• Sonuç bulunamadı

36 Dönemsonu ‹fllemleri

9. Genel geçici mizanda kamu kesimi tahvillerinin borç kalan› T60.000 olup, borsa rayici T70.000 tespit edilmifl-tir. Bu durumda yap›lmas› gereken kay›tta hangi hesap kaç T alacakland›r›lacakt›r?

a. Di¤er Ola¤an Gelir ve Kârlar 10.000 b. Di¤er Ola¤an Gider ve Zararlar 10.000 c. Kamu Kesimi Tahvil Senet ve Bonolar› 70.000 d. Kamu Kesimi Tahvil Senet ve Bonolar› 50.000 e. Kamu Kesimi Tahvil Senet ve Bonolar› 130.000 10.Afla¤›daki hesaplardan hangisi dönen varl›klarda yer alan menkul k›ymet niteli¤indedir?

a. Kasa b. Bankalar

c. Özel Kesim Tahvil Senet Bonolar›

d. Ç›kar›lm›fl Tahviller

e. Ç›kar›lm›fl Bonolar ve Senetler

Envanter ve de¤erleme, iflletmelerin dönemsonu itibari ile varl›k ve kaynaklar›n›n gerçek durumunu göstermek amac› ile yap›lan çal›flmalar›n genel ad›d›r. Amaç, kay›t-la yap›kay›t-lan ifllemlerin sonuçkay›t-lar›n iflletmenin gerçek duru-munu yans›t›p yans›tmad›¤›n› belirlemektir. Bir iflletme-de say›m çal›flmalar› için her fleyiflletme-den önce say›m› yapa-cak ekibi belirlemek ve bu ekibe say›m ile ilgili k›sa da olsa bir e¤itim vermek gerekir. Say›m› kolaylaflt›rmak için önceden say›m listeleri haz›rlan›r. Bu listeler say›m yapan ekibe verilerek say›m bafllat›l›r. Say›m tamamlan-d›ktan sonra, say›m listelerindeki bilgiler gerçek duru-mu göstermekte olup kay›tl› bilgiler ile karfl›laflt›r›l›r. Bu karfl›laflt›rma sonras›nda iki farkl› durum ortaya ç›ka-cakt›r: (1) Kay›t ile fiili durum birbiri ile ayn›d›r (2) Ka-y›t ile fiili durumlar bir birinden farkl›d›r. Fiziki say›m tek bafl›na iflletmenin gerçek durumunu göstermek için yeterli de¤ildir. Fiziki say›ma ilave olarak de¤erleme yap›lmaktad›r. Örne¤in, yabanc› para hesab›na kay›tl›

olarak 5.000 $ oldu¤unu ve fiili say›m sonucunun da 5.000 $ olu¤unu varsayal›m. ‹ki tutar›n birbirine eflit ol-mas› önemli ama iflletmenin dönemsonu itibari ile ger-çek durumunu yans›tmamaktad›r. Amerikan Dolar›’n›n al›fl günü (May›s ay›nda) kuru, 1.60 T/$ olsun. Al›fl gü-nü itibari ile iflletmenin elindeki sat›n alma gücü, T8.000’dir (5.000 $*1.60 T/$). Kay›tlarda, May›s ay›nda-ki durum girilmifltir. Dönemsonuna gelindi¤inde, acaba iflletmenin sat›n alma gücü hala, T8.000 midir? ‹flte bu sorunun cevab›n› verebilmek için de¤erleme yap›lmak-tad›r. Dönemsonunda TCMB taraf›ndan ilan edilen ku-run 1.90 T/$ oldu¤u bir durumda, iflletmenin kay›tl› du-rumunun de¤erleme sonucunda T9.500’ye (5.000 $*1.90 T/$) ç›kt›¤› görülmektedir. Di¤er bir ifade ile iflletmenin sat›n alma gücünde T1.500’lik art›fl olacakt›r. Bu art›fl›n nedeni ise, tamamen yap›lan de¤erleme ifllemidir.

De-¤erleme, iflletmenin dönemsonu itibari ile gerçek duru-munu ortaya koymas› aç›s›ndan olukça önemli bir mu-hasebe uygulamas›d›r.

Yaflam›n ‹çinden

...

De¤erlemenin amac›, iflletmenin varl›klar›, kaynaklar›

ve faaliyet sonuçlar›n› gerçe¤e uygun bir flekilde tespit etmektir. VUK ve TMS/TFRS’lerde de¤erlemenin amac›-na farkl› aç›lardan yaklafl›lmaktad›r. VUK, de¤erlemeye iliflkin esaslar›, devletin ç›karlar›n› gözeterek ve vergi kayb›na engel olacak flekilde tespit etmifltir.

TMS/TFRS’lerde ise tüm toplumun ç›karlar› gözetilmek-tedir. Dolay›s›yla, de¤erleme ölçülerinde farkl›l›klar›n bulunmas› son derece do¤ald›r. Bu farkl›l›klar, vergiye tabi mali kar›n tespitinde giderilebilmektedir. VUK ve TMS/TFRS’ler aras›ndaki benzerlik ve farkl›l›klar flöyle özetlenebilir:

• Maliyet kavram› benzer flekilde tan›mlanm›flt›r. An-cak, maddi duran varl›klar ve stoklar›n edinimi ile do¤rudan iliflkili borçlanma maliyetlerinin muhase-belefltirilmesi konusunda farkl›l›k söz konusudur.

Ayr›ca, varl›klar›n vadeli sat›n al›nmas› durumunda, maliyet bedeli vade fark› kadar farkl›laflabilmektedir.

• VUK’da yer alan tasarruf de¤eri ölçüsü, standart-lardaki iskonto edilmifl maliyet de¤eri ölçüsü ile benzerlik gösterir. Ancak, hesaplamada dikkate al›-nan faiz oran› ve faiz formülü aç›s›ndan farkl›l›k söz konusudur.

• VUK’a göre maddi duran varl›klar, maddi olmayan duran varl›klar, yat›r›m amaçl› gayr›menkuller ve fle-refiye için de¤er düflüklü¤ü karfl›l›¤›n›n ayr›lmas›

mümkün görünmemektedir. Belirli koflullar›n olufl-mas› halinde, sadece stoklar ve ticari alacaklar için karfl›l›k ayr›lmas›na izin verilmektedir.

• Maddi ve maddi olmayan duran varl›klar› de¤erle-mede kullan›lan yeniden de¤erleme modeli vergi mevzuat›m›zda yer almayan bir uygulamad›r.

• Standarda göre gerçe¤e uygun de¤er fark› kâr-zara-ra yans›t›lan finansal varl›klar gerçe¤e uygun de¤er-le de¤erde¤er-lenmekte, de¤erde¤er-leme farklar› gelir tablosun-da raporlanmaktad›r. Varl›¤› ilk defa kaytablosun-da alma aç›-s›ndan standart ile VUK aras›nda farkl›l›k bulunma-maktad›r Varl›¤› edinirken ödenen al›fl bedeli genel-likle gerçe¤e uygun de¤eri yans›tmakta, al›fl giderle-ri ise dönem gidegiderle-ri olarak muhasebelefltigiderle-rilmektedir.

Ancak izleyen dönemlerde de¤erleme aç›s›ndan farkl›l›k bulunmaktad›r.

• Sat›lmaya haz›r finansal varl›klar›n gerek ilk muha-sebelefltirilmelerinde, gerekse izleyen dönemlerde de¤erlemesinde standart ile VUK aras›nda farkl›l›k söz konusudur.

• fierefiyenin izleyen dönemlerde de¤erlemesi aç›s›n-dan standart ile VUK aras›nda farkl›l›k bulunmakta-d›r. Standartta flerefiyenin itfas› yasaklanm›flt›r. fiere-fiyenin her y›l düzenli olarak de¤er düflüklü¤ü testi-ne tabi tutulmas› gerekmektedir. VUK’da ise flerefiye istenirse aktiflefltirilebilmekte ve befl y›l içinde itfas›

öngörülmektedir.

• Standartlara göre amortismana tabi varl›klar›n amor-tisman oran›n›n hesaplanmas›nda faydal› ömrün dik-kate al›nmas› gerekmektedir. Ülkemiz uygulamas›n-da ise, amortisman oranlar›n›n tespitinde Maliye Ba-kanl›¤› yetkili k›l›nm›flt›r. Dolay›s›yla, amortisman oranlar› Maliye Bakanl›¤› taraf›ndan belirlenmekte ve duyurulmaktad›r. Ayr›ca uygulanan amortisman yöntemlerinin en az›ndan, her hesap döneminin so-nunda gözden geçirilmesi gerekmektedir. VUK ise, yöntem de¤ifltirmeyi kurala ba¤lam›flt›r.

• Amortismana bak›fl aç›s› oldukça farkl›d›r. Standart-ta faydal› ömür esas al›nmakStandart-ta, VUK’da ise Maliye Bakanl›¤›n›n belirledi¤i oranlar dikkate al›nmakta-d›r. K›st amortisman uygulamas› sadece binek oto-mobiller için geçerlidir. Yöntem de¤iflikli¤ine s›n›rl›

koflullarda izin verilmektedir. TMS/TFRS’lerde mali-yet bedeli ölçüsünden gerçe¤e uygun de¤er ölçüsü-ne do¤ru bir yöölçüsü-nelifl oldu¤u gözlenmektedir.

Gerçe-¤e uygun deGerçe-¤er esas al›narak düzenlenecek finansal tablolar›n, kullan›c›lar›n bilgi ihtiyac›n› daha iyi kar-fl›layaca¤› yönünde bir e¤ilim söz konusudur. An-cak, gerçe¤e uygun de¤erin nas›l tespit edilece¤ine iliflkin tart›flmalar halen devam etmektedir. Aktif bir piyasada ifllem gören varl›klar›n gerçe¤e uygun

de-¤eri, bu piyasa ile iliflkilendirilerek kolayl›kla tespit edilebilmektedir. Ancak aktif piyasas› olmayan var-l›klar›n gerçe¤e uygun de¤erinin tespitinde zorluklar bulunmaktad›r. Bu nitelikteki varl›klar›n gerçe¤e uy-gun de¤erinin tespitinde iflletmenin varsay›mlar› esas al›nmakta, dolay›s›yla subjektif de¤erlendirmeler or-taya ç›kabilmektedir.

Kaynak:Akbulut, Y›ld›z Özerhan, MÖDAV, 2008/1, 39, s. 1-41.

Okuma Parças›

38 Dönemsonu ‹fllemleri

1. c Yan›t›n›z Yanl›fl ise “Haz›r De¤erler / T Kasas›”

konusunu yeniden gözden geçiriniz.

2. d Yan›t›n›z Yanl›fl ise “Haz›r De¤erler / Yabanc› Pa-ra Kasas›” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

3. e Yan›t›n›z Yanl›fl ise “Haz›r De¤erler / Yabanc› Pa-ra Kasas›” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

4. d Yan›t›n›z Yanl›fl ise “Haz›r De¤erler / Çekler”

konusunu yeniden gözden geçiriniz.

5. b Yan›t›n›z Yanl›fl ise “Haz›r De¤erler / Bankalar”

konusunu yeniden gözden geçiriniz.

6. e Yan›t›n›z Yanl›fl ise “Menkul K›ymetler” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

7. a Yan›t›n›z Yanl›fl ise “Menkul K›ymetler” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

8. c Yan›t›n›z Yanl›fl ise “Menkul K›ymetler” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

9. a Yan›t›n›z Yanl›fl ise “Menkul K›ymetler” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

10. c Yan›t›n›z Yanl›fl ise “Menkul K›ymetler” konu-sunu yeniden gözden geçiriniz.

S›ra Sizde Yan›t Anahtar›

S›ra Sizde 1

Kasa hesab› borç kalan› ile fiziki say›m sonucu tespit edilen Kasa T mevcudu birebir ayn› olabilir. Bu duru-ma Kasa Denkli¤i denir. Kasa hesab› borç kalan› ile fi-ziki say›m sonucu aras›nda fark varsa bu denklik olufl-mayacakt›r. Fiziki say›m sonucu tespit edilen T, T Kasa-s› borç kalan›ndan daha az ise, aradaki fark Kasa Sa-y›m Noksan›olarak tan›mlan›rken; Fiziki say›m sonu-cu tespit edilen T, T Kasas› borç kalan›ndan fazla ise, aradaki fark Kasa Say›m Fazlas› olarak tan›mlan›r.

S›ra Sizde 2

Yabanc› para cinsinden varl›klar ve borçlar Vergi Usul Kanunu’na göre Borsa Rayici ile de¤erlenmektedir.

Uygulamada, yabanc› para borsas›n›n mevcut olmama-s› nedeniyle, dönemsonu itibariyle son gün T.C. Mer-kez Bankas› kapan›fl kurlar›ndaki nakit ifllemlerde efek-tif, vadeli ifllemlerde döviz al›fl kurlar› dikkate al›nmak-tad›r. Muhasebe standartlar› döviz al›fl kuru ile de¤erle-mesi öngörmektedir.

S›ra Sizde 3

Dönemsonu banka mevduat hesab› gerçe¤e uygun

de-¤er üzerinden kay›tlan›r. Dönemsonu iflleminin haz›rl›k aflamas› olarak, çal›fl›lan bankalar ve flubelerine ait kul-lan›lan bütün hesaplara iliflkin hesap özetleri al›n›r. Al›-nan hesap özetleri ile iflletme kay›tlar› karfl›laflt›r›l›r ve mutabakat aran›r. Yap›lan incelemelerde iflletme kay›t-lar›nda olmamas›na ra¤men banka hesap özetinde bu-lunan hareketlerin kay›tlanmas› için envanter kay›tlar›

yap›l›r. Benzer flekilde birden çok banka hesab›n›n kul-lan›lmas› nedeni ile kay›tlama aflamas›nda bankalar ve-ya flubeler aras›nda sehven hatal› kay›t ve-yap›lmas› müm-kündür. Verilen çeklerin hesaptan çekilip çekilmedi¤i, bizim ad›m›za bankaya verilen yetki çerçevesinde ger-çeklefltirilen ödemelerin hesaplar›m›zdan ç›k›fllar› al›na-cak hesap özetlerinin dikkatli incelenmesinden sonra tespit edilebilecektir. Yap›lan bütün tespitlerle ilgili ka-y›tlar›m›z›n fiili durumu göstermesine yönelik envanter kay›tlar› yap›l›r.

S›ra Sizde 4

Vergi Usul Kanunu’na göre al›fl bedeli ile de¤erlenir.

Muhasebe Standartlar›na göre ise, gerçe¤e uygun de¤er ile de¤erlenmesini öngörmektedir. Dönemsonunda his-se his-senedi yat›r›mlar›n›n de¤erinde düflüklük varsa ihti-yatl›l›k kavram› gere¤i karfl›l›k ayr›lacakt›r. Ayr›lan kar-fl›l›k vergisel boyutta indirimi kabul edilmeyen gider ni-teli¤indedir. Muhasebe standartlar›na göre de¤er art›fl-lar›n›n da kay›tlanmas› gerekmektedir.

Kendimizi S›nayal›m Yan›t Anahtar›

Akbulut, Y›ld›z Özerhan, (2008). Vergi Usul Kanunun-daki De¤erleme Hükümlerinin Türkiye Finan-sal Raporlama Standartlar› Kapsam›nda De¤er-lendirilmesi,MÖDAV, 39.

Benligiray, Y›lmaz; Erdo¤an, Nurten; Bektöre, Sabri;

Kaya, Ergün; Sa¤lam, Necdet (2006). Muhasebe Uy-gulamalar›,Editör: Y›lmaz Benligiray, Anadolu Üni-versitesi Aç›kö¤retim Fakültesi Yay›nlar› No: 867, Eskiflehir.

Dokur, fiükrü-Kaygusuz Sait Y. (2009). Uygulamac›lar

‹çin Finansal Muhasebe,Dora Yay›nc›l›k, Bursa.

Özerhan Y›ld›z ve Yan›k Serap (2010). TMS-TFRS, TÜR-MOB Yay›nlar›-377, Ankara.

Türkiye Muhasebe Standartlar› Uygulamas›(2008).

Editörler-Sa¤lam Necdet, fiengel Salim ve Öztürk Bünyamin, 2.Bask›, Maliye Hukuk Yay›nlar›. Ankara.

213 Numaral› Vergi Usul Kanunu, 10703 say›l› R.G.

6102 Say›l› Türk Ticaret Kanunu, 27846 say›l› R.G.

Yararlan›lan ve Baflvurulabilecek