• Sonuç bulunamadı

4. Alan: eleştirel (politik, etik ve sosyal

3.4. Verilerin Toplanması ve Uygulama Sürec

3.4.1. Araştırmada Kullanılan Filmler

3.4.1.3. Beyond The Blackboard (Kara Tahtanın Ötesinde) Film

Film; filmin kahramanı olan öğretmenin kısa yaşam hikayesinin anlatıldığı sahnelerle başlar. Filmin iç sesi öğretmen Stacey’dir. İlgili sahnede Stacey öğrencilik yıllarında yeni basılmış kitap kokusunu çok sevdiğinden, sınav kağıtlarının üst kısmına önemli biriymiş gibi ismini yazıyor olmaktan çok mutlu olduğunu söylemektedir. Filmde Stacey’nin öğretmenlik mesleğini isteyerek seçtiği görülmektedir. Öyle ki; çocukluk dönemlerinden itibaren öğretmen olmayı istemesi okulu ileride olmak istediği kişiyi görebildiği bir yer olarak tanımlamasından anlaşılmaktadır. Bunun yanında Stacey kendi öğretmenini de örnek almaktadır.

155

156

Öğretmenin yaşam hikayesine yönelik sahneler devam etmektedir. Stacey hem sorunlu bir çocukluk dönemi yaşamış hem de üniversite yıllarında okulu bırakmak zorunda kalmıştır. Ancak filmin ilerleyen kısımlarında da görüleceği üzere Stacey çok sevdiği öğretmenlik mesleğini yapmaktan da vazgeçmeyecektir. Bu sahnelerle birlikte başlayan ve öğretmenin kararlılığına yönelik yapılan göndermeler filmin birçok sahnesinde vurgulanacaktır.

Stacey 8 yıl sonra mesleğini yapmaya başlayacaktır. Film Stacey’nin iş başvuru sahnesi devam eder. Daha önce iş deneyimi olmadığı için iş bulmakta zorlanmaktadır. Ancak ismi bile olmayan bir okulda birleştirilmiş sınıflarda geçici öğretmenlik yapma şansı bulabilir. Bu sokak çocukları için başlatılmış yeni bir programdır. Filmde programın evsiz çocukları hastalık vb. nedenlerle okullardan uzak tutmak amacıyla uygulanan bir program olduğu vurgulanmaktadır.

Filmde önceki filmlerde de olduğu gibi kişisel yaşamın mesleki yaşam üzerindeki etkisi yoğun olarak vurgulanan noktalardan biri olmuştur. Oldukça iyi bir aile yaşantısı olan Stacey’nin karşılaştığı zorluklarda da en büyük destekçisi yine ailesi olarak gösterilmiştir. Stacey yeni görev yerine gittiğinde gördüğü manzara karşısında şaşkınlık yaşamaktadır.

Beklediği hayal ettiği gibi bir okul değildir karşılaştığı yer. Özellikle filmde Stacey’nin bu yer ile ilgili ön yargılarının varlığına işret eden bir sahneler söz konusudur.

Stacey’nin çeşitli ön yargılara sahip olmasının yanında barakada yaşayan çocukların velilerinin de ön yargıları söz konusudur. Önceki sahnedeki kadın arabanın içinde gördüğü kafes gibi şeyin ne olduğunu sorar. Stacey bunun öğrencilerin sınav kağıtlarını saklamak için olduğunu söyler. Kadın kendi oğlunun onun içine sığmayacağını onun için sorduğunu söyler. Kadın Stacey’nin de önceki öğretmenler gibi olduğunu düşünmektedir. Öğrencilerinden birinin velisi ile bu anlamda tanışmış olur.

157

Stacey klasik bir kıyafet temiz ve güzel bir mont ve topuklu ayakkabılar ile gelmiştir okula. Kadınlardan birisi ayakkabılarını beğendiğini söyler. Stacey ise yürürken ayağı bir çukura girer topallar çamur olur. Filmde bir öğretmenin bulunduğu ortamın koşullarından kopuk olmasının yaratacağı problemler bu sahnede vurgulanmaktadır. Film sahnesi dumanların olduğu farklı gürültü ve seslerin görüntünün altına yer aldığı bir tarzda gösterilmektedir. Filmde yer verilen bu gösterim tarzı ortamın durumunu daha da pekiştirmektedir.

Filmde Stacey’nin yaşayacağı problemler yavaş yavaş şekillenmektedir. Ön yargılara sahip olmasına neden olan bir yerdedir ve destek ya da yardım alabileceği bir sorumlu vb. kimse yoktur. Telefonla yetkililere ulaşmaya çalışsa da görüşebilecek kimseyi bulamaz. Yerine geçecek öğretmen ise sabırsız bir şekilde onu beklemektedir. Öğretmen sürekli olarak şikâyet etmekte ve barınağı kötülemektedir. Stacey’nin çocukların eğitimine ilişkin sorduğu tüm soruları geçiştirerek ona;

''Her sabah sınıfı sayın ve bu sayıya göre şu numarayı arayarak öğle yemeği hazırlatın. Ders başladıktan bir saat sonra yoklama alın genelde geç kalırlar. Ve artan yemekleri atıyorsunuz. Yemekhane hizmetleri ailelerin öğle yemeği programından yararlanmalarını istemiyor. Müdür ya da rehber öğretmen yok yani disiplini sağlamak tamamen size kalıyor. Eğer çocuklar kontrolden çıkarlarsa bir film açıp izletin. Tahtada utanç listesi oluşturun, kimse bu utanç listesine adını yazdırmak istemeyecektir. Eğer işler çığırından çıkarsa polisi arayın” gibi tavsiyelerde bulunur.

Stacey öğretmenin takip ettiği kitapları ve yıllık planlarını sorduğunda öğretmen kendisi suçlanmış hisseder ve yapabileceği hiçbir şey olmadığını vurgular. Mevcut öğretmenin öğretimi iyileştirmek adına fedakârlık anlamında hiçbir şey yapmadığı ve öğrencilere ve ailelerine yönelik önyargılara sahip olduğu filmde ilgili sahnede anlaşılmaktadır. Öyle ki; tavsiyelerinde çocukların yalnızca karnını tok tutması ve onları barınakta tutmasının yeterli olacağını söyler. Filmde mevcut öğretmenin buradaki günlerini kabir azabı olarak açıklamasının, öğrencilerin hayvan gibi davrandığını ifade etmesinin mesleğe ve öğrencilere yönelik bakış açısını açıklaması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu noktada filmde öğretmenin öğrencilerin yaşamını

158

değiştirebilecek kişi olduğu ancak öncelikle ön yargılarından kurtulmasının, öğrencilerine değer vermesinin ve mücadele etmesinin önemi olumsuz bir örnek üzerinden ifade edilmiştir. Sorunun birçok kaynağı vardır ancak çözüme yönelik temel nokta filme göre öğretmendir.

Mevcut öğretmenin söyledikleri nedeniyle şaşıran ve üzülen Stacey’nin yeni sahnede yaptığı ilk iş; tahtada yer alan utanç listesinde ki isimleri silmektir. Daha sonra öğrencileri sınıfa çağırır. Stacey’nin ilk işinin tahtada yer alan “utanç listesi”ni silmesi onun öğretmenlik anlayışına yönelik filmde yer alan bir göndermedir. Ön yargıları olmayan ve öğrencilerine değer veren bir öğretmendir. Öğrenciler kendi aralarında konuşurken birisi ''bizim cadı nereye gitmiş'' derken diğeri ''cadı gitmiş soytarı gelmiş'' diyerek karşılık verir. Öğrencilerin ifadeleri ise onların öğretmenlere yönelik ön yargılarını vurgulayan bir sahnedir.

Stacey ilk dersinde kendi eski resimlerini, albümünü göstererek onlarla tanışmayı amaçlamaktadır. Böylece öğrencilerini de daha iyi tanıyabilmeyi hedeflemektedir. Ancak Stacey’nin gözden kaçırdığı nokta öğrencilerinin evsiz oldukları ve çok da iyi anıları olmadığıdır. Fark ettiği anda bundan vazgeçer. Öğrencilerden birisi resimlerde yer alan bir yeri sorduğunda oranın tatil yaptıkları yer olduğunu söyler. Orada kardan adam yaptıklarından bahseder. Öğrencilerine kardan adam yapmayı seviyor musunuz? diye sorduğunda aldığı cevap onu şaşırtır. Kış şartlarının ağır geçtiği bir bölgede yaşayan çocuklar kardan adam denen şeyin ne olduğunu bilmemektedir. Stacey bunu da hemen geçiştirir. Tatil anılarını paylaşmalarını istediğinde ise çocuklardan birisi hapiste olan babasını ziyarete gittiklerinden bahseder. Stacey oldukça yanılmıştır. Öğrencilerinin bireysel özelliklerini fark edememiş, öğrencilerini tanımadan başladığı bir öğretim sürecinde bocalamıştır.

Tam o anda sınıfta bir gürültü kopar, gürültüyü bir sarsıntı takip eder. Tavandan topraklar dökülmeye başlar. Stacey oldukça endişelenmiştir. Filmde onun mücadele etmesini gerektiren yeni bir engel, bir tren sesinin duyulduğu sahne ile başlar. Bu engel çevresel koşulların ve imkansızlıkların öğretimine yönelik olumsuz etkileridir. Stacey bir yandan ders anlatmaya çalışırken bir yandan ne olduğunu anlamaya çalışmaktadır. Gürültünün ve sarsıntının arasında ise öğrencilerine ''benim hikayem öğrenmeye duyduğum sevgi ile başladı'' cümlesini söylemeye çalıştığı duyulmaktadır. Stacey’nin

159

mücadeleci kişiliği daha filmin başlarında bu sahne ile vurgulanmaya çalışılmıştır. Stacey’nin kurduğu cümlenin filmde tren sarsıntısı beraberinde verilmesi filmin öğretmenin azmi ve inancına yönelik yapılan bir gönderme olarak düşünülmüştür.

Bu sırada ilgili film sahnesinde raftaki kitaplar dökülmeye başlar. O sırada yerdeki delikten bir fare dışarı çıkar. Çocuklar çığlık atmaya başlarlar. Stacey hemen kocasının ona hediye ettiği dosyalık yardımıyla fareyi dışarı çıkarır. Bu sırada çocuklar sakinleşmiştir. Ayrıca şaşırdıkları yüzlerinden bellidir. Bir tanesi ''ne bağırdı ne de başka bir şey'' diyerek şaşkınlığını dile getirir. Stacey koltuğuna oturmuştur. Ama yüzündeki şaşkınlık ve korku her şeyi anlatmaktadır. Öğretmen korkup bağırmak yerine problemi çözmüş sakin olabilmiştir. Öğretmenin tavır ve tutumlarının öğrencilerin öğretmene yönelik tutumları üzerindeki etkisinin önemli olduğu filmde yer almaktadır. Filmde bu sahnede öğrencilerin öğretmene yönelik düşüncelerinde değişikliklerin oluşmaya başladığı görülmüştür.

Ancak Stacey ne bulunduğu yerden ne de kendi öğretmenliğinden memnun değildir. Yeni sahnede sınıfta kafası ellerinin arasında çaresiz şekilde oturmaktadır. Barınak yetkilisi ile konuşmaktadır. Barınak yetkilisine “öğretmen rolü kesmeye çalışan

birinden farkım yoktu” der ve ekler “çocuklar hemen fark etti”. Yetkili ise burada bu

şekilde dertlenmenin işe yaramayacağını alışması gerektiğini söyler. Barınak yetkilisinin ifadesi filmde problemin çözümüne yönelik yapılan bir gönderme olarak düşünülmektedir. Sorunlara takılıp kalmanın çözümü getirmeyeceği, sorunun çözümü için bir şeylerin yapılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Barınak yetkilisi oradan uzaklaşırken Stacey’e ''çocuklar senden çok etkilenmiş, geldin bütün gün kaldın bunun çocuklar için anlamı büyük” der. Stacey tam sınıftan çıkarken kendi masasının üzerinde ''My Friend'' (arkadaşım) yazılı olan bir bileklik bulur. Stacey ne yapacağına karar vermez haldedir ve duygulanmıştır. Yukarıda problemin çözümü için bir şeylerin yapılmasının gerekliliği vurgulanırken bu kısımda ise öğretmenin çözüme yönelmesi için gerekli olan şeye gönderme yapılmaktadır. Filmde vurgulandığı üzere öğretmenin öğrencilerini önemsemesi onun mücadele etmesi ve problemin üstüne gitmesi için önemli olarak görülmektedir. Öğretmeni harekete geçirecek olan şey öğretmenin öğrencilerini önemsemesidir. Bunun için filmde Stacey’nin pes ettiği ve tam da bir şeylerin yapılması gerektiğini düşündüğü anda

160

öğrencisinin onun için masasına bıraktığı küçük hediyeyi görmesi Stacey’i duygusal olarak oldukça etkilemiştir. Filmde ilgili ailelerin yanında ilgisiz ve çocukların eğitimini önemsemeyen aileler de mevcuttur. Özellikle Stacey’nin henüz öğrencilerini de yeterince tanımadığı Sam ve ablası örneğinde gösterilen sahnelerden de anlaşılmaktadır.

Sınıfa geldiğinde tüm sınıf karışmış, sınav kağıtları havada uçmaktadır. Stacey’nin uyarılarına rağmen öğrencilerden bazılarının onu dikkate almaması sonucu Stacey bağırarak tepki gösterir. Bu arada bazı öğrenciler ise korkmuş görünmektedir. Bazı öğrencileri oldukça küçük ve şiddete maruz kaldıkları için bu durum onlar için korkutucu olmuştur. Stacey eve döndüğünde önceki öğretmenin yaptığına yapmaya karar verir. Bu okulda öğretmenlik yapılamayacağını düşünerek öğrencilere gün boyu TV izletmeye karar verir. Stacey’nin kendine olan inancı azalmıştır. İyi bir öğretmen olmadığını ve bunu yapabilecek niteliklere sahip olmadığını düşünürken yanında kendisine destek olan birisi, eşi vardır.

Stacey soruna çözüm bulabilmek amacıyla yetkili kişi olan Dr. Ross'un ofisine gider. Ancak ilgili yöneticilerin ne desteğini alabilmiş ne de ilgilerini çekebilmiştir. Yaşanan problemlere anı kurtarmak amacıyla üretilen çözümlerin yaratacağı sıkıntıların vurgulandığı sahnede yetkililerin eğitim öğretime yönelik algıları da sorunun kaynağını oluşturmaktadır. Barınağın yerini bile bilmeyen yetkililer bir yanda, imkansızlıklar içinde eğitim vermeye çalışan bir öğretmen ve yardıma muhtaç masum çocuklar diğer bir yandadır. Bunun yanına bazı düzenlemelerin önüne bürokratik engellerin konmasının problemlerin çözümlerini engellediğini vurgulanmaktadır. Film problemin çözümünde bürokratik engeller vb. şeylerin dikkate alınmaması gerektiğini vurgularken öğretmenin azimli kararlı olması gerektiği mesajını vermektedir.

Filmde Stacey artık mücadele etmeye karar vermiştir. Tek başına bir şeyler yapmaya çalışırken insanların da dikkatini çekebilmeyi başarmıştır. Filmde değişim süreci başlamıştır. Stacey artık bir şeyler yapmanın gerekli olduğunu fark etmiş elinden geleni yapmaya başlamıştır. Bu arada

161

sadece öğrencileri, eşi velilerden değildir. Barınakta kalan insanlardan da destek görmektedir. Barınakta yaşayan bir başka evsiz olan ve oldukça iyi resim yapabilen Nelson da ona yardım etmeye başlamıştır. Solunum cihazına bağlı olarak yaşayan Nelson ise öğretmen Stacey’e sınıfa materyaller hazırlama konusunda yardımcı olmaya başlar. Stacey çevresindeki insanları ortak bir amaç için, öğrencilerin öğretimi için harekete geçirmiş, motive etmiştir. Bu aynı zamanda öğrencileri de motive etmektedir.

Stacey kararlı bir şekilde mücadeleye başlamıştır. Velilerin ön yargıları devam etmesine rağmen öğretmenin çabaları karşısında kendileri de bir şeyler yapabileceklerini düşünmeye başlarlar. Filmin ilk sahnelerinde Stacey düştüğü hataların hiçbirini tekrarlamamaktadır. Filmde Stacey’nin kararlılığı ve çevrenin desteği ile beraberinde gelen yeni sahnelerde Stacey’nin de hata yapmaması filmde öğretimin üzerinde etkili olan faktörlerin vurgulandığını göstermektedir.

Stacey dersine saygılı olmak kelimesinin ne anlama geldiğini sorarak başlar. Siyahi öğrencilerden biri bu kelimenin anlamının birisiyle dalga geçilmemesi gibi olduğunu söyler. Sam ise bağırmanın güzel bir şey olmadığını söyler. Öğrenciler ilk kelimelerini yazarlar “saygılı”. Bu arada Stacey kelimenin betimleyici bir kelime olduğunu ve sıfat olduğunu da söyler. Başka bir şey eklemek isteyen var mı denildiğinde Danny geçen bir gün bir markete gittiklerini annesinin hiçbir şey yapmamasına rağmen polislerin ona kötü davrandıklarından bahseder. Stacey polisler yanınızdayken nasıl hissedersiniz diye sorduğunda öğrencilerden biri korkarım derken Dana ben iyi bir polis amca biliyorum der. Annesi Dana ve kardeşi Sam'i eve erkek arkadaşı geldiğinde bodruma kilitlemiş. Çok karanlıkta kalmışlar korkmuşlar onları uzun süre sonra bir polis kurtarmıştır. Hiçbir şey yemedikleri için yürüyememişler ve polis onları kucaklarında taşımış. O yüzden artık annelerini görememektedirler. Stacey Sam'e çok korkmuş olmalısınız dediğinde Sam ablam elimi tutuyordu diye cevap verir. Bunun üzerine Stacey yeni sıfatını yazar “cesur”. Çocuklar bu şekilde düzinelerce kavramı panoya yapıştırırlar. Stacey ve Nelson öğrencilerle etkinlikler yapmaya başlar. Nelson çocuklara resim yapmaya renkleri öğretmektedir. Stacey öğrencilerini daha fazla tanımaya çalışmakta bununla birlikte onları dinleyerek ve anlayarak ortak bir duygu oluşturmaya başlamıştır. Stacey onlarla ortak duygular paylaşmaya başladıkça mesleğine daha fazla bağlanmakta ve her türlü fedakârlığı yapmaktan geri kalmamaktadır. Filmde imkansızlıklar içinde en azından öğretim düzene girmiş ve

162 öğrencileri ile iletişimi ve etkileşimi artmıştır.

Yeni sahnede barınak yöneticisi Johny geçen gece 6 çocuğun daha geldiğini haber verir. Stacey sinirli bir şekilde yeni sahnede eğitim işlerinden sorumlu kişinin ofisine gider. Randevu ve izin almadan içeri girer. Klasik müzik eşliğinde çay içen yetkili odadır. İsmi bile olmayan bir okulda öğretmenlik yapmaya çalıştığını söyler ve oraya hiç gittiniz mi diye sorar. Hayır cevabının ardından Stacey öğrencilerden bahseder. Özellikle öğrencilerinin kendisine verdiği hediyeleri göstererek bunu yapar. Danny'nin hediyesini gösterdikten sonra annesinin ve dedesinin harika insanlar olduklarını ama bahtlarının kötü olduğunu söyler. Tek umutlarının bu çocuk olduğunu söyler. Dana'ya 50 kuruşluk bir taç hediye ettiğini onunda kendisine oyuncak ayısını verdiğini söyler. Annesinin hapiste olduğundan bahseder, erkek arkadaşı geldiğinde çocukları bodruma kilitlediğinden bahseder. Maria'nın da büyüyünce öğretmen olmak istediğinden bahseder. Stacey sabah bulantısı olduğunda tuzlu kraker yediği için aşevinde yemek yerken ona tuzlu krakerler ayırdığından bahseder. Ardından Stacey buraya çocukların acılı hikayelerini anlatmak için gelmediğini ne kadar eli açık olduklarından bahsetmeye geldiğini söyler. Hiçbir şeyi olmayan çocukların kendisine hediye getirdiğini söyler ve daha iyisini hak etmiyorlar mı sizce diye sorar. Film öğrencilerin gönüllerindeki zenginliğe rağmen yetkililerin okulun ismini bile bilmemesini, problemlere anlık çözümler üreterek sonuçlarını göz ardı etmelerini ve eğitimde eşitliğin sağlanamamasını ilgili sahne üzerinden eleştirilmektedir.

Yeni gün başlarken öğrenciler heyecanla Stacey'nin yanına gelirler. Çünkü sonunda Stacey başarmış ve yetkililerin dikkatini çekebilmiştir. Sınıfa sıralar ve kitaplar gelmiştir. Herşey yoluna girmektedir. Stacey sonunda tek eksiği olan yetkililerin de desteğini alabilmiştir. Bu arada kendisine yardımcı olan Nelson’a da yardımcı öğretmen ücreti bağlatmıştır. Ancak işler beklediği gibi gitmez. Bu sırada öğrencisi Maria’nın babası barınaktan atılmıştır. Gidecekleri yerleri yoktur ve sokaklar Maria için oldukça tehlikelidir. Stacey Maria’yı babası işleri yoluna koyana kadar evine almaya karar verir. Babası çaresizdir ve kızını çok sevdiği için işleri yoluna kayacağına söz vererek Maria’yı öğretmeni Stacey’e bırakır.

Filmde sürekli olarak vurgulanan problemlerden yakınmak yerine bir çözüm bulmak mantığı birçok sahnede vurgulanmaktadır. Film öğretmenlerin birçok

163

problemlerle karşılaşabileceğini en kötü durumda bile bir çözüm üretebilmelerinin önemini ilgili sahnelerde göstermektedir. Özellikle bu noktada öğretmenlerin azimli olmaları kararlılık ve sabır göstermeleri ilgili film sahnelerinden yapılan çıkarımlardır. Ön yargıları ve alışkanlıkları yok etmenin ise öğretmenin karşılaşacağı en önemli problemlerden olacağı belirtilmektedir.

Stacey ön yargılar ve alışkanlıkları aşmak üzere yeni sahnede aileleri bir yerde toplar ve yapabileceğine çok inanmasa da onların desteğini isteyecektir. Veliler durumdan çok da memnun görünmemektedirler. Stacey hepsinin çocuklarının çok akıllı ve çok başarılı olduğunu söyler. Ancak daha başarılı olabilmelerini sağlamak için veli toplantısı yapmaya karar verdiğini söyler. Çocuklarının diğer okullardaki çocukların kendi çocuklarının yapmadığı bir şeyi yaptıklarından bahsederek yola çıkar. Ev ödevi yapmadıklarından bahseder. Sorumluluğu kendi üstüne alır. Onların çocuklarının da tüm imkanlardan yararlanmalarını istediğini söyler. Bu yüzden yarından itibaren ev ödevi vereceğini ve günde on beş dakika en azından onların ödevleri ile ilgilenmelerini ister. Stacey ailelerinin desteğini almakla beraber onları da bir şekilde bu sürece dahil etmeye çalışmaktadır. Ailelerin ve çocukların birlikte zaman geçirmelerini sağlayarak öğrencilerin kendilerini değerli hissetmelerini ve onları şiddet, suç gibi istenmeyen davranışlara bulaşmasından alıkoymayı hedeflemektedir.

Ailelerden çocuklarına okulda ne öğrendiklerini sormalarını ister, onlar için günün en önemli anının kendileri ile paylaştıkları an olduğunu hatırlatır. Filmin kahramanı olan öğretmen birçok sorunun üstesinden gelmiş, öncelikle kendi ön yargılarından kurtularak başladığı süreçte ailelerin, velilerin öğrencilerin de ön yargılarını kırarak onlarında kendilerini değiştirebilmelerini sağlamıştır.

Film sahnesinde Stacey ders işlerken küçük öğrencisi Sam Stacey'e hoşuma gidiyor der. Stacey anlamaz neyin hoşuna gittiğini. Sam bilekliği taktığını görmek hoşuma gidiyor der. Stacey o an da okulun ilk günü masasına bu bilekliği Sam'in bıraktığını anlar. Ona sarılır çok sevdiğini ve hiç çıkarmadığını söyler. Öğretmenin öğrencilerine değer verdiğini göstermesinin öğrenciler üzerindeki etkisini göstermesi açısından önemli bir sahnedir Sam’in yer aldığı bu sahne. Öyle ki kendi yaptığı bilekliği öğretmeninin takıyor olması öğretmeninin kendisini önemsediğinin değer verdiğinin bir göstergesi olabilmektedir. Özellikle filmde yer alan öğrenci özellikleri açısından

164

değerlendirildiğinde öğrencilerin birçoğunun anne baba sevgisinden uzak ve toplum tarafından da kabul edilmeyen çocuklar oldukları göz önünde bulundurulduğunda Stacey’nin davranışının yarattığı etkinin vurgulandığı bir sahnedir. Bununla ilgili olarak bir sonraki sahnede yine öğrenci ürünlerinin sergilendiği ve ailelerin bu sergiyi gezdikleri bir sahne söz konusudur. Öğrencilerden bir tanesi makarnadan köprü yapmıştır. Ailesine açıklamaya yaparken tüm olayın gerilme kuvveti ile ilgili olduğunu tek başına iken hemen kırıldığını ama birlikteyken üzerinde bir treni taşıyabileceğini söyler. Filmde ilgili sahnenin birlikten kuvvet doğar anlayışına gönderme yapması filmin senaryosu bağlamında öğretmenin yaşadıklarına bir gönderme olarak düşünülmektedir. Diğer bir öğrenci Dana ise fotosentez ile ilgili hazırladığı deneyi yapmaktadır. İlgili sahnelerde Stacey’nin öğrencilerini bireysel ilgileri ve yeteneklerine göre yönlendirdiği görülmektedir.

Ancak Stacey için bir problem söz konusudur. Stacey’nin hamileliği artık son dönemlerindedir ve okuldan bir süreliğine ayrılmak durumundadır. Ancak öğrenciler özellikle Danny bunu kabullenmez. Stacey Danny ile konuşur ve onunla gurur