• Sonuç bulunamadı

Türkiye’deki birçok kurum ve kuruluş kardeş şehircilik ile ilgilenmektedir. Bu bölümde bu kuruluşlardan bazıları belirtilecek ancak, konumuzdan da çok sapmamak adına belediye birliklerinin kardeş şehir ilişkilerine katkıları ve örnek faaliyetleri hakkında bilgiler verilecektir.

Kardeş şehir faaliyetleri yapan ve bu çalışmaların yürütülmesinde rol alan kurumlardan bazıları şu şekildedir: Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı. Bunların yanı sıra üniversiteler ve meslek kuruluşları gibi sivil toplum kuruluşları da çeşitli proje ve faaliyetlerle kardeş şehir faaliyetlerine destek vermektedir.

Doğru, sürdürülebilir ve etkin bir kardeş şehir ilişkisi kurulmasında belediye birliklerinin önemi yadsınamaz bir gerçektir. Kentler arasındaki benzerliklerin tespit edilmesi ve uygun kardeş şehir eşleşmesi tek başına bir belediyenin çalışma alanının ötesine geçebilmektedir. Dolayısı ile ABD’de Sister City’s, Avrupa’da Bölgesel Komite, Türkiye’de ise TDBB gibi kardeş şehir olunmak istenilen bölge hakkında bilgiye sahip birlikler ile ortak çalışma yürütmek, kurulacak kardeşlik ilişkisinin sürdürülebilir olması açısından önemlidir.

Belediyelerin, birliklerden beklentileri ve belediye birliklerinin kardeş şehir ilişkilerine ne gibi katkılar sunduğunu öğrenmek amacıyla 25 Ekim 2017 tarihinde yapılan yüz yüze görüşmede, “Kardeş şehir ilişkilerinde belediyeler birliğinin önemi nedir?” sorusuna cevaben Azerbaycan Şehir Belediyeleri Birliği Başkanı Temraz Tağiyev (Temraz Tağiyev, görüşme, 25 Ekim 2017):

“Şehirler arasındaki kardeş şehir çalışmaları çok önemlidir. Azerbaycan’daki belediyelerin Türkiye’deki belediyeler ile kardeş şehir olmaları çok faydalar sağlamaktadır. Türkiye’deki belediyelerden çok şey öğrenebiliriz. Bu kardeş şehir olma sürecinde ise belediye birliklerinin rolü büyüktür. Özellikle belediyeler arasındaki iletişimi ve koordinasyonu sağlamada önemli fonksiyonu vardır.” sözleriyle birliklerin önemli katkılarından birinin koordinasyonu sağlamak olduğunu belirtmiştir.

Yine aynı gün, Kırgızsitan Yerel Yönetimler ve Etnik İlişkiler Devlet Ajansı Başkan Yardımcısı Esenbek Togonbaev Kırgızistan’da, belediyelerin yeni kardeş şehir

ilişkileri kurmasından çok mevcut kardeş şehir ilişkilerinin aktifleştirilmesi ve mevzuatın iyileştirilmesi için yoğun çalışma yürüttüklerini şu ifadelerle açıklamıştır (Esenbek Togonbaev, görüşme, 25 Ekim 2017):

“Belediyelerimize danışma görevi yürütmekteyiz. Örneğin bir belediyenin gerçekleştireceği herhangi bir konuda mevzuat açısından bilgisi olmayabiliyor. Biz de toplantılar yaparak belediyelerimize eğitim veriyoruz. Kardeş şehir faaliyetleri ile ilgili de ilk olarak yapmış olduğumuz çalışma daha önceden imzalanan kardeş şehir protokollerini inceleyerek söz konusu kardeşlikle elde edilmek istenen faydanın maksimum olabilmesi için danışmanlık hizmeti sunmak ve kardeş şehir ilişkilerinin daha aktif yürütülmesini koordine etmektir. Kırgızistan’da yerel yönetimler birliğimiz var. Bu birlik son dönemlere kadar pek aktif faaliyet gösteremiyordu. Ancak yenilenen kadrosuyla birlikte tüm alanlarda olduğu gibi kardeş şehircilik alanında daha aktif rol almaya başladı. Bu anlamda birliğimizin kardeş şehir faaliyetlerine yönelik önceliği mevcut kardeş şehir ilişkisi bulunan belediyelerin kardeşlik durumlarını inceleyerek söz konusu ilişkilerin aktifleşmesini sağlamak olacaktır.”

Güzelyurt (KKTC) Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ise kardeş şehir ilişkilerinin pasif olmaması ve sürdürülebilir olması bakımından birliklerin son derece önemli olduğuna vurgu yaparak şunları söylemiştir (Mahmut Özçınar, görüşme, 25 Ekim 2017):

“Kardeş şehir ilişkileri kurulmasında belediyelerin yapısal durumları göz önüne alınarak eşleşmeye gidilmesi anlamında birlikler önemlidir. Maalesef kardeşlik ilişkileri belediye başkanlarının kişisel ilişkilerine dayalı durumlarda ortaya çıkabilmekte ve sonraki süreçte kurumsallaşmayan kardeşlik ilişkisine dönebilmektedir. Önemli olan kardeş şehir ilişkilerinin kağıt üzerinde kalmayarak halka kadar bu ilişkiyi taşıyabilmektir. Tam da bu nokta belediye birliklerinin mevcut kardeşlik ilişkilerinin sürdürülebilir hale gelmesi noktasında önemi büyüktür. Belediye birlikleri aracılığı ile gerçekleştirilen kardeş şehir faaliyetleri daha kalıcı ve görünür olabilmektedir. Kıbrıs’taki belediyelerimizin de kardeş şehir ilişkilerinden elde edilmek istenen faydanın maksimum düzeyde sağlayabilmesi için birliklerde aktif rol üstlenmelidirler. TDBB’de bu süreci çok iyi bir şekilde yürütebilmektedir. Sonuç olarak birlikler kardeşlik ilişkilerinde yol gösterici olma noktasında önemli bir aktördür.”

Tecrübe paylaşımının çok önemli olduğunu vurgulayan Moğolistan Nalaikh Belediye Başkanı Khaan Sharavkhaan ise şunları ifade etmiştir (Khaan Sharavkhaan, görüşme, 25 Ekim 2017):

“Moğolistan’da belediye başkanlarının siyasi bir pozisyonu yoktur. Partiler üstü bir yapı söz konusu. Belediyeler genel olarak şehir işleri ile ilgili alanlarda rol üstlenmektedirler. Ama özellikle TDBB gibi uluslararası alanda faaliyet gösteren birlikler vasıtası ile belediyeler arasında tecrübe paylaşımı yapılması önemlidir. Belediye birliklerinin bu anlamdaki rolü belediyeler arasında iletişim ağının kurulması ve gerekli koordinasyonu sağlayarak tecrübe paylaşımına gidilmesidir.”

Kardeş şehir ilişkilerinin en temel manada ilk mutahapları belediye başkanları olduğu için belediye başkanlarının konu ile ilgili görüşleri önem arz etmektedir. TDBB Yönetim Kurulu üyesi olan belediyelerin başkanlarına, yapılan yüz yüze görüşmede sorulan “Kardeş şehir ilişkilerinde belediyeler birliğinin önemi nedir?” sorusuna verilen cevaplar ise şu şekildedir:

Sancaktepe (İstanbul) Belediye Başkanı İsmail Erdem (görüşme, 25 Ekim 2017):

“Kardeş şehirlerin oluşmasında belediye birliklerinin önemli katkıları oluyor. Kardeş şehir olmak isteyen belediyeler özellikle uluslararası alanda faaliyet gösteren TDBB gibi birliklere müracaat ediyor. Toplantılarda bu kardeşlik ilişkisi gündeme gelerek kardeş olabileceğimiz, yakın bir bağ oluşturabileceğimiz belediyeleri seçiyoruz. Onun ötesinde de kardeş şehir alanında belediyeler olarak yapmış olduğumuz faaliyetlerin gündeme getirilmesinde de belediye birliklerinin katkıları oluyor. Özellikle kardeş şehir ilişkilerinde belediye birlikleri şimdiki durumlarından daha aktif bir duruma gelerek söz konusu ilişkilerin kağıt üzerinde kalmasını engellemek adına kardeş şehirler arasındaki koordinasyonu sağlamalı. Yani belediyeler birliği; üyelerinin kurmuş olduğu kardeşlik ilişkilerini takip etmeli ve işler hale gelmesine vesile olacak girişimlerde bulunmalıdır. Özelikle kültürel, sosyal ilişkilerimizi harekete geçirici faaliyetler de bulunmalıdır.”

Beykoz (İstanbul) Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek (görüşme, 25 Ekim 2017):

“Belediyeler olarak biz kendi başımıza kardeşlik ilişkileri kuruyoruz ancak bu kardeşlik ilişkisinin belediye birlikleri aracılığı ile kurulması çok daha verimli oluyor ki uygulamalarda da buna şahit oluyoruz. Dolayısı ile kardeş şehir ilişkilerinin belediye birlikleri aracılığı ile kurulması önem arz etmektedir. Birlikler bu ilişkilerin verimliliğini arttırabilirler. Bireysel olarak yapacağımız çalışmalarda sıkıntılar çıkabiliyor. Bu sıkıntıların aşılmasının önemli bir yöntimi de birliklere başvurmaktır. Çünkü birlikler vasıtası ile kurulan kardeşlik ilişkileri hem kurulma aşamasında hem de sonraki süreçte gerçekleştirilebilecek faaliyetlerde yol gösterici, verimli ve fonsiyonel olabilmektedir.”

Gebze (Kocaeli) Belediye Başkanı Adnan Köşker (görüşme, 25 Ekim 2017):

“Özellikle kardeş şehir seçiminde birlikler daha özenli ve birbirine daha uygun olan belediyeleri eşleştirmektedir. Ayrıca bir şehrin, ihtiyacından çok belediye ile kardeş şehir ilişkisi kurmasının önüne geçerek fonksiyonel ilişkilerin kurulmasında birlikler önemlidir.

Örneğin TDBB’de kardeş şehir seçimi yapılırken belediyelerin denge unsuruna yani nüfus, gelir kaynakları, ekonomik yapısı, turizm gibi alanlarda sınıflandırmalar ile daha sağlıklı kardeşlik ilişkilerinin kurulması sağlanmaktadır. Yani bir belediyenin birden çok belediye ile kardeş şehir olmasının önüne geçerek her belediyenin daha aktif çalışabileceği belediye ile ilişki kurmasını sağlıyor. Ayrıca birliklerin bir başka önemli rolü ise belediye olarak kardeşlik ilişkisi kurulması aşamasında karşılaştığımız bürokratik hantallığın da önüne geçmiş olabiliyoruz. Ayrıca birlikler vasıtası ile kurulacak kardeşlik ilişkilerinde üyeler olarak talepleri inceleme, istişare etme fırsatımız olabiliyor. Örneğin belediye olarak bizim yaklaşımımız ile istişare neticesinde ortaya çıkan yaklaşım farklı olabiliyor. Sonuç olarak birlikler vasıtası ile kurulacak ilişkiler kaynakların israf edilmemesi ve kaynakların ve yatırımların eşit dağılımı anlamında da birliklerin rolü önemlidir.”

Kartepe (Kocaeli) Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez (görüşme, 25 Ekim 2017):

“Kardeş şehir ilişkilerinde belediye birliklerinin rolü çok fazladır. Çünkü biz belediyelerin sahip olduğu imkanlar ile özellikle kardeş şehir olmak istediğimiz herhangi bir ülkedeki şehrin, genel manada Türkiye ile ilgili düşünceleri, politikaları yine daha da detaya girdiğimiz zaman o ülke içerisinde o şehrin yönetiminin Türkiye ile olan ilişkileri ve müntesibi olduğu siyasi partilerin ülkemize bakış açılarının değerlendirilmesi ve incelenmesi konularında yetersiz kalabiliriz. Burada belediye birliklerinin söz konusu hassasiyetlerin gözden geçirilmesi ve bir üst perdeden kardeşlik ilişkisinin değerlendirilmesi önemlidir. Bir başka faydası da belediyelerimizin sahip olduğu özellikleri yani kültürel değerleri, turizm potansiyeli, ekonomik yapısı gibi durumları göz önünde tutarak, gerekli incelemeleri ve analizleri yaparak kardeş şehir kurulmak istenen belediyeler arasındaki dengeyi sağlamaktadır ve biz belediyeler yol gösterici olabilmektedir. Yani hem ülkelerin stratejik olarak birbirleri ile ilişkileri hem de bununla bağlantı olarak şehirlerin ilişkilerini gözden geçirerek ileriye yönelik kardeşlik ilişkilerinin kurulmasını sağlamaktadır.”

Keçiören (Ankara) Belediye Başkanı Mustafa AK (görüşme, 25 Ekim 2017):

“Belediye birliklerinin diğer ülkelerdeki belediyeler ile bağlantılar kurulması anlamında önemli katkıları olmaktadır. Yurtiçi kardeş şehirlerimiz ile ilgili koordinasyona pek ihtiyacımız olmamaktadır. Ancak yurtdışındaki belediyeler ile temas kurma anlamında birlikler önemlidir. Örneğin TDBB’nin yapmış olduğu faaliyetler kapsamında yurtdışı belediyeleri ile bir araya gelme imkanımız olmaktadır. Böylece birbirimizi tanıma fırsatı elde ediyoruz. Kardeşlik ilişkisi kurulmadan gerçekleşen buna benzer tanıma fırsatları ile daha sağlıklı ve uzun ömürlü kardeş şehir ilişkileri kurulmaktadır.”

Zeytinburnu (İstanbul) Belediye Başkanı Murat Aydın (görüşme, 25 Ekim 2017):

“Kardeş Belediye ilişkileri yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere iki şekilde olmaktadır. Türkiye’deki belediye birliklerin ana amaçlarından biri de kendi üyeleri arasındaki bilgi ve

deneyim paylaşımını sağlamaktır. Belediyelerin ve belediye başkalarının birbirleriyle tanışmasına birlikler büyük katkı sağlamaktadır. Bu tanışıklıklar neticesinde kardeş şehir ilişkilerinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır.”

Selçuklu (Konya) Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay (görüşme, 25 Ekim 2017): “Özellikle son dönemde ülkemizde yerel yönetimlerin elde ettiği başarının bölge

coğrafyasına taşınması adına kardeş belediye uygulaması önem arz etmektedir. Birliklerin bu konudaki en önemli görevi koordinasyon, denklik ve kurumsallıkla ilgilidir. Kardeş şehir ilişkileri daha çok kişisel tanışıklıklar ile yürütülmektedir. Bu şekilde kurulmuş ilişkilerde uzun soluklu olmayabiliyor. Hem de denklik olmadığı için bir süre sonra iyi niyetlerle başlayan ilişkiler yürütülemiyor. Tam da bu noktada belediyeler birliğinin ülke ve belediye seçimindeki yol gösterici rolü çok önemlidir. Birlikler aracılığı ile sağlam zeminde kurulmuş kardeş şehir ilişkileri mevcut belediye başkanları değiştikten sonra da sürdürülebilmektedir. Bunun yanı sıra proje seçiminde de birlikler önemli rol oynamaktadır. Çünkü kardeş şehir ilişkileri, kardeş belediyenin bölgesindeki bir projeyi üstlenmek amacıyla da yürütülüyor. Bu noktada kaynakların israf edilmemesi ve ulusal çıkarlarımız doğrultusundaki projelerde yer alabilmek için birlikler yol gösterici olmaktadır.”

Şahinbey (Gaziantep) Belediye Başkan Yardımcısı Cuma Güzel (görüşme, 25 Ekim 2017): “Kardeş şehir ilişkilerinde tecrübe paylaşımı çok önemlidir. Şahinbey

Belediyesi’nin yapmış olduğu iyi uygulamaları istanbul’daki hatta bir başka ülkedeki belediyenin de bilmesi ve uygulayabilmesi önemlidir. Belediye birliklerinin bu anlamdaki fonsiyonu ise birleştirici olma ve adeta bir köprü vazifesi görerek iyi uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu düşünüyorum. Özellikle uluslararası alanda faaliyet gösteren TDBB gibi birliklerin, üyelerinin bulunduğu ülkelerdeki belediyeler ile aradaki koordinasyonun sağlanması, heyet görüşmeleri ile belediyelerde olan iyi uygulamaların öğrenilmesi anlamında katkısı ve koordinasyonu çok büyüktür.”

Keçiören (Ankara) Dış İlişkiler Müdürü Mustafa Araç (görüşme, 25 Ekim 2017):

“Belediye olarak bizler kardeşlik ilişkileri kuruyoruz. Burada önemli olan her belediyenin sahip olduğu potansiyelin verimli kullanılabilmesi. Bunun için de belediye birliklerine ihtiyacımız var. Zira belediye birlikleri bu ilişkilerin koordinasyonu sağlamada önemlidir. Gerek ekonomik gerek kültürel ve sosyal alanlar gibi konularda birbirine yakın düzeyde olan belediyeler arasında kardeşlik ilişkileri kurulmasına vesile olabilmektedir. Çünkü bir belediye kendi potansiyelini içerden anlayamayabilir. Veya kardeşlik kurmak istediği belediyenin kendisine uygun olup olmadığını, hangi alanlarda çalışması gerektiğini veya o ülkenin ve şehrin Türkiye ile siyasi uyumluluğunu pek anlayamayabilir. Bu anlamda belediyelerdeki bu gibi doğabilecek sorunları ve eksiklikleri belediye birliklerinin gidermesi gerekmektedir.”

Şahinbey (Gaziantep) Dış İlişkiler Müdürü Şakir Aktar (görüşme, 25 Ekim 2017): “Kardeş şehir olmak istediğiniz ülkelerdeki belediyeler ile iletişim kurmak ve

karşılıklı tecrübe paylaşımı yapabilmek için bir araya gelmek Türkiye mevzuatları açısından sıkıntı doğurmamaktadır. Ancak, kardeş şehir olmak istediğiniz ülkelerde ziyaretleşme izninden tutun da karşılıklı proje yapabilme izinlerine kadar birçok aksaklıklarla karşılaşmaktayız. Kardeş şehir protokolü imzalamak için bir araya gelemiyoruz diyen birçok belediye duymuşuzdur. Tam da bu noktada Türkiye’deki birçok belediye birliği, kardeşlik sürecinin karar aşamasından ziyaretleşmelere ve proje üretimine kadar izlenecek adımları gösteren, elini taşın altına koyabilen kurumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. İşin başından sonuna kadar sizi destekleyecek bu kurumlar ile sürekli iletişim halinde bulunmak kardeş şehir sürecinizi sistemli bir şekilde yönetmenizi sağlayacaktır. Belediye birliklerinden ürettiğimiz proje çalışmalarında da yanımızda olmalarını bekliyoruz. Ayrıca belediyelerde bu işi takip eden görevlilere belediye başkanlarının destek vermesi için belediye başkanına kendi ekibinin başarılarını hatırlatmalarını istiyoruz belediye birliklerinden.”

Tüm bu görüşleri değerlendirdiğimizde belediye birliklerinin kardeş şehir ilişkileri kurulması öncesinde ve sonrasında çok önemli kurumlar olduğu anlaşılmaktadır. Görüşmelerden çıkarılacak ilk sonuç kişisel temasların kardeş şehir ilişkilerinin başlamasında oldukça önemli olduğudur. Tüm olumsuzluklarına rağmen kardeşlik ilişkisinin büyük bir oranda kişisel ilişkiler vesilesi ile kurulduğu söylenebilir. Önemli olan gerek kişisel ilişkilerle gerekse de planlı bir şekilde kurulmuş kardeş şehir ilişkilerinde verimli projelerin yapılması ve sürdürülebilir bir ilişki kurularak elde edilmek istenilen faydayı maksimize etmektir. Dolayısı ile birlikler bu faydayı yükseltmede önemli aracı kuruluşlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yerel seçimlerin ve görev değişikliklerinin kardeş şehir ilişkilerine olumsuz etkileri olmaktadır. Taraflar arasında ilişkiler kurumsallaşmak yerine gayri resmi temaslar üzerinden ilerliyorsa belediye başkanlarının ya da ilgili belediyedeki kardeş şehir ilişkilerini yürüten daire başkanları/müdürlerin değişmesi veya görevinden ayrılması gibi durumlarda kardeşlik ilişkileri zamanla gerileyebilmekte ve atıl duruma düşebilmektedir. Tam da bu noktada birliklerin bir başka önemli görevi ortaya çıkmaktadır ki bu da “kurumsallaşabilen kardeş şehir” ilişkileri kurulmasına katkı sunmaktır. Birlikler aracılığı ile kurulan ilişkiler, birliklerin bütünleştirici projeleriyle sürekli gündemde kalmakta dolayısı ile partnerlerin sürekli iletişimde kalmasını sağlamaktadır.

Görüşmeleri dikkate alarak kardeş şehir ilişkilerinde belediye birliklerinin önemini şu maddeler halinde sıralayabiliriz:

 Üyeleri arasında iletişimin ve koordinasyonun sağlanması,

 Gerekli ve yeterli değerlendirme sürecinin olması dolayısı ile sağlıklı ve sürdürülebilir kardeş şehir ilişkilerinin kurulması,

 Bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulması ve/veya aktarılması,

 Üye belediyelerinin kardeş şehircilikle ilgili faaliyetlerinin görünür olması ve gündeme getirilmesi için medyanın aktif kullanılması,

 Yerel diplomasi kanalıyla kardeşler arasında yapılacak proje süreçlerini kısaltmak ve bürokratik engelleri aşmak,

 Kardeş şehir seçiminde, belediyelere/üyelerine yol gösterici olmak (denklik, denge gibi dinamikleri değerlendirerek),

 Gerekli koordinasyonu sağlayarak bir belediyenin, ihtiyacından fazla belediye ile kardeş şehir olmasının önüne geçerek kaynak ve emek israfının önüne geçmek,

 Ulusal ve uluslararası proje ve fonlardan üyelerinin faydalanmasına yardımcı olmak,

 Konferans, seminer gibi programlarla üyelerine bilgi paylaşımında bulunmak. Bunların yanı sıra belediye birliklerinin özelliklerine göre kardeş şehir ilişkilerine katkısı ve bu konudaki stratejileri farklı olabilmektedir. Örneğin TDBB’nin çalışma alanı ve üyelerinin özellikleri ile Marmara Belediyeler Birliği’nin çalışma alanı ve üyelerinin özellikleri farklıdır. Dolayısı ile belediye birlikleri kardeş şehir ilişkileri ile ilgili strateji oluştururken kendi dinamiklerini dikkate almaları önemlidir.

TBB konu ile ilgili yayınlamış olduğu eserler ve düzenledikleri etkinlikler ile üyelerini koordine etmekte ve özellikle Avrupa şehirleriyle kardeş şehir ilişkileri kurulmasında önemli rol üstlenmektedir. Örneğin şehir eşleştirme uygulamaları AB ve TBB tarafından desteklenmektedir (Akman, 2016: 1062). Türkiye Belediye Birliği,

üyelerinin uluslararası alandaki işbirliklerine ve kardeş şehir çalışmalarına yönelik katkılarını şu şekilde açıklamaktadır (Özden ve Gündüz, 2017:25):

 Belediyelerin uluslararası alanda temsilini sağlamak,

 Uluslararası yerel yönetim kurumları ile yabancı ülkeler tarafından düzenlenen toplantı, seminer, konferans ve benzeri etkinliklere Birliğin ve belediyelerin etkin katılımını sağlamak amacıyla gerekli organizasyonları yapmak,

 Birliğin ve belediyelerin yerel yönetim alanında faaliyet gösteren uluslararası dernek, birlik, vakıf ve iletişim ağlarına üye olması, işbirliğinde bulunması ve ortak projelere yapması yönünde gerekli çalışmaları yürütmek,

 Belediyelerin etkin ve işlevsel kardeş şehir ilişkileri kurmalarına, geliştirmelerine ve ortak projeler yürütmelerine destek vermek,

 Belediyelerin AB ve diğer uluslararası fonlardan yararlanmalarını desteklemek amacıyla proje hazırlama eğitimleri ve gerekli uygun ortamları oluşturmak,  Dünyadaki belediyecilik alanındaki gelişmeleri takip etmek, yerel yönetimlerle

ilgili iyi uygulamaların ve gelişmelerin paylaşılması için uygun ortamları oluşturmak,

 Türk yerel yönetim mevzuatının AB’nin yerel yönetimlerle ilgili müktesebatına uyumuna ilişkin çalışmaları desteklemek, AB uyum sürecinde belediyelere destek olmak,

 Belediyelerin seçilmiş yetkilileri ve personeli için bilgi ve tecrübe arttırmak amacıyla yurtdışına inceleme gezileri ve çalışma ziyaretleri düzenlemek.

Üzerinde tüm analizler yapılarak belediyeler arasında sürdürülebilir kardeş

şehir ilişkisi kurulmasında belediye birliklerinin önemine dair örneklerden birisi 22-23 Kasım 2017 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen “Uluslararası Şehir

Eşleştirme Konferansı”dır. Türkiye’deki ve AB üyelerindeki yerel yönetimler arasında sürdürülebilir yapılar oluşturmak amacıyla T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı koordinasyonunda, T.C. İçişleri Bakanlığı, TBB ve VHB işbirliğinde yürütülecek olan, Kapasite Geliştirme ve Hibe Programı olmak üzere iki ana bileşeni bulunan “Uluslararası Şehir Eşleştirme Projesi” (www.towntwinningconference.com, 2017)

kapsamında gerçekleştirilen konferansta, yerel yönetimler arasında uzun soluklu proje ve ortaklıklar geliştirilmesi amacıyla uygun şehirlerin eşleştirmeleri için deneyim paylaşımı yapılmıştır (www.tbb.gov.tr, 2017).

MBB de üyelerine yönelik kardeş şehircilik alanında çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Örneğin Uluslararası İşbirliği Platformu çerçevesinde Marmara Belediyeler Birliği’nin ev sahipliğinde 20 Şubat 2013 tarihinde gerçekleştirilen “Yerel Yönetimlerde Dış İlişkiler ve Kardeş Şehir İlişkileri” toplantısında Türkiye’de yerel yönetimlerin dış ilişkilerinde ve kardeş şehir uygulamalarında yaşanan temel konular ele alınmıştır. Yine 20 Mart 2013 tarihinde Uluslararası İşbirliği Platformu kapsamında “Yerel Yönetimlerin Dış İlişkileri ve Kardeş Şehir İlişkileri Mevzuatı” konulu bir seminer düzenlenmiş ve mevzuatın iyileştirilmesi adına yapılabilecekler görüşülmüştür (MBB, 2013: 91).

Çukurova Belediyeler Birliği ise 05-09 Kasım 2017 tarihleri arasında, üye belediyelerinin katılımı ile “Azerbaycan Yurtdışı Teknik Araştırma ve Bilgilendirme Ziyareti” gerçekleştirmiş ve bu vesile ile Karaisalı (Adana) Belediyesi ve Cebrayıl Rih (Azerbaycan) Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalanmasında aracılık etmiştir (www.cbb.gov.tr, 2017).