• Sonuç bulunamadı

Tablo 8’de denek ve denek grubunda bulunan öğrencilerin başlama düzeyi, öğretim sonu ve izleme aşamalarında yazdıkları anıların kelime sayısı bakımından uzunlukları gösterilmektedir.

Tablo 8. Öğrencilerin Anı Uzunlukları Değerlendirme

Oturumları 1. Denek 1. Denek Grubu

2. Denek 2. Denek

Grubu 3. Denek 3. Denek Grubu

Yoklama 1 20 56,3 15 57,8 13 34,5 ÖSD 1 68 85 71 75,2 48 55,5 İZ 3. Hafta 102 108,9 - - - - İZ 15. Hafta - - - - 60 61,4 İZ 17. Hafta - - 88 83,9 - - İZ 19. Hafta 97 122,2 - - - -

Not: BD= Başlama düzeyi, ÖSD= Öğretim sonu değerlendirme, İZ= İzleme

Tablo 8’de görüldüğü gibi birinci denek başlama düzeyinde ortalama 20 kelimelik bir anı yazarken, denek grubu ortalama 56,3 kelimelik anılar yazmışlardır. Denek ve denek grubunun yazmış oldukları anılara bakıldığında birbirini tekrar eden cümle ya da kelimeler kullanmadıkları görülmüştür. Başlama düzeyinde denek ve denek grubundaki öğrencilerin yazmış oldukları anı uzunlukları arasında ortalama 36,3 kelime grup lehine fark bulunmaktadır. Bu sonuç, başlama düzeyinde zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre daha kısa anılar yazdığını göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumuna bakıldığında birinci denek 68 kelimelik bir anı yazarken, başlama düzeyine göre kelime sayısını 48 kelime artırarak daha uzun bir anı yazmıştır. Denek grubunda yer alan öğrenciler ise ortalama 85 kelimelik anılar yazarak başlama düzeyine göre kelime sayısını 28,7 kelime artırarak daha uzun anılar yazmışlardır. Denek ve denek grubunun yazmış oldukları anılara bakıldığında birbirini tekrar eden cümleler ya da kelimeler kullanmadıkları görülmüştür. Öğretim sonrası denek ve denek grubundaki öğrencilerin yazmış oldukları anı uzunlukları arasında ortalama 37 kelime grup lehine fark görülmektedir. Bu sonuçlar, hem birinci deneğin hem de birinci denek grubunun başlama düzeyine göre öğretim sonunda daha uzun anılar yazdıklarını, ancak zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranları arasında grup lehine fark olduğunu göstermektedir.

Öğretim bittikten 3 ve 19 hafta sonra yapılan izleme oturumlarına bakıldığında, birinci deneğin sırasıyla 102 ve 97 kelimelik anılar yazarak, tüm izleme oturumlarında öğretim sonu değerlendirme ortalamasından daha uzun anılar yazdığı görülmektedir. Birinci deneğin

izleme oturumlarında yazdığı en kısa anı, öğretim sonu ortalamasından 29 kelime daha uzundur. Denek grubunda yer alan öğrenciler ise öğretimden 3 ve 19 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında sırasıyla 108,9 ve 122,2 kelimelik anılar yazarak her iki izleme oturumunda öğretim sonu değerlendirmede yazdıkları anılardan daha uzun anılar yazmışlardır. Denek ve denek grubunun yazmış oldukları anılara bakıldığında birbirini tekrar eden cümleler ya da kelimeler kullanmadıkları görülmüştür. Bu sonuçlar birinci denek ve denek grubunun izleme oturumlarında öğretim sonu değerlendirme oturumuna göre daha uzun anılar yazdıklarını, ancak zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranları arasında grup lehine fark olduğunu göstermektedir.

Tablo 8’de görüldüğü gibi ikinci denek başlama düzeyinde ortalama 15 kelimelik bir anı yazarken, denek grubu ortalama 57,8 kelimelik anılar yazmışlardır. Denek ve denek grubunun yazmış oldukları anılara bakıldığında birbirini tekrar eden cümle ya da kelimeler kullanmadıkları görülmüştür. Başlama düzeyinde denek ve denek grubundaki öğrencilerin yazmış oldukları anı uzunlukları arasında ortalama 42,8 kelime grup lehine fark bulunmaktadır. Bu sonuç, başlama düzeyinde zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre daha kısa anılar yazdığını göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumuna bakıldığında ikinci denek 71 kelimelik bir anı yazarken, başlama düzeyine göre kelime sayısını 56 kelime artırarak daha uzun bir anı yazmıştır. Denek grubunda yer alan öğrenciler ise ortalama 75,2 kelimelik anılar yazarak başlama düzeyine göre kelime sayısını 17,4 kelime artırarak daha uzun anılar yazmışlardır. Denek ve denek grubunun yazmış oldukları anılara bakıldığında birbirini tekrar eden cümleler ya da kelimeler kullanmadıkları görülmüştür. Öğretim sonrası denek ve denek grubundaki öğrencilerin yazmış oldukları anı uzunlukları arasında ortalama 4,2 kelime grup lehine fark görülmektedir. Bu sonuçlar, hem birinci deneğin hem de birinci denek grubunun başlama düzeyine göre öğretim sonunda daha uzun anılar yazdıklarını, ayrıca zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranlarının benzer bir performans sergilediğini göstermektedir.

Öğretim bittikten 17 hafta sonra yapılan izleme oturumuna bakıldığında, ikinci deneğin 88 kelimelik bir anı yazarak, öğretim sonu değerlendirmede yazdığından daha uzun bir anı yazdığı görülmektedir. Denek grubunda yer alan öğrenciler ise öğretimden 17 hafta sonra yapılan izleme oturumunda 83,9 kelimelik anılar yazarak öğretim sonu değerlendirmede

yazdıkları anılardan daha uzun anılar yazmışlardır. Denek ve denek grubunun yazmış oldukları anılara bakıldığında birbirini tekrar eden cümleler ya da kelimeler kullanmadıkları görülmüştür. Bu sonuçlar ikinci denek ve denek grubunun izleme oturumlarında öğretim sonu değerlendirme oturumlarına göre daha uzun anılar yazdıklarını, ancak zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranları arasındaki farkın denek lehine açıldığını göstermektedir.

Tablo 8’de görüldüğü gibi üçüncü denek başlama düzeyinde ortalama 13 kelimelik bir anı yazarken, denek grubu ortalama 34,5 kelimelik anılar yazmışlardır. Denek ve denek grubunun yazmış oldukları anılara bakıldığında birbirini tekrar eden cümle ya da kelimeler kullanmadıkları görülmüştür. Başlama düzeyinde denek ve denek grubundaki öğrencilerin yazmış oldukları anı uzunlukları arasında ortalama 21,5 kelime grup lehine fark bulunmaktadır. Bu sonuç, başlama düzeyinde zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre daha kısa anılar yazdığını göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumuna bakıldığında üçüncü denek 48 kelimelik anılar yazarken, başlama düzeyine göre kelime sayısını 35 kelime artırarak daha uzun anılar yazmıştır. Denek grubunda yer alan öğrenciler ise ortalama 55,5 kelimelik anılar yazarak başlama düzeyine göre kelime sayısını 21 kelime artırarak daha uzun anılar yazmışlardır. Denek ve denek grubunun yazmış oldukları anılara bakıldığında birbirini tekrar eden cümleler ya da kelimeler kullanmadıkları görülmüştür. Öğretim sonrası denek ve denek grubundaki öğrencilerin yazmış oldukları anı uzunlukları arasında ortalama 7,5 kelime grup lehine fark görülmektedir. Bu sonuçlar, hem birinci deneğin hem de birinci denek grubunun başlama düzeyine göre öğretim sonunda daha uzun anılar yazdıklarını, ayrıca zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranlarının benzer bir performans sergilediğini göstermektedir

Öğretim bittikten 15 hafta sonra yapılan izleme oturumuna bakıldığında, ikinci deneğin 60 kelimelik bir anı yazarak, öğretim sonu değerlendirmede yazdığından daha uzun bir anı yazdığı görülmektedir. Denek grubunda yer alan öğrenciler ise öğretimden 17 hafta sonra yapılan izleme oturumunda ortalama 61,4 kelimelik anılar yazarak öğretim sonu değerlendirmede yazdıkları anılardan daha uzun anılar yazmışlardır. Denek ve denek grubunun yazmış oldukları anılara bakıldığında birbirini tekrar eden cümleler ya da kelimeler kullanmadıkları görülmüştür. Bu sonuçlar birinci denek ve denek grubunun izleme

oturumlarında öğretim sonu değerlendirme oturumlarına göre daha uzun anılar yazdıklarını, ancak zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrenci ile yazmada düşük performans gösteren akranları arasındaki farkın oldukça kapandığını göstermektedir.