• Sonuç bulunamadı

Anonim Yararlanmann Serbestlii lkes

KAMU MALLARINDAN YARARLANMA USULLER 2 KAMU MALLARINDAN YARARLANMA REJM

2.6. Anonim (Dorudan, Genel veya Ortak) Yararlanma Usulü 1 Genel Olarak

2.6.2.1. Anonim Yararlanmann Serbestlii lkes

Kiilerin kamu mallarndan anonim yararlanmaya uygun olan tahsislerden yararlanmasnn serbest olmas kuraldr. Bireyler, bu kamu mallarndan izin almakszn yararlanrlar. Dolaysyla bu tip kamu mallarndan yararlanmadan mutlak bir yasaklama, izne/bildirime veya ruhsata balama söz konusu olmaz419. Aksi bir uygulama, hukuka aykr addedilecektir. lgili kiiler, böyle bir durumda iptal davas yoluyla, idarenin hukuka aykr ilemi için idari yargya bavurabilir. Kamu mallarndan anonim yararlanmay öngören tahsislerde, yararlanma tahsise uygun olmaldr420. Ayrca kamu menfaatine katlanmak zorunda olunan bu tür yararlanmalar, bakasnn yararlanmasn menfi ekilde etkilememelidir421.

Kamu mallarndan anonim yararlanmann serbest olaca konusu, mevzuatmzn baz kanunlarnda açkça dile getirilmitir422. Kamu mallarndan anonim yararlanma istisnai olarak izne balanm ise; bunun kanunda açkça bir hükme dayandrlmas gereklidir423. Örnein yollardan araç ile faydalanabilmek için bir sürücü belgesi almak gerekir. Kiilerin bu yararlanmalarnn hürriyeti kstlayc hükümler kanunlarla düzenlenmemise, bu ilemler kii özgürlüklerini bir tecavüz oluturacaktr424.

419 Akylmaz, Sezginer, Kaya, s.542; Sancakdar, s.152; Gözler, Dersler, s.701; Gözler, C.II, s.900. 420 Gülan, dare mallar, s.702-703; Düren, s.82.

421 Sancakdar, s.152.

422 3621 Sayl Ky Kanunun 5.m “Kylar, Devletin hüküm ve tasarrufu altndadr. Kylar, herkesin eit ve serbest olarak yararlanmasna açktr” demektedir.

423 Örnein mülga 1593 Sayl Erime Kontrolü Karayollar Kanununun 1. Maddesinde, bu yönde açk bir hüküm yer almaktayd.

108 Özgürlükler ile yakn ilgisi425 olan kamu mallarndan anonim yararlanmay salamak için; idarenin, kolluk yetkisinden gelen düzenlemeler yapma hakk ve gereklilii vardr426. Kamusal sular, devletin hüküm ve tasarrufu altna giren ve yarar kamuya ait olduundan, bunlardan yararlanma hakkna herkes sahip olup devlet, buralarda toplum yararna uygun olarak tasarruf hakkna malik olduundan baz ksntlar getirebilir427. Keza ticari nitelikteki baz faaliyetler (halk otobüsü iletmek, dolmu iletmek gibi.), kamu yararna yönelik baz koullara tabi tutulabilir428. Kolluk makam, kural olarak anonim yararlanmay yasaklamaz. Lakin kolluk makam, kolluk gereklerinin dna çkmadan sorunlarn ortaya çkard ve artlarn gerektirdii tedbirleri alabilir. Dolaysyla kolluk makam, sadece artlarn gerekli ve hakl kld zamanlarda genel olmayacak snrlamalar koyabilecektir429. Bu tip düzenlemelerin amac, anonim mallar üzerinde bir kstlama getirmekten ziyade, yararlanmann selametini salamak ve herkes adna güvence altna almaktr. Bu da gösteriyor ki; idare sadece kamu mallarn ve tahsisi korumakla kalmayp ayn zamanda “çok tarafl faydalanma esaslarn getirmek”430 gibi bir misyona da sahip olacaktr.

Kamu mallarndan yararlanmann kural olarak serbest olduundan bahsetmitik. Fakat genelin normal yararlanma seviyesini aan veya dier yararlanmalara engel olabilecek olan ya da kamu malna zarar verilebilecek yararlanmalarda bir izin/bildirim art getirilebilmektedir. Örnein kamu mal olan yollar kullanan bir tama irketinin, kamu mal olan yoldan normalin üzerinde bir yararlanma salamas nedeniyle, izin almak ve bedel ödemek durumda braklabilir. Kolluk gerekçesi ile ya da saydmz bu gibi ihtimaller haricinde kamu mallarndan anonim yararlanma serbesttir ve izne balanamaz431.

425 Gülan, s.105;Onar, armaan, s.497; Düren, s.82,85.

426 Akylmaz, Sezginer, Kaya, s.542; Gülan, s.106; 183; Onar, umumi esaslar, s.1328. 427 Aydnl, s.82.

428 Gözübüyük, Tan, s.1132.

429 Gülan, dare mallar, s.703; Atay, s.616; Gülan, s.106;183. 430 6831 Sayl Orman Kanunu m.26.

109 3621 Sayl Ky Kanunda m.6 “Ky, herkesin eitlik ve serbestlikle

yararlanmasna açk olup, buralarda hiçbir yap yaplamaz; duvar, çit, parmaklk, tel örgü, hendek, kazk ve benzeri engeller oluturulamaz.” demek suretiyle kyda

uygulama imar plan ile yaplabilecek yap ve tesislerin nitelikleri ve koullar belirlenmitir. Bu düzenlemede de, ky gibi sahipsiz mal kategorisindeki mallardan serbestçe herkesin yararlanabilmesi öngörülmütür.

2.6.2.2. Anonim Yararlanmann Meccanilii (Parasz, Bedava) lkesi ile Otoyol ve Köprü Geçi Ücretlerinin Hukukî Nitelii

Kamu mallarndan anonim yararlanmaya hakim bir dier ilke, anonim yararlanmann meccani (parasz, bedava) olduu ilkesidir. Anonim yararlanmalar, kamu hürriyetlerinin bir sonucu olduundan ücretsizdirler432. Kural olarak yararlanma karl harç resim veya bedel (para) ödenmez. Deien koullar çerçevesinde aslnda bu ilkenin ilevsellii mevzuatta aksi açkça öngörülmedikçe meccaniliin geçerli olmasnda görülür433. Aksinin öngörülmesi istisna olacakken kural olarak anonim yararlanmada meccanilik asldr. Zira bir bedelin istenmesi, yararlanma serbestliini snrlayacaktr. Nitekim özel yararlanma da kural olarak bir bedelin (karln) olmas, anonim yararlanmadan fark ortaya koymaktadr434.

Uygulamaya bakldnda çeitli kavramlar ile ifade edilen bir bedel435 alnd ve “ilkenin önemli ölçüde andrld”436 görülmektedir. Artk küçülme eilimli modern devletler, bu yararlanmalardan bir bedel alnmas taraftar tavr içindedirler. Nitekim baz durumlarda bu yararlanmalar srasnda, kiilerden resim alnmas öngörülebilecektir437. Ancak bu durumlarda dahi yararlanan kiilerden alnan bedel, hizmetin tam karl olmaz. Öyle ki; bu alnan sembolik bedel, ücret

432 Düren, s.82; örnein; “yollar olmadan seyahat özgürlüünde; cadde sokak ve meydanlar olmadan toplant ve gösteri yürüyüünden, dolaysyla düünceleri açklama hürriyetinin tam olarak bulunduundan bahsedilemez.” Gülan, s 104.

433 Gülan, s.187.

434 Gülan, dare mallar, s.704.

435 Kamu hizmetlerinden yararlananlardan alnan bedelin hukuki nitelii tartma konusu olmutur (Uy. Mah. E.1999/48, K.1999/47, RG T./S: 09.03.2000/23988).

436 Sancakdar, s.161. 437 Onar, armaan, s.497.

110 niteliinde deil de daha çok harç ve vergi niteliindedir438. Otoyol ve köprülerden (boaz köprüleri mesela) geçilerde alnan harçlar, bu uygulamaya güzel bir örnek oluturur. Baka bir seçenei olmayan otoyolun ücretli olmas, anonim yararlanmann ilkelerini ve seyahat özgürlüü açsndan durumu tartlr hale getirmektedir439.

Kural olarak kamu hizmetinden yararlananlardan herhangi bir bedel alnamaz. Kamu hizmetlerinin karlanmasnda hizmetten yararlananlardan alnan bedel aslnda idarenin üstlendii kamu hizmetlerinin çoalmas sonucu, parasz olarak yürütülen hizmetlerin yükünün o hizmetten hiç yararlanmayanlara yüklenmesini önlemek amacyla hizmetten yararlananlarn ödeme gücünü de dikkate alarak hesap edilmesi gereken bir katlma paydr. Buna göre idarenin yürüttüü kamu hizmetlerinden kazanç elde etmesi, hizmetten yararlananlardan alnan paralarla o hizmetin maliyetinin karlanmas da düünülemez. Çünkü kamu hizmetinin yerine getirilmesinden maksat kar elde etmek deil toplumsal gereksinimleri karlamak suretiyle kamu yararn salamak olmaldr. Oysa sosyal devlet olmann en önemli özellii, kamu hizmetlerinden ve bu kamu hizmetleri içinde yer ald tartmasz olan ulam olanaklarndan, boaz köprüleri ve otoyollardan, gelir düzeyi ne olursa olsun toplumdaki herkesin eit, güvenli ve konforlu ekilde yararlanmas asldr440.

6001 sayl Karayollar Genel Müdürlüünün Tekilat ve Görevleri Hakknda Kanun 11/c maddesinde göre “Genel Müdürlük tarafndan iletilen geçii ücretli

karayollarndan alnan ücretler” demek suretiyle “ücret”ten bahsedilmektedir.

Anayasa Mahkemesi, “Karayollarndan, köprülerden alnan geçi paras, su,

elektrik, havagaz, demiryollar, havayollar, kimi hastane ücretleri gibi, artlara

438 Giritli, Bilgen, Akgüner, s.725; Düren, s.82; Gözler; bu ücretin vergiden ziyade fiyat niteliinde olduu görüündedir. Zira köprü geçi ve otoyol ücretleri saptanrken hizmetin maliyetine bir de kar eklenebilir ki fiyat da zaten maliyet + kar dan oluur görüündedir (Gözler, Dersler, s.702; Gözler, C.II, s.903); bunlar bir tür kamu yükümlülüüdür.kamu yükümlülüklerinin bir gerei olarak idare, kamu mallarndan yararlanma konusunda objektif ve genel kurallar koymasn gerektirir. Aksi halde söz konusu mal kamu mal özelliini yitirerek ticari mal özelliini kazanr. (Karatepe, s.240).

439 Gülan, s.200.

111

göre oluturulan ve hizmetin konusu tesislerin bakm ve idamesini ve yeni yatrmlar yaplmasn salamak için belirlenen bir fiyattr ve belirtilen nitelikleri bakmndan muayyen kamu hizmetleri karl kiilerden alnan resim, harç veya benzeri mali yükümlülüklerden saylamaz”441 eklinde kararn vermitir.

Kimi durumlarda, sahipsiz mallardan youn yararlanma halinde bir ücret alnr. Örnein orta mal olan yollarda, kimi ulam aracnn yolcu indirip bindirmesi normal yararlanmalara nazaran daha youndur442. Youn yararlanan kiiler bu haklarn bakasna devredemez fakat ayn zamanda yararlanlan mal üzerinde de bir hak salamaz. Mesela, pis sularn kamusal sulara aktlmas veya kumsallardan kum ve çakl çekilmesinde, çeitli araçlarn yolcu indirip bindirmesinde, youn yararlanma söz konusudur443.

dare, ayn zamanda bu kamu mallarndan yararlanmay kurala tabi klabilir. Zaten idare, kolluk yetkisi çerçevesinde trafie ilikin bu tip kstlayc kurallar koyma yetkisine haizdir444. dare, bu tip kamu mallarnn söz konusu niteliklerini korumak için zaten sahip olduu kolluk yetkisinden fazladan korumaya yönelik ilemler tesis edebilir. Örnein, idarenin asfalt yollardan demir tekerlekli araçlarn geçmesine yönelik yasaklar getirmesi bu türden bir ilemdir.