• Sonuç bulunamadı

KOBİ’LERİN FİNANSMANINA DESTEK VEREN KURUMLAR:

TTGV (Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı), Teknoloji Geliştirme Projeleri Desteği ile, teknoloji temelli girişimlere destek olmak üzere oluşturulan ve Girişim Fonu yer almaktadır.

4.2. KOBİ’LERİN FİNANSMANINA DESTEK VEREN KURUMLAR:

KOBİ’lerin desteklenmesinde temel kurumların yanında özellikle KOBİ’lerin en fazla ihtiyaç duydukları “finansman” sorunlarının çözümüne yönelmiş olan kurumlar önemli bir yere sahiptirler. Bu kurumlar, EXİMBANK, Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye Ziraat Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi

ve Kefalet Kooperatifler Birlikleri Merkez Birliği Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kredi Garanti Fonu

(KGF AŞ), KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ (KOBİ AŞ), Özel Bankaların KOBİ’lere Yönelik Hizmetleri, Diğer Finans Kuruluşları şeklinde sıralanabilir.

EXIMBANK, Dış Ticaret sermaye Şirketlerinin ve KOBİ’lerin dış ticaretlerinin kolaylaştırılmasında

ve etkinleştirilmesinde kredi ve garanti sağlayan çok önemli bir finans kurumudur. Bu kapsamda EXIMBANK şu destek paketini sunmaktadır:

¾ Kredi

ƒ Kısa Vadeli İhracat Kredisi ƒ Özellikli Krediler

ƒ Döviz Kazandıran Hizmetler Kapsamında Krediler ƒ İslam kalkınma Bankası Kaynaklı Krediler ¾ Ülke Kredi ve Garanti

¾ İhracat Kredi Sigortası şeklinde destek programlarına sahiptir. ƒ Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası

ƒ Orta ve Uzun Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programları

ƒ Yurt Dışı müteahhitlik Hizmetleri Teminat mektuplarının Haksız Nakde Çevrilme Sigorta Programı

Türkiye Kalkınma Bankası (TKB),'Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Yatırımlarında Devlet

Yardımları Hakkında Karar' kapsamındaki turizm, eğitim, sağlık ve tarımsal sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi ve kredilendirme işlemlerini yürütmektedir. Bankanın kullandırdığı kredi türleri, Dış Kaynaklı Döviz Kredileri, İç Kaynaklı Krediler ve Hazine Kaynaklı Krediler olarak sınıflandırılmaktadır. Bankanın kullandırdığı KOBİ kredileri 4 yıl vadeli ve yıllık TL % 10-25 arası faizlidir. KOBİ’ler için önemli finansman imkânları sunan Banka,Proje Finansmanı ve Kaynakları Ar-Ge ve Teknik yardım Faaliyetleri Danışmanlık ve Bilgilendirme Faaliyetleri kapsamında KOBİ’leri desteklemektedir.

TSKB’nin misyonu Türk sanayinde özel girişimin yatırımlarını desteklemek, yabancı ve yerli sermayenin şirketlere iştirakine aracılık etmek ve ülkemiz sermaye piyasasının büyümesine yardım etmektir. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), yatırım ve kalkınma bankası olması nedeniyle, müşterilerine proje esasına göre orta ve uzun vadeli kredi kullandırmaktadır. TSKB işletme dönemlerinde oluşan kredi ihtiyacını karşılamak için işletmelere kısa dönemli işletme kredisi de vermektedir. KOBİ’lere yönelik olarak TSKB, Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Japon Kalkınma Bankası (JBIC), Alman Kalkınma Bankası (KfW) gibi uluslararası kuruluşlardan sağladığı KOBİ, çevre ve deprem kredilerini kullandırmaktadır. TSKB bu kapsamda KOBİ yatırımlarına mali destek sağlama, danışmanlık, teknik yardım ve finansal aracılık hizmetleri vermektedir.

TSKB’nin özel sektöre sağlamakta olduğu krediler, "yatırım" anlayışı ile orta ve uzun vadelerde yoğunlaşmıştır. Bu tür kredilerin sağladığı uzun dönemli ilişki nedeniyle, müşterilerle kurulan yakın işbirliğinin yanısıra, hizmet verilen firmaların kapsamlı analizinin yapılması da katma değer yaratmaktadır. Krediler proje esasına göre verilmekte; ekonomik, teknik, mali ve yönetimsel açıdan mühendis, iktisatçı ve mali analistlerden oluşan proje değerlendirme ekibi tarafından

A. Altay, M. Aksaraylı

46

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifler Birlikleri Merkez Birliği,

Ülkemizde faaliyet gösteren 507 sayılı yasa ile kurulmuş Esnaf ve Sanatkârlar Odalarına üye küçük ve orta boy işletme sahiplerinin finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan kooperatif birliklerinin üst örgütü olan Merkez Birliği 10.08.1970 tarihinde kurulmuştur. Merkez Birliği kapsamında İşletme Kredisi, Tesis Kredisi, Aylık Eşit Taksitli İşletme Kredisi, İstihdamı Destekleme Kredisi, Kooperatif İhracat-Tesis Kredisi, Iskonto Kredisi, Şoför Taşıt Edindirme Kredisi, Şoför Esnafına Taşıt Onarım Kredisi, Servis Aracı Kamyonet Yenileme Kredisi temini gibi özellikle küçük ölçekli KOBİ kapsamında değerlendirilebilecek esnaf kesiminin finansmanı amaçlanmaktadır.

SPK (Sermaye Piyasası kurulu), KOBİ’lerin sermaye piyasalarını tanımaları ve sermayelerini

güçlendirme yo ve yöntemlerini öğrenmelerini ve Sermaye Piyasalarına açılmalarının sağlamak ve kolaylaştırma amacına sahiptir. Bunun yanında girişim fikri olan ve/veya gelişmeye açık KOBİ’ler için “Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Fonu” oluşturularak işletilmesini sağlamaktadır.

KGF (Kredi Garanti Fonu A.Ş), küçük ve orta ölçekli işletmeler için sağladığı kefaletle bu

işletmelere destek vermekte, yatırımlarının ve işletmelerinin finansmanında banka kredisi kullanmalarını mümkün hale getirmektedir. KGF, KOBİ’lere verdiği kefalet ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin daha çok banka kredisi kullanabilmelerini sağlamakta, uzun vadeli ve uygun maliyetli kredilerden küçük işletmelerimizin de yararlanmasını mümkün hale getirmektedir.

Türkiye Halk Bankası - KOBİ Bankacılığı ,Esnaf, sanatkâr ve KOBİ’lerin kredi ihtiyaçlarının

karşılanması amacıyla kurulan Halk Bankası, bu alanda önemli bir deneyime, geniş şube ağıyla hedef kitlesi olan KOBİ’lere ulaşmada önemli avantajlara sahiptir. Bankanın bir milyona yakın KOBİ, esnaf ve sanatkârın istifade ettiği bir konumda bulunduğu belirtilmektedir. Uygulanan ekonomik program çerçevesinde yeniden yapılandırma çalışmalarını tamamlayan, Halbank’ın merkeziyetçi olmayan bir sisteme geçerek kredi işlemlerini hızlandırdığı gözlenmektedir.

Halk Bankası ile KOSGEB arasında, KOBİ'lere düşük faiz oranlarıyla kredi imkânı sağlayan 'KOSGEB-Halbank KOBİ Ekspres Kredi Protokolü’ imzalanmıştır. Protokolle KOBİ’lere 75 Trilyon Lira aktarılması kararlaştırılmıştır. KOSGEB-Halkbank Ekspres KOBİ Kredisi, 3624 sayılı KOSGEB Kanunu'nda tanımlanan imalat sanayisinde faaliyet gösteren işletmeler için, işletme ihtiyacı, hammadde ve makine alımı ile ihracat amaçlı olarak kullandırılacaktır. İlk 3 ayı ödemesiz, 4., 6. ve 8. aylarda 3 eşit taksitte ödenecek kredinin, üst limiti TL 75 milyardır. Kredinin yıllık faizi ise TEFE+3 olarak tespit edilmiştir. Krediye KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) ve BSMV (Banka Sigorta Muamele Vergisi) uygulanmayacaktır.

Türkiye Vakıflar Bankası,, reel sektörü desteklemeye yönelik olarak, KOBİ'lerin finansman

ihtiyacının temini amacıyla, KOSGEB işbirliği ile kredi kullandırmaktadır. Krediden en fazla 150 işçi istihdam eden imalat sanayi KOBİ'leri yararlanmaktadır. Yurt içi ve yurt dışından yeni makine teçhizat alımı, yurtiçi ve yurtdışından hammadde temini, yatırım harcamalarının karşılanması, Bankaca belirlenecek imalat sanayine yönelik diğer kullanımların finanse edilmesi amacıyla kredi kullandırılmaktadır. Kredinin limiti, azami $ 200.000 karşılığı TL olup, vadeler azami 24 aydır. Banka ayrıca, ihracat deneyimi olan, kullanacağı kredi kadar ihracat gerçekleştirebilecek donanıma sahip, imalatçı ihracatçı veya ihracat bağlantılı mal üreten imalatçı KOBİ'lere; 1 Aylık, 3 aylık vb. seçeneklerde eşit taksit ödemeli olmak üzere azami 18 Ay vadeli, 'Türk Lirası İhracat Kredisi' kullandırmaktadır. Kredi, ihracatın teşvikine ilişkin karar ve tebliğler ile bu karar ve tebliğlere ilişkin T.C.M.B açıklamaları doğrultusunda ihracat taahhüdünün yerine getirilmesi koşulu ile vergi, resim, harç ve fon istisnasından yararlandırılmaktadır. Vakıfbank KOBİ’lere yönelik olarak ayrıca bireysel krediler kapsamında küçük esnaf ve sanatkârlara 'Bankomat 7/24 Kredisi', 'İşletme Donanım Kredisi' gibi ürünler de sunmaktadır. Bunların dışında Vakıfbank Avrupa Yatırım Bankası (AYB), kaynaklı KOBİ ve deprem kredilerini kullandırmaktadır.

TC Ziraat Bankası, KOBİ'lere 'Küçük İşletme Kredisi' ile hizmet vermektedir. 'Küçük İşletme

Kredisi', yıllık net satışları $ 2 milyonun altında olan, belirli koşulları sağlayan tüzel veya gerçek kişi işletmelerin, kısa süreli finansman ihtiyaçlarının karşılanması ya da işletmenin esas faaliyetlerinin sürdürülmesi ve genişletilebilmesi amacıyla, en fazla TL 50 milyara kadar kullandırılabilen kredilerdir. Kredi, nakit olarak; taksitli kredi, borçlu cari hesap, spot kredi, senet karşılığı avans, gayri nakdi olarak; teminat mektubu (TL), şirket kredi kartı şeklinde kullandırılabilmektedir.

KOBİ Destek Programları Sunan Özel Bankalar, bu kapsamda ekonomide faaliyet gösteren ve başını Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası, Finansbank, Denizbank vb. bankaların çektiği banka KOBİ destek programları giderek gelişmektedir. Bu destek paketlerinde sadece KOBİ’leri uzun vadeli ucuz kredi ile finanse etmek değil aynı zamanda yatırım danışmanlık ve hatta eğitim hizmetleri de yer almaktadır.

Benzer Belgeler