• Sonuç bulunamadı

KOBİLERE ALTERNATİF FİNANSMAN MODEL ÖNERİSİ

Basel I sermaye yeterlilik oranları:

8. KOBİLERE ALTERNATİF FİNANSMAN MODEL ÖNERİSİ

Sermaye yetersizliği nedeniyle kaynak ve Basel II uyum sorunu yaşayan KOBİ’lere finansman yöntemlerinden biri olan “FAKTORİNG” yöntem önerilebilir. Faktoring işlemleri alacakların temliki (devri) esasına dayandığı için, faktoring kredilerinin değerlendirilmesinde, “alacak kalitesi” önemli bir unsur olarak dikkate alınmaktadır(Ekin, 2005).

Kredibilitesi yüksek, ödeme sorunu olmayan firmalara mal satan KOBİ’ler faktoring aracılığıyla alacakları karşılığında vade öncesi finansman fırsatını elde edebilirler. Yurt içi ve yurt dışı ticari ilişkilerde geçerli olan bu sistem, KOBİ’lerin nakit akımlarını disiplin altına alarak yeni pazarlar bulma ve satış arttırma olanağı sağlamaktadır. Faktoring sistem, senet ve çek alacağının dışında fatura karşılığı ve sözleşmelerden doğan alacaklar için de geçerlidir. Faktoring’in bu işlevselliği nedeniyle de KOBİ’lere alacaklarının vadesinden önce tahsil etmeleri bakımından önemli bir avantaj sağlamaktadır. Faktoring, alacakların devralınmasına dayalı bir sistem olduğu için finansmanı sağlanan KOBİ’nin kredibilitesi kadar devralınan alacağın kredibilitesi de önemli olacaktır (Uygunoğlu, 2005).

Basel - II 2008’de uygulanması ile ortaya çıkabilecek banka kredisi kullanımını zorlaştırıcı, kredi maliyetlerini arttırıcı gibi faktörler, KOBİ’leri alternatif finansman kaynaklarını yaratmaya zorlayacak ve KOBİ’leri faktoringe yöneltebilecektir (Erdoğan, 2007).

KOBİ’lerin sermaye ihtiyaçlarının bankacılık sistemi dışından da karşılanması amacıyla “Girişim Sermayesi Fonları” Basel II’ye alternatif bir model olabilir. Ülkemiz için çok yeni olan bu sistem KOBİ’ler için finansman yaratarak girişim sermayesi fonları için Türkiye cazip bir ülke konumuna gelebilir ( Küçük, 2007).

9. SONUÇ

Türkiyede’ki KOBİ’ler AB’ye giriş ve Basel II sürecinde, uluslararası rekabete hazırlanmak zorundalar. Çünkü, değişen ekonomik koşullar ve finansal yönetimler KOBİ’lerin geleceğini ve performanslarını etkileyecektir.Finans sektöründeki düzenlemelerin en önemlisi sermaye yeterliliğine ait düzenlemelerdir.

Sermaye yeterliliği ile ilgili düzenlemeler, Basel II uygulamaları çerçevesinde bankalara yönelik standartları ve risk yönetimini belirleyen esasları içermektedir. Bankaların risk ölçümlerini ve standartlarını yeni düzenlemelerle belirlemesi firmalar ve KOBİ’lerle ilgilidir. KOBİ’ler, standart yaklaşım, içsel ve dışsal değerlendirme notlarına göre değerlendirilecektir. Bu değerlendirme notları ile risklilik derecesi hesaplanacak, kredi notu yüksek olan KOBİ’ler ucuz maliyetle kredi alabileceklerdir.

2008 yılından itibaren finans sektörünün sağlıklı bir risk ölçümü yapması ve bu ölçümlerin sonuçlarına göre kredi maliyetlerinin hesaplanması kaçınılmaz olup, KOBİ’lerde bu hesaplamalara ayak uydurmak zorunda kalacaklardır. KOBİ’ler bu değişime ayak uydurarak alt yapılarını hazırlamaları için ek maliyetlere katlanmak mecburiyetindedirler. Dolayısıyla, gerekli maliyetlere katlanmayan ve zamanında uyum sağlamayan KOBİ’ler, finansman kaynak bulmada zorlanabilir. Bu nedenlerle, Basel II’ye uyum koşullarında zorluk çeken KOBİ’ler, alternatif finansman yöntemlerine (Faktoring, Girişim Sermaye Fonları vb.) yönelebilirler.

Sonuç olarak; bankaların riskleri doğru hesaplaması önem kazanacak, Basel II’ye veya alternatif finansman modellerine uygun bir şekilde mali bilançolarını oluşturan, doğru bilgi vermeyi firma kültürü haline getiren KOBİ’ler, ucuz maliyetli kredi kullanarak finansmanlarını güçlendirecekler ve uluslararası rekabet yapabileceklerdir.

10. ÖNERİLER

• KOBİ’lerin verimli olabilmeleri için niteliksel ve finansal bilgileri içeren tüm bilgilerini bağımsız denetim kuruluşlarına ve bankalara doğru bir şekilde vermeleri gerekir,

• KOBİ’ler, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine uygun olarak hazırladıkları mali bilançoları ve denetim sonuçlarını web sitelerine koymalıdırlar,

• KOBİ’ler, uygun maliyetlerle kredi bulabilmek için kayıt düzenlerini geliştirerek tüm faaliyetlerini kayıt altına almaları gerekmektedir.

• KOBİ’ler, finansman ve mali konularında insan kaynağına yatırım yapmalıdır.

• Basel II’nin yaratacağı değişim ve etkilerden KOBİ’lerin bilgi sahibi olmaları ve bu doğrultuda zamanında tedbir almaları gerekir.

• Bankalar, KOBİ kredisi portföylerinin düşük risklilik ve sermaye yükümlülüğü avantajlarından yararlanmalıdır.

• Bankalar, Basel II ve derecelendirme konularında KOBİ’leri bilgilendirmelidir.

KAYNAKLAR

AKBULUT, R., AYDIN, V. (2007), Şanlıurfa’daki KOBİ’lerde Sektörlere Göre Finansman Politikaları, Muhasebe ve Finasman Dergisi, ISSN 1304-6391, Sayı : 35, s.207.

AKGÜÇ, Ö. (1998), Finansal Analiz, Avcıol Yayınları, 7. Basım, s. 16.

ERDOĞAN, O. (2007), Basel II’nin Etkileri, Activeline Dergisi, Temmuz –Ağustos , Sayı :88, s.18. EKİN, S. (2005), Faktoring KOBİ’lere Vade Öncesi Finansman Sağlıyor. Hürriyet KOBİ Ekonomist Dergisi, Doğan Burda Rizzali Yayını, Haziran, s.26.

GÜRDAMAR, O. (20079, Basel II Uygulamaları Çerçevesinde KOBİ’lere Alternatif Finansman Model Önerisi, “Birleşme ve Satınalmalar”, Haliç Üniversitesi Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, s.20-24.

http://www.bddk.org.tr/turkce/mev... 27.08.2007.

http://www.bddk.org.tr/basel-II, Aralık, 2005.

http://www.bis.org

4. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 7-8 Aralık 2007

175

KÜÇÜK, T. (2007), Kısa Bakış, KOBİ Ekonomist Dergisi, Doğan Burda Rizzali Yayını, Ağustos, s.13. UYGUNOĞLU, A. (2005), Gelecekte KOBİ’lerle Daha Çok Çalışacağız, Ekonomist Dergisi, Doğan Burda Rizzali Yayını, Haziran, s.26.

WİT, D., H. (2005), Firmalarda Yenilikçilik Kültürü ve Yenlikçiliğin Rekabet Gücüne Etkileri, IV. Sanayi Kongresi, Kongre Kitabı, 25-26 Kasım, İstanbul.

YILMAZ, H. (2004), İşletmelerde Finansal Verimlilik ve KOBİ’lerde Finansal Verimlilik Düzeyini Saptamaya Yönelik Bir İnceleme, 1. Kobiler ve Verimlilik Kongresi, Kongre Kitabı, s.113, 11-12 Aralık, İstanbul.

… Bankalar Kanununa İlişkin Tebliğ No: 6, 20324 Sayılı Resmi Gazete, 26.10.1989.

… KOBİ Girişim, Basel II En Çok KOBİ’leri Zorlayacak. Hürriyet KOBİ Ekonomist Dergisi, Doğan

Benzer Belgeler