• Sonuç bulunamadı

4.4. Öykü Yazma Sürelerine İlişkin Elde Edilen Bulgular ve Yorum

4.4.2. Planlama Süresi

Planlama süresine bakıldığında birinci denek başlama düzeyinde ortalama 0,1 dakika planlama yaparak (en az 0 en çok 0,3 dk.) planlama yapmaya neredeyse hiç zaman ayırmamıştır. Birinci denek grubu ise ortalama 0,7 dakika (en az 0 en çok 1,5 dk.) süreyle çok az bir süre planlama yapmışlardır. Denek ve denek grubunda yer alan öğrencilerin planlama süresince kâğıtlarına herhangi bir not almadıkları gözlenmiştir. Bu sonuçlar hem birinci deneğin hem de birinci denek grubunun yazılı ifade sürecinde büyük önemi olan planlamaya yer vermediklerini göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumlarına bakıldığında birinci deneğin planlamaya 3,8 dakika (en az 3,1 en çok 4,8 dk.) ayırarak başlama düzeyine göre planlama süresini 3,7 dakika artırmıştır. Planlama süresince deneğin sadece düşündüğü kâğıdına herhangi bir not almadığı gözlenmiştir. Birinci denek grubu ise planlamaya 7,6 dakika (en az 9,6 en çok 6

dk.) ayırarak başlama düzeyine göre planlama sürelerini 6,9 dk. artırmışlardır. Denek grubundaki öğrencilerden bazılarının kağıdına öykü ögeleri hatırlatıcılarını not aldıkları (kim?, nerede?, ne zaman?..vb.) görülürken çoğu öğrencinin bu süre içerisinde tıpkı birinci denek gibi düşündükleri, kağıtlarına herhangi bir not almadıkları gözlenmiştir. Bu sonuçlar hem birinci deneğin hem de birinci denek grubunun yazmaya başlamadan önce ne yazacaklarını düşündüklerini ancak planlama kâğıdı hazırlamadıklarını göstermektedir. Denek grubunda bulunan bazı öğrenciler ise bazı hatırlatıcı notlar alarak planlamaya yer vermişlerdir.

Öğretim bittikten 3, 12 ve 19 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında planlama yapma sürelerine bakıldığında birinci deneğin sırasıyla 3,9, 5,0 ve 4,2 dakika süre ayırdığı görülmektedir. Birinci deneğin tüm izleme oturumlarında planlama yapmaya öğretim sonu değerlendirmelerden daha fazla süre ayırdığı görülmektedir. Denek grubunun 3 ve 19 hafta sonra yapılan izleme oturumlarına bakıldığında ise sırasıyla ortalama 2,8 ve 3,9 dakika süre ayırdığı görülmektedir. Bu sonuç grubun planlama yapmaya öğretim sonu değerlendirmelerde ayırdığı sürenin altında bir süre ayırdığını göstermektedir. İzleme oturumlarında denek ve denek grubunda yer alan öğrencilerin kâğıtlarına not almadıkları gözlenmiştir. Bu sonuçlar, öğretim sonu değerlendirme ortalamalarına göre zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre izleme oturumlarında planlama yapmaya daha fazla süre ayırdığını göstermektedir.

Planlama süresine bakıldığında ikinci denek başlama düzeyinde planlama yapmaya hiç zaman ayırmamıştır. İkinci denek grubu ise ortalama 1,1 dakika (en az 0 en çok 2 dk.) süreyle çok az bir süre planlama yapmışlardır. Denek ve denek grubunda yer alan öğrencilerin planlama süresince kâğıtlarına herhangi bir not almadıkları gözlenmiştir. Bu sonuçlar, hem ikinci deneğin hem de ikinci denek grubunun, yazılı ifade sürecinde büyük önemi olan planlamaya yer vermediklerini göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumlarına bakıldığında ikinci deneğin planlamaya 2,5 dakika (en az 1,6 en çok 3,7 dk.) ayırarak başlama düzeyine göre planlama süresini 2,5 dakika artırmıştır. Planlama süresince deneğin sadece kâğıdına herhangi bir not almadığı gözlenmiştir. İkinci denek grubu ise planlamaya 3,1 dakika (en az 1 en çok 5,5 dk.) ayırarak başlama düzeyine göre planlama sürelerini 2 dk. artırmışlardır. Denek grubundaki öğrencilerden bazılarının kağıdına öykü ögeleri hatırlatıcılarını not aldıkları (kim?, nerede?, ne zaman?..vb.) görülürken çoğu öğrencinin bu süre içerisinde tıpkı ikinci denek gibi

düşündükleri, kağıtlarına herhangi bir not almadıkları gözlenmiştir. Bu sonuçlar hem ikinci deneğin hem de ikinci denek grubunun yazmaya başlamadan önce ne yazacaklarını düşündüklerini ancak planlama kâğıdı hazırlamadıklarını göstermektedir. Denek grubunda bulunan bazı öğrenciler ise bazı hatırlatıcı notlar alarak planlamaya yer vermişlerdir. Öğretim bittikten 3, 10 ve 17 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında planlama yapma sürelerine bakıldığında ikinci deneğin sırasıyla 2,5, 2 ve 2,3 dakika süre ayırdığı görülmektedir. İkinci deneğin izleme oturumlarında planlama yapmaya öğretim sonu değerlendirmelerde ayırdığı süreye benzer bir süre ayırdığı görülmektedir. Denek grubunun 17 hafta sonra yapılan izleme oturumuna bakıldığında ise ortalama 2,7 dakika süre ayırdığı görülmektedir. Bu sonuç, yazmada düşük performans gösteren öğrencilerin, planlama yapmaya, öğretim sonu değerlendirmelerde ayırdıkları sürenin altında bir süre ayırdıklarını göstermektedir. İzleme oturumlarında, denek ve denek grubunda yer alan öğrencilerin kâğıtlarına not almadıkları gözlenmiştir. Bu sonuçlar, izleme oturumlarında, zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin, yazmada düşük performans gösteren akranlarına göre, planlama yapmaya, öğretim sonu değerlendirmelerdeki gibi bir süre ayırdığını ancak akranlarının öğretim sonu değerlendirmelerden daha az süre ayırdığını göstermektedir. Planlama süresine bakıldığında üçüncü denek başlama düzeyinde 0,4 dakika planlama yaparak (en az 0 en çok 0,5 dk.) planlama yapmaya neredeyse hiç zaman ayırmamıştır. Üçüncü denek grubu ise ortalama 1 dakika (en az 0 en çok 2,2 dk.) süreyle çok az bir süre planlama yapmışlardır. Denek ve denek grubunda yer alan öğrencilerin planlama süresince kâğıtlarına herhangi bir not almadıkları gözlenmiştir. Bu sonuçlar, hem üçüncü deneğin hem de üçüncü denek grubunun, yazılı ifade sürecinde büyük önemi olan planlamaya yer vermediklerini göstermektedir.

Öğretim sonu değerlendirme oturumlarına bakıldığında üçüncü deneğin planlamaya 3,2 dakika (en az 1,1 en çok 4,2 dk.) ayırarak başlama düzeyine göre planlama süresini 2,8 dakika artırmıştır. Planlama süresince deneğin sadece kâğıdına herhangi bir not almadığı gözlenmiştir. Üçüncü denek grubu ise planlamaya 3,7 dakika (en az 2 en çok 5,8 dk.) ayırarak başlama düzeyine göre planlama sürelerini 2,7 dakika artırmışlardır. Denek grubundaki öğrencilerden bazılarının kağıdına öykü ögeleri hatırlatıcılarını not aldıkları (kim?, nerede?, ne zaman?..vb.) görülürken çoğu öğrencinin bu süre içerisinde tıpkı üçüncü denek gibi düşündükleri, kağıtlarına herhangi bir not almadıkları gözlenmiştir. Bu sonuçlar hem üçüncü deneğin, hem de üçüncü denek grubunun yazmaya başlamadan önce ne

yazacaklarını düşündüklerini ancak planlama kâğıdı hazırlamadıklarını göstermektedir. Denek grubunda bulunan bazı öğrenciler ise birtakım hatırlatıcı notlar alarak planlamaya yer vermişlerdir.

Öğretim bittikten 3, 8 ve 15 hafta sonra yapılan izleme oturumlarında planlama yapma sürelerine bakıldığında üçüncü deneğin sırasıyla 3,5, 3,2 ve 2,3 dakika süre ayırdığı görülmektedir. Üçüncü deneğin ilk iki izleme oturumunda planlama yapmaya öğretim sonu değerlendirmelerde ayırdığı süreye benzer bir süre ayırdığı ancak son izleme oturumunda daha az bir süre ayırdığı görülmektedir. Denek grubunun 15 hafta sonra yapılan izleme oturumuna bakıldığında ise ortalama 2,1 dakika süre ayırdığı görülmektedir. Bu sonuç grubun planlama yapmaya öğretim sonu değerlendirmelerde ayırdığı sürenin altında bir süre ayırdığını göstermektedir. İzleme oturumlarında denek ve denek grubunda yer alan öğrencilerin kâğıtlarına not almadıkları gözlenmiştir. Bu sonuçlar, yazmada düşük performans gösteren öğrencilerin ve üçüncü izleme oturumunda zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin planlama yapmaya öğretim sonu değerlendirmelerden daha az süre ayırdığını ancak zihinsel yetersizlikten etkilenmiş öğrencinin ilk iki izleme oturumunda planlama yapmaya öğretim sonu değerlendirmelerdeki gibi bir süre ayırdığını göstermektedir.