• Sonuç bulunamadı

Orta Mallarna örnekler: Mera, Yaylak ve Klak Alanlar

1.3. Kamu Mallarnn Türler

1.3.1. Sahipsiz Mallar

1.3.2.1. Orta Mallarna örnekler: Mera, Yaylak ve Klak Alanlar

Mera ve yaylalar köy halknn hayvanlarnn otlatlmasna özgülenmi orta mallar olmalarndan dolay kamu maldr ve kamu mallar da kamu rejimine tabi olacaktr172. Bu tür mallar her ne kadar istisnai özel yararlanmaya konu olsa bile kesin olarak anonim (genel ) yararlanmaya açk mallar olup, orta mal vasflar devam ettii sürece, genel yararlanma söz konusudur ve sona erdirilemez173.

4342 sayl Mera Kanunu kabul edilinceye kadar, münhasran mera, yaylak ve klaklar düzenleyen bir kanun mevcut deildi. Mera, yaylak ve klaklarla ilgili olarak çeitli kanunlar da yetersiz düzenlemeler mevcuttu. Özellikle ülkemizde gelirinin büyük ksmn hayvanclktan salayan halk için, meralarn yaamsal bir deeri vardr ve bu deerin bir sonucu olarak da anlamazlklara konu olmaktadr174. Bu durumun olumsuzluklar, doal olarak uygulamaya da yansyordu. Ayrca meralarn bakm, slah ve korunmas konular da kanunlarda sürekli ihmal edilmiti. Bunun sonucunda da, ülkemizdeki meralarn yüzölçümlerinde büyük azalmalar meydana gelmitir. Meralarla ilgili olarak karlalan sorunlarn giderilmesinde

168 Çekek yerleri: kylarda köy ve kasaba halknn sandal kayk vb demiz araçlarn tamir veya bekleme amacyla koyduklar yerlerdir.

169 442 Sayl Köy Kanunu m.6 “Birkaç köy arasnda müterek olan svat, sulak, pnar ve baltalk gibi yerler eer bir köy snr içinde kalyorsa o köyün mal olmakla beraber dier köyler de eskisi gibi istifade ederler. Bu gibi müterek yerler bir köy snr içinde kalmyorsa buralardan istifade eden köylerin mütereken mal olup her köyün snr kâdnda bu haklar yazlr ve mütereken koruyup eskisi gibi istifade ederler.”

170 Gülan, s.36. 171 Gülan, s.105.

172 Ertem brahim, Köy Meralar, dare Dergisi, Y.23, S.217, Temmuz - Austos 1952, s.45. 173 Gülan, s.36.

174 Krba Sadk, Mera Anlamazlklarndan Doan Yönetsel Sorunlar, AD, C.13, , S.1, Mart, 1980, (makale), s.33 .

40 bilimsel çalmalar ve Yargtay çtihatlar önemli rol oynam ve uygulamaya da k tutmutur. Özellikle Yargtay, meralar konusunda çok büyük bir hassasiyet göstermitir175.

Mera Kanunu m.3/c “Mera: Hayvanlarn otlatlmas ve otundan

yararlanlmas için tahsis edilen veya kadimden beri bu amaçla kullanlan yeri

olarak tarif edilmitir.

4342 sayl Mera Kanununun 2. maddesinde anlan kanunun, mera, yaylak ve klak alanlar ile umuma ait çayr ve otlak alanlar kapsad ifade edilmitir. Kanunun 4'ncü maddesinde, mera, yaylak ve klaklarn hukuki durumu belirlenmitir.

Mera Kanununun 14. maddesinde tahsis amacnn deitirilmesi düzenlenmitir. Buna göre, “Tahsis amac deitirilmedikçe mera, yaylak ve

klaktan bu Kanunda gösterilenden baka ekilde yararlanlamaz. Ancak, bu Kanuna veya daha önceki kanunlara göre mera, yaylak ve klak olarak tahsis edilmi olan veya kadimden beri bu amaçla kullanlan arazilerden; kanunda saylan

istisnalar durumunda, ilgili müdürlüün talebi, komisyonun ve defterdarln uygun

görüü üzerine, valilikçe tahsis amac deitirilebilir ve söz konusu yerlerin tescilleri Hazine adna, vakf meralarnn tescilleri ise vakf adna yaptrlr.

Mera Kanununun 14. maddesinde hangi durumlarda mera niteliinin deitirilebileceinin açk bir ekilde belirtilmi olmas, olumlu bir yaklamdr. Çünkü önceleri, mera vasfnn deiip deimedii konusunda ortak bir kstastan hareket edilmiyordu. Vasf deien meralarn, Hazine adna tescil edileceinin de madde metninde açkça ifade edilmesi yerinde olmutur.

175 YHGK, E. 2007/8-926, K. 2007/969 T. 5.12.2007, http://tinyurl.com/6du5hmy (13.06.2011); YHGK, E. 1991/14-263, K. 1991/374, T. 19.6.1991, http://tinyurl.com/62wfluk (13.06.2011).

41 Mera, yaylak ve klaklara tecavüz olduu takdirde muhtarlar ve belediye bakanlar durumu derhal Bakanlk, l veya lçe Müdürlüüne bildirmekle yükümlü tutulmulardr. Kanunun 27. maddesinde de yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakknda yaplacak ilemler düzenlenmitir. Ancak uygulamada, bu maddede öngörülen ilemlerin yaplp yaplamayaca zaman geçtikçe anlalacaktr.

Önceden meralardan parasz; yaylak ve klaklardan ise belli bir ücret karlnda yararlanlmas mümkünken, Mera Kanunu ile meralardan yararlanmak için de bir ücret ödenmesi hükmü getirilmitir. Bu durum, Mera Kanunu ile getirilen önemli bir deiikliktir.

Mera Kanunu ile deitirilen ve ilga edilen hükümler kanunda birer birer saylmtr. 442 sayl Köy Kanunu’nun ek 12. maddesinde, 20.05.1987 tarih ve 3367/1 md. ile gelen Ek 14. maddede, “Köy yerleme plannda konut alan ve köy

genel ihtiyaçlarna ayrlan yerler. Devletin hükmü ve tasarrufu altnda bulunan mera, yaylak, seyrangah, yol, harman ve panayr yerleri gibi alanlar ve hazinenin mülkiyetinde olup kamu hizmetine tahsis edilmemi tanmaz mallar köy yerleme plannn onay ile bu vasflarn kendiliinden kaybeder ve valiliin talebi üzerine köy tüzel kiilii adna re’sen tapuya tescil edilir” denilmektedir. Anlan madde

4342 sayl Mera Kanunu ile yürürlükten kaldrlmamtr. Mera Kanununun 14. maddesinde meralarn tahsis amaçlarnn deitirilmesi ayrntl olarak düzenlenmi ve köy yerleim planlarndan söz edilmemitir. Ancak söz konusu yasa hükmünün mera kanunu ile kaldrlmamas nedeniyle köy yerleim planlaryla meralarn vasfnn kalkmas gerekir.

4342 sayl Mera Kanunu, bugüne kadar büyük bir hzla azalm olan meralarn bundan sonra en azndan var olanlarn daha iyi bakm, slah ve korunmalarn salayarak azalmalarna engel olabilecek nitelikte olduu söylenebilir.

Orta mallarndan faydalanma, zilyetlie dayanan bir temellük hakk olmayp devletin, hükümranl altndaki topraklardan halkn yararlanmasna müsaade etmesidir. 3402 sayl Kadastro Kanununun 16. maddesinin (B) bendinde orta

42 mallarnn snrlandrlaca, parsel numaras verilerek yüzölçümünün hesaplanaca ve bu gibi tanmaz mallarn özel siciline yazlaca hüküm altna alnmtr. Anlan maddede bu snrlandrmann tescil mahiyetinde olmad gibi bu suretle belirlenen tanmaz mallarn özel kanunlarnda yazl hükümler sakl kalmak kaydyla özel mülkiyete konu tekil etmeyeceklerdir.

Yol, meydan, köprü gibi herkesin ortak yararlanmasna açk mallarn ise haritasnda gösterilmekle yetinilecei, belirtilmitir. Orta mallarnn tapuya tescil edilmeleri niteliklerinin deimesine yol açmaz.