• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM V: SONUÇ VE ÖNERİLER

EK 3: RUBRİKLER

Tablo 5. Başlık Adlarının Tasarımı

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Başlıkların tamamı kısa ve öz olarak düzenlenmiş, ilgi ve dikkat çekici, kitap içerisinde tutarlı kullanılmıştır.

A:3 B:3 C:3

D:3 3 4 Başlıklar kısa ve öz olarak düzenlenmiş, ilgi ve dikkat çekici, kitap içerisinde çoğunlukla tutarlı kullanılmıştır.

3 Başlıklar kısa ve öz olarak düzenlenmiş, kısmen ilgi ve dikkat çekici ve kitap içerisinde tutarlı kullanılmıştır. 2 Bazı başlıklar azı kısa ve öz olarak düzenlenmiş, ilgi ve dikkat çekmede yetersiz ve kitap içerisinde tutarsız kullanılmıştır. 1 Başlıklar uzun ve ayrıntılı, ilgi ve dikkati çekmediği gibi kitap içerisinde tutarsız kullanılmıştır.

Tablo 6. Başlıkların Hiyerarşik Olarak Düzenlenmesi

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Başlıklar hiyerarşik yapıda düzenlenmiş ve tutarlı bir şekilde (rakam veya harfle) kodlanmıştır.

A:1 B:1 C:1

D:1 1

4 Başlıkların çoğunluğu hiyerarşik yapıda düzenlenmiş ve kodlanmıştır. 3 Başlıklar kısmen hiyerarşik yapıda düzenlenmiş ve kodlanmıştır. 2 Başlıkların çok az kısmı hiyerarşik yapıda düzenlenmiş ama kodlanmamıştır.

1 Başlıkların hiç biri hiyerarşik yapıda düzenlenmemiş ve kodlanmamıştır. Tablo 7. Başlıkların İçerikle Tutarlı Olması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Başlıklar içerikle tutarlı ve içeriği özetlemektedir.

A:4 B:4 C:4 D:3

3.75 4 Başlıklar çoğunlukla içerikle tutarlı ve içeriği özetlemektedir.

3 Başlıklar içerikle kısmen tutarlı ve içeriği tam olarak özetlemede yetersizdir. 2 Başlıkların çoğunluğu içerikle tutarsız ve içeriği özetlemede yetersizdir. 1 Başlıklar içerikle tutarsız olduğu için içerikle ilişkili değildir.

Tablo 8. Dikkat Çekme Araçlarının Kullanılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Dikkat çekme araçları metin içerisinde tutarlı kullanılmış, önemli bilgileri vurgulamış ve aşırıya kaçılmamıştır.

A:2 B:2 C:2

D:2 2

4 Dikkat çekme araçları metin içerisinde çoğunlukla tutarlı kullanılmış, önemli bilgileri vurgulamıştır. 3 Dikkat çekme araçları metin içerisinde kısmen tutarlı kullanılmış, ancak önemli bilgileri vurgulamada yetersiz kalmıştır. 2 Dikkat çekme araçları çok az yerde tutarlı kullanılmış, önemli bilgileri vurgulamada yetersiz kalmıştır. 1 Dikkat çekme araçları metin içerisinde tamamen tutarsız kullanıldığı için hiç etkili olmamıştır.

185

Tablo 9. Öğretim Hedeflerine Yer Verilmesi

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Bölüm ve alt bölüm başlarında verilen hedefler öğrenci kazanımlarıyla tutarlı, açık ve anlaşılırdır.

A:1 B:1 C:1

D:1 1

4 Bölüm ve alt bölüm başlarında verilen hedefler çoğunlukla öğrenci kazanımlarıyla tutarlı, açık ve anlaşılırdır. 3 Bazı bölüm ve alt bölüm başlarında hedeflere yer verilmiş, bunlar kısmen öğrenci kazanımlarıyla tutarlı, açık ve anlaşılırdır. 2 Bazı bölümlerde hedeflere yer verilmiş ancak bunlar öğrenci kazanımlarıyla tutarlı olmadığı gibi, açık ve anlaşılır değildir.

1 Bölüm başlarında ve alt bölümlerde hedeflere yer verilmemiştir.

Tablo 10. Hedeflere Uygun Olarak İçeriğin Düzenlenmesi

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Bölüm başlarında verilen hedeflerle metnin içeriği tutarlı olarak düzenlenmiş ve öğrenciyi içeriğe yönlendirmede etkili olmuştur.

A:1 B:1 C:1

D:1 1

4 Bölüm başlarında verilen hedeflerle metnin içeriği oldukça tutarlı olmuş ve öğrenciyi yönlendirmiştir. 3 Bazı bölüm başlarında verilen hedeflerle metnin içeriği tutarlı olmuş ve öğrenciyi kısmen yönlendirmiştir. 2 Bölüm başlarındaki hedefler anlaşılır olmadığı için öğrenciyi yönlendirmeye çok az katkı sağlamıştır.

1 Genellikle bölüm başlarında hedeflere yer verilmemiş verilen bölümlerde de içerikle tutarlılık göstermemiştir. Tablo 11. Kavram Haritalarının Kullanılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Bölüm başlarında metnin içeriğini kapsayacak ve organize edecek nitelikte kavram haritalarına yer verilmiştir.

A:1 B:1 C:1 D:1

1 4 Bölüm başlarında kavram haritalarına yer verilmiş, bunların çoğu metnin içeriğini tam olarak kapsamıştır.

3 Bazı bölüm başlarında kavram haritasına yer verilirken bazı bölümlerde kavram haritasına hiç yer verilmemiştir. 2 Çok az sayıda kavram haritalarına yer verilmiş ancak bunlar da metnin içeri ile tutarlı olmamıştır. 1 Bölüm başlarında kavram haritasına hiç yer verilmemiştir.

Tablo 12. Özet Bilgilerin Kullanılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Metin başında ve sonlarında özet bilgilere yer verilmiştir. Özetler öğrenciyi metine yönlendirmiş ve bilgilerin kalıcı olmasını sağlamıştır.

A:2 B:2 C:1 D:2

1.75 4 Metin başında özet bilgilere yer verilmiş ve öğrenciyi yönlendirmede etkili olmuştur. Metin sonlarındaki özetler ise çoğunlukla etkili olmuştur.

3 Metin başında ve sonlarında bazen özet bilgilere yer verilmiştir. Özetler öğrenciyi metine yönlendirmiş ve bilgilerin kalıcı olmasına kısmen katkı sağlamıştır.

2 Bazı konu başında ve sonunda özet bilgiye yer verilmiş, bu özetler öğrenciyi metne yönlendirmede ve bilgilerin tekrar edilmesine çok az katkı sağlamıştır.

Tablo 13. Bağlaç Sözcüklerin Kullanılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Bağlaç sözcükleri metnin her yerinde tutarlı bir şekilde kullanılmış, bunlar metindeki bilgilerin örgütlenmesine önemli katkı sağlamıştır.

A:4 B:3 C:2 D:2

2.75 4 Bağlaç sözcükleri oldukça metin içerisinde tutarlı olarak kullanılmış bunlar metindeki bilgilerin örgütlenmesine önemli katkı sağlamıştır.

3 Bağlaç sözcükleri bazı bölümlerde tutarlı bazı bölümlerde ise tutarsız kullanıldığı için metnin örgütlenmesine kısmen katkı sağlamıştır. 2 Bağlaç sözcükleri metnin çok az bölümünde tutarlı kullanılmış ve metnin örgütlenmesine çok az katkı sağlamıştır. 1 Bağlaç sözcükleri metin içerisinde tutarlı kullanılmadığı için metnin örgütlenmesine katkı sağlamamıştır.

Tablo 14. Metnin Ana Fikrinin Açık ve Anlaşılır Olması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Metnin ana fikri öğrenci kazanımlarına uygun olarak vurgulanmış ve öğrencinin anlayacağı biçimde metni özetlemiştir.

A:3 B:3 C:3 D:3

3 4 Metnin ana fikri öğrenci kazanımlarına uygun olarak vurgulanmış ve çoğunlukla öğrencinin anlayacağı biçimde metni özetlemiştir.

3 Metnin ana fikri öğrenci kazanımlarına kısmen uygun düzenlenmiş, ancak öğrencinin anlayacağı biçimde metni yeterince özetlememiştir. 2

Metnin ana fikri öğrenci kazanımlarına çok az düzeyde uygun olarak düzenlendiği için öğrencinin anlayabileceği ölçüde metni özetlemede yetersiz kalmıştır.

1 Metnin ana fikri öğrenci kazanımlarına uygun olarak vurgulanmadığı gibi öğrencinin anlayacağı biçimde açık ve anlaşılır biçimde özetlenmemiştir.

Tablo 15. Olay ve Olgularla İlgili Sıralama Yapılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Olay ve olguların neden ve sonuçları, kişi nesne ya da durumların özellikleri açık biçimde sıralanmış ve mantıksal bir yapı oluşturulmuştur.

A:3 B:3 C:3 D:3

3 4 Olay ve olguların neden ve sonuçları, kişi nesne ya da durumların özellikleri sıralanmış ve oldukça mantıksal bir yapı oluşturmuştur.

3 Bazı olay ve olguların neden ve sonuçları, kişi nesne ya da durumların özellikleri açık biçimde sıralanmış ve kısmen mantıksal bir yapı oluşturmuştur.

2

Bazı olay ve olguların neden ve sonuçları, kişi nesne ya da durumların özellikleri yetersiz biçimde sıralandığı için mantıksal bir yapı oluşturmada çok az etkili olmuştur.

1 Olay ve olguların neden ve sonuçları, kişi nesne ya da durumların özellikleri ile ilgili sıralama yapılmadığı için mantıksal yapı kurulmamıştır.

187

Tablo 16. Olay ve Olgularla İlgili Neden - Sonuç İlişkisi Kurulması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Olay ve olgularla ilgili neden- sonuç ilişkisi kurulmuş öğrenmeyi kolaylaştırmaya ve üst düzey beceri kazandırmaya katkı sağlamıştır.

A:4 B:2 C:2 D:2

2,5 4 Olay ve olgularla ilgili neden- sonuç ilişkisi kurulmuş öğrenmeyi kolaylaştırmaya ve üst düzey beceri kazandırmaya oldukça katkı

sağlamıştır.

3 Bazı olay ve olgularla ilgili neden- sonuç ilişkisi kurulmuş öğrenmeyi kolaylaştırmaya ve üst düzey beceri kazandırmaya kısmen katkı sağlamıştır.

2

Olay ve olgularla ilgili kısmen neden- sonuç ilişkisi kurulmuş, ancak öğrenmeyi kolaylaştırmaya ve üst düzey beceri kazandırmaya çok az katkı sağlamıştır.

1 Olay ve olgularla ilgili neden- sonuç ilişkisi kurulmadığı için öğrenmeyi kolaylaştırmaya ve üst düzey beceri kazandırmaya katkı sağlamamıştır.

Tablo 17. Kavram ve Olaylarla İlgili Karşılaştırma Yapılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5

Kavram ve olaylarla ilgili benzerlikleri ve farklılıkları vurgulayıcı karşılaştırmalar yapılmış, bunların tümü öğrencinin dikkatini çekmeye ve bilgilerin kalıcı olmasına katkı sağlamıştır.

A:2 B:3 C:2

D:1 2

4 Kavram ve olaylarla ilgili benzerlikleri ve farklılıkları vurgulayıcı karşılaştırmalar yapılmış, bunların çoğu öğrencinin dikkatini çekmeye ve bilgilerin kalıcı olmasına katkı sağlamıştır.

3

Kavram ve olaylarla ilgili benzerlikleri ve farklılıkları vurgulayıcı bazı karşılaştırmalar yapılmış, bunlar öğrencinin dikkatini çekmeye ve bilgilerin kalıcı olmasına kısmen katkı sağlamıştır.

2 Kavram ya da olaylarla ilgili benzerlikleri ve farklılıkları vurgulayıcı bazı karşılaştırmalar yapılmış, bunlar öğrencinin dikkatini çekmeye ve bilgilerin kalıcı olmasına çok az katkı sağlamıştır.

1 Metin içerisinde kavram ya da olaylarla ilgili benzerlikleri ve farklılıkları vurgulayıcı karşılaştırmalara yer verilmemiştir. Tablo18. Sorun ve Çözüme Birlikte Yer Verilmesi

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Sorunlar açık biçimde tanımlanmış, çözüm seçenekleri verilmiş ve problem çözme becerisi geliştirmeye katkı sağlamıştır.

A:1 B:1 C:1

D:1 1

4 Sorunlar açık biçimde tanımlanmış, çoğunlukla çözüm seçenekleri verilmiş ve problem çözme becerisi geliştirmeye oldukça katkı sağlamıştır.

3 Bazı sorunlar açık biçimde tanımlanmış, çözüm seçenekleri verilmiş ve problem çözme becerisi geliştirmeye kısmen katkı sağlamıştır. 2 Sorunlar açık biçimde tanımlanmadığı ve çözüm seçenekleri verilmediği için problem çözme becerisi geliştirmeye çok az katkı sağlamıştır. 1 Sorunlar açık biçimde tanımlanmadığı ve çözüm seçenekleri verilmediği için problem çözme becerisi geliştirmeye katkı sağlamamıştır.

Tablo 19. Soruların Metin İçerisindeki Dağılımı

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Sorular metin içinde dengeli olarak dağıtılmış ve metnin yanında yer almıştır.

A:2 B:2 C:2 D:2

2 4 Sorular metin içinde oldukça dengeli dağıtılmış ve metnin yanında yer almıştır.

3 Sorular metin içinde kısmen dengeli dağıtılmış ve metnin yanında yer almıştır. 2 Sorular metin içinde dengeli dağıtılmamış ama metnin yanında yer almıştır. 1 Sorular metin içinde dengeli dağıtılmamış ve metnin yanında yer almamıştır.

Tablo 20. Soruların Öğrenciyi Düşündürücü Nitelikte Olması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Sorular genellikle üst düzey becerilerin kullanmasını gerektirecek niteliktedir.

A:3 B:3 C:3 D:3

3 4 Sorular çoğunlukla üst düzey becerilerin kullanmasını gerektirecek niteliktedir.

3 Sorular öğrencilerin kısmen üst düzey becerilerin kullanmasını gerektirecek niteliktedir. 2 Sorular çok az üst düzey becerilerin kullanmasını gerektirecek niteliktedir. 1 Sorular öğrencilerin üst düzey becerilerini kullanmasını gerektirecek nitelikte değildir.

Tablo 21. Soruların Öğrencinin Dikkatini Çekici Nitelikte Olması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Sorular ilgi çekici, güncel, öğrenci düzeyine uygun ve içerikle tutarlıdır.

A:3 B:3 C:3

D:3 3

4 Sorular çoğunlukla ilgi çekici, güncel, öğrenci düzeyine uygun ve içerikle tutarlıdır. 3 Soruların bazıları ilgi çekici, güncel, öğrenci düzeyine uygun ve içerikle tutarlıdır. 2 Sorular çok az düzeyde ilgi çekici, güncel, öğrenci düzeyine uygun ve içerikle tutarlıdır. 1 Sorular ilgi çekici, güncel ve öğrenci düzeyine uygun olmadığı gibi içerikle tutarlı da değildir.

Tablo 22. Soruların Öğrencilerin Bilgisini Ölçebilecek Nitelikte Olması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Sorular öğrenci kazanımlarına ve içeriğe uygun ve öğrencinin bilgisini ölçebilecek niteliktedir.

A:3 B:3 C:3 D:3

3 4 Sorular öğrenci kazanımlarına ve içeriğe uygun ve oldukça öğrencinin bilgisini ölçebilecek niteliktedir.

3 Sorular öğrenci kazanımlarına ve içeriğe kısmen uygun ve bazı sorular öğrencinin bilgisini ölçebilecek niteliktedir. 2 Sorular öğrenci kazanımlarına ve içeriğe biraz uygun ve öğrencinin bilgisini çok az düzeyde ölçebilecek niteliktedir. 1 Sorular öğrenci kazanımlarına ve içeriğe uygun olmadığı gibi öğrencinin bilgisini ölçebilecek nitelikte değildir.

189

Tablo 23. Soruların Teknik Yönden Düzenlenmesi

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Soru içinde dikkat çekilen, vurgulanan ve olumsuzluk bildiren sözcüklerde yazı değişikliği yapılmıştır.

A:2 B:2 C:1 D:1

1.5 4 Soru içinde dikkat çekilen, vurgulanan ve olumsuzluk bildiren sözcüklerde çoğunluğunla yazı değişikliği yapılmıştır.

3 Soru içinde dikkat çekilen, vurgulanan ve olumsuzluk bildiren sözcüklerde bazen yazı değişikliği yapılmıştır. 2 Soru içinde dikkat çekilen, vurgulanan ve olumsuzluk bildiren sözcüklerde çok az yazı değişikliği yapılmıştır. 1 Soru içinde dikkat çekilen, vurgulanan ve olumsuzluk bildiren sözcüklerde yazı değişikliği yapılmamıştır.

Tablo 24. Değişik Soru Türlerinin Kullanılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Ünite başında, içerisinde ve sonunda değişik soru türlerine genellikle yer verilmiştir.

A:2 B:2 C:2 D:2

2 4 Ünite başında, içerisinde ve sonunda değişik soru türlerine oldukça yer verilmiştir.

3 Ünite başında, içerisinde ve sonunda değişik soru türlerine kısmen yer verilmiştir. 2 Ünite başında, içerisinde ve sonunda değişik soru türlerine çok az yer verilmiştir. 1 Ünite başında, içerisinde ve sonunda değişik soru türlerine yer verilmemiştir.

Tablo 25. Metnin İçeriğini Destekleyen Görsel Öğelerin Kullanılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Metnin içeriğini desteklemek için resim, harita, grafik, şema, tablo vb. görsel öğelerden genellikle yararlanılmıştır.

A:2 B:2 C:2

D:2 2

4 Metnin içeriğini desteklemek için resim, harita, grafik, şema, tablo vb. görsel öğelerden çoğunlukla yararlanılmıştır. 3 Metnin içeriğini desteklemek için resim/ fotoğraf ve haritadan çoğunlukla diğer görsel öğelerden kısmen yararlanılmıştır. 2 Metnin içeriğini desteklemek için resim, fotoğraf ve haritadan kısmen diğer görsel öğelerden çok az yararlanılmıştır. 1 Metnin içeriğini desteklemek amacıyla resim, harita, grafik, şema, tablo vb. görsel öğelere yer verilmemiştir.

Tablo 26. Görsel Öğeler ile Metnin İçeriğinin Tutarlı Olması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Görsel öğeler genellikle metnin içeriğine uygun, içeriği özetleyici, ana fikri destekleyici ve kazanımları gerçekleştirici niteliktedir.

A:3 B:3 C:3

D:4 3,25 4 Görsel öğeler çoğunlukla metnin içeriğine uygun, içeriği özetleyici, ana fikri destekleyici ve kazanımları gerçekleştirici niteliktedir.

3 Görsel öğeler kısmen metnin içeriğine uygun, içeriği özetleyici, ana fikri destekleyici ve kazanımları gerçekleştirici niteliktedir. 2 Görsel öğelerin çok azı metnin içeriğine uygun, içeriği özetleyici, ana fikri destekleyici ve kazanımları gerçekleştirici niteliktedir. 1 Görsel öğeler metnin içeriğine uygun olmadığı gibi, içeriği özetleyici, ana fikri destekleyici ve kazanımları gerçekleştirici nitelikte değildir.

Tablo 27. Görsel Öğelerin Sayfa İçerisine Yerleştirilmesi

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Görsel öğeler genellikle metnin yakınında yer almış, göndermeler yapılmış ve sayfa içerisinde bölünmemiştir.

A:2 B:2 C:2

D:2 2

4 Görsel öğeler metnin yakınında yer almış, çoğunlukla göndermeler yapılmış ve sayfa içerisinde bölünmemiştir. 3 Görsel öğeler kısmen metnin yakınında yer almış, bazen göndermeler yapılmış ve sayfa içerisinde bölünmemiştir. 2 Görsel öğeler kısmen metnin yakınında yer almış, çok az göndermeler yapılmış ve sayfa içerisinde bazen bölünmüştür. 1 Görsel öğeler metnin yakınında yer almamış, göndermeler yapılmamış ve sayfa içerisinde bölünmüştür.

Tablo 28. Görsel Öğelerin Renginin Etkili Kullanılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Görsel öğelerin renkli olmasına ve renklerin amacına uygun kullanılmasına özen gösterilmiş, önemli ayrıntılar renklerle vurgulanmış ve öğeler ile zemin rengi arasında uyum sağlamıştır.

A:2 B:2 C:2 D:2

2 4 Görsel öğelerin renkli olmasına ve renklerin amacına uygun kullanılmasına özen gösterilmiş, çoğunlukla önemli ayrıntılar renklerle

vurgulanmış ve öğeler ile zemin rengi arasında uyum sağlamıştır. 3 Görsel öğelerin renkli olmasına ve renklerin amacına uygun kullanılmasına kısmen özen gösterilmiş, önemli ayrıntılar bazen renklerle

vurgulanmış ve öğeler ile zemin rengi arasında uyum sağlamıştır.

2 Görsel öğelerin renkli olmasına ve renklerin amacına uygun kullanılmasına çok az özen gösterilmiş, önemli ayrıntılar renklerle kısmen vurgulanmış ve öğeler ile zemin rengi arasında çok az uyum sağlanmıştır. 1 Görsel öğelerin renkli olmasına ve renklerin amacına uygun kullanılmasına özen gösterilmemiş, önemli ayrıntılar renklerle

vurgulanmamış ve öğeler ile zemin rengi arasında uyum sağlamamıştır.

Tablo 29. Görsel Öğelerin Boyutlarının Etkili Kullanılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Görsel öğelerin boyutları gerçeğine uygun düzenlenmiş, gerekli mesajı vurgulayıcı detay kullanılmıştır.

A:2 B:2 C:2

D:2 2

4 Görsel öğelerin boyutları çoğunlukla gerçeğe uygun düzenlenmiş, gerekli mesajı oldukça vurgulayıcı detay kullanılmıştır. 3 Görsel öğelerin boyutları kısmen gerçeğe uygun düzenlenmiş, gerekli mesajı vurgulayacak detay bazen kullanılmıştır. 2 Görsel öğelerin boyutları gerçeğe çok az uygun düzenlenmiş, gerekli mesajı vurgulayıcı detay çoğunlukla kullanılmamıştır. 1 Görsel öğelerin boyutları gerçeğe uygun düzenlenmemiş ve gerekli mesajı vurgulayıcı detaylar kullanılmamıştır.

191

Tablo 30. Görsel Öğelerin Öğrenciyi Düşündürmesi

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Görsel öğeler ilgi ve dikkat çekici, bilgiye yönlendirici ve araştırma yapmaya fırsat verici niteliktedir.

A:2 B:2 C:2 D:2

2 4 Görsel öğeler çoğunlukla ilgi ve dikkat çekici bilgiye yönlendirici ve araştırma yapmaya fırsat verici niteliktedir.

3 Görsel öğeler kısmen ilgi ve dikkat çekici, bilgiye yönlendirici ve araştırma yapmaya fırsat verici niteliktedir. 2 Görsel öğeler çok az düzeyde ilgi ve dikkat çekici, bilgiye yönlendirici ve araştırma yapmaya fırsat verici niteliktedir. 1 Görsel öğeler ilgi ve dikkat çekici olmadığı gibi bilgiye yönlendirici ve araştırma yapmaya fırsat verici nitelikte de değildir.

Tablo 31. Sayfa İçerisinde Metin Bütünlüğünün Sağlanması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Sayfa içinde öğeler dengeli kullanılmış, paragraflar arasında ve sayfa içinde anlam bütünlüğü sağlanmıştır.

A:2 B:2 C:2

D:2 2

4 Sayfa içinde öğeler oldukça dengeli kullanılmış, paragraflar arasında ve sayfa içinde anlam bütünlüğü çoğunlukla sağlanmıştır. 3 Sayfa içinde öğeler kısmen dengeli kullanılmış, paragraflar arasında ve sayfa içinde anlam bütünlüğü bazen sağlanmıştır. 2 Sayfa içinde öğeler çok az dengeli kullanılmış, paragraflar arasında ve sayfa içinde anlam bütünlüğü biraz sağlanmıştır. 1 Sayfa içinde öğeler dengeli kullanılmamış, paragraflar arasında ve sayfa içinde anlam bütünlüğü sağlanmamıştır.

Tablo 32. Sayfa İçerisinde Boşlukların Kullanılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Sayfa içindeki boşluklar dengeli kullanılmış ve öğrencinin aradığı bilgiye ulaşmasına fırsat sağlanmıştır.

A:1 B:1 C:1

D:1 1

4 Sayfa içindeki boşluklar dengeli kullanılmış ve öğrencinin aradığı bilgiye ulaşmasına oldukça fırsat sağlanmıştır. 3 Sayfa içindeki boşluklar kısmen dengeli kullanılmış ve öğrencinin aradığı bilgiye ulaşmasına fırsat sağlanmıştır. 2 Sayfa içindeki boşluklar kısmen dengeli kullanılmış ve öğrencinin aradığı bilgiye ulaşmasına çok az fırsat sağlanmıştır. 1 Sayfa içindeki boşluklar dengeli kullanılmamış ve öğrencinin aradığı bilgiye ulaşmasına fırsat sağlanmamıştır.

Tablo 33. Metin İçerisinde Yazı Bloklarının Kullanılması

Ölçütler kitapları Ders ORT.

5 Sayfa içinde yazı blokları ve sütunlar dengeli kullanılmış ve öğrencinin okuma akışını kolaylaştırıcı nitelikte düzenlenmiştir.

A:2 B:2 C:2

D:2 2

4 Sayfa içinde yazı blokları ve sütunlar çoğunlukla dengeli kullanılmış ve -öğrencinin okuma akışını oldukça kolaylaştırıcı nitelikte düzenlenmiştir. 3 Sayfa içinde yazı blokları ve sütunlar bazen dengeli kullanılmış ve öğrencinin okuma akışını kısmen kolaylaştırıcı nitelikte düzenlenmiştir. 2 Sayfa içinde yazı blokları ve sütunlar çok az dengeli kullanılmış ve öğrencinin okuma akışını kolaylaştırıcı nitelikte düzenlenmemiştir. 1 Sayfa içinde yazı blokları ve sütunlar dengeli kullanılmamış ve öğrencinin okuma akışını kolaylaştırıcı nitelikte düzenlenmemiştir.