• Sonuç bulunamadı

Kamu Mallar Özel Mallara Nazaran Daha Ayrcalkl Bir Korumaya Tabidirler

1.3. Kamu Mallarnn Türler

1.4.8. Kamu Mallar Özel Mallara Nazaran Daha Ayrcalkl Bir Korumaya Tabidirler

Kamu mallar; tahribe, hrszla, hukuka aykr igallere kar özel bir korumaya tabi olup kamu mallarna verilen zararlarn yaptrmlar, daha ar, sert ve acildir268. Kamu mallarnn özel mallara göre daha ayrcalkl bir korumaya tabi olduklar konusunda deiik yasalarda hükümler bulunmaktadr. Kamu mallarnn özel kiilere ait mallara nazaran daha üstün bir korumaya alndnn bir göstergesi de genel kolluk faaliyetlerinin yannda, kamu mallar kolluu denilen bir idari kolluunda mevcut olmasdr269. Kamu mallarnn korunmas amacyla, hem hizmetin hem de kamunun, bu mallardan yararlanmasn salamak için idareye yetkiler tannmas mecburidir270. Ayrca kamu mallarn koruyan güvenlik A) Kamu hizmetinde kullanlan, bütçelerinden ayrlan ödenek veya yardmlarla yaplan resmi bina ve tesisler ,(Hükümet, belediye, karakol, okul binalar, köy odas, hastane veya dier salk tesisleri, kütüphane, kitaplk, namazgâh, cami, genel mezarlk, çeme, kuyular, yunak ile kapanm olan yollar, meydanlar, pazar yerleri, parklar ve bahçeler ve boluklar ve benzeri hizmet mallar) kayt, belge veya özel kanunlarna göre Hazine, kamu kurum ve kurulular, il, belediye, köy veya mahalli idare birlikleri tüzel kiilii, adlarna tespit olunur.

B) Mera, yaylak, klak, otlak, harman ve panayr yerleri gibi paral veya parasz kamunun yararlanmasna tahsis edildii veya kamunun kadimden beri yararland belgelerle veya bilirkii veya tank beyan ile ispat edilen orta mal tanmaz mallar snrlandrlr, parsel numaras verilerek yüzölçümü hesaplanr ve bu gibi tanmaz mallar özel siciline yazlr.

Bu snrlandrma tescil mahiyetinde olmad gibi bu suretle belirlenen tanmaz mallar, özel kanunlarnda yazl hükümler sakl kalmak kaydyla özel mülkiyete konu tekil etmezler.

Yol, meydan, köprü gibi orta mallar ise haritasnda göstermekle yetinilir.

C) Devletin hüküm ve tasarrufu altnda bulunan kayalar, tepeler, dalar (bunlardan çkan kaynaklar) gibi, tarma elverili olmayan sahipsiz yerler ile deniz, göl, nehir gibi genel sular tescil ve snrlandrmaya tabi deildir, istisnalar sakldr266.

D) Devletin hüküm ve tasarrufu altnda bulunan ormanlar, bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde, özel kanunlar hükümlerine tabidir".

267 Gülan, s.147. 268 Yayla, kitap, s.340.

269 Gülan, dare mallar, s.694; Gülan, s.150. 270 Onar, umumi esaslar, s.1328.

62 görevlileri genellikle silah tarlar271. Kamu mallarnn özel mallara nazaran özel bir korunmaya ihtiyaç duyduklar açktr. Ancak deiik kanunlarda272 bu konuyla ilgili hükümler mevcut ise de, kamu mallarna yönelik tecavüzlerin salkl ekilde tespit edilip sona erdirildiini söylemek, maalesef mümkün deildir. ayet kamu mallar için özel bir korunma salanmam olsayd, açktr ki; bu mallar bugünkü kadar dahi korunamayacaklard.

Kimi kamu mal, ayr bir düzenleme ile ayrcalkl statüye tutulmutur. Örnein kyda yap yapma yasa özel düzenlemenin bir sonucudur. Bu gibi durumlarda, kylarda kazanlm haklarn kabul edilmemesi de, kylarn toplumsal kullanma doas gerei açk olmas ve devletin hüküm ve tasarrufu altnda bulunmasndan doan bir hukuksal sonuçtur. Dolaysyla kazanlm haklarn kabul edilmemesi durumunun da hukuk devleti ilkesi ile ilikilendirilmesi gerekir273.

Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM)’ nin konuyla ilgili Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkûm eden karar bulunmaktadr274. AHM, Türkiye'yi, zmir'in Seferihisar lçesi'nde, ky eridinde kald gerekçesiyle, 75 metrekarelik babadan kalma arsalarnn tapusu, bedel ödenmeden iptal edilen 62 yandaki Mustafa Moul ve 58 yandaki Mehmet Moul kardelerin her birine 9'ar bin Euro tazminat ödemeye mahkûm etmitir. AHM'in bu karar, Türkiye'de benzer ekilde ky eridindeki arsalarnn tapusu iptal edilen binlerce kiinin davasna emsal oluturabilecektir.

3091 Sayl Tanmaz Mal Zilyetliine Yaplan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakknda Kanun m. 3, 8, 15 özel koruma öngörmektedir. Ayrca bu kanuna bal olarak tanmaz mal zilyetliine yaplan tecavüzün, idare yoldan defi usulünün, kamu mallar için uygulanmas söz konusu olduunda, yaplmas gereken bavurunun süreye bal olmamas gibi ayrcalklar da tannmtr.

271 Karatepe, s.223.

272 Örnein 3091 Sayl Tanmaz Mal Zilyetliine Yaplan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakknda Kanun uyarnca idare kendisine tannan yetkiler çerçevesinde igale son verir.

273 Ferudun, Ky Alanlarnn Hukuki Statüsü.

274 Erdemolu Deniz, Moul/Türkiye Davas, stanbul Barosu Dergisi, Cilt:81 Say:2007/1

63 Kamu mallarnn korunmas konusunda Anayasann da 43, 63, 169. maddelerinde hükümler bulunmaktadr. Türk Ceza Kanunu (TCK) “hakk olmayan yere tecavüz balkl” m.154/2’ ye göre; “Köy tüzel kiiliine ait olduunu veya

öteden beri köylünün ortak yararlanmasna terk edilmi bulunduunu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi tanmaz mallar ksmen veya tamamen zapt eden, bunlar üzerinde tasarrufta bulunan veya sürüp eken kimse hakknda birinci fkrada yazl cezalar uygulanr.” Ayrca Türk Ceza Kanunu (TCK) “hrszlk” ve “nitelikli

hrszlk” balkl m.141-142, “mala zarar verme” ve “mala zarar vermenin nitelikli halleri” balkl 151-152 maddeleri kamu mal özel mal ayrm yapmadan kamu tüzelkiilerine ait mallar için ceza düzenlemeleri yapmtr275.

Buna karlk 2009’da TCK’de yaplan deiikliklerle TCK korumasnn, kamu mallar aleyhine olumsuz bir durum yarattn söyleyebiliriz. öyle ki; TCK “hakk olmayan yere tecavüz balkl” m. 154’te 5841 sayl kanunla yaplan deiiklikler, u iki hususta olmutur:

lk olarak; TCK md. 154/1 hükmünde düzenlenen suç, “kamuya veya özel kiiye ait” tanmaz mal veya eklentiler üzerinde ilenebilmekte iken, 5841 sayl kanunla yaplan deiiklikle, suç konusu maln “bakasna ait” olaca ifade edilmitir. Bundan böyle, sadece özel mülkiyet konusu tanmaz mal veya eklentiler, suçun maddi konusunu oluturabilecektir276. Maddenin deiiklik gerekçesinde, kamuya ait veya kamunun hüküm ve tasarrufu altndaki tanmaz mallarn, idare tarafndan kamu gücüne dayanlarak korunmasnn mümkün olduu belirtilmitir.

kinci olarak; 6831 sayl Orman Kanunu, 3621 sayl Ky Kanunu gibi pek çok özel kanunda, kamuya ait mallar cezai koruma altna alan hükümler bulunmaktadr. Ayrca köy tüzelkiiliine ait tanmaz mallar ve kamuya ait sular üzerindeki cezai koruma da, ayn maddenin 2. ve 3. fkralarnda varln korumaktadr. Bu durumda, kamuya ait tanmaz mallarn, ayrca, genel bir ceza

275 AYM, E.2000/83, K.2004/26, T.2.3.2004, http://tinyurl.com/5rhhj27 (13.06.2011).

276 Bu deiiklik lehe bir deiiklik olduundan, geçmie yürür ekilde kamuya ait tanmaz mal ve eklentilerini, malikmi gibi igal etme eylemi, bu madde kapsamnda deerlendirilemeyecektir; Yaar Osman, Gökcan Hasan Tahsin, Artuç, Mustafa; Yorumlu-Uygulamal Türk Ceza Kanunu, C.4, Ankara, 2010, s. 4483.

64 hükmüyle korunmas gereksiz ve uygulamada karklklara yol açmas sebebiyle sakncal görülmütür. Kanmzca, deiiklik gerekçesinde yaplan bu deerlendirmeler yerinde deildir. Çünkü bir maln “kamu mal” statüsünde olmas, ona tannan ayrcalklar, özel hukuki koruma rejimini ifade etmektedir. Bu anlamda, TCK’nin genel sistematii içinde de çou kez, bir suçun, kamu mallar üzerinde ilenmi olmas, arlatrc neden olarak düzenlenmitir.

Kimi özel kanunda da kamu mallarn koruyucu ifadeler yer verilmitir. Örnein 2863 Sayl Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Kanun’un 65. maddesi; 2873 Sayl Milli Parklar Kanun’un 20-21.maddeleri; 3621 Sayl Ky Kanun’un 15. Maddesi kamu mallarnn korunmasna ilikin özel düzenlemelerdir.

Ayrca Kamu mallar nedeniyle kiiler; bir idari ilemin iptali talebiyle iptal davas ve uradklar zararn tazmini için de tam yarg davas açabileceklerdir277. Kamu mallarndan kaynaklanan uyumazlklar, idari yargda çözüme kavuturulur.