• Sonuç bulunamadı

ÖLÇÜMLEME ARACI OLARAK KURUMSAL BA ARI KARNES VE FAAL YET RAPORU

ekil 5. Kurumsal Ba ar Karnesi Boyutlar Aras ndaki li ki

3.5. Kurumsal Ba ar Karnesi Uygulama Süreci

3.5.2. Kurumsal Ba ar Karnesi Geli tirme A amalar

Planlama safhas n ba ar ekilde sonland lmas n ard ndan uygulanmas gereken kurumsal ba ar karnesi geli tirme a amalar a da verilmi tir (Niven, 2002:61):

Kurumsal ba ar karnesi uygulamas için gerekli olan materyallerin toplanmas ve da lmas ,

Misyon, vizyon, de erler ve stratejinin geli tirilmesi veya güçlendirilmesi, Üst yönetici kademesiyle görü meler yap lmas ,

Kurumsal ba ar karnesi boyutlar n her biri için ölçü ve amaçlar n belirlenmesi, Ölçütler aras nda neden sonuç ili kisinin kurulmas ,

Ula lmas amaçlanan hedeflerin belirlenmesi,

Kurumsal ba ar karnesi uygulamas n devam eden bir süreç haline dönü türülmesi. ekil 6’da kurumsal ba ar karnesi uygulama süreci gösterilmi tir.

ekil.6 Kurumsal Ba ar Karnesi Döngüsü

Kaynak: Kaplan ve Norton (1996:11).

ekilde görüldü ü gibi kurumsal ba ar karnesi uygulama sürecinde öncelikle vizyon ve stratejinin harekete geçirilmesi gerekmektedir. kinci ad mda ise uygulama ile ilgili

itim ve ödüllendirme sistemi ve performans sistemi kurulmal r. Daha sonraki ad mda planlama ve stratejik çal malar aras nda uyum sa lanmal son ad mda ise stratejik geri bildirim ve ö renme sa lanmal r. Böylece örgütlerin stratejilerini gözden geçirmeleri ve buna göre sistemlerini yenilemeleri için olanak yarat lm olmaktad r. Kurumsal ba ar karnesi yakla n ba ar olmas için a daki ilkelerin dikkate al nmas n gerekli oldu u dü ünülmektedir:

Kurumsal ba ar karnesi bir çerçeve bak aç sundu undan her örgüte farkl çözüm alternatifi geli tirilmektedir,

Üst yönetim deste i uygulama için olmazsa olmaz artt r, Strateji ba lang ç noktas te kil etmektedir,

Amaçlar n ve ölçülerin s rlar belirlenmekte ve dengelenmektedir. Kurulu un yap na göre dört boyut azalt labilmekte veya artt labilmektedir,

Yap lan i in basitle tirilmesi esast r. Model önce kurulu un belli bölümlerinde uyguland ktan sonra genele yayg nla lmaktad r.

Tümevar m usulü benimsenmekte ve her seviyede çal an n kat sa lanarak stratejiyle uyumla rmaya gidilmektedir,

Kurumsal ba ar karnesi problem ç karmamakta çözüm için sistem sunmaktad r. Sistem yeni ba tan dü ünülmektedir,

Performans göstergelerinin örgütün yönetim tarz üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulmaktad r,

Bütün ölçümler say sal olamayabilece inden bir k sm tahmine dayanabilmektedir. Nicel ölçüler yan nda nitel ölçüler de tespit edilmektedir (Köseo lu, 2005).

3.5.2.1. Kurumsal Ba ar Karnesi Uygulamas çin Gerekli Materyallerin Toplanmas ve Da lmas

Kurumsal ba ar karnesi çe itli ölçütler yoluyla örgüt stratejisinin tan mlanmas i levini görür. Bunu yerine getirebilmek için kurumsal ba ar karnesini haz rlayacak olan

tak n sistem için gerekli olan örgütün misyonu, vizyonu, de erleri, stratejisi, rekabet edilebilecek durumdaki üstünlükleri ve çal anlar n temel yetenekleri hakk nda belge ve dokümanlar toplamas ve çok iyi bilgi sahibi olmas gerekir (Niven, 2002:61). Toplanan kaynaklar kurumsal ba ar karnesi tak n sistemi tasarlamas sürecinde belirleyici rol oynayaca ndan gerekli tüm belgelerin, raporlar n ve di er dokümanlar n dikkatli ve düzenli toplanmas önemlidir. Toplanan materyaller tak mda yer alan ki ilere ve üst düzey yöneticilere de erlendirmeleri için da r. Kurumsal ba ar karnesi örgüt stratejisi ile ilgili düzenlemeleri kapsad ndan üst yönetimin de ime inanmas ve uygulamay desteklemesi bu süreçte son derece önemlidir. Kurumsal ba ar karnesi tak bu a amada sistemin örgütün hangi birimlerine uygulanaca na da karar vermelidir. Kurumsal ba ar karnesi uygulamalar ba lang çta örgüt genelini kapsayabilece i gibi bölüm baz nda da uygulanabilir (Güner, 2006:57).

3.5.2.2. Misyon, Vizyon, De erler ve Stratejinin Geli tirilmesi veya Do rulanmas

Bu a amada ilk a amada toplanan kaynaklar incelenerek örgütün mevcut durumu de erlendirmeye tabi tutulur. Örgütün misyonu, vizyonu ve stratejisi örgütün içinde bulundu u ko ullar, hedef mü teri kitlesi, örgütsel yap , finansman durumu gibi faktörler de göz önünde tutularak de erlendirmeler yap r (Niven, 2002:61) ve stratejiler harekete geçirilir. Kurumsal ba ar karnesi ile stratejilerin harekete geçirilmesinin ilk ad nda örgütün vizyonu ve stratejileri aç klanmaktad r. Örgütün stratejileri, stratejik amaçlar olarak ifade edilmelidir. Öncelikle stratejik finansal amaçlar, daha sonra mü teriler ve süreçlerle ilgili stratejik amaçlar ve son olarak da renme ve geli me ile ilgili stratejik amaçlarda uzla ma sa lanmal r. kinci a amada stratejik amaçlar, örgüt içerisinde çal anlara duyurulmak için duvar panolar , e-posta gruplar , bültenler gibi ileti im araçlar yoluyla bilgilendirilir. Kurumsal ba ar karnesi ile ödüllendirme sisteminin ba lant lar kurulmal r. Belirli stratejik amaçlar yerine getirildi i takdirde örgütün stratejilerinin ba ar bir ekilde gerçekle ebilece i çal anlara anlat lmal r. Üçüncü a ama olan planlama ve hedef belirleme a amas nda, hedeflerle stratejik çal malar aras nda uyum sa lanarak kaynaklar n da yap r ve izlenecek a amalar belirlenir. Son a amada ise, stratejik geri bildirim yönetime sunulur ve daha sonraki uygulamalara örnek olmas aç ndan stratejiler tekrar gözden geçirilir (Kaplan ve Norton, 1996:20).

er örgütte daha önce misyon, vizyon ve strateji gibi konularda yap lan çal malar varsa bu çal malar yeniden de erlendirmeye tabi tutularak gerekli görülen düzeltmeler ve iyile tirmeler yap lmal r. E er vizyon, misyon ve strateji konular nda örgütte daha önce herhangi bir çal ma yap lmam sa örgütsel vizyon, misyon ve strateji tan mlan r (Güner, 2006:57).

3.5.2.3. Üst Düzey Yönetimle Görü meler Yap lmas

Kurumsal ba ar karnesi olu turma sürecine üst düzey yönetimin dahil edilmesine çok fazla vurgu yap lmaktad r. Üst düzey yönetimle yap lan bu ilk görü melerde kurumsal ba ar karnesi tak , örgütün rekabet durumu, anahtar ba ar faktörleri ve muhtemel kurumsal ba ar karnesi ölçütleriyle ilgili geribildirim sunacakt r (Niven, 2002:62).

3.5.2.4. Her Bir Kurumsal Ba ar Karnesi Boyutu çin Hedefler ve Ölçütlerin Geli tirilmesi

Bu a amada kurumsal ba ar karnesi tak , örgüt için hangi boyutlar n do ru oldu unu belirleyecek ve örgütün stratejilerine dayal olarak, her bir boyut için hedefler ve ölçütler belirleyeceklerdir. Kurumsal ba ar karnesi tak taraf ndan olu turulan bu ölçütler ve hedefler konusunda bir fikir birli i sa lanmas gereklidir. Bu nedenle çal ma ekibi üst yönetimin fikirlerini almal ve fikir birli ine ula lmal r (Niven, 2002:62).

3.5.2.5. Sebep Sonuç li kilerinin Geli tirilmesi

yi bir kurumsal ba ar karnesi, seçilen ölçütler içerisinde bir dizi ili ki olu turacak olan bir stratejiyi tan mlamal r. Tutarl ve geçerli bir sebep-sonuç ba lant olu turulmas ölçütleri olu turan en iyi tak mlarda bile zor olabilmektedir. Bu a amada önemli olan

ey sebep sonuç ili kilerinin derecesi ve zamanlamas konusunda üst düzey yönetimin kendi aras nda gerçekle tirece i tart malard r. Bu tart malar üst yönetimin belki de ilk defa örgütsel ba ar da bu kritik ö elerin önemini anlayacaklar durumdur (Niven, 2002:62).

3.5.2.6. Ölçütler çin Hedefler Belirlenmesi

kar la rmalar yap ld nda sonuçlarla ilgili anlaml veriler sunulmas na yard m eder. Bununla birlikte hedeflerin seçilmesi uygulaman n bütünü için en zorlu çabalardan birisi olabilir. Pek çok organizasyon anlaml performans hedeflerinin olu turulmas konusunda güncel çal malara ya da tekniklere sahip de ildirler (Niven, 2002:62).

3.5.2.7. Kurumsal Ba ar Karnesinin Devam Eden Bir Sürece Dönü türülmesi

Yukar da vurgulanan a amalar örgütü kurumsal ba ar karnesi ölçüm arac n olu umuna götürecektir (Niven, 2002:63). Kurumsal ba ar karnesindeki stratejik amaçlar n performanslar ölçmek için performans ölçütleri belirlendikten sonra her performans ölçütünün hedefine ula mas için yap lmas gerekenler belirtilmeli ve gerçekle en performanslar n ölçüm sonuçlar ile hedef performanslar kar la lmal r (Horngren, Datar ve Foster, 2003:449–450). Bu sistemin ba ar olabilmesi için devam eden bir süreç haline dönü türülmesi ve süreklilik arz etmesi gerekir. Bu süreçte örgüt belirli aral klarla de erlendirmeler yapmal ve ortaya ç kacak sonuçlara göre hareket etmelidir.