• Sonuç bulunamadı

Şekil 8’de denek ve denek grubunda bulunan öğrencilerin başlama düzeyi, öğretim sonu ve izleme değerlendirme oturumlarında aldıkları anı kalite puanları gösterilmektedir.

Şekil 8’de görüldüğü gibi birinci denek ve denek grubu başlama düzeyi oturumlarında toplam 7 puan olan bütüncül değerlendirmeden 2 puan alarak düşük kalitede anılar yazmışlardır. Bu sonuç strateji öğretimi öncesi birinci denek ve denek grubunun aynı düzeyde performans sergilediklerini göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirmede birinci denek 6 puan alarak anı kalite performansını başlama düzeyi ortalamasına göre 3 kat artırmıştır. Birinci denek grubundaki öğrenciler ise öğretim sonu değerlendirme oturumunda 5 puan almışlardır. Bu gruptaki öğrencilerin performanslarında başlama düzeyine göre ortalama 2,5 kat artış olmuştur.

Öğretim sonu değerlendirmelerde hem birinci denek hem de birinci denek grubunun almış oldukları puanların düzeyine bakıldığında başlama düzeyinde göre anlamlı derecede artış olduğu görülmektedir. Birinci denek ve grubunun öğretim sonu değerlendirmelerde aldıkları puan ortalamalarında deneğin lehine 1 puan fark görülmektedir. Bu sonuç da zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin, yazmada düşük performans gösteren akranlarından daha yüksek bir performans sergilediğini göstermektedir.

Birinci denek ve denek grubu için izleme değerlendirmeleri üçüncü öğretim sonu değerlendirmeden 3 ve 19 hafta sonra yapılmıştır. Birinci denek ve denek grubu her iki izleme oturumunda da 5 puan almışlardır. Birinci denek grubunun izleme verilerinin, öğretim sonu değerlendirmede aldıkları puanla aynı düzeyde olduğu görülmektedir. Bu sonuçlar, zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranlarının öğretimden 3 ve 19 hafta sonra aynı kalitede anılar yazdığını göstermektedir. Şekil 8’de görüldüğü gibi ikinci denek anı kalitesinde başlama düzeyi oturumlarında bütüncül değerlendirmeden 1 puan alarak düşük performans sergilemiştir. İkinci denek grubunda yer alan öğrenciler ise başlama düzeyi oturumunda 2 puan almışlardır. Strateji öğretimi öncesi bu grupta yer alan öğrenciler düşük kalitede anılar yazmışlardır.

İkinci denek ve denek grubunun başlama düzeyinde almış oldukları puanların ortalamasının farkına bakıldığında ikinci grup lehine ortalama 1 puan farkı bulunmaktadır. Bu sonuç strateji öğretimi öncesi ikinci deneğin, yazmada düşük performans gösteren akranlarından daha düşük bir performans sergilediğini göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirmede ikinci denek 6 puan alarak anı kalite performansını başlama düzeyi ortalamasına göre 6 kat artırmıştır. İkinci denek grubundaki öğrenciler öğretim sonu

değerlendirme oturumunda ortalama 5 puan almışlardır. Bu gruptaki öğrencilerin performanslarında başlama düzeyine göre ortalama 2,5 kat artış olmuştur.

Öğretim sonu değerlendirmelerde hem ikinci denek hem de ikinci denek grubunun almış oldukları puanların düzeyine bakıldığında başlama düzeyinde göre anlamlı derecede artış olduğu görülmektedir. İkinci denek ve denek grubunun öğretim sonu değerlendirmelerde aldıkları puan ortalamalarında deneğin lehine 1 puan fark görülmektedir. Bu sonuç da zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin, yazmada düşük performans gösteren akranlarından daha yüksek bir performans sergilediğini göstermektedir.

İkinci denek için izleme değerlendirmeleri öğretim sonu değerlendirmeden 17 hafta sonra yapılmıştır. Denek bu izleme oturumunda 4 puan alarak öğretim sonu değerlendirme oturumundan 1 puanlık bir azalma göstermiştir. İkinci denek grubunda yapılan izleme değerlendirmeleri de öğretim sonu değerlendirme bittikten 17 hafta sonra yapılmıştır. Öğrenciler bu izleme oturumunda ikinci denekle aynı düzeyde performans göstererek ortalama 4 puan almışlardır. Bu sonuçlar, zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranlarının öğretimden 17 hafta sonra aynı kalitede anılar yazdığını göstermektedir.

Şekil 8’de görüldüğü gibi üçüncü denek ve denek grubu başlama düzeyi oturumlarında bütüncül değerlendirmeden 2 puan alarak düşük kalitede anılar yazmışlardır. Bu sonuç strateji öğretimi öncesi üçüncü denek ve denek grubunun aynı düzeyde performans sergilediklerini göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirmede üçüncü denek 4 puan alarak anı kalite performansını başlama düzeyi ortalamasına göre 2 kat artırmıştır. Üçüncü denek grubundaki öğrenciler öğretim sonu değerlendirme oturumunda ortalama 5 puan almışlardır. Bu gruptaki öğrencilerin performanslarında başlama düzeyine göre ortalama 2,5 kat artış olmuştur.

Öğretim sonu değerlendirmelerde hem üçüncü denek hem de üçüncü denek grubunun anı kalite puanlarının düzeyine bakıldığında, başlama düzeyinde göre anlamlı derecede artış olduğu görülmektedir. Üçüncü denek ve grubunun öğretim sonu değerlendirmelerde aldıkları puan ortalamalarında grubun lehine 1 puan fark görülmektedir. Bu sonuç da zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranları arasında anı kalitesi bakımından çok az bir fark olduğunu göstermektedir.

Üçüncü denek için izleme değerlendirmeleri öğretim sonu değerlendirmeden 15 hafta sonra yapılmıştır. Denek bu izleme oturumunda 4 puan alarak öğretim sonu değerlendirme oturumundan aldığı puanla aynı puanı alarak benzer bir performans göstermiştir. Bu durum üçüncü deneğin başlama düzeyine göre artırmış olduğu performansı aynı düzeyde sürdürdüğünü göstermektedir. Üçüncü denek grubunda yapılan izleme değerlendirmeleri de öğretim sonu değerlendirme bittikten 15 hafta sonra yapılmıştır. Öğrenciler bu izleme oturumunda üçüncü denekle aynı düzeyde performans göstererek ortalama 4 puan almışlardır. Bu sonuçlar, zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranlarının öğretimden 15 hafta sonra aynı kalitede anılar yazdığını göstermektedir.

Şekil 8’de yer alan bulgular görsel analiz dışında ÖVO hesaplanarak analiz edildiğinde elde edilen bulgu, her üç denek ve denek grubu için öğretim sonu ve izleme değerlendirmelerinde, başlama düzeyine göre %100’dür. Bu sonuç da uygulanan strateji öğretim modelinin çok

etkili bir sağaltım olduğunu göstermektedir.

Deneklerin başlama düzeyinde yazdıkları anılara örnek Ek 34, öğretim sonrası yazdıkları anılara örnek Ek 35’de gösterilmiştir. Denek grubunda yer alan öğrencilerin başlama düzeyinde yazdıkları anılara örnek ise Ek 36, öğretim sonrası yazdıkları anılara örnek de Ek 37’de gösterilmiştir.