• Sonuç bulunamadı

KAMU MALLARINDAN YARARLANMA USULLER 2 KAMU MALLARINDAN YARARLANMA REJM

2.7. Kamu Mallarndan Özel Yararlanma Usulleri 1 Genel Olarak

2.9.3. Özel (Kural) Yararlanma Örnei: Maden Kanunu ve Petrol Kanunu Kapsamnda Yararlanma

2.9.3.2. Petrol Kanunu Kapsamndaki Yararlanma

2.9.3.2.4. Yetkili dare

2.9.3.2.3. Petrol Hakk ve Hukuki Mahiyeti

Bir müsaadeden veya arama ruhsatnamesinden veya iletme ruhsatnamesinden veya belgeden doan haklardan her hangi birine "petrol hakk"; denir. Buradan da, petrol ilemlerinde idarenin verdii her müsaade veya ruhsatnameden bir petrol hakk doduu sonucu çkmaktadr.

Petroller devletin hüküm ve tasarrufu altndaki tabi servet ve kaynaklardan olduu için idari bir karar sonucunda doan petrol haklar, medeni hukuk anlamndaki ayni haklar olarak addedilmez612. Petrol haklar, daha çok idare hukuku bakmndan kamu hizmeti imtiyazlarndan farkl bir nitelikte olup, kamu mallar üzerinden tanlan ve muayyen ve mahdut yetkiler veren bir imtiyaz niteliinde mücerret hak nitelliindedir613.

Petrol hakk, idari ilemlerden doan bir hak olduundan idari mahiyettedir. Bundan dolay idare ile hak sahibi arasnda, idare hukukuna tabi sonuçlar dourur. Bunun sonucunda petrol hakk sahibi, petrol sahasndan yararlanmak ve Petrolün türevlerine malik olmakla idareye kar bir takm borçlarla yükümlüdür614.

2.9.3.2.4. Yetkili dare

Petrol Kanunu’nun m. 20 göre; Genel Müdür bu Kanun hükümleri dairesinde bilcümle müsaade, arama ruhsatnamesi, iletme ruhsatnamesi ve belgeleri vermeye salahiyetlidir ve bu kanuna göre yaplmas lazm gelen tebli, ilan ve tescil ilerinden mesuldür. Ancak dördüncü maddenin birinci fkrasndaki hususlarn takdiri Bakana aittir.

612 Dantay, Doalgaz boru hatt geçirilmek üzere davacya ait tanmazn irtifak hakk tesisi suretiyle kamulatrlmas 6329 sayl petrol kanunu ve 2942 sayl kamulatrma kanunu hükümleri uyarnca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlnn onay ile yaplm ve Bakanln denetiminde lehine kamulatrma yaplan, kamulatrma bedelini ödeyen ve davada hasm durumunda bulunan BOTA'a kar açlan davada hasmn Bakanlk olduuna karar vermitir. Dan.6. D. E. 1988/2726, K. 1990/752, T. 17.04.1990, http://tinyurl.com/6kzjkhq (16.06.2011). 613 Onar, umumi esaslar, s.1392.

154 Müsaade ve ruhsatnameler organik bakmdan idari maddi bakmdan ise art ilem niteliinde olduklarndan sübjektif bir hukuki durum yaratmazlar615.

2.9.3.2.5. htilaflar ve Çözümünde Usul

Petrol hakkna ilikin yaplan müracaatlarda olsun ya da iletme sürecinde olsun petrol hakk sahibi ile idare arasnda bir takm ihtilaflarn çkmas ihtimal dâhilinde olup bu ihtilaflar idari nitelikte olduunda, idari yargnn görev alan içinde olacaktr616.

Petrol Kanunu çkacak ihtilaflar konusunda m.25 vd. düzenlemeler getirmitir. Buna göre; Müracaat ve petrol hakk sahibi, Petrol leri Genel Müdürlüü tarafndan alnan ve müracaat, müsaade, arama ruhsatnamesi, iletme ruhsatnamesi veya belgeden doan haklarna tesir eden kararlara kar bu kanun hükümleri dairesinde tebli tarihinden itibaren yirmi gün içinde Bakana itiraz edebilir.

Bu kanunun hükümlerine göre iktisap edilmi veya edilebilecek olan bilcümle haklardan müracaat veya hak sahipleri arasnda çkacak ihtilaflarn Petrol leri Genel Müdürlüü tarafndan müzakere ve sulh yolu ile halline çallr. htilaflarn bu yolda halline imkân bulunmad takdirde ihtilafl konu, Bakana intikal ettirilir. Bu özel yöntemle sulh ve uzlama yolu öngörülmütür. Bu yöntemle ihtilafn kolay, hzl ve ekonomik yoldan giderilmesi için ilevsel bir yoldur.

Bu Kanun hükümleri dairesinde itiraz etmek ve Dantay'da dava açmak süresi, kararlarn teblii tarihinden itibaren yirmi gündür. Dantay bu davalar öncelik ve ivedilikle karara balar.

615 Onar, umumi esaslar, s.1393. 616 Onar, umumi esaslar, s.1393.

155 2.9.3.2.6. Petrol Haklarnn Tescili

Petrol haklar idare ve üçüncü ahslar bakmndan bir takm hukuki sonuçlar douracandan Petrol Kanunu, bu haklarn petrol siciline geçirilmesini öngörmütür. Petrol kanunu m.34 vd buna ilikin düzenlemeler yaplmtr. Buna göre; Petrol leri Genel Müdürlüü bir petrol sicili tutar. Bu sicil alenidir.

Petrol siciline u hususlar kaydedilir: a) Arama ruhsatnamesi, iletme ruhsatnamesi ve belge iktisab maksadyla bu kanuna uygun olarak yaplan bilcümle talepler. b) Arama ruhsatnameleri, iletme ruhsatnameleri, belgeler ve bunlardaki deiiklikler; bunlarn ve müsaadelerin her ne suretle olursa olsun nihayetlenmeleri. c) Arama ruhsatnameleri, iletme ruhsatnameleri ve belgeler ve bunlardan doan petrol haklar üzerinde tesis edilecek haklar. d) Arama ruhsatnameleri, iletme ruhsatnameleri ve belgelerin ve bunlardan doan petrol haklarnn veya bunlar üzerindeki haklarn devri ve bütün bunlar üzerine konulacak her türlü takyitler. Nizamnamede petrol siciline kaydedilecei gösterilen dier hususlar.

Arama ve iletme ruhsatnameleri ve belgeler ve bunlardan doan petrol haklar ve bu petrol haklarnn arama veya iletme sahasnn herhangi bir parçasna taalluk edenleri petrol siciline kaydedilmekle beyi, rehin ve saire gibi gayrimenkuller üzerinde yaplabilecek akitlere, bu kanunda yazl artlar dairesinde, mevzu olabilirler.

Haciz ve ihtiyati tedbirler hariç olmak üzere 34 üncü maddenin 2 nci bendinin (c) ve (d) fkralarnda yazl olan haklardan ve takyitlerden hiç biri Petrol leri Genel Müdürlüünce kabul ve petrol siciline kaydedilmedikçe Petrol leri Genel Müdürlüüne ve üçüncü ahslara kar hüküm ifade etmez.

156 2.9.3.2.7. Petrol Haklarndan Doan Yetkiler ve Mükellefiyetler

Petrol hakknn doumu bir art ilem niteliinde olan, müsaade ve ruhsatnameler ile gerçeklemekte bu ilemler petrol hakk sahibine kimi yetkiler ve mükellefiyetler yüklemektedir.

2.9.3.2.7.1. stikaf Müsaadesi

Petrol Kanunun 46.maddesinde, Petrol leri Genel Müdürlüü jeolojik istikafta bulunmak için, vaki talebi kanuna uygun bulduu takdirde, talepnamede gösterilen arazinin tamam veya bir ksm üzerinde, inhisar tazammun etmemek kaydyla ve muayyen müddetle gereken müsaadeyi verebileceini düzenlemitir. Bu düzenlemeler nda, ayn zamanda ve ayn yerde dier bir jeolojik istikafn yaplabilmesi ilk müsaade alann rzasna bal olacaktr617.

Bu talep, büsbütün reddolunabilecei gibi Petrol leri Genel Müdürlüü tarafndan konulacak kayt ve artlarla ve müsaadenin müddeti de tespit olunarak is'af edilebilir. Petrol leri Genel Müdürlüü müsaade talebi hakkndaki kararn, müracaat tarihinden itibaren altm gün içinde vermeye mecburdur.

2.9.3.2.7.2. Arama Ruhsatnamesi

Petrol kanunun 50.maddesine göre arama ruhsatnamesi, sahibine, arama sahasnda: Jeolojik istikaf yapmak, Kendi petrol imkanlarn tespit maksadyla, arama sahas dnda müsaade sahibi imi gibi jeolojik istikafta bulunmak, nhisar tazammun etmek üzere arama veya inkiaf sondaj yapmak ve bu sahadan petrol istihsal etmek, kefi müteakip iletme ruhsatnamesi talebinde bulunmak haklarn verir. Bu son cümlede kefin akabinde iletme ruhsatnamesi talebinde bulunmak iletme konusunda bir takaddüm hakk salar618.

617 Onar, umumi esaslar, s. 1396. 618 Onar, umumi esaslar, s.1396.

157 Bir arama ruhsatnamesinin süresi dört yldr. Bir bölge dâhilinde arama sahalarnn herhangi birinde Bu Kanun hükümlerine riayet etmek suretiyle ve hüsnüniyetle aramaya devam eden bir araycnn o bölgedeki arama ruhsatnameleri süresi ihtiyaca göre iki yl amamak üzere uzatlabilir.

2.9.3.2.7.3. letme Ruhsatnamesi

letme ruhsatnamesine ilikin düzenleme Petrol Kanunun 60. Maddesinde düzenlenmitir. Bir iletme ruhsatnamesi, iletmeciye, bu Kanun hükümlerine tabi olmak kaydyla, hakk geçerli olduu müddetçe, ilgili bulunduu sahada petrol aramak, inkiaf ettirmek, istihsal etmek, istihsal ettii petrolü nakletmek ve her safhada satmak haklarn verir.

letmeciye, tek bana veya dier iletmecilerle birlikte talebi halinde sahalarn rezerv ve üretim durumu elverili olmak ve ekonomik olduu kabul edilmek ve bu Kanunun amacna ve belge ile ilgili dier hükümlerine uygun görülmek kaydyla Bakanlar Kurulu kararyla belge de verilebilir.

letme ruhsatnamesinin verilmesiyle, arama ruhsatnamesi nihayet bulur. Ancak, arama sahasnn arta kalan bölümü için hak sahibi tarafndan yeniden arama ruhsat talebinde bulunulur ise, bu talep Petrol leri Genel Müdürlüünce Kanunun 53 üncü maddesinin 4 üncü fkras hükmü dnda deerlendirilebilir.