• Sonuç bulunamadı

Bildi¤iniz gibi dönemsonunda tüm gelir hesaplar› ile tüm gider hesaplar› 690 Dö-nem Kâr› veya Zarar› hesab›na devredilerek kapat›l›r. Hesab›n kalan›, ilgili döDö-nem- dönem-de eldönem-de edilen kâr ya da zarar› gösterir.

Dönem Kâr› veya Zarar› hesab›n›n borç kalan› kâr› alacak kalan› zarar› gösterir.

Yukar›da flematik olarak gösterilen devir kayd› yap›ld›ktan sonra tüm giderler 690 Dönem Kâr› veya Zarar› hesab›n›n borcuna, tüm gelirler de alaca¤›na devre-dilmifl olur. Bu devir ifllemi yap›ld›ktan sonra söz konusu hesab›n alacak kalan›, ifl-letmenin vergi öncesi kâr›n› gösterir. Bu durumunda öncelikle söz konusu kâr üzerinden ödenecek vergi tutar›n›n ve net kâr tutar›n›n hesaplanarak ilgili hesap-lara kaydedilmesi gerekir.

Dönem net kâr› tutar›n›n belirlenmesi kitab›m›z›n 7. ünitesinde daha detayl›

olarak aç›klanm›flt›r. Ancak afla¤›da yer alan örnekte dönem net kâr›n›n belirlenme aflamalar› gösterilmektedir.

20X0 y›l› sonunda devir kayd› yap›ld›ktan sonra 690 Dönem Kâr› veya Zarar› he-sab›n›n görüntüsü afla¤›daki gibidir.

Yukar›daki defteri kebir hesab›ndan da görülece¤i gibi iflletmenin 20X0 y›l› kâ-r› (ticari kâkâ-r›) T50.000’dir.

Dönem kâr› bulunduktan sonra kanunen kabul edilmeyen giderler bu tutara eklenip vergiden istisna kazançlar düflülerek mali kâr (vergi matrah›) bulunur. Bu-lunan tutar ile vergi oran› çarp›larak vergi tutar› hesaplan›r. Örne¤imizde verginin T13.000 hesapland›¤›n› varsayarsak yap›lacak kay›t afla¤›daki gibi olacakt›r.

S O R U

D ‹ K K A T SIRA S‹ZDE

DÜfiÜNEL‹M

SIRA S‹ZDE

S O R U

DÜfiÜNEL‹M

D ‹ K K A T

SIRA S‹ZDE SIRA S‹ZDE

AMAÇLARIMIZ

AMAÇLARIMIZ

N N

K ‹ T A P

T E L E V ‹ Z Y O N

K ‹ T A P

T E L E V ‹ Z Y O N

‹ N T E R N E T ‹ N T E R N E T

GİDER HESABI 10.000 10.000

690. DÖNEM K/Z HS.

10.000 25.000 15.000

GELİR HESABI 25.000 25.000

Ö R N E K

B DÖNEM KÂRI VEYA ZARARI A

... ...

...

...

180.000 230.000

50.000

Dönem kâr› üzerinden hesaplanan vergi, takip eden y›l ödenecektir. Bu neden-le afla¤›daki kay›t yap›larak hesaplanan vergi tutar›n›n bilançonun pasifinde k›sa vadeli borç olarak (Dönem Kâr› Vergi Ve Di¤er Yasal Yükümlülük Karfl›l›klar›) gö-zükmesi sa¤lan›r.

Net kâr tutar›ise ilgili dönemde flirketin kendi kendine yaratm›fl oldu¤u de¤er olarak öz kaynaklar aras›nda yer almal›d›r. Bunun için afla¤›daki muhasebe kayd›-n›n yaz›lmas› gerekir.

Yedekler

fiirketlerin ilgili kurullar›nda vergi düflüldükten sonra kalan kâr›n da¤›t›lmas›na ka-rar verilirse kâr da¤›t›m›n›n Türk Ticaret Kanunu ve flirket ana sözleflmesinde ya-z›l› hükümler do¤rultusunda yap›lmas› gerekir. Kâr da¤›t›m› yap›l›rken ayr›lmas›

gereken yedekler (ihtiyatlar) ayr›ld›ktan sonra da¤›t›lacak kâr pay› (temettü) tutar›

belirlenir.

Yedekler, iflletme kârlar›n›n gelecekte ortaya ç›kabilecek risklere karfl› serma-yenin korunmas› veya oto finansman amac›yla da¤›t›lmayarak iflletmede tutulan k›-s›mlar›d›r. Tek flah›s iflletmelerinde yedek ayr›lmas› zorunlulu¤u yoktur, buna kar-fl›l›k sermaye flirketlerinde yedek ayr›lmas› zorunlu olup üçüncü kiflilerin haklar›-n›n korunmas› aç›s›ndan önemlidir.

Sermaye flirketlerinde yedek ayr›lmas› neden gereklidir?

Yedekler çeflitli flekillerde s›n›fland›r›labilmektedir. Bir s›n›flama yedek ay›rma amac›na göre yap›l›r ve yedekler, genel yedekler ve özel yedekler olarak s›n›flan-d›r›l›r. Di¤er bir s›n›flama yasal zorunluluk bak›m›ndan yap›lmaktad›r ve yedekler, yasal yedekler ve ihtiyari yedekler olarak ayr›lmaktad›r. Tekdüzen Muhasebe Siste-minde yedekler kâr yedekleri ve sermaye yedekleri olarak iki gruba ayr›lmaktad›r.

146 Dönemsonu ‹fllemleri

590 Dönem Net Kâr› Hesab›, iflletmenin faaliyet dönemine iliflkin vergi sonras› net kâr tutar›n›n izlendi¤i hesapt›r. Takip eden y›l 580 Geçmifl Y›l Kârlar› hesab›na devredilir.

SIRA S‹ZDE SIRA S‹ZDE

AMAÇLARIMIZ

690 DÖNEM KÂRI VEYA ZARARI HS. 50.000

691 DÖNEM KÂRI VERGİ VE DİĞER YASAL

YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI HS. 13.000

692 DÖNEM NET KÂRI VEYA ZARARI HS. 37.000

31/12/2011

691 DÖNEM KÂRI VERGİ VE DİĞER YASAL YÜKÜMLÜLÜK

KARŞILIKLARI HS. 13.000

370 DÖNEM KÂRI VERGİ VE DİĞER

YASAL YÜKÜM. KARŞ. HS. 13.000

31/12/2011

692 DÖNEM NET KÂRI VEYA ZARARI 37.000

590 DÖNEM NET KÂRI 37.000

Kâr Yedekleri

Kâr yedekleri kâr üzerinden ayr›lan yedeklerdir. Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nde kârdan ayr›lacak yedekler;

• Yasal yedekler

• Statü yedekleri

• Ola¤anüstü yedekler fleklinde s›n›fland›r›lm›flt›r.

Yasal yedekler, Türk Ticaret Kanunu’na göre ayr›lmas› zorunlu olan yedekler-dir. I. Tertip ve II Tertip olarak hesaplan›r.

fiirketler her y›l safi kâr›n yüzde befli kadar I. Tertip yedek ay›r›rlar. Ancak her y›l ayr›lm›fl olan I. Tertip yedek akçelerin toplam tutar› ödenmifl sermayenin yüz-de yirmisini geçemez.

Örne¤in, ‹flletmenin dönem kâr› T150.000 ise iflletmenin hesaplayaca¤› I. tertip yedek akçe T7.500 (150.000*0.05) olacakt›r. Ancak iflletmenin ödenmifl sermayesi T500.000 ve bugüne kadar ay›rd›¤› toplam yedek akçe T93.000 ise bu durumda ay-r›labilecek yedek akçenin maksimum tutar› T7.000 [(500.000*0.20) - 93.000] olacak-t›r. Dönem kâr›n›n yüzde befli üzerinden hesaplanan yedek tutar› T7.500 olmas›na karfl›n iflletme bunun ancak T7.000’sini yasal yedek olarak ay›rabilecektir.

Ayr›ca ortaklara ve kârdan pay alan di¤er kiflilere da¤›t›lmas›na karar verilen kâr›n % 10 kadar II. Tertip yedek ayr›l›r.

fiirketin ana sözleflmesi gere¤i ayr›lan yedeklere statü yedekleri ad› verilir.

fiirketin yönetim kurulunun önerisi ve genel kurulun karar› ile ayr›lan yedekle-re ise ola¤anüstü yedekler denir.

‹flletmenin vergiden sonraki kâr› T300.000 olup bu kâr›n T30.000’sinin yasal ye-dek, T50.000’sinin ola¤anüstü yedek olarak ayr›lmas›na, ana sözleflme gere¤i T20.000 statü yede¤i ayr›lmas›na ve kalan›n ortaklara da¤›t›lmas›na karar veril-mifltir. Bu ifllemin kayd› afla¤›daki gibi yap›lacakt›r.

Sermaye Yedekleri

Sermaye yedekleri ise sermaye hareketleri nedeni ile ortaya ç›kan ve iflletmede b›-rak›lan tutarlard›r. Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nde sermaye yedekleri;

• Hisse senedi ihraç primleri

• Hisse senedi iptal kârlar›

fleklinde s›n›fland›r›lm›flt›r. Bu hesaplar›n iflleyifli Genel Muhasebe II dersinde ince-lendi¤i için burada tekrar incelenmeyecektir.

Ö R N E K

15/03/20X0

570 GEÇMİŞ YILLAR KÂRLARI HS. 300.000

540 YASAL YEDEKLER HS. 30.000

541 STATÜ YEDEKLERİ HS. 20.000

542 OLAĞANÜSTÜ YEDEKLER HS. 50.000

331 ORTAKLARA BORÇLAR HS. 200.000

148 Dönemsonu ‹fllemleri

Borçlar›n dönemsonu ifllemlerini aç›klamak ve reeskont ifllemlerini uygulamak.

Senetsiz borçlar, dönemsonunda mukayyet

de-¤erle dede-¤erlenirler. Bu nedenle Türk liras› senet-siz borçlar için y›lsonunda herhangi bir ifllem ya-p›lmaz. Ancak TMS’ye göre kredili al›mdan

do-¤an vade farklar›ndan döneme ait olan tutar›n Fi-nansman Giderlerine aktar›lmas› gerekir. Senetli borçlar ise iflletmenin tercihine ba¤l› olarak mu-kayyet de¤er ya da tasarruf de¤eri ile de¤erlenir-ler. Bir borç senedinin tasarruf de¤eri, senedin üzerinde yaz›l› tutar›n bilanço günündeki de¤eri-dir. Gelecekte ödenecek bir borç senedinin, bi-lanço günündeki de¤erine indirgenmesi ifllemine reeskont denir. Reeskont ifllemi y›lsonunda yap›-l›r ve takip eden y›lda iptal edilir. Borç senedinin kayd› TMS’ye göre yap›l›rsa vade farkl› senet be-deline dâhil edilerek karfl›l›¤›nda reeskont hesa-b› borçland›r›l›r. Y›lsonunda döneme iliflkin faiz tutar›na göre reeskont hesab› düzeltilir.

Banka kredileri ve yabanc› para cinsinden kre-dilerin dönemsonu ifllemlerini aç›klamak.

Banka kredileri ile ilgili olarak dönemsonunda öncelikle banka ile hesap karfl›laflt›rmas›n›n ya-p›lmas› gerekir.

‹kinci olarak hesaba iflletilmifl olan dönem faizle-ri tekrar hesaplanarak faizlefaizle-rin tahakkuk kayd›

yap›l›r.

Yap›lacak bir di¤er ifllem de yabanc› para cinsin-den kredilerin de¤erleme günündeki kur üzerin-den de¤erlemesinin yap›lmas›d›r. Yabanc› para cinsinden al›nm›fl olan kredilerin Türk liras› kar-fl›l›¤›, kurdaki de¤iflime paralel olarak de¤iflir. Bu durumda söz konusu kredinin bilançoda

gerçe-¤e uygun degerçe-¤eri ile gösterilmesini sa¤layabilmek için y›lsonunda de¤erlenmesi gerekir. Vergi mev-zuat›m›za göre y›lsonunda yap›lacak olan de¤er-lemede Maliye Bakanl›¤› taraf›ndan ilan edilen döviz kurlar› esas al›n›r.

Primli ve iskontolu tahvil ifllemlerini ay›rt etmek.

Tahviller, nominal de¤erleri ile ihraç

edilebilece-¤i gibi primli ya da iskontolu olarak da ihraç edi-lebilirler. Bunu belirleyen en önemli unsur, tah-vilin üzerinde yaz›l› olan faiz oran› ile piyasa fa-iz oran›n›n ayn› olmamas›d›r. Tahvilin üzerinde yaz›l› olan faiz oran›, piyasa faiz oran›ndan dü-flük ise iskontolu, yüksek ise primli olarak ihraç edilirler. Piyasa faiz oran› ile tahvil faiz oran› eflit oldu¤unda tahvil nominal de¤eri ile yani bafla bafltan ihraç edilir. Tahvilin iskontolu veya prim-li ihraç edilmesi durumunda iskonto veya piri-min, tahvilin itfa süresi içinde amorti edilmesi gerekir. Burada eflit da¤›t›m veya etkin faiz yön-temleri uygulanabilir.

Net kâr›n nas›l belirlendi¤ini aç›klamak.

Y›lsonunda tüm gelir ve gider hesaplar› 690 Dö-nem Kâr› veya Zarar› hesab›na devredilerek ka-pat›l›rlar. E¤er Dönem Kâr› veya Zarar› hesab›

alacak bakiyesi veriyorsa kâr, borç bakiyesi veri-yorsa zarar söz konusudur. Bu kâr, ticari kârd›r.

Ticari kârdan vergiden istisna kazançlar düflülüp kanunen kabul edilmeyen giderler eklendi¤inde mali kâra ulafl›l›r. Mali kâr, vergiye tabi kazanc›

gösterir. Vergi oran› ile çarp›larak vergi tutar› he-saplan›r. Ticari kârdan ödenecek vergi tutar› dü-flülerek dönem net kâr›na ulafl›l›r.

Yedekleri tan›mlamak.

Tek Düzen Muhasebe Sistemi’nde yedekler, ser-maye yedekleri ve kâr yedekleri olarak iki gruba ayr›lm›flt›r. Kârdan ayr›lan yedekler ise yasal ye-dekler, statü yedekleri ve ola¤anüstü yedekler olarak s›n›fland›r›lm›flt›r. Yasal yedekler, TTK’ya göre ayr›lmas› zorunlu olan yedeklerdir. Ayr›ca, flirketin ana sözleflmesinde de yedek ayr›lmas›na iliflkin hüküm olabilir ve hüküm gere¤i ayr›lan yedeklere statü yedekleri denir. Ola¤anüstü ye-dekler ise yönetim kurulunun önerisi ve genel kurulun karar› ile ayr›lan yedeklerdir.

Özet

1. VUK’na göre senetsiz borçlar nas›l de¤erlenir?

2. Borç senetlerinin de¤erleme günü ile vade tarihi ara-s›ndaki gün say›s› esas al›narak bulunan iskonto tutar›

hangi hesab›n borcuna kaydedilir?

a. Borç Senetleri Reeskont b. Finansman Giderleri c. Reeskont Faiz Gelirleri d. Faiz Giderleri

e. Reeskont Faiz Giderleri

3. VUK’na göre ç›kar›lm›fl tahviller, hangi de¤erleme ölçüsüyle de¤erlenir?

a. ‹tibari de¤erle b. Tasarruf de¤eriyle c. Rayiç bedelle d. Mukayyet de¤erle e. Al›fl bedeliyle

4. Borç senetlerini reeskonta tabi tutan iflletmeler, ta-kip eden y›lda hangi muhasebe kayd›n› yapacakt›r?

a. Borç Senetleri Reeskontu hesab› borçlu / Borç Senetleri alacakl›

b. Borç Senetleri hesab› borçlu / Reeskont Faiz Ge-lirleri hesab› alacakl›

c. Reeskont Faiz Gelirleri hesab› borçlu / Borç Se-netleri Reeskontu hesab› alacakl›

d. Reeskont Faiz Giderleri hesab› borçlu / Borç Se-netleri Reeskontu hesab› alacakl›

e. Borç Senetleri hesab› borçlu / Reeskont Faiz Ge-lirleri hesab› alacakl›

5. ‹flletme borç senetleri hesab›nda T18.300 olarak gö-züken 10.000$ nominal de¤erli borç senedini, y›l so-nunda Maliye Bakanl›¤›n›n ilan etti¤i kur (1$=1,80T) ile de¤erlemifltir. Bu ifllemin kayd› do¤ru kayd› hangi-sidir?

a. 656. Kambiyo Zararlar› hesab› borçlu / 321. Borç Senetleri hesab› alacakl›

b. 321. Borç Senetleri hesab› borçlu / 646. Kambi-yo Kârlar› hesab› alacakl›

c. 780. Finansman Giderleri hesab› borçlu / 321.

Borç Senetleri hesab› alacakl›

d. 770. Genel Yönetim Giderleri hesab› borçlu / 321. Borç Senetleri hesab› alacakl›

e. 653. Komisyon Giderleri hesab› borçlu / 321.

Borç Senetleri hesab› alacakl›

6. Nominal de¤erin alt›nda ihraç edilen tahvile ne de-nir?

a. Bafla bafl tahvil b. ‹skontolu tahvil c. Primli tahvil d. Kuponlu tahvil e. Sabit faizli tahvil

7. Ç›kar›lm›fl tahvillerin nominal de¤erinden iskonto tutar› düflüldükten sonra kalan de¤erine ne denir?

a. Tahvil primi b. Tahvil iskontosu c. Reeskont tutar›

d. Tahvilin defter de¤eri e. Tahvilin bugünkü de¤eri

8. fiirket genel kurulunun karar› ile ayr›lan yedeklere ne ad verilir?

a. Yasal yedekler b. Statü yedekleri c. Ola¤anüstü yedekler d. Hisse senetleri iptal kârlar›

e. Özel fonlar

Kendimizi S›nayal›m

150 Dönemsonu ‹fllemleri

9. Afla¤›dakilerden hangisi Sat›c›lar hesab›n›n alacak taraf›na kaydedilmez?

a. Kredili al›fllar

b. Anlaflma gere¤i sat›c› taraf›ndan ödenen giderler c. Anlaflma gere¤i cari hesaba yürütülen faizler d. Yabanc› paral› bir borcun de¤erleme kuru ile

de¤erlenmesi nedeniyle artan Türk paras› tutar›

e. Yabanc› paral› bir borcun de¤erleme kuru ile

de-¤erlenmesi nedeniyle azalan Türk paras› tutar›

10. Afla¤›daki kay›t hangi iflleme aittir?

a. Vadeli mal al›m›

b. Vadeli mal sat›m›

c. Vade fark›n›n dönem giderine aktar›lmas›

d. Vade fark›n›n dönem gelirine aktar›lmas›

e. Banka kredisi hesab›na faiz tahakkuk etmesi

27 Eylül 2011 Sal›

Döviz kredisi kullananlar›n T borçlar› büyüyor Döviz fiyatlar›ndaki t›rman›fl, döviz ile borçlu olanlar›n borçlar›n›n T karfl›l›¤›n› art›r›yor.

Dolar T1.50 iken borçlanan 1000 dolar borcuma T1.500 ödeyecekti. Dolar T1.85 olunca, ödeyece¤i T’nin mikta-r› T1.850 oluyor. Acaba döviz ile kimlerin bankalara ve yurtd›fl›na borcu var?

BDDK’n›n aç›klamalar›na göre 2011 y›l› Temmuz ay›

sonunda bankalar›n toplam kredileri T627.6 milyar’dir.

Bu toplam krediler içinde Türkiye’deki kamu-özel, yer-li-yabanc› bankalar›n kulland›rd›klar› döviz cinsi kredi-lerin T karfl›l›¤› T178.9 milyar. (Temmuz ay› ortalama döviz kuru ile 100 milyar dolar dolay›nda.)

‹lk akla gelen tüketicilerin döviz riskinin ne oldu¤u so-rusudur. Bankalar›n kulland›rd›klar› T158 milyar tuta-r›ndaki tüketici kredilerinde yabanc› kredinin pay› 33 milyon T dolay›nda. (Yaklafl›k 20 milyon dolar kadar.) Kredi kart› toplam borcu T53 milyar’nin içinde döviz borcu 66 milyon dolar. (O da 40 milyon dolar kadar.) Yurt içindeki bankalardan kullan›lan döviz kredilerinin 3 kredi türünde a¤›rl›k kazand›¤› görülüyor. Bunlar 73 milyar karfl›l›¤› iflletme kredileri, T38 milyar karfl›l›¤› ih-racat kredileri ve T26 milyar karfl›l›¤› yat›r›m kredileri.

Özel sektör için kur riski gündeme geldi¤inde yurtd›-fl›ndan al›nan kredilerle ilgili yükün öne ç›kaca¤› anla-fl›l›yor. Çünkü özel sektörün yurtd›fl›na 134.5 milyar dolar uzun vadeli, 79.1 milyar dolar k›sa vadeli d›fl borcu var.

(K›sa vadeli d›fl borç rakam›n› Merkez Bankas› 26.7 mil-yar dolar olarak aç›kl›yordu. fiükrü K›z›lot Hazine ile Merkez Bankas› verileri aras›ndaki fark›n üzerinde dur-du. Hürriyet’te yay›mlanan dünkü yaz›s›nda düzeltme tablosunu yay›mlad›. 50.3 milyar dolar› bankalar›n, 27 milyar dolar› flirketlerin olmak üzere özel sektörün k›sa vadeli d›fl borcunun 79.1 milyar oldu¤u anlafl›ld›.) Reel sektörün d›fl borcu

Toplam 124 milyar dolarl›k özel sektörün uzun vadeli d›fl borcu içinde bankalar›n d›fl borcunun pay› 33.1 milyar dolar. Finans kurulufllar› d›fl›ndaki özel sektör kurulufllar›n›n, reel kesimin uzun vadeli döviz kredisi borcu ise temmuz ay› sonunda 84 milyar dolara ulafl-m›fl durumda.

Yaflam›n ‹çinden

31/12/20X0

770 FİNANSMAN GİDERLERİ HS. XXX

325 ERTELENMİŞ TİCARİ

BORÇLAR VADE FARKI HS. XXX

Toparlar isek, (bankalar›n borçlar› hariç) reel sektörü-müzün içerdeki bankalara 100 milyar dolar, d›flar›ya (27 milyar dolar› k›sa+84 milyar dolar› uzun vadeli) 110 milyar dolar olmak üzere toplam 220 milyar dolar dö-viz borcu (riski) var.

Merkez Bankas› uzun vadeli d›fl kredi kullan›m›nda hangi sektördeki firmalar›n ne kadar borcu oldu¤unu belirliyor Reel kesimin 84 milyar dolarl›k toplam uzun vadeli d›fl kredi borcunun yüzde 13.3’lük k›sm› gayr›-menkul için al›nan kredilerden olufluyor. Daha sonra ulaflt›rma, haberleflme için al›nan 14.3 milyar dolar kre-di var. ‹nflaat kesimi de yurtd›fl›ndan 7.4 milyar dolar kredi kullanm›fl. Elektrik, gaz su ifli yapanlar›n kullan-d›klar› 9.4 milyar dolarl›k kredi dikkati çekiyor.

Bu yaz›n›n alt›nda yay›mlanan tablo, döviz fiyat›n›n yükselmesi ile hangi sektörlerdeki firmalar›n

zorlanaca-¤›n› gösteriyor.

Özel sektörün uzun vadeli döviz kredilerinin da¤›l›m›

Temmuz 2011 (Milyar dolar)

Kaynak: Güngör Uras, guras@milliyet.com.tr

1. d Yan›t›n›z yanl›fl ise “Sat›c›lar” bölümünü tekrar gözden geçiriniz

2. a Yan›t›n›z yanl›fl ise “Borç Senetleri” bölümünü tekrar gözden geçiriniz

3. a Yan›t›n›z yanl›fl ise “Ç›kar›lm›fl Tahviller” bölü-münü tekrar gözden geçiriniz

4. d Yan›t›n›z yanl›fl ise “Borç Senetleri” bölümünü tekrar gözden geçiriniz

5. b Yan›t›n›z yanl›fl ise “Borç Senetleri” bölümünü tekrar gözden geçiriniz

6. b Yan›t›n›z yanl›fl ise “Ç›kar›lm›fl Tahviller” bölü-münü tekrar gözden geçiriniz

7. d Yan›t›n›z yanl›fl ise “Ç›kar›lm›fl Tahviller” bölü-münü tekrar gözden geçiriniz

8. c Yan›t›n›z yanl›fl ise “Yedekler” bölümünü tekrar gözden geçiriniz

9. e Yan›t›n›z yanl›fl ise “Sat›c›lar” bölümünü tekrar gözden geçiriniz

10.c Yan›t›n›z yanl›fl ise “Sat›c›lar” bölümünü tekrar gözden geçiriniz

S›ra Sizde Yan›t Anahtar›

S›ra Sizde 1

Fazla kaydedilen tutarlar›n düzeltilmesi için afla¤›daki flekilde kay›t yap›lacakt›r.

S›ra Sizde 2

Menkul K›ymet ihraç fark›, menkul k›ymetlerin üzerin-de yaz›l› olan (nominal) faiz oran›n›n piyasa faiz ora-n›ndan düflük olmas› durumunda sat›fl› kolaylaflt›rmak için menkul k›ymetlerin nominal de¤erlerinden düflük de¤erle (iskontolu ihraç) ihrac›ndan do¤ar.

S›ra Sizde 3

fiah›s iflletmelerinde ve flirketlerinde iflletme sahipleri üçüncü kiflilere karfl› tüm mal varl›klar› ile sorumlu ol-duklar› için kâr›n iflletmede kalmas› ya da ortaklara da¤›-t›lm›fl olmas› üçüncü kifliler bak›m›ndan fark etmez. Oysa sermaye flirketlerinde ortaklar›n üçüncü kiflilere karfl› so-rumlulu¤u koyduklar› sermaye ile s›n›rl› oldu¤u için flir-ketin öz sermayesinin güçlenmesi üçüncü kifliler için gü-vence olur. Ayr›ca flirket kar›n›n iflletmede tutulmas›, hem iflletmenin mali bünyesini güçlendirir hem de fon ç›k›fl›n›

azaltt›¤› için iflletmenin borç ödeme gücünü artt›r›r.

Kendimizi S›nayal›m Yan›t Anahtar›

Borç Da¤›l›m (%)

TOPLAM BORÇ 124.5 100.0

-F‹NANSAL BORÇ 39.8 32.0

*Bankalar 33.1 26.6

*Di¤er 6.7 5.3

-REEL SEKTÖR 84.7 68.0

*Sanayi 35.9 28.8

Elektrik, Gaz, Su 9.4 7.4

G›da 4.9 4.0

Ana Metal 4.1 3.3

Tekstil 3.3 2.7

Tafl›t Araçlar 2.5 2.1

Elektrikli Alet 2.4 2.0

Kimya San. 1.6 1.3

Mineraller 1.4 1.2

Di¤erleri 6.3 4.8

*Hizmetler 48.8 39.2

Gayrimenkul 16.5 13.3

Ulaflt›rma, Haberleflme 14.3 11.5

‹nflaat 7.4 6.0

Ticaret ‹thalat 4.5 3.7

Oteller 2.2 1.8

Di¤erleri 3.9 2.9

Kaynak: TC Merkez Bankas› verilerinden derlenmifltir.

31/12/2011

102 BANKALAR 4.500

320 SATICILAR 4.500

(A) Hesabı

Yanl›fl Kaydedilen Tutarlar›n Düzeltilmesi

Bu üniteyi tamamlad›ktan sonra;

Maliyet hesaplar›na yönelik dönemsonu ifllemlerini aç›klayabilecek, Gider ifllemlerine yönelik dönemsonu ifllemlerini aç›klayabilecek, Gelir ifllemlerine yönelik dönemsonu ifllemlerini aç›klayabilecek,

Dönem net kâr›n›n nas›l bulundu¤unu hesaplayabilecek ve muhasebe kay›t-lar›n›n nas›l oldu¤unu aç›klayabileceksiniz.

‹çindekiler

• Maliyet

• Gider

• Gelir

• Gelecek Aylara Ait Giderler

• Gelecek Aylara Ait Gelirler

• Dönem Kâr› veya Zarar›

• Dönem Net Kâr›

• Muhasebe Kâr›

Anahtar Kavramlar Amaçlar›m›z

N N N N

Dönemsonu ‹fllemleri

• G‹R‹fi

• MAL‹YET VE G‹DER HESAPLARI

• GEL‹R HESAPLARI

• GEL‹R VE G‹DERLER‹N DÖNEM BAKIMINDAN KONTROLÜ

• VERG‹YE TAB‹ KARIN BULUNMASI VE MUHASEBELEfiT‹R‹LMES‹

Gelir ve Giderlere

‹liflkin Dönemsonu

‹fllemleri