• Sonuç bulunamadı

4.4. Öykü Yazma Sürelerine İlişkin Elde Edilen Bulgular ve Yorum

4.4.1. Toplam Yazma Süresi

Tablo 7’de görüldüğü gibi toplam yazma sürelerine bakıldığında birinci deneğin başlama düzeyinde ortalama 7,1 (en az 5,3 en çok 8,1 dk.) birinci denek grubunun ise ortalama 16,4 (en az 13,4 en çok 17,3 dk.) dakikada öykülerini tamamladıkları görülmektedir. Bu sonuç, strateji öğretimi öncesi birinci deneğin, bulunduğu gruba göre daha kısa bir sürede öyküsünü tamamladığını göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumlarına bakıldığında birinci denek öykü yazmaya toplam 40,8 dakika (en az 43,2 en çok 45 dk.) zaman ayırarak başlama düzeyine göre toplam öykü yazma süresini 33,7 dk. artırmıştır. Birinci denek grubu ise öykü yazmaya 58,8 dakika (en az 52,9 en çok 63,1 dk.) ayırarak başlama düzeyine göre toplam öykü yazma sürelerini 42,4 dk. artırmışlardır. Öğretim sonu değerlendirmelerde zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranları arasındaki toplam öykü yazma süresi farkı ortalama 18 dakikadır. Bu sonuçlar hem birinci deneğin hem de birinci denek grubunun başlama düzeyine göre öğretim sonunda öykü yazmaya daha fazla süre ayırdıklarını göstermektedir. Ancak zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci, yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre, tıpkı başlama düzeyinde olduğu gibi öykü yazmayı daha kısa sürede sonlandırmıştır.

Öğretim bittikten 3, 12 ve 19 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında toplam yazma süresine bakıldığında birinci denek sırasıyla 39, 37,5 ve 42,5 dakikada öyküsünü tamamlamıştır. Bu sonuç, birinci deneğin izleme oturumlarında öğretim sonu değerlendirme oturumlarına benzer bir süre ayırdığını göstermektedir. Birinci denek grubu için izleme oturumları öğretim bittikten 3 ve 19 hafta sonra yapılmıştır. Bu izleme oturumlarında grup öğrencileri öykülerini sırasıyla ortalama 39,3 ve 44,5 dakikada tamamlayarak öğretim sonu değerlendirme ortalamasından daha kısa bir sürede öykülerini sonlandırmışlardır. Bu sonuç, izleme oturumlarında toplam yazma süresi bakımından zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin, yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre öğretim sonu süresine daha yakın bir sürede öyküsünü tamamladığını göstermektedir.

Yazma sürelerine bakıldığında birinci denek başlama düzeyinde ortalama 7 dakika (en az 5,3 en çok 8,1 dk.) birinci denek grubunun ise 15,7 dakika (en az 12,3 en çok 16,9 dk) süre harcadığı görülmektedir. Bu sonuç strateji öğretimi öncesi birinci deneğin, bulunduğu gruba göre yazmaya daha kısa bir sürede ayırdığını göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumlarına bakıldığında birinci deneğin yazmaya 37 dakika (en az 30,8 en çok 40,2 dk.) harcayarak başlama düzeyine göre 30 dk. artırmıştır. Birinci denek grubu ise yazmaya 51,2 dakika (en az 45,6 en çok 57,1 dk.) harcayarak başlama düzeyine göre 35,5 dk. artırmıştır. Bu sonuçlar, hem zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin hem de yazmada düşük performans gösteren akranlarının, başlama düzeyine göre, öykülerini yazmaya çok daha uzun bir süre ayırdıklarını göstermektedir.

Öğretim bittikten 3, 12 ve 19 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında yazma süresine bakıldığında birinci denek sırasıyla 35,1, 32,2 ve 38,3 dakikada öyküsünü yazmıştır. Bu sonuç, birinci deneğin izleme oturumlarında öyküsünü yazmaya öğretim sonu değerlendirmelerde ayırdığı süreye benzer bir süre ayırdığını göstermektedir. Birinci denek grubu için izleme oturumları öğretim bittikten 3 ve 19 hafta sonra yapılmıştır. Denek grubunda yer alan öğrenciler bu iki izleme sırasıyla ortalama 36,5 ve 40,6 dakikada yazma aşamasını tamamlamışlardır. Grup en düşük yazma süresini öğretim bittikten 3 hafta sonra yapılan izleme oturumunda gerçekleşmiştir (36,5 dk.). Bu sonuç, izleme oturumlarında öykü yazma süresi bakımından, zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranları arasında çok az bir fark olduğunu göstermektedir.

Tablo 7’de görüldüğü gibi toplam yazma sürelerine bakıldığında ikinci deneğin başlama düzeyinde ortalama 5,1 (en az 2,3 en çok 8,2 dk.) ikinci denek grubunun ise ortalama 16,5 (en az 10 en çok 21,5 dk.) dakikada öykülerini tamamladıkları görülmektedir. Bu sonuç, strateji öğretimi öncesi ikinci deneğin, bulunduğu gruba göre daha kısa bir sürede öyküsünü tamamladığını göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumlarına bakıldığında ikinci denek öykü yazmaya toplam 22 dakika (en az 15,2 en çok 30,3 dk.) zaman ayırarak başlama düzeyine göre toplam öykü yazma süresini 16,9 dk. artırmıştır. İkinci denek grubu ise öykü yazmaya toplam 34,1 dakika (en az 27,4 en çok 48,6 dk.) ayırarak başlama düzeyine göre toplam öykü yazma sürelerini 17,6 dk. artırmışlardır. Öğretim sonu değerlendirmelerde zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranları arasındaki toplam öykü yazma süresi farkı ortalama 12,1 dakikadır. Bu sonuçlar hem ikinci deneğin hem de ikinci denek grubunun başlama düzeyine göre öğretim sonunda öykü yazmaya daha fazla süre ayırdıklarını göstermektedir. Ancak zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci, yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre tıpkı başlama düzeyinde olduğu gibi öykü yazmayı daha kısa sürede sonlandırmıştır.

Öğretim bittikten 3, 10 ve 17 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında toplam yazma süresine bakıldığında ikinci denek sırasıyla 32,6, 30,2 ve 31,7 dakikada öyküsünü tamamlamıştır. Bu sonuç, ikinci deneğin izleme oturumlarında yazmış olduğu öyküleri öğretim sonu değerlendirme oturumlarından 8 ile 10 dakika arasında daha uzun bir sürede sonlandırdığını göstermektedir. İkinci denek grubu için izleme oturumları öğretim bittikten 17 hafta sonra yapılmıştır. Bu izleme oturumunda grup öğrencileri öykülerini ortalama 33,9 dakikada tamamlayarak öğretim sonu değerlendirme ortalamasına benzer bir sürede öykülerini sonlandırmışlardır. Bu sonuç, izleme oturumlarında toplam yazma süresi bakımından zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin, yazmada düşük performans gösteren grupta yer alan akranlarına göre öğretim sonu süresinden daha uzun bir sürede öyküsünü tamamladığını göstermektedir.

Yazma sürelerine bakıldığında ikinci denek başlama düzeyinde ortalama 5,1 dakika (en az 3,1 en çok 7,3 dk.) ikinci denek grubunun ise 15,4 dakika (en az 9,3 en çok 25,1dk) süre harcadığı görülmektedir. Bu sonuç strateji öğretimi öncesi ikinci deneğin, bulunduğu gruba göre yazmaya daha kısa bir sürede ayırdığını göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumlarına bakıldığında ikinci deneğin yazmaya 19,5 dakika (en az 15,6 en çok 28,2 dk.) harcayarak başlama düzeyine göre 14,4 dk. artırmıştır. İkinci denek grubu ise yazmaya 31 dakika (en az 20,1 en çok 42,8 dk.) harcayarak başlama düzeyine göre 15,6 dk. artırmıştır. Bu sonuçlar, hem zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin hem de yazmada düşük performans gösteren öğrencilerin başlama düzeyine göre öykülerini yazmaya çok daha uzun bir süre ayırdıklarını göstermektedir. Ancak zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci, yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre tıpkı başlama düzeyinde olduğu gibi öykü yazmayı daha kısa sürede sonlandırmıştır.

Öğretim bittikten 3, 10 ve 17 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında yazma süresine bakıldığında ikinci denek sırasıyla 30,1, 28,2 ve 29,4 dakikada öyküsünü yazmıştır. Bu sonuç, ikinci deneğin izleme oturumlarında yazmış olduğu öyküleri öğretim sonu değerlendirme oturumlarından 10 dakika kadar daha uzun bir sürede sonlandırdığını göstermektedir. İkinci denek grubu için izleme oturumları öğretim bittikten 17 hafta sonra yapılmıştır. Bu izleme oturumunda grup öğrencileri öykülerini ortalama 31,2 dakikada yazarak öğretim sonu değerlendirme ortalamasına benzer bir süre ayırmışlardır. Bu sonuç, izleme oturumlarında yazma süresi bakımından zihinsel yetersizlikten etkilenmiş

öğrencinin, yazmada düşük performans gösteren grupta yer alan akranlarına göre öğretim sonu süresinden daha uzun bir süre ayırdığını göstermektedir.

Tablo 7’de görüldüğü gibi toplam yazma sürelerine bakıldığında üçüncü deneğin başlama düzeyinde ortalama 11,4 (en az 5 en çok 13,3 dk.) üçüncü denek grubunun ise ortalama 19,5 (en az 11,4 en çok 25,3 dk.) dakikada öykülerini tamamladıkları görülmektedir. Bu sonuç, strateji öğretimi öncesi üçüncü deneğin, bulunduğu gruba göre daha kısa bir sürede öyküsünü tamamladığını göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumlarına bakıldığında üçüncü denek öykü yazmaya toplam 31,5 dakika (en az 25,6 en çok 36,1 dk.) zaman ayırarak başlama düzeyine göre toplam öykü yazma süresini 20,1 dk. artırmıştır. Üçüncü denek grubu ise öykü yazmaya toplam 44,6 dakika (en az 32,7 en çok 55,2 dk.) ayırarak başlama düzeyine göre toplam öykü yazma sürelerini 25,1 dk. artırmışlardır. Öğretim sonu değerlendirmelerde zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranları arasındaki toplam öykü yazma süresi farkı, ortalama 13,1 dakikadır. Bu sonuçlar hem üçüncü deneğin hem de üçüncü denek grubunun başlama düzeyine göre öğretim sonunda öykü yazmaya daha fazla süre ayırdıklarını göstermektedir. Ancak zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci, yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre tıpkı başlama düzeyinde olduğu gibi öykü yazmayı daha kısa sürede sonlandırmıştır.

Öğretim bittikten 3,8 ve 15 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında toplam yazma süresine bakıldığında üçüncü denek sırasıyla 29, 28,5 ve 30,9 dakikada öyküsünü tamamlamıştır. Bu sonuç, üçüncü deneğin izleme oturumlarında yazmış olduğu öyküleri öğretim sonu değerlendirme oturumlarına benzer bir sürede sonlandırdığını göstermektedir. Üçüncü denek grubu için izleme öğretim oturumları öğretim bittikten 15 hafta sonra yapılmıştır. Bu izleme oturumunda grup öğrencileri öykülerini ortalama 32,2 dakikada tamamlayarak öğretim sonu değerlendirme ortalamasının 12 dakika kadar altında bir sürede öykülerini sonlandırmışlardır. Bu sonuç, izleme oturumlarında toplam yazma süresi bakımından zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin, yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre öğretim sonu süresine benzer bir sürede, akranlarının ise öğretim sonu değerlendirmelerden daha kısa bir sürede öyküsünü tamamladığını göstermektedir.

Yazma sürelerine bakıldığında üçüncü denek başlama düzeyinde ortalama 10,7 dakika (en az 3,6 en çok 15,9 dk.) üçüncü denek grubunun ise 18,5 dakika (en az 10,5 en çok 24,1 dk.)

süre harcadığı görülmektedir. Bu sonuç strateji öğretimi öncesi üçüncü deneğin, bulunduğu gruba göre yazmaya daha kısa bir sürede ayırdığını göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumlarına bakıldığında üçüncü deneğin yazmaya 28,3 dakika (en az 25,1 en çok 36,4 dk.) harcayarak başlama düzeyine göre 17,6 dk. artırmıştır. Üçüncü denek grubu ise yazmaya 40,9 dakika (en az 30,1 en çok 57,6 dk.) harcayarak başlama düzeyine göre 22,4 dk. artırmıştır. Bu sonuçlar, hem zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin hem de yazmada düşük performans gösteren öğrencilerin başlama düzeyine göre öykülerini yazmaya çok daha uzun bir süre ayırdıklarını göstermektedir. Öğretim bittikten 3, 8 ve 15 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında yazma süresine bakıldığında üçüncü denek sırasıyla 25,5, 25,3 ve 28,6 dakikada öyküsünü yazmıştır. Bu sonuç, üçüncü deneğin izleme oturumlarında yazmış olduğu öyküleri öğretim sonu değerlendirme oturumlarına benzer bir süre ayırdığını göstermektedir. Üçüncü denek grubu için izleme oturumları öğretim bittikten 15 hafta sonra yapılmıştır. Bu izleme oturumunda grup öğrencileri öykülerini ortalama 30,1 dakikada yazarak öğretim sonu değerlendirme ortalamasından 10 dakika kadar daha kısa bir süre ayırmışlardır. Bu sonuç, izleme oturumlarında, zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin, yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre öğretim sonu süresine benzer bir yazma süresi ayırdığını ancak akranlarının öğretim sonu değerlendirmelerden daha kısa bir süre ayırdığını göstermektedir.