• Sonuç bulunamadı

YAPI GELİŞTİRİLMESİ MODELİ VE UŞAK TEKSTİL SEKTÖRÜ UYGULAMAS

6. SONUÇ VE ÖNERİLER

Küresel pazar hızla ve yeniden şekillenmektedir. Şebeke ya da ağ örgütleri adı verilen ve bütünüyle sanal süreçlerden oluşan yeni bir organizasyon modeli bu konuda belirleyici olmaktadır. Küresel pazardaki bu yeni örgütün gücü ve potansiyeli tamamen iyi tasarlanmış olan bir elektronik alt yapıya dayanmaktadır. Teorik ve uygulama olarak iki boyuttan oluşan çalışmada, küresel pazarda rekabet eden KOBİ’lerin rekabet avantajını arttırmaya dönük olarak ortaya konulan ve uygulama yönüyle de üzerinde durulan çalışmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmış ve bunlara ilişkin öneriler geliştirilmiştir:

¾ Araştırılan işletmelerin sektörel makine parkı zengin görülmemekte ve makine ömrü teknik olarak yaklaşık 17 yılı bulmaktadır. Bu durum işletmelerin amortisman gerekleri ile yeni teknolojilere uyum sağlama potansiyelleri arasında olumsuz bir açığın ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

¾ Araştırma konusu işletmelerin yalnızca yüzde otuzbeşi küresel pazarda rekabet etmektedir. küresel ticaretin işletmeler için zorunlu bir öncelik olduğu günümüz KOBİ’lerinin kaynaklarını ve süreçlerini küresel rekabetin değerlerine göre örgütlemesi gerekmektedir. İç ve dış pazar kavramlarının geride kalmaya başladığı bir dönemde, KOBİ’lerin temel başarı parametresi küresel pazara sundukları bilgiye dayalı ürünler olmaktadır.

¾ Çalışmanın teorik kısmında ortaya konulan elektronik alt yapı modelini uygulayan işletmeler, araştırılan işletmelerin yüzde yedisini oluşturmaktadır. Bu durum KOBİ’lerin küresel pazardaki rekabet gücünün ne kadar zayıf olduğunun bir işaretidir. KOBİ’lerin sonraki dönemde rekabet avantajarını daha da arttırmaları isteniliyorsa ortaya konulan modelin hemen uygulanması önce maliyetlerin düşürülerek çalışma sermayesi için gerekli kapasitenin sağlanmasını daha sonra da küresel pazarın aktif bir oyuncusu olunmasına yardım edecektir.

4. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 7-8 Aralık 2007

103

¾ Araştırılan ve modeli uyguladıklarını belirten KOBİ’ler elektronik alt yapı oluşturulmasına dönük herhangi bir beklenti içinde değildirler. Bu durum, çalışmanın teorik bölümünde ortaya konulan teorik çerçeve ile görüşülen işletme yöneticilerinin bu çerçeveye ilişkin algılamaları arasında büyük bir boşluk olduğunu göstermektedir. KOBİ yöneticilerinin, elektronik süreçlerin etkin yönetiminden değer elde etmekle ayakta kalabilecekleri gerçeğini fark etmeleri zorunludur.

¾ Araştırma konusu işletme yöneticileri, modeli uygularken hem işletme içi hem de işletme dışında önemli bir sorunla karşılaşmadıklarını belirtmişlerdir. Elektronik alt yapının bileşenleri olarak bilgisayarlar, yazılım ve geniş bantlı şebekelerin tedariki yoğun bir nakit potansiyelini gereketirmektedir. KOBİ’lerin bilgi ve iletişim teknolojilerine yapacakları yatırımlarda son derece dikkatli olmaları, esnek ve uyumcu sistemlerle ve yüksek performanslı profesyonel çalışanlarla bir arada hareket etmeleri onların hem maliyet hem de rekabet avantajı yönüyle güçlenmelerinde etkili olabilecektir.

¾ Araştırılan işletmelerin yöneticileri, KOBİ’lerin rekabet avantajını arttırmaya dönük olarak geliştirilen modelin uygulanması ile genel performanslarında bir değişim olmadığını belirtmişlerdir. KOBİ’lerin elektronik alt yapı modelini etkin olarak geliştirmeleri ve bunu diğer işletmelerle işbirliği içerisinde yeterince koordine etme yeteneğine sahip olmaları onların küresel başarılarını pekiştirecektir. Sonuç olarak, küresel pazarda rekabet eden KOBİ’ler, pazarın kendilerine sunduğu avantajları daha da arttırmak istiyorlarsa oyunu kurallara göre oynayarak ve küresel pazarın çevik-sanal bir aktörü olarak hareket etmelidirler.

8. KAYNAKLAR

CAMUFFO A., VOLPATO G., (1997), Nuove forme di integrazione operativa. Il caso della componentistica automobilistica, Angeli, Milano.

CAMPBELL K., (1997), "Perspective: Specialisation is the key", Financial Times, 24 Oct. 1997.

EVERSHEİM W., WALZ M. Ve Diğ., (1996) "Co-operative value adding-product, process, resources", in EVERSHEİM et al., Manufacturing Excellence, Chapmann & Hall, London.

GÖRMÜŞ, A. ŞAHİN, (2005), Uşak İli Sanayi Araştırması, Uşak İ.İ.B.F. Yayını, s. 29. eIRG, eInfrastructures Roadmap, November 2005, http://www.e-irg.org/

eIRG: Objectives, 2006, http://www.e-irg.org/about/

EU-IST, Building the e-Infrastructure, 2005: http://cordis.europa.eu/ist/rn/ricnd/publications.htm

JOHNSTON, R.B. and MAK, H.C. (2000). “An Emerging Vision of Internet-Enabled Supply Chain Electronic Commerce.” International Journal of Electronic Commerce 4(4):s.4)

KRALJIC P. (1983) "Purchasing must become supply management", Harvard business Review, sept-oct., ss.109-117.

LEVITT T., (1983), "The Globalization of Markets", Harvard Business Review, May-Jun.

NSF Blue-Ribbon Advisory Panel on Cyberinfrastructure: Report, 2003,http://www.nsf.gov/od/oci/reports/toc.jsp

NSF Office of Cyberinfrastructure: Cyberinfrastructure Vision for 21st Century Discovery,Version 7.1, July 20, 2006, http://www.nsf.gov/dir/index.jsp?org=OCI

NORMANN, R. and R. RAMİREZ (1993); “From value chain to value constellation: Designinginteractive strategy”, Harvard Business Review, July-August, 71 (4), ss. 65-77.

OECD (2001), “The Development of Broadband Access in OECD Countries”, DSTI/ICCP/TISP(2001)2/FINAL, OECD, Paris (available at http://www.oecd.org).

OECD (2002), Measuring the Information Economy, OECD, Paris.

OECD (2002), “The Impacts of Electronic Commerce on Business: Summary”,

DSTI/ICCP/IE(2002)5/FINAL, OECD, Paris.

PORTER M., (1986), "Changing Patterns of International Competition", California Management review, WINTER, ss. 9-40.

SCUPOLA, A. (2002), “Adoption Issues of Business-to-Business Internet Commerce in European

SMEs”, in Proceedings of the 35th Hawaii International Conference on System Sciences 2002

www.jisc.ac.uk/capital_einf.html, MAY 2006.

WILLIAMSON O., (1995), "Transaction Cost Economics and Organization Theory", Williamson, Oliver (Eds) Organization

Theory, Oxford University Press, ss. 207-256.

Wikipedia: Shared Services, 2006, http://en.wikipedia.org/wiki/Shared_services

YILMAZ F., (2003), Türkiye’de Küçük Ve Orta Boy İşletmeler (Kobi’ler), İktisadi Araştırmalar Ve Planlama Müdürlüğü, s. 2.

4. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 7-8 Aralık 2007

105

HİZMET KOBİ’LERİNİN REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLAMADA BİLGİ

Benzer Belgeler