• Sonuç bulunamadı

Özel stisnai Yararlanmann Sona Ermes

KAMU MALLARINDAN YARARLANMA USULLER 2 KAMU MALLARINDAN YARARLANMA REJM

2.14. Özel stisnai Yararlanmann Sona Ermes

Kamu malndan istisna yararlanma süreleri, kiilerin kamu malndan maksimum yararlanma imkânlarn gösterir. Yararlanma, süresiz deildir679. Yararlanma izinleri sonsuza kadar sürmeyeceklerine göre, belli bir sürenin sonunda sona ererler. Özel yararlanmalarn zmnen uzatlmas mümkün olmayacandan; özel istisnai yararlanmann süresi de, irade açklamasna gerek duymadan sürenin dolmas ile son bulacaktr. Buna karn, idareye yaplacak uzatlma bavurusunda idarenin takdir yetkisi, iznin ilk defa verilmesi srasndaki kadar geni olmayacaktr 680.

Yararlanma iznine ilikin yaplan hukuki ilemde, ruhsat veya sözlemede, belirlenmi olan süre henüz dolmadan idari kolluk ve kamu yarar gerekçeleri ile yararlanma imkânn kaldrabilir. darenin yararlanma imkânn kaldrmas, kamu malndan yararlanmadan kaynakl olarak yararlanmann geçici olmasnn bir izharidir681. Yararlanma süresi için belli bir süre belirlenmi olsa bile, yararlanmann her zaman geri alnmas mümkündür682. Ancak bu geri almann da hakl bir gerekçeye dayandrlmas gerekecektir ki; bu da çou zaman kamu yarar çerçevesinde mütalaa edilmektedir 683.

678 Dan.8.D E.2005/1852, K.2006 /2747, T.28.06.2006, http://tinyurl.com/6hfqgvf (16.06.2011). 679 Sancakdar, s.163.

680 Gülan, s.230.

681 Gülan, dare mallar, s.719; Gülan, s.230. 682 Onar, umumi esaslar, s.1337.

172 dare ile kii arasnda bir idari sözlemeyle kiilerin kamu malndan yararlanmas salanmas halinde, kamu malnn tahsis amacn ve kamu yarar gereklerini göz önünde tutarak ve son verdii faaliyetin kamu hizmetinin yürütülmesine engel olup olmadn inceleyerek bu tür yararlanmalara son verebilecektir684. Ancak idarenin kamu yarar kapsamnda yapt deerlendirmelerin kimi sübjektif nitelikte olmas, çou zaman kamu yararnn tespiti için mahkemelerde sorunun çözümü yoluna gidilmitir. Özellikle soyut bir kavram olan kamu yararnn ölçütlerini ortaya koymak, ciddi bir sorun olmaktadr. Duran’n tespitiyle, kamu yararnn yaygn kapsamna karn belirsizlii, “öznel” ve “bulank” olmas kamu yararnn dikkat çekici yönü olmaktadr685.

Özel istisnai yararlanmann süresinden önce idarece sonlandrlmas halinde; kii “beklemek hakknn haiz olduu mahrumiyetin karl olarak bir tazminat

isteyebilecei”686 kabul edilmektedir. Ancak idare, kamu malnn korunmas ve

tahsisin gerçeklemesi bakmndan saknca yaratt tespit edilen yararlanmalara tazminat ödemeksizin derhal sona erdirme yetkisine sahiptir687. Yararlanma koullarna uyulmamas halinde de, yararlanma sona erdirilebilir. Yararlanma talebinin reddi sonucu douran hususlar, daha önce verilmi olan izinlerin kaldrlmas için de hakl neden oluturur688. Özel istisnai yararlanma salayan bir kamu mal üzerindeki tahsisin deiime uramas689, yararlanma salayan hukuki ilemi sona erdirecektir690.

Kamu malndan istisnai ekilde yararlanan kii, her ne sebeple biterse bitsin yararlanma sonunda, kamu maln ilk haliyle teslim etmek durumundadr. Aksi halde, masraflar kendisinden alnarak idarece ilk haline dönütürülür. Ancak idare, kamu malna faydal yaplarn kaldrlmasna zorlamayabilecektir. Hatta öyle ki;

684 Giritli, Bilgen, Akgüner, s.727; Gülan, s.232. 685 Duran, ders notlar, s.25.

686 Onar, umumi esaslar, s.1335,1337.

687 Dan, 8.D, E.1992/3452, K.1992/3497, T.14.12.1992,http://tinyurl.com/3dy577a (13.06.2011). 688 Gülan, dare mallar, s.720; Gülan, s. 231-232.

689 Dan. 8.D, E.1991/34, K.1991/1102, T. 06.06.1991, http://tinyurl.com/3qarmvn(13.06.2011). 690 Dan. 8.D,E.1989/313, K.1990/950, T.23.03.1990,http://tinyurl.com/45yv8o5 (13.06.2011).

173 yararlanma artlar arasnda, yaplarn idareye bedelsiz olarak devri dahi öngörülebilir691.

Yararlanan kii yapy ykmaz ve terk ederse, kamu malnn mütemmim cüzü haline gelecek yap, idarenin mülkiyetine katlr. Bu durumda idare, yap için tazminat ödemeyecei gibi, bir sonraki yararlanacak kiiye brakmas ihtimal dâhilinde olabilir692. Burada idarenin, günün koullarna göre deerlendirme yaparak meydana gelen yapnn akbeti hakknda karar vermesinin isabetli olacan düünmekteyiz. Zira baka amaçla kullanlabilecek yapnn amaçszca yklmas, kamu malndan en iyi ekilde yararlanma esasna aykrlk tekil edecektir.

Baz durumlarda, sözleme ile yararlanma bitiminde yapnn idareye bedelsiz devri hususunda art konulmu olabilir. 3465 sayl Karayollar Genel Müdürlüü Dndaki Kurulularn Erime Kontrollü Karayolu (Otoyol) Yapm, Bakm ve letilmesi le Görevlendirilmesi Hakknda Kanunun 6. Maddesi “Otoyol ile bütün

tesisleri ve mütemilat; sözlemenin sona ermesi ile birlikte, her türlü borç ve taahhütlerden ari ve kullanlabilir durumda Genel Müdürlüe bedelsiz olarak ve kendiliinden geçer” normu bu duruma uygun bir örnektir.

Kamu mallarndan özel istisnai yararlanmalarda, doan uyumazlklar idari nitelikte olup aksi açkça düzenlenmedii sürece, idari yargnn görev alanna girer. Kamu mallarndan yararlanmaya ilikin sözlemelerde idari sözleme693 olup yararlanmaya ilikin tek tarafl ilemlerde idari yargnn görev alanna girmektedir.694 Ancak bir kiinin kamu mal üzerindeki haksz davranlar neticesinde, baka bir kiinin hak ve menfaatini haleldar ediyorsa, zarar gören taraf failden medeni hukuk

691 Örnein 3465 Karayollar Genel Müdürlüü Dndaki Kurulularn Erime Kontrollü Karayolu (Otoyol) Yapm, Bakm ve letilmesi le Görevlendirilmesi Hakknda Kanun m.6; keza yap ilet devret modelinde idareye bedelsiz devir asldr.

692 Dp no:967, Gülan, s.232.

693 3996 sayl Baz Yatrm Ve Hizmetlerin Yap-let-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptrlmas Hakknda Kanun m.5 “Yüksek Planlama Kurulunca belirlenen idare ile sermaye irketi veya yabanc irket arasnda yaplacak sözleme, özel hukuk hükümlerine tabidir.” Gülan, bu madde hükmüne ramen; yaplacak sözlemelerde idarenin üstün yetkileri bertaraf edilmeyecei için sözlemenin idari nitelii devam edecei görüündedir.(Gülan, s.233, dp.970).

174 hükümlerine göre tazminat isteyebilir695. Yararlanma ile ilgili birel ilemler, sözlemelerden “ayrlabilir” ilem niteliinde olduu durumlarda, iptal ve tam yarg davalarna konu olabilecektir 696.

695 Onar, armaan, s.499.

175 SONUÇ

Çalmamzn ilk bölümünde, öncelikle kamu mallar kavramn ve tahsis ilemlerine ilikin bilgiler vermeyi tercih ettik. Çünkü görüldüü üzere, kamu mallar konusunda farkl farkl kullanlan birçok terimin olmas, kavramn belirsiz olmasna; bir kavram ile muhtelif anlamlarn kastedilmesi konunun açkla kavumasna engel oluyordu. Bu durum, yararlanma usullerine de etki ederek genel geçer bir hukuki rejimin olumasna engel olmaktadr. Dolaysyla önce mulâk kimi mefhumlar, açklama ihtiyac hissettik. Ayrca kamu mallarnn kategorilerini ve temel niteliklerini bilmek, kamu mallarndan yararlanma konusunda uygulanacak hukuki rejime delalet edeceinden, kamu mallarn kategorilerine göre bir ayrma tabi tuttuktan sonra kamu mallarnn özelliklerini ortaya koymaya çaltk. Kamu mallarndan yararlanma usulü, idarenin elindeki kamu maln bir kii veya amaca tahsis etme eklindeki idari bir ilemle gerçekletiinden, tahsis ilemlerine ilikin özellik arzeden hususlardan da bahsetmek konunun anlalmasna ilikin yol gösterici olmaktadr.

Bunun devamnda ise, kamu mallarndan yararlanma usullerine ilikin konuyu, kamu mallarndan yararlanma usulleri arasnda baz farkllklar olduundan ayr balklarda tartmaya çaltk. Anonim yararlanma usulü ile özel ve özel istisnai yararlanma usulleri birbirinden hemen hemen her konuda ayrlr. Dolaysyla yararlanan kiilerin hukuki güvenlik, istikrar, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlara göre deien talepleri ile idarenin kamu yarar çerçevesinde artan yetkileri ile sürekli kar karya gelmekte ve buna çözüm araylar devam etmektedir. Bunun için kamu mallarndan yararlanma usullerinin hukuki rejimin düzenlenmesi hususu, ayrca bir ehemmiyet kazanmtr.

dare hukukumuzda kamu mallar teorisinin geliimine baktmz zaman, kamu mallar teriminden balamak üzere bir çkmaza girdii, bunun devamnda da süregelen karmaann devam ettii görülmektedir. Öretide teoriye ilikin birliin olmamas, yarg kollar arasnda uyumsuzluk bir yana ayn yarg kolu içinde dahi uyumsuzluun vaki olmas ve en önemlisi bu kemeke içinde sorunun çözümüne

176 ilikin yasama organnn “ihmalkâr” davranmas, kamu mallar teorisine ilikin çkmazn süregelmesinde önemli bir role sahiptir.

Son yllara baktmzda, öretisel anlamda kamu mallar terimi konusunda asgari bir müterekte buluulduunu söylemek pek yanl olmayacaktr. Ancak bunun yeterli olmad aikârdr. Günümüze kadar gelitirilen öretisel ve yargsal birikimler nda, kamu mallarndan yararlanmalar da içine alan kamu mallar teorisinin yasal bir temele oturtulmas gerekmektedir. Zira kamu mallar teorisinin bir temele oturtulmadan, kamu mallarndan yararlanmalarn münferiden düünülmesi imkânszdr.

dare belli vasflardaki mallar, anonim yararlanmaya uygun biçimde tutmak için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Gerçekten anonim yararlanma, temel hak ve özgürlüklerle yakn iliki içindedir. Ayrca idare, yararlanma kapsamn da özgürlüklere ilikin düzenleme ilkeleri çerçevesinde düzenlemek durumundadr. Öyle ki; kamu mallar ayn zamanda düünceleri açklama ve yayma arac olarak görülmektedir. Dantay’n anonim yararlanmaya bak “genel yararlanma kiinin özgürlükleri ve kamu haklarnn sonucu olarak kamu mallarn kullanma suretiyle temin ettii yararlar” olduu yönündedir.

Kamu mallar ile ilgili ihtilaflarn çounluu, kamu mallarnn idare tarafndan ya da özel kiilerin yararlanmas ile ilgili ortaya çkmaktadr. Bunlarn çözümü için de kamu tüzel kiilerine ait tüm mallar ve bu mallarn sahip olduklar farkl niteliklere uygun istisnalarla birlikte düzenlenmesi, yararlanma usullerine ilikin bir temel oluturacaktr. Kamu mallarndan özel yararlanma usullerinin ekonomik gelimelerde dikkate alnarak, idare ve yararlanan kiiler açsndan hukuksal bir zemine balanmas kamu yararna ve kamu mallarnn korunmasna hizmet edecektir.

Kamu mallarndan yararlanma usullerinin ilkelerini ortaya koyacak, istisnalar, muafiyetleri ve dier ayrntlar düzenleyen bir kanun yaplma ihtiyac yllardr doktrin tarafndan dillendirilse de, henüz bu konuda somut admlar

177 atlmamtr. Geçmi yllarda yaplan kanun yapma giriimi, kanun tasarsnn kadük kalmas ile neticelenmitir. Her ne kadar kamu mallaryla alakal kanunlar ve sair mevzuat olsa da, sadece kamu mallarn düzenleyen genel nitelikte bir çerçeve kanun mevcut deildir. Bunun neticesinde, istisnai bir durumla karlaldnda çerçeve kanunda öngörülmemi bir durum vaki olduunda, ihtilafn çözümü için bavurulabilecek yasal temeli olan bir genel ilke bulunmayacaktr.

dare hukukçularn da kabul ettii gibi; kimi özel kanunla hüküm altna alnan kamu mallarna ilikin düzenlemeler için bir çerçeve kanun hazrlanmaldr. Çkarlacak bu çerçeve kanunda tanmlar yaplmal ve kamu mallarna ilikin vasflandrmalar ve yararlanma usulleri belirlenmelidir. Bununla birlikte, idarenin kamu mallar üzerindeki hak ile yetkileri ve yararlan(dr)ma ekilleri açkla kavuturulmaldr. Yaplacak düzenlemede, kamu mallarn yönetip denetleyecek idare, bir hukuki statüye kavuturulmaldr.

Kimi durumlarda yararlanmann kurucu hukuki muamelesi (ruhsat, imtiyaz, vb), özel yararlanmalara ilikin genel düzenleyici ilem niteliinde önceden belirlenmi koullarn, yararlanmaya ilikin özel hükümleri tamadan, yararlanan kiiye imzalatlmaktan baka bir ilem olmamaktadr. Özel yararlanmalar konusunda daha ilevsel olmas beklenen yararlanmann kurucu hukuki ilem belgelerinin, yasal bir zemine oturtulmas isabetli olacaktr. Zira idare ile yararlanan arasnda kurulacak hukuki ilikide, hem yararlanann haklarnn gözetilmesi hem de kamu maln koruyucu tedbirlerin alnmas, iki taraf için de yararl olacaktr. Bu durumda yararlanamaya imkân tanyan muamelenin bal ne olursa olsun, yarg yerlerince yaplan hukuki vasflandrma zahmetinden kaçnlm olunacaktr.

Yararlanma karlnda alnacak bedel, bir ücret niteliinde olup ilgili idareye bir gelir oluturacaktr. Dolaysyla, yararlanma bedelinin hesaplanmasnda sabit olan unsur, igal edilen kamu malnn sathnn kullanm karlyla; deiken husus, kamu malndan özel yararlanmaya salad avantaj esas alnarak hesaplanmaldr. Karln hem sabit hem de deiken unsurlarn tayin edip deerlendirilmesi güç olduundan, bu zorluu idareye bedelin miktarn serbestçe

178 tayin etme yetkisi verilmelidir. Böylece idare, bedeli serbestçe tayin ederek günün koullarna ve kamu mallarndan en iyi ekilde yararlanma ilkesine uygun hareket etmi olacaktr.

Özel ve özel istisnai yararlanmalarda ina edilen yaplarn akbeti idarenin, günün koullarna göre deerlendirme yaparak eer baka amaçla kullanlabilecek yap ise; kamu malndan en iyi yararlanma ilkesine uygun olarak deerlendirilmelidir. Aksi durumda yapnn yklmas, ekonomik kayba da neden olacaktr. Hatta özel yararlanma izinlerinde yapya ilikin bir madde öngörülmesi isabetli olabilecektir.

Özel yararlanmalarn sona erdirilmesinde kullanlan ve çok geçerli bir nitelik tayan kamu yarar gerekçesi, özel yararlanmay bitirmek bakmndan daha dar bir ekilde kullanlmal, gerçeklii ve geçerlilii etkin bir yarg denetiminden geçirilmelidir. Zira kamu yarar ad altnda olmadk gerekçeler ile yararlanan kiilerin madur edilmesi ve yararlanmann aksamas söz konusu olabilecektir.

dare yararlanma talebi karsnda, kamu malndan yararlanmann halkn yararlanmasna engel olup olmayacan ve halkn yararlanmasn kstlayc/rahatsz edici olup olmayacan deerlendirmelidir. Ancak günlük hayatta, bu özel yararlanma öyle yaygn ve halkn o kamu maln kullanmn kstlamakta ki; bu konuda idarenin pek de duyarl davranmad görülmektedir. Özellikle büyük ehirlerde, zaten altyap sorunu yaayan çevrelerde idarenin, genelin kullanmna önem vermeden bu izinleri vermesi, halkn genelinin yararnn, özel yararlanmaya feda edilmesi anlamna gelecektir. Kimi yerlerde, darack kaldrmlarn üzerinde tezgâhlarn açlmasndan dolay halkn, araçlarn olduu trafik yolundan yürümesi gibi anlamsz bir durumu dourmaktadr. Bu konuda; idarenin ruhsat verirken daha duyarl davranmas, isabetli olacaktr.

Özel yararlanmalarda idareye tannan, yararlanma taleplerinin reddi veya kabulü konusundaki yetki, özel istisnai yararlanmaya göre daha snrldr. Çünkü özel yararlanmada yaplacak her yararlanma talebi, yararlanma kapsamnda olaca için

179 bu talebin reddi çok güçtür. Dolaysyla bu kapsamdaki yararlanma taleplerinin reddi veyahut kabulü konusundaki takdir yetkisinin, çok da geni olduu söylenemez. Dolaysyla yararlanma talep edenlerin, bu taleplerinin idarece kabul edileceine yönelik beklentileri hakldr. O halde, her yararlanma usulüne ilikin temel kstaslarn oluturulmas, yararlanmalar konusunda en azndan asgari bir standart salayacaktr. üphesiz ki; bu durumda kullanlan takdir hakknn tarafl kullanlmas gibi bir vicdani muhakeme yaanmasnn önüne geçilmi olacaktr.

Bununla birlikte, sadece yasal düzenlemeler tek bana yeterli olmayacaktr. Bilindii üzere, yasal düzenlemelerden çok uygulamadaki yansmalar, amaçlanann laykyla zuhur etmesi açsndan daha ciddi bir önem arz edecektir. Bunun için de yaplacak denetim, yarg organlarnn teoriye bak ve öretideki gelimeler de teorinin gelimesine katk salayacaktr. Bu durumda yasal düzenlemelere paralel olarak, yarg organlar, ekonomik ve sosyal gelimeleri dikkate alarak kamu yararn gözetecek bir tavr içinde olmalar beklenecektir. Aksi halde “devletin mal deniz” anlay neticesinde gerçekleen istismarlarn önüne geçmek mümkün olmayacaktr.

.

180 KAYNAKLAR

Matbu Kaynaklar

AKPEK lhan, dare Hukuku Bakmndan Akarsular, dare Dergisi, Y. 24, S.225, Kasm-Aralk 1953.

AKPEK Jale G. Devlet Orman Arazisi Üzerinde Üst Hakk; Prof Dr. Osman F. BERK’ye armaan, Sevinç, Ankara, 1977.

AKSOY Suat, Tarm Hukuku, Ankara, 1970.

AKYILMAZ Bahtiyar, Sezginer Murat, Kaya Cemil, Türk dare Hukuku, Seçkin, Kasm, 2009.

ARCAK Ali, msel Tevfik, Mera ve Yayla Davalar Köy Orta Mallar dari Snr Uyumazlklar, Ankara, Güne Matbaaclk, 1970.

ARCAK Ali, Kiti Servet; Açklamal çtihatl Kamulatrma Davalar ve Devletletirme, C.1, Seçkin, Ankara, 1992.

ARSLAN Ahmet, Snmaz Emin, Dündar Tuncay, Dantay dari Dava Daireleri Kurlu “Emsal” Kararlar, C.II, Turhan, Ankara, 2007.

ATAY E. Ethem, dare Hukuku, Turhan, Ankara, 2006.

ATE Turan, Ormanlarn Hukuki Durumu, Legal Hukuk Dergisi, Y. 3, S.26, ubat, 2005.

AYDINLI Bekir, Türk Hukukunda Kamu Mallar, Milli Emlak Genel Müdürlüü, yay no: 1992/4, Ankara, 1992.

181 AZRAK, Ali Ülkü, Türkiye’de Madenlerin Hukuki Rejimi Üzerine Düünceler, HD, Y.1, S, 2, Austos 1980.

BALTA Tahsin Bekir, Su Kaynaklarnn Kullanlmas Hk Kanun Tasars le lgili Bilimsel Hafta, Ankara 1972, (hafta).

BALTA Tahsin Bekir, dare Hukuku I, AÜSBF yay, Ankara, 1970.

BARIKAN Aziz, Toprak Ofisin Mallar Devlet Mal mdr? Haczedilebilir mi? ABD, Y.13- 1956, S. 4.

BEREKET Zuhal, Hukukun Genel lkeleri ve Dantay, Ankara 1996.

BLGEN Pertev, dare Hukuku Ders Notlar dare Mallar, ÜSBF yay, stanbul, 1995, (ders notlar).

BLGEN Pertev, Türk Hukukunda darenin Tanmaz Mallar, ÜSBF Der, S.9, Ekim, 1994.

CROZAT Ch., Menkul Amme Emlaki(Tenkidi Ve Mukayeseli Tetkik), ÜHFM, C.IV, S.4,1940.

Dantay, DDDK kararlar, I.kitap (1965-1978), Ankara, 1981. DERBL Süheyp, dare Hukuku, Ankara, 1959.

DURAN Lütfi, dare Hukuku Ders Notlar, fakülteler mat. stanbul, 1982, (ders notlar).

DURAN Lütfi, dare Hukuku Meseleleri, Fakülteler Matbaas, stanbul 1964. DURAN Lütfi, Kamusal Mallarn Ölçütü, HD, Y.5, S. 1-3, Aralk, 1984.

182 DURAN Lütfi, Yargtay’n Kamu Hukukuna Dein Son Kararlar Üzerine Mülahazalar, AD, C.18, S.3, (mülahazalar).

DÜREN Akn, dare Hukuku Dersleri, Ankara, 1979, (idare Hukuku). DÜREN Akn, dare Mallar, Sevinç mat. Ankara, 1975.

EKECK ükran, Toprak Koruma ve Arazi Kullanm Kanunu Üzerine Bir nceleme, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C.2, S.1-2, 2007.

ER Refik, Ky Kavram Kylarn Doldurulmas ve Kullanlmasnn Hukuksal ncelemesi, zmir Barosu Dergisi, S.3, Temmuz, 1993.

EREN Fikret -Bapnar Veysel, Toprak Hukuku, 2.b, Ankara, 2005. EROLU Hamza, dare Hukuku, Ankara, 1985.

ERTA eref, Eya Hukuku, 8.b, Seçkin, Ankara, 2008.

ERTEM brahim, Köy Meralar, dare Dergisi, Y.23, S.217, Temmuz - Austos 1952.

FINDIKGL Yavuz, Maden Hukuku, TÜ mat. stanbul,1966.

GRTL smet, Bilgen Pertev, Akgüner Tayfun; dare Hukuku; D&R, stanbul, 2006.

GÖGER Erdoan, Maden Hukuku, Sevinç, Ankara, 1979.

GÖZLER Kemal, dare Hukuku, 2.b, C.II, Ekin, Bursa, 2009, (C.II). GÖZLER Kemal, dare Hukuku, 2.b, C.III, Ekin, Bursa, 2009, (C.III).

183 GÖZLER Kemal, dare Hukuku Dersleri, Ekin, 2009, (dersler).

GÖZÜBÜYÜK A. eref, Yönetim Hukuku, 19.b, Turhan, 2003,(yönetim hukuku). GÖZÜBÜYÜK eref, Tan Turgut, dare Hukuku Genel Esaslar, C. 1, 7.b, Turhan, Ankara, 2010.

GÜLAN Aydn, “Kamu Mallar”, Özay il Han, Günnda Yönetim stanbul, Ekim, 2004, (dare mallar).

GÜLAN Aydn, dareler Aras Mal Devri 2942 Sayl Kamulatrma Kanunun 30. Maddesine likin Düünceler, Prof Dr M. Kemal Ouzman’n Ansna Armaan, stanbul 2000.

GÜLAN Aydn, Kamu Mallarna likin Sorunlara Uyumazlk Mahkemesinin Yaklam, HD, S.1-3, Y.11, 1990.

GÜLAN Aydn, Kamu Mallarndan Yararlanma Usullerinin Tabi Olduu Hukuki Rejim, Alfa, 1999.

GÜNDAY Metin, dare Hukuku, maj yaynclk, Ankara, 2002.

GÜRAN Sait, Düünceleri Açklama ve Yayma Arac Olarak Kamu Mallar, Anayasa Yargs, S.8, Ankara 1991.

GÜRAN Sait, Anayasa Mahkemesinin Kamu Malna Bak, HD, Y.5, S. 1-3, 1984.

KARAHASAN Mustafa Reit, Yeni Türk Medeni Kanunu Eya Hukuku, C.I, 2002.

KARAKOÇ Yusuf, Kamu Mallarnn Deerlendirilmesi Açsndan Ecrimisil, Türk idare dergisi, Y. 65 S. 399, Haziran, 1993.

184 KARATEPE ükrü, dare Hukuku, zmir, 1986.

KILIÇ Halil, Gayrimenkul Davalar, Cilt: II, 2.b. Ankara, 2001. KIRBA Sadk, Devlet Mallar, Birlik yay, Ankara, 1988.

KIRBA Sadk, Mera Anlamazlklarndan Doan Yönetsel Sorunlar, AD, C.13, S.1, Mart, 1980, (makale).

KIRBA Sadk, Türk Hukukunda Mera Anlamazlklar ve Erzurum lindeki Uygulama, baslmam doçentlik tezi, Erzurum,1977.

KUNTALP Erden, Ky Kenar Çizgisi Kavram, Dantay 1.dare Hukuku Kongresi Bildiri Özetleri, 1-4 Mays, Ankara, 1990.

KURU Baki, Arslan Ramazan, Ylmaz Ejder, cra ve flas Hukuku ders kitab, 23.b, Yetkin, Ankara, 2009.

OUZMAN M.Kemal, Seliçi Özer, Oktay Özdemir Saibe, Eya Hukuku, 12.b, Filiz, stanbul, 2009.

ONAR Sddk Sami, dare Hukukunun Umumi Esaslar 3.b, C.II, stanbul, 1966, (umumi esaslar).

ONAR Sddk Sami, dare Hukukunun Umumi Esaslar, 3.b, C.III, stanbul, 1966. ONAR Sddk Sami, Türk Hukukunda Amme Emlaki Teorisi, Ebül’ula Mardin’e armaan, Kenan mat., stanbul, 1944, (armaan) .

OSTEN Necmi, dare Hukuku Dersleri, Banur mat, Ankara, 1968.

ÖZEL Sibel, 5226 Sayl “ Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Kanunu le Çeitli Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun” Üzerine Bir Deerlendirme, ÜHFM, C.LXIII, S.1-2, 2005.

185 ÖZHAN Hasan, Mera htilaflar, Meralara Kar lenen Suçlar, Meralarn Önemi ve Alnmas Gereken Tedbirler, TD,Y.59, S.376, Eylül, 1987.

PEKCANITEZ Hakan, Atalay Ouz, Sungurtekin Özkan Meral, Özekes Muhammet; cra ve flas Hukuku, 7. b,Yetkin, 2009.

SANCAKDAR Ouz, Kamusal Sulardan Yararlanma, Yetkin, Ankara, 2004. SANCAKDAR Ouz, Tanmaz Kültür ve Tabiat Varlklarnn Korunmas ve Yargsal Denetimi, Seçkin, Ankara, 2010, (kültür ve tabiat varlklar).

SÖYLER lhami, Devlet Mallarnn Kamu Finansman Açsnda Deerlendirilmesi, Maliye bakanl yay no: 2005/368, Ankara 2005.

TÜZEL Sadk, dare Hukuku Dersleri, Teknik kitap ve mecmua, zmir, 1951. UÇKAN Özcan, Türk Hukukunda Madencilie likin Haklar ve Bunlarn Ticaret irketlerine Sermaye Olarak Getirilmesi, Anadolu üniversitesi yayn. no.8 Eskiehir, 1983.

UMAR Bilge, Çilingirolu Altan, Eski Eserler Hukuku, Ankara Üni. Basmevi. Ankara, 1990.

ÜNAL Mehmet, Orman Hukuku, Nobel, Ankara, Nisan, 2003. Yarg Dünyas, S.102, Haziran, 2004.

YAAR Osman, Gökcen Hasan Tahsin, Artuç, Mustafa; Yorumlu-Uygulamal Türk Ceza Kanunu, C.4, Ankara, 2010.

YAVUZ Nihat, Türk Hukukunda Kamu Mallar, Ankara Barosu Dergisi, S.4, Temmuz-Austos, Y.1975.