• Sonuç bulunamadı

Kültür ve Tabiat Varlklar

1.3. Kamu Mallarnn Türler

1.3.1. Sahipsiz Mallar

1.3.1.6. Kültür ve Tabiat Varlklar

Kültür varlklar, geçmi ile günümüz toplumu arasnda ba kuran mallardandr. Tabiat varlklar ise, kamu sal ve esenlii ile turizm açsndan büyük öneme sahiptir. Tanmaz kültür varlklarnn hepsi, devlet mülkiyetinde olmayp kimi kültür varlklar özel mülkiyette bulunmasna ramen, kültür varlklarnn sradan mallar olmamas nedeniyle üzerindeki mülkiyet hakk152 her ne kadar kstlanm olsa da; bu kstlamalara ramen varlklarn üzerindeki özel mülkiyeti devam ettirmektedir153.

151 Azrak, Ali Ülkü, Türkiye’de Madenlerin Hukuki Rejimi Üzerine Düünceler, HD, Y.1, S,2, Austos, 1980, s.3; Ayn yönde bkz. Krba, s.13; Giritli, Bilgen, Akgüner, s.740.

152 Kültür ve tabiat varlklar üzerindeki mülkiyet sorununa ilikin tartmalar için bkz.Sancakdar Ouz, Tanmaz Kültür ve Tabiat Varlklarnn Korunmas ve Yargsal Denetimi, Seçkin, Ankara, 2010, (kültür ve tabiat varlklar), s.83 vd.

153 Özel Sibel, 5226 Sayl “ Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Kanunu le Çeitli Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun” Üzerine Bir Deerlendirme, ÜHFM, C.LXIII, S.1-2, 2005, s.129-130.

35 Kültür varlklar, sadece tanmazlardan ibaret olmayp tanrlar da pekâlâ kamu mal vasfna sahip olabilirler154. Bu mallarn oluturduu kategori, sahipsiz mallar içinde dier mallar gibi düzenlemeye deer görülmütür. Nitekim Anayasa tarih kültür ve tabiat varlklarnn korunmas konusunda 63. maddede “Devlet, tarih,

kültür ve tabiat varlklarnn ve deerlerinin korunmasn salar, bu amaçla destekleyici ve tevik edici tedbirleri alr. Bu varlklar ve deerlerden özel mülkiyet konusu olanlara getirilecek snrlamalar ve bu nedenle hak sahiplerine yaplacak yardmlar ve tannacak muafiyetler kanunla düzenlenir.” hükmünü düzenlemitir.

Bu mal kategorisindeki mallar korumaya ilikin çkarlan kanunlardan biri, 2863 Sayl Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Kanunu’dur. Kanunun 2. maddesine göre, “Bu Kanun; korunmas gerekli tanr ve tanmaz kültür ve tabiat

varlklar ile ilgili hususlar ve bunlarla ilgili gerçek ve tüzelkiilerin görev ve sorumluluklarn kapsar.”

2863 sayl Kanunun 3. maddesine göre, "Kültür varlklar; tarih öncesi ve

tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaama konu olmu bilimsel ve kültürel açdan özgün deer tayan yer üstünde, yer altnda veya su altndaki bütün tanr ve tanmaz varlklardr”. Yasa koyucu bu tanmlama ile arkeolojik nitelikleri ar

basan ya da arkeolojik niteliklere öncelik veren bir tutum taknmtr. Fakat Kültür varlklarnn tarih öncesi ya da tarihi devirlere ait olmas noktasndaki belirlemeye sadk kalnmamasnn neticesinde, kültür varl olarak tescil kararlarnda günümüzde yaplm, henüz faydal ömrünü tamamlamam yaplarn dahi kültür varl olarak tescil edilebildii pratikte görülebilmektedir155.

Ayn kanuna göre, Tabiat varlklar; jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi

devirlere ait olup ender bulunmalar veya özellikleri ve güzellikleri bakmndan

154 Östen, s.251; Krba, s.15; doktrindeki genel kabul, tanmaz mallar gibi tanr mallarnn da kamu mal olacan kabul etmektedir (Crozat, s.698).

155 Çolak lker Nusret, Kültür ve Tabiat Varlklarnn Devlet Mal Nitelii ve Sonuçlar,

36

korunmas gerekli, yer üstünde, yer altnda veya su altnda bulunan deerlerdir.

Tabiat varl olarak belirleme ve tescile ilikin kararlarda, belli bir yan üzerindeki aaçlar156, kimi aaç türleri doal varlklar olarak, kimi aaç topluluu ve bitki çeitlilii olan alanlarsa doal sit alan ad altnda tabiat varl olarak tescil edildiinden, kanunda yer alan hükümlerin günlük ihtiyaçlara cevap veremeyecek durumda olduu söylenebilir157.

Kanuna göre, "Sit"; tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeitli

medeniyetlerin ürünü olup, yaadklar devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yanstan kent ve kent kalntlar, kültür varlklarnn youn olarak bulunduu sosyal yaama konu olmu veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettii yerler ve tespiti yaplm tabiat özellikleri ile korunmas gerekli alanlardr.” .

2863 sayl Kanun 5.maddesindeki düzenlemede; “Devlete, kamu kurum ve

kurulularna ait tanmazlar ile özel hukuk hükümlerine tabi gerçek ve tüzelkiilerin mülkiyetinde bulunan tanmazlarda varl bilinen veya ileride meydana çkacak olan korunmas gerekli tanr ve tanmaz kültür ve tabiat varlklar Devlet mal niteliinde” olduunu vurgulamtr(m.5/I). Devlet mal niteliinde olmann

salad hukuki statü, kültür ve tabiat varlklarnn maliklere ve üçüncü kiilere kar korunmaya ald söylenebilse de, bu varlklarn kullanlmasnda özel hukuk kiilerinin mülkiyete sahip olmasnda bir mani bulunmamaktadr. Devlet mal olmann salad bu statü ile mülkiyeti özel hukuk kiisinde brakmasna ramen mülkiyet hakknn kullanmnda kstlamalar getiren ve kullanm zor artlara balayan bir hukuki durum meydana getirilmitir158.

2873 sayl Milli Parklar Kanunun “amac, yurdumuzdaki milli ve

milletleraras düzeyde deerlere sahip milli park, tabiat park, tabiat ant ve tabiat koruma alanlarnn seçilip belirlenmesine, özellik ve karakterleri bozulmadan korunmasna, gelitirilmesine ve yönetilmesine ilikin esaslar düzenlemektir”.

156 Ant aaç tanm ve korunmas için bkz Sancakdar, Kültür ve Tabiat Varlklar, s.48. 157 Çolak, Kültür ve Tabiat Varlklarnn Devlet Mal Nitelii ve Sonuçlar.

37 Kanunun 2.maddesine göre; Milli park; bilimsel ve estetik bakmndan, milli

ve milletleraras ender bulunan tabii ve kültürel kaynak deerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarna sahip tabiat parçalarn. Tabiat parklar; bitki örtüsü ve yaban hayat özelliine sahip, manzara bütünlüü içinde halkn dinlenme ve elenmesine uygun tabiat parçalarn, Tabiat ant; tabiat ve tabiat olaylarnn meydana getirdii özelliklere ve bilimsel deere sahip ve milli park esaslar dâhilinde korunan tabiat parçalarn, Tabiat koruma alan; bilim ve eitim bakmndan önem tayan nadir, tehlikeye maruz veya kaybolmaya yüz tutmu ekosistemler, türler ve tabii olaylarn meydana getirdii seçkin örnekleri ihtiva eden ve mutlak korunmas gerekli olup sadece bilim ve eitim amaçlaryla kullanlmak üzere ayrlm tabiat parçalarn, ifade eder.

Kültür varlklar hakknda var olan bir dier kanun da 2960 sayl Boaziçi Kanunu’dur ki; “Bu Kanunun amac; stanbul Boaziçi Alannn kültürel ve tarihi

deerlerini ve doal güzelliklerini kamu yarar gözetilerek korumak ve gelitirmek ve bu alandaki nüfus younluunu artracak yaplanmay snrlamak için uygulanacak imar mevzuatn belirlemek ve düzenlemektir.

Kültür varlklarnn hangi mal kategorisine sokulaca konusunda, görü birlii yoktur. Eski eserlere, eski eser niteliinin kanunla verildii ve kamunun dorudan doruya yararlanmasna sunulduklar için bunlarn orta mal olarak niteleneceine ilikin görüe159 karlk; bu mallarn doal nitelikleri gerei kamu mal olduu ve bun nitelikleri gerei sahipsiz mallar arasnda incelenmesi gerektii görüü160 de mevcuttur. Kanmzca; bu mallara ilikin bir düzenleme olmasa dahi, bu mallar nitelikleri gerei kamu mal statüsündedir. Çünkü bu mallar, tarih boyunca ortak kültürün bir alameti olarak, tüm toplum için varlk tekil etmi mallardr. Öyle ki; sadece bir topluma dahi snrlanamayacak manevi faydalar itibariyle doal nitelikleri gerei kamu mal statüsündeler ve sahipsiz mallar bal altnda incelenmelidir.

159 Düren, s.130-131

160 Krba, s.16; yazarlar, her ne kadar gerekçesi farkl olsa da, devlet yetkililerinin teknik anlamda bu mallar üzerinde mülkiyet hakkna dayanmadndan bahisle, bunlarn sahipsiz mal saylmas görüündedir (Umar, Çilingirolu, s.72); Gözübüyük, yönetim hukuku, s.234.

38 1.3.2. Orta Mallar

Orta mallar kategorisi, eski hukukumuzdaki metruk arazi grubuyla ayndr161. “Orta mal” 5543 Sayl skan Kanun m.38; 3402 Sayl Kadastro Kanunu m.16/b son; 2644 Sayl Tapu Kanunu m.25; 3039 sayl Çeltik Ekimi Kanunu m.13 gibi kanunlarda terim olarak geçmektedir.

Bir ölçüte sdrmak gerekirse; “Orta mallar, devletçe veya bir kamu tüzel

kiisi tarafndan herkesin veya bir ksm halkn dorudan doruya yararlanmasna ve kullanmasna tahsis edilen yerler”162 ya da eskiden beri kamunun ortak olarak

yararlanmasna açk olan mallardr. Bir maln orta mal olarak nitelendirilebilmesi için, yukarda belirtilen iki durumdan birinin varl arttr163. Yani mal, ya eskiden beri insanlarca ortak kullanla gelmitir ya da idare tarafndan toplumun yararlanmasna tahsis edilmitir164. Bu mallarn mahiyetlerini deitirmek, tahsis ve kullanma yönlerini deitirmek için idarenin bir karar almas gerekir165.

Orta mallar, Medeni Kanunun 715 inci maddesinde “yarar kamuya ait

mallar” eklinde düzenlenmi ve devletin hüküm ve tasarrufu altnda olduklar

belirtilmitir.

Orta mallar herkesin yararlanmasna açk olabilecekleri gibi (yollar, köprüler, meydanlar, pazar, panayrlar gibi); sadece belli bir topluluun yararlanmasna (“meralar, harman yerleri”166, “suvat ve eyrek yerleri”167, baltalklar,

161 Aydnl, s.99.

162 Krba, s. 17 (dipnot:40 Krba Sadk, Türk Hukukunda Mera Anlamazlklar ve Erzurum lindeki Uygulama, baslmam doçentlik tezi, Erzurum,1977, s.9); Aydnl, s.99; Karatepe, s.216.

163 Kamu malnn bu niteliinin belirlenmesi konusunda bkz. Yar.16. HD, E.2004/4385, K.2004/6341, T. 26.4.2004, http://tinyurl.com/65vy25c (13.06.2011).

164 Krba, s.17; Eren Fikret -Bapnar Veysel, Toprak Hukuku, 2.b, Ankara, 2005, s.332; Giritli, Bilgen, Akgüner, s.729-730; Aydnl, s.101.

165 Tahsis için bkz. s. Erolu, s.323; Akylmaz, Sezginer, Kaya, s.536.

166 Harman yeri kamu mal niteliindedir. Yar. 7.HD, E.2004/550, K.2004/1547,T.27.04.2004 bkz. Yarg Dünyas, S.102, Haziran, 2004, s.37-38.

167 Suvat yeri: sürekli olarak derelerin sulamaya artlm olan yerlerine yada yaplm yalaklara denir. Eyrek yeri: hayvanlarn sulandktan sonra yada önce dinlendikleri yerlere denir;Eren, Bapnar, s.332.

39 mezarlklar ve “çekek yerleri”168 gibi)169 da açk olabilirler. Kamu yarar ve kamu özgürlükleriyle sk bir iliki içinde olmasndan kaynakl, orta mallarnn dier kamu mallar arasnda özel bir nitelie sahip olduu söylenebilir170. Kamu mallar ile özgürlükler arasndaki ilikiyi, kamu mallarndan yararlanma rejimi ve buna etkileri açsndan deerlendirmek gerekir171. Yollarn ve meydanlarn kullanma hakk herkese ait iken; mera ve yaylakta kullanma hakk belli bir toplulua aittir.