• Sonuç bulunamadı

Kamu Mallar Üzerinde Kanunen Öngörülmedikçe Medeni Hukuk Tasarrufunda Bulunulamaz

1.3. Kamu Mallarnn Türler

1.4.6. Kamu Mallar Üzerinde Kanunen Öngörülmedikçe Medeni Hukuk Tasarrufunda Bulunulamaz

Özel mallar üzerindeki tasarruf yetkisinin snrlar ile kamu mallar üzerindeki tasarruf yetkisinin snrlar farkldr. Özel mallar üzerindeki tasarruf yetkisi son derece genitir. Sadece kamu yararnn gerektirdii durumlarda, bu yetkinin kstlanmas mümkündür. Son zamanlardaki ihtiyaçlarn ve koullarn zorlamas neticesinde, bu ilkenin uygulamasnn esnetildii görülmektedir247.

Oysa kamu mallar üzerindeki tasarruf yetkisi, son derece kstldr. Kimse, kamu mallar üzerinde objektif hukukun verdii yetkilerden veya idari tasarruflarla kendisine tannan yarardan baka bir hak ileri süremez248. Ancak kanunen öngörülen hallerde, kamu mallar üzerinde Medeni Hukuk tasarruflarnda bulunulabilir.

Kamu mallarnn konu olamayacaklar özel hukuk ilemelerinin balcalar unlardr:

1.4.6.1. Kamu Mallar Üzerinde Snrl Aynî Haklar Tesis Edilemez

Kamu mallar üzerinde snrl ayni haklarn kurulamas, kamu mallarnn devir ve fera edilmezlik ilkesinin ve zamanam ile kazanmama ilkesinin bir

245 Gülan, s.131.

246 Ferudun Alper, Ky Alanlarnn Hukuki Statüsü, http://tinyurl.com/3la8w4x (13.06.2011). 247 Gözübüyük, Tan, s.1106.

57 sonucu olarak karmza çkar. dare hukuku öretisinde, kamusal mallar üzerinde özel kiiler lehine irtifak hakk tesisinin imkânsz olduu görüü hâkimdir249.

Snrl ayni haklar, bir eya üzerinde dorudan doruya hâkimiyet salayan ve herkese kar ileri sürülebilen haklar olduundan250, kamu mallar üzerinde snrl ayni haklarn kurulamamas ayn devri ve fera edilmezlik gibi kamu mallarnn bir nitelii mahiyetindedir.

1.4.6.1.1. Kamu Mallarnn Üzerinde Aynî Hak Tesis Edilemeyecei lkesine stisnalar

darenin bir kamu hizmetinin veya malnn lehine özel mülkiyetteki bir tanmaz üzerinde irtifak kurmas mümkün iken; buna karlk kamu mallar üzerinde özel kiiler yararna snrl ayni hak olan kurulmas ancak kanun hükmü251 ile ve açkça ifade edilmesi ile mümkündür. dari bir ilemle, özel kiiler yararna snrl bir ayni hak kurulamaz252.

Nitekim Dantay bir kararnda “…5659 sayl Atatürk Orman Çiftlii

Kurulu Kanununun 9 uncu maddesinde, Müdürlüün bütün mallarnn Devlet mal hükmünde olduu…idari ve kanuni irtifak haklar, mülkiyet hakkna genel olarak getirilen ve tanmazn malikine yükletilen bir yükümlülük niteliindedir. Özel bir kanunla kurulan ve bütün mallar bu kanunla özel koruma altna alnan Atatürk Orman Çiftliinin arazisi üzerinde, plan gerei de olsa gerçekletirilmek istenen yol yapmyla ilgili hizmetler ve ilemler, mülkiyet hakkna yönelik olduundan irtifak

249 Onar, umumi esaslar, s.1320-1321; Düren, s.76-77. Buna karlk Gülan; özel kanunlarda tannan kamu mallar üzerindeki snrl ayni hak türlerinin özel hukuktaki anlamndan farkl bir ekilde uygulanacan ve kamu mal üzerinde irtifaka konu olan yararlanma hakknn kamusal niteliini deitirmeyecei ve idareye kar zayflatlm bir içerie sahip olacandan ayni hak olarak deerlendirilmesinin tartlr olduu kanaatindedir (Gülan, dare mallar, s.692). Yayla ise; idarenin büyük bayndrlk ileri ve baz kamu hizmetlerinin gerçekletirilmesinde finansman eksikliinde özel kiilerden yararlanld durumlarda “idare hukuku ilkeleri ile badar bir irtifak veya benzeri güvencelerle tevik edildii takdirde idarenin yükü de azalacaktr” diyerek kamusal mallar üzerinde bu kiiler lehine kurulacak ayni haklarn bir zaruret olduu kanaatindedir, (Yayla Yldzhan, Kamu Mallar Üzerinde rtifak Tesisi, HD, Y.9, S.1-2, 1988, s.363). 250 Gülan, s.135.

251 Örnein, 2886 Sayl Devlet hale Kanunu m.51; 2634 Sayl Turizmi Tevik Kanunu.; 4046 Sayl Özelletirme Uygulamalar Hakknda Kanun m.19/B-e.

58

hakknn snrlarn amakta, dorudan mülkiyet hakkyla ilikili hale gelmektedir. Zira, istem yazsnda 49 yllk irtifak hakk tesisinden söz edilmekte ise de, imar plannda öngörülen ana arterleri birbirine balayan bir yolun, süreli irtifak hakkna konu olmas, dier bir deyile ilelebet kamunun kullanmna sunulacak yolun yapmnn, süreli irtifak hakk tesisiyle gerçekletirilmesi düünülemez….”253 diyerek

irtifak hakknn ancak çkarlacak özel kanunla verilebileceine iaret ediyor.

Mevzuatn kamu mal üzerinde snrl ayni haklar konusunda müsaade vermesi halinde, bu haklarn özel hukuk alanndaki haklar içeriinde olamayaca, irtifaka konu olan yararlanma hakknn vasfnn deitirmeyecei, buna mukabil, sadece süre ve güvence açsndan fazladan bir olanak getirecei düünülmektedir254.

1.4.6.2. Kamu Mallarnn Kiraya Verilememesi

Kamunun özel mallar, özel hukuk hükümlerine tabi olduundan kamu özel mallarnn kiraya verilmesi alnp satlmas açsndan bir sorun yoktur. Ancak kamu mallar, kira gibi özel hukuk sözlemelerine konu edilemez.

Kamu mallarnn ancak tahsis amacna ve nitelikleri uygun olarak kullanlabileceinden, bu amaca aykr kullanmlar olan ahsi ve snrl bir ayni hak kazanm imkânna müsaade vermez. Kamu mallarnn kiralanmas da bu haklarn nevi olduundan böyle bir hakkn kazanm, imkân bulamayacaktr. Nitekim Dantay Dava daireleri bir kararnda255, “kamu mal niteliindeki yerlerin

kiralanmasnn dahi söz konusu olmayaca hukuki gerçei de bu hususu teyit etmektedir.”demek suretiyle, kamu mallarnn kiralanmayaca hususunda bir hukuki

gerçek nitelemesinde bulunmaktadr. Keza, Dantay bir dier kararnda256 da bu tutumu destekleyerek “kamuya ayrlm bir sokan bir yolun kiraya verilmesine hiç

olanak bulunmadn “belirtmektedir.

253 Dan.1.D, E.2004/607, K.2005/307, T. 03.03.2005, http://tinyurl.com/3ch7dyy (13.06.2011). 254 Gülan, s.141.

255 DDDK, E.1969/96, K.1972/77, T.4.2.1972 (Aydnl, s.40).

59 Her ne kadar Dantay Dava Dairelerinin böyle bir karar varsa da, Hazine Tanmazlarnn daresi Hakknda Yönetmeliin257 m. 67 vd tanmazlarn kiraya verilmesi düzenlenmitir. Bu yönetmeliin kapsamna devletin hüküm ve tasarrufu altndaki yerler de girmektedir. Buna göre Devletin hüküm ve tasarrufu altndaki yer: Türk Medenî Kanunu ile dier kanunlarda Devletin hüküm ve tasarrufu altnda olduu belirtilen yerleri, ifade eder. Devletin hüküm ve tasarrufu altndaki yerler, Hazine Tanmazlarnn daresi Hakknda Yönetmelik hükümlerince kiraya verme ilemine ve irtifak hakk tesisine konu olabilecektir.

Ayn ekilde, 2863 Sayl Tabiat ve Kültür Varlklarn Koruma Kanunun 14. maddesine göre bu varlklarn gerçek ve tüzel kiilere karakterine uygun kullanlmak art ile kiraya verilmesinin Vakflar Genel Müdürlüü’nün yetkisinde olduu öngörülmektedir.

Kamu mallarnn kiraya verilmeyeceine dair kuraln, idarenin kamu mallarndan özel kiinin yararlanmasna izin vermesindeki gibi maln amacna uygun kullanm ile badama zorunluluu çerçevesinde deerlendirilmesi gerekir258.