunga’nın kardeş şehri İzmit Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilmesini uygun bulmuştur. Sonraki süreçte talep İzmit Belediyesi’ne iletilmiş olup gerekli takip TDBB tarafından yapılmaktadır (www.tdbb.org.tr, 2017)

Üye Belediyeleri İşbirliğinde Kardeş Şehirlerde İftar Programları

TDBB ve üye belediyeleri işbirliğinde 2006 yılından bu yana çok sayıda ülkede gerçekleştirilen “Kardeş Şehir İftar Programları/Kardeş Şehir Günleri” etkinlikleri ile ülkeler arasında kardeşliğin geliştirilmesi, kültürel faaliyetlerin artırılması, her alanda ikili işbirliğinin geliştirilmesi ve kardeş belediye ilişkilerinin güçlendirilmesi hedeflemektedir.

Bu çerçevede, TDBB’nin üye belediyeleri işbirliğinde gerçekleştirmiş olduğu etkinliklerden bazıları şu şekildedir (www.tdbb.org.tr, 2017):

 Ramazan ayı içerisinde Bayrampaşa Belediyesi tarafından Kardeş Şehir Etkinlikleri çerçevesinde Balkan ülkelerinde iftar yemekleri verilmektedir.  Bağcılar Belediyesi kardeş şehirleri Kazakistan, KKTC ve Kırgızistan’da halka

açık iftar programları gerçekleştirilmiştir.

 Keçiören Belediyesi, 2017’de Kazakistan’ın Türkistan, 2016’da Tunus’un Jendouba, 2015’te Irak Kerkük, 2013’te Bosna Hersek’in Gorajde, 2012 yılında Makedonya’nın Jupa ve 2011’de Filistin’in Gazze şehirlerinde Kardeşlik İftarı düzenlemiştir.

Bu etkinlikler sayesinde kardeş şehirler arasında var olan diplomatik ilişkilerin halk seviyesine indirilmesi ve kardeşlik ruhunun pekiştirilmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda kardeş şehir ilişkilerinin ulusal diplomasinin tamamlayıcı bir aracı olduğu ve bu ilişkiler ile yerel kalkınmaya ve ekonomiye etkisi görülebilmektedir.

Ülkelerin ekonomik yatırımları, idarelerin birbirlerinin deneyimlerinden faydalanmaları ve diplomatik temaslar yanında halkların birbirlerinin kültürlerini tanımasına da kardeş şehircilikle imkan verildiği görülebilir.

Bilgi ve Tecrübe Paylaşım Programları ve “Kardeş Belediyeler Buluşması” Etkinlikleri

TDBB eğitim faaliyetleri kapsamında üye belediyelerinin başkanlarına yönelik gerçekleştirmiş olduğu bilgi ve tecrübe paylaşım programları ile Türkiye’ye getirmiş olduğu belediye başkanlarını kimi zaman kardeş belediyelerinin başkanlarına makam ziyaretine götürmekte kimi zamanda katılımcı yurtdışı belediyelerin Türkiye’deki tüm kardeşlerini “Kardeş Belediyeler Buluşması” adıyla bir araya getirerek heyetler arasında görüşme fırsatları oluşturmakta, ortak projeler konusunda görüşmelerini sağlamakta ve ziyaret edilip ilişkilerin canlandırılmasına ilişkin fikir alışverişi yapılmasına aracı olmaktadır.

Eğitim programları kapsamında Türkiye’ye getirilerek kardeş belediyesini ziyaret etmesine olanak sağlayan TDBB programları şu şekildedir:

 “Şehir Planlama” Uygulamalı Eğitim Programı (28 Kasım-11 Aralık 2015): Vali Yardımcısı Lkhagvasuren Javzıı’nin bulunduğu Chingeltei Belediyesi’nin kardeş şehri Pendik’e nezaket ziyareti gerçekleştirilmiştir (TDBB, 2015: 62).  Moğolistan Chıngeltei Heyeti, Kentsel Dönüşüm Uygulamaları İnceleme

Programı (Ankara - İstanbul, 14-20 Ocak 2016): Chingeltei Valisi Gandbold Davaa ve yerel idarecilerden oluşan 20 kişilik heyet Ankara Sincan Belediyesi’nin misafiri olmuş ve Sincan’da kentsel dönüşüm uygulamalarını ve diğer belediye çalışmalarını incelemiştir (TDBB, 2016: 44).

 Moğolistan Shariin-gol Belediyesi “Belediyecilik Çalışmaları ve Madencilik Hizmetleri” Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programı (Tunçbilek - İstanbul, 12-20 Nisan 2016): Tunçbilek ve Shariin-Gol Belediyeleri arasında kardeş şehir protokolü imzalanmıştır (TDBB, 2016: 46).

 Gagauz Belediyeleri “Yerel Yönetimlerde Alternatif Enerji Kaynakları ve Asfalt Çalışmaları” Konulu Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programı (Konya - İstanbul, 11-17 Aralık 2016): Program kapsamında Türkiye’ye gelen Komrat belediye başkanı Anastasov Serghei kardeş şehri olduğu Maltepe Belediyesi’ni ziyaret ederek Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’la görüşme gerçekleştirmiştir (TDBB, 2016: 50).

 Kosova Belediyeleri Bilgi ve Tecrübe Paylaşım Programı (19-24 Mart 2017): Bağcılar Belediyesi ile Peja (İpek) Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalanmıştır (TDBB, 2017:10).

TDBB tarafından düzenlenen “Kardeş Şehirler Buluşması” etkinlikleri ise şu şekildedir (www.tdbb.org.tr, 2017):

 Gagauz Özerk Yeri Belediyeleri Kardeş Şehirler Buluşması (İzmit – 15 Aralık 2017)

 Kırgızistan Belediyeleri Kardeş Şehirler Buluşması (Bolu – 24 Kasım 2017)  Bosna Hersek Belediyeleri Kardeş Şehirler Buluşması (İstanbul – 15 Eylül

2017)

 Arnavutluk Belediyeleri Kardeş Şehirler Buluşması (Bayrampaşa – 21 Mart 2017)

 Gagauz Özerk Yeri Belediyeleri Kardeş Şehirler Buluşması (Pendik – 16 Aralık 2016)

 Moğolistan Belediyeleri Kardeş Şehirler Buluşması (Keçiören – 15 Nisan 2015)  Tataristan Belediyeleri Kardeş Şehirler Buluşması (Kocaeli – 17 Mart 2015)  Balkan Belediyeleri Kardeş Şehirler Buluşması (Selçuklu – 25.02.2015)  Balkan Belediyeleri Kardeş Şehirler Buluşması (Üsküdar – 24.02.2015)

Yurtdışı Çalışma Ziyaretleri

TDBB yurtdışındaki üye belediyelerin ziyaret edilmesi amacıyla belirlenen takvim çerçevesinde çalışma ziyaretleri gerçekleştirmekte, söz konusu ziyaret programına katılan üye belediyelerin ziyaret edilen ülkedeki kardeş şehirlerinin başkanları ile görüşmesini sağlamaktadır. Bilindiği üzere ortak projelerle süslenmiş kardeş şehir ilişkilerinde heyet ziyaretleri önemli bir yere sahiptir. Belediye başkanlarının arasındaki iletişimin güçlenmesi ortak proje ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesine olumlu katkı sağlamaktadır. Dolayısı ile TDBB yurtdışı çalışma ziyaretlerinde kardeş şehirlerin bir araya geldiği ortamlar oluşturmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

TDBB Moğolistan Çalışma Ziyareti (03-11 Ağustos 2015): Moğolistan programı kapsamında katılımcı birlik üyesi belediye başkanları Moğolistan’daki kardeş şehirleriyle de buluşmuştur.

TDBB Bosna Hersek Çalışma Ziyareti ve “TDBB Avrasya Yerel Yöneticiler Zirvesi” (27-30 Mayıs 2016): TDBB Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Birlik Genel Sekreteri Fahri Solak, Birlik Yönetim, Denetim ve Yüksek Danışma kurulu üyeleri ile 9 farklı ülkeden (Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya ve Türkiye) üye belediye başkanının yer aldığı yaklaşık 150 kişilik heyet, Birlik Bosna Hersek Yönetim Kurulu üyesi Novi Grad Sarayevo Belediyesi ile TDBB ortaklığında hazırlanan yoğun içerikli programa katılmış ve program kapsamında Birlik üyesi belediye başkanları Bosna Hersek’teki kardeş şehirleriyle de buluşmuştur. Bosna Hersek programı boyunca üye belediye başkanlarının Bosna Hersek’teki kardeş şehirleriyle bir araya gelmelerinin yanında ikili görüşmeler esnasında TDBB’nin hedef coğrafyasındaki yerel yöneticiler arasında pek çok potansiyel kardeş şehir ilişkisi gündeme gelmiştir (TDBB, 2016: 24-27).

TDBB Moldova ve Gagauz Özerk Yeri Ziyareti (04-07 Mayıs 2017): Program kapsamında katılımcı birlik üyesi belediye başkanları kardeş şehirleriyle buluşmuştur (TDBB, 2017: 3-5).