• Sonuç bulunamadı

HİZMET KOBİ’LERİNİN REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLAMADA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIM

H 2 :Bilgi teknolojilerini yüksek düzeyde kullanan işletmeler daha fazla rekabet üstünlüğü

5. GENEL DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Araştırmaya katılan işletmeler ortalama 8 yıldır bilgisayar kullanmakta olup, çoğunluğu 5 yıldan fazla süredir bilgisayar kullanmaktadır. Bu sonuç da işletmelerin bilgisayar kullanımına önem verdikleri ve bilgisayarların işletmelere sağladıkları faydaların farkında olduklarını göstermektedir. İşletmelerin üç yıl önce bilgi teknolojilerini çok düşük düzeyde kullandıkları görülmektedir. Mevcut duruma bakıldığında ise, üç yıl öncesine göre bilgi teknolojileri kullanımında önemli bir artışın olduğu görülmektedir. Bununla birlikte; bilgi teknolojilerinden bazılarının kullanım ortalamalarının mevcut durumda yeterli düzeyde olmadığı da anlaşılmaktadır. Bu bağlamda bu işletmelerin henüz bilgi teknolojilerini tam anlamı ile uygulamadıkları ve uygulamanın başlangıç aşamasında oldukları söylenebilir. Ayrıca işletmelerin KOBİ niteliğinde olması nedeni ile bilgi teknolojilerinin finansmanında yaşanan zorluklar yüzünden kullanım

düzeylerinin istenen seviyede olmaması da doğaldır. Bununla birlikte şu anda; internet kullanımının ve bireysel PC kullanımının en yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Bu sonuç ta işletmelerin günümüz piyasa şartlarında rekabet edebilmek ve piyasayı takip edebilmek için internet ve buna bağlı olarak bireysel PC kullanımına daha fazla önem verdiği görülmektedir. İşletmelerin bilgi teknolojilerine yatırım yaparken dikkate aldıkları faktörler karşılaştırılınca en fazla teknolojinin sağlayacağı verimlilik artışına, teknolojinin sağlayacağı hizmet kalitesi artışına ve teknolojinin maliyetine önem verirken en az üst yönetimin tercihine önem vermektedirler. Bilgi teknolojilerini kullanma amaçları içinde ise; kaliteyi artırmak, verimliliği artırmak, müşteri taleplerini daha hızlı karşılamak ve bilgiye hızlı ve ucuz bir şekilde ulaşmak ilk sıralarda gelmektedir. İşletmelerin bilgi teknolojileri kullanımında karşılaştıkları sorunlardan çalışanların eğitimsizliği ve teknolojinin hızlı demode olması ilk sıralarda gelmektedir. İlk sıralarda yer alan bu faktörler bilgi teknolojileri kullanımında işletmelerin ellerinde olmayan sorunların işletme içi sorunlardan daha öncelikli geldiğini ve işletme içi sorunların çözümlenebildiğini göstermektedir. Araştırmaya katılan işletmelerden büyük çoğunluğu (%85) bilgi teknolojilerinin rekabet ortamında kendilerine rekabet üstünlüğü sağladığını belirtmişlerdir. İşletmelerin bilgi teknolojilerini kullanım düzeylerinin rekabet üstünlüğü sağlama üzerine etkisinin olduğu söylenebilir. Bu çerçevede, işletmelerin rekabet üstünlüğü sağlayabilmeleri için yeterli bir teknolojik altyapıya sahip olmaları ve bu bağlamda da bilgi teknolojilerini kullanmaları gerektiğinin bilincinde oldukları ileri sürülebilir.

Sonuç olarak; işletmelerin bilgi teknolojilerini rekabet üstünlüğü kazanabilmek için yüksek düzeyde kullanmaları gerekmektedir. Günümüz küresel rekabet ortamında hizmet sektöründeki işletmelerin ayakta kalabilmeleri ve rekabet üstünlüğü elde edebilmeleri için bilgi teknolojileri kullanım düzeylerinin yükseltilerek teknolojik yenilikleri takip etmesi ve bilgi teknolojilerini karar mekanizmalarında kullanmaları gerekmektedir. United Nations (2005) bilgi ekonomisi raporunda, bilgi teknolojilerinin kullanımında özellikle KOBİ’lerin verimliliklerini ve rekabet edebilmelerini arttırmalarına imkan veren politikaları ve en iyi uygulamalarının acilen araştırılması gereğini vurgulamıştır. KOSGEB bu konuda Türk KOBİ’lerine bilgisayar yazılım desteği; elektronik imza desteği; e-ticaret yönlendirme desteği (sinerji odaları için) altyapı çalışma desteği ve e-KOBİ bilişim destek

kredisi gibi destekler sağlamakta ve imkanlar sunmaktadır (www.kosgeb.gov.tr). Bu araştırmanın en

büyük kısıtlarından bir tanesi hizmet sektöründeki KOBİ’ler üzerinde olması ve tesadüfi olarak seçilen 118 işletme üzerinde yapılmış olmasıdır. Bu nedenle bu çalışmanın devamı olarak hizmet sektöründe daha fazla örneklem üzerinde ve imalat sektöründe de araştırma yapılarak karşılaştırmalar ortaya konabilir.

KAYNAKLAR

AKIN, B. (1998), Küresel Rekabet Ortamında Teknoloji Yönetimi Ve Bisküvi, Çikolata Ve Gofret

Sanayiinde Teknoloji Yönetimine İlişkin Bir Uygulama, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Selçuk

Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

BENSGHIR, T. K. (1996), Bilgi Teknolojileri ve Örgütsel Değişim, Birinci Baskı, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Yayın No 274, Ankara.

BULUT, Z. A., ÖNGÖREN, B. ve ERGİN, K. (2006), KOBİ’lerde Elektronik Ticaretin Kullanımı: İstanbul Örneği, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7 (2): 150-161.

CARBONARA, N. (2005), Information and communication technology and geographical clusters: opportunities and spread, Technovation, 25: 213-222

DEPARTMENT OF ENTERPRISE, TRADE AND EMPLOYMENT, (2004), Optimising usage of ICTs by Irish SMEs and micro enterprises, eBusiness Strategy, Ireland.

DIXON, T., THOMPSON, B. VE MCALLISTER, P. (2002), The Value of ICT for SMEs in the UK: A Critical Literature Review, Report for Small Business Services Research Program,, The College of estate Management, UK.

EUROPEAN COMMISSION. (2003), Adapting eBusiness policies in a chancing environment: The lessons of the Go Digital initiative and the challenges ahead, Europe, European Commission Report, Commission of the European Communities, Brussels.

4. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 7-8 Aralık 2007

115

GÜLEŞ, H. K. (1996), The Impact of Advanced Manufacturing Technologies on Buyer-Supplier

Relationships in The Turkish Automotive Industry, Unpublished Ph.D. Dissertation, The University of

Leeds, School of Business and Economics Studies, U.K., .http://www.kosgeb.gov.tr/kos.htm.

(18.07.2002).

IRAZ, R. (2005), Yaratıcılık ve Yenilik Bağlamında Girişimcilik ve KOBİLER, Konya: Çizgi Kitabevi. KOSGEB. (2006), 2006 Yılı Çalışma Programı; Ankara.

KUURAYAMA, M. (2001), E-commerce and export promotion policies for Small and Medium Sized

Enterprises: East Asian and Latin American Experiences, International Trade and Integration Division,

Santiago, Chile.

KÜCÜK, O. (2005), Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi, Ankara: Seçkin Yayıncılık.

MÜFTÜOGLU, T. ve DURUKAN, T. (2004). Girişimcilik ve KOBİLER. Ankara: Gazi Kitabevi.

OECD. (2004). Small and Medium Enterprises in Turkey: Issues and Policies.

www.oecd.org/dataoecd/37/37/33705673.pdf. (31.07.2006).

OECD. (2005), Working Party on the Information Economy ICT Diffusion to Business: Peer Review, Country Report, Netherlands.

OYAYINKA, B. O. Ve KAL, K. (2006), Learning new Technologies by small and medium enterprises in developing countries, Technovation, 26: 220-231.

ÖĞÜT, A. (2000), Bilgi Çağı Organizasyonlarında Hizmet Kalitesi Ve Kurumsal Etkinlik Açısından Bilgi

Ve Teknoloji Yönetimi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,

Konya.

ÖZGEN, H. ve DOĞAN, S. (1998), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Uluslararası Pazarlara Açılmada Karşılaştıkları Temel Yönetim Sorunları. Dış Ticaret Müsteşarlığı Dergisi, April, 9, 1-16.

http://www.dtm.gov.tr/ead/DTDERGI/nisan98/kobi.htm. (07.07.2006).

RASHID, M. A. (2001), E-Commerce Technology Adoption Framework by New Zealand Small to Medium Size Enterprises, Ress. Lett. Inf. Math. Sci., 2:63-70.

SAYILIR, A., DİRLİK, S. ve MERCAN, S. (2006), KOBİ’lerin Bilişim Teknolojilerine Adaptasyonları (Muğla İlinde Faaliyet Gösteren KOBİ’ler Üzerine Bir Araştırma), 3. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 17-18 Kasım, İstanbul.

TURKSTAT. (2003), 2002 Genel Sanayi ve İşyerleri Sayımı, Ankara.

UNITED NATIONS (2005), Information Economy Report: Overview, Conference on Trade and Development, Geneva.

4. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 7-8 Aralık 2007

117

BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMINDA SAĞLANACAK

Benzer Belgeler