• Sonuç bulunamadı

Gözaltı Süresi, Salıverme ve Adlî Mercilere Sevk

Belgede Polisin görev ve yetkileri (sayfa 151-155)

C. POLİSİN ADLİ YAKALAMA YETKİSİ

4. Gözaltı Süresi, Salıverme ve Adlî Mercilere Sevk

CMK hükümlerine göre usulüne uygun olarak yakalanan kişi C. Savcısı tarafından bırakılması emredilmezse, soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınır.

Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönde- rilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 24 saati geçemez. Ya- kalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilme için zorunlu süre 12 saatten fazla olamaz.

CMK 250/1. maddesinde yer alan suçlara bakmakla görevli olan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giriyorsa bu süre 48 saattir.

Toplu olarak işlenen suçlarda, delillerin toplanmasında güçlük veya şüphe- li sayısının çokluğu nedeniyle C. Savcısı gözaltı süresini her defasında 1 günü geçmemek üzere, 3 gün süreyle uzatılmasına yazılı olarak emir verebilir. Gözaltı süresinin uzatılması emri, gözaltına almana derhâl tebliğ edilir. Kimse, bu süreler geçtikten sonra hâkim kararı olmaksızın hürriyetinden mahrum bırakılamaz.

CMK 250/1 maddesinde yer alan suçlara bakmakla görevli olan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlardan; Any. 120. maddesi gereğince ola- ğanüstü hâl ilân edilen bölgelerde yakalanan kişiler hakkında, aynı kanununun 91/1-3. maddesinde 4 gün olarak belirlenen süre, C. Savcısının talebi ve hâkim kararı ile 7 güne kadar uzatılabilir. Hâkim karar vermeden önce yakalanan ve gö- zaltına alınan kişiyi dinler.

CMK 250. maddesinde sayılan suçlar bakımından, geniş yetkili Ağır Ce- za Mahkemesi veya başkanı C. savcısı mahkeme naibi veya istinabe olunan ha- kim kolluğa, soruşturma ve kovuşturma sebebiyle şüpheliyi, sanığı, tanığı, bilirki- şiyi ve suçtan zarar gören şahsı belirtilen gün, saat ve yerde hazır bulundurma emri verebilir.(CMK md. 251/6)Bu emir kolluğa yakalama yetkisi verir309.

Yakalama, gözaltına alma işlemine veya gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin C. Savcısının yazılı emrine karşı, yakalanan kişi, müdafi veya kanunî tem- silcisi, eşi ya da 1. veya 2. derecede kan hısımı hemen serbest bırakılmasını sağla- mak için sulh ceza hâkimine başvurabilir. Yakalanan kişinin dilekçesi yetkili hâki- me en seri şekilde ulaştırılır.

Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruştur- ma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç 24 saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılamıyorsa, aynı süre içinde en yakın sulh ceza hâkimi

önüne çıkarılır, serbest bırakılmadığı takdirde, yetkili hâkim veya mahkemeye en kısa zamanda gönderilmek üzere tutuklanır.

Yakalanan kişi, gözaltına alınmasını gerektirecek bir nedenin tespit edile- memesi veya yakalama sebebinin ortadan kalkması hâlinde C. Savcısının emri ile kolluk kuvvetince derhâl salıverilir.

Yakalanan kişi, hakkında ıslah veya tedavi tedbiri alınması gereken kişiler- den ise ilgili kuruma teslim edilir.

Gözaltı süreleri azamî süreler olup, gözaltına alınan kişilerin işlemlerinin en kısa sürede bitirilmesi esastır.

Gözaltına alınanlar, işlemleri bitirildikten sonra gözaltı süresinin dolması bek- lenmeksizin kolluk kuvvetince ilgili C. Başsavcılığına derhâl sevk edilir.

Yakalama, gözaltına alma işlemine veya gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin C. Savcısının emrine karşı, hâkime yapılan başvuru üzerine verilen serbest bırakma kararı derhâl uygulanır.

Emanete alınan şahsî eşya ve para eksiksiz olarak ilgilisine teslim edilerek ve girişte tanzim edilen güvenlik araması tutanağına şerh düşülerek kendisine imza- latılır.

Sevk veya serbest bırakma işlemi ve sebebi, "Sevk/Serbest Bırakma Tuta- nağı"na bağlanır, bunun bir sureti gözaltından çıkarılan kişiye verilir.

Gözaltı süresinin dolması veya sulh ceza hâkiminin kararı üzerine, gö- zaltına alınıp da serbest bırakılan kişi hakkında yakalamaya neden olan fiille ilgi- li yeni ve yeterli delil elde edilmedikçe ve C. Savcısının kararı olmadıkça bir daha aynı nedenle yakalama işlemi uygulanamaz.

Çocuklar bakımından yakalama ve ifade alma yetkileri aşağıdaki şekilde sınırlandırılmıştır:

a) Fiili işlediği zaman 12 yaşını doldurmamış olanlar ile 15 yaşını doldur- mamış sağır ve dilsizler; Suç nedeni ile yakalanamaz ve hiçbir suretle suç tespi- tinde kullanılamaz.

Kimlik ve suç tespiti amacı ile yakalama yapılabilir. Kimlik tespitinden hemen sonra serbest bırakılır. Tespit edilen kimlik ve suç, mahkeme başkanı veya hâkimi tarafından tedbir kararı alınmasına esas olmak üzere derhâl C. Başsavcılı- ğına bildirilir.

b) 12 yaşını doldurmuş, ancak 18 yaşını doldurmamış olanlar suç sebebi ile yakalanabilirler. Bu çocuklar, yakınları ile müdafilerine haber verilerek derhâl C. Başsavcılığına sevk edilirler; bunlarla ilgili soruşturma C. Başsavcısı veya gö- revlendireceği C. Savcısı tarafından bizzat yapılır ve aşağıdaki hükümlere göre yürütülür:

1) Çocuğun gözaltına alındığı ana-baba veya vasisine bildirilir.

2) Kendi talebi olmasa bile müdafiden yararlandırılır, ana-baba veya vasi- si müdafi seçebilir.

3) Müdafi hazır bulundurulmak şartı ile şüpheli çocuğun ifadesi alınır. 4) Kendisinin yararına aykırı olduğu saptanmadığı veya kanunî bir engel bulunmadığı durumlarda ana-babası veya vasisi ifade alınırken hazır bulunabilir.

5) Yetişkinlerden ayrı yerlerde tutulur.

6) Çocuk Mahkemelerinin Kuruluşu, Görev ve Yargılama Usulleri Hak- kında Kanunda yazılı suçlar büyüklerle beraber işlendiği takdirde soruşturma evre- sinde çocuklarla ilgili evrak ayrılır, soruşturmaları ayrı yürütülür.

7) Çocukların kimlikleri ve eylemleri mutlaka gizli tutulur.

8) Suçun mağduru çocuksa, bunlara karşı işlenen suçüstü hâllerinde, ko- vuşturulması suçtan zarar gören kimsenin şikâyetine bağlı olan fiillerde şüphelinin yakalanması ve soruşturma yapılması için şikâyet şartı aranmaz.

9) Çocuklarla ilgili işlemler mümkün olduğu ölçüde sivil kıyafetli görevli- ler tarafından yerine getirilir.

10) Çocuklara kelepçe ve benzeri aletler takılamaz. Ancak, zorunlu hâl- lerde çocuğun kaçmasını, kendisinin veya başkalarının hayat veya beden bütünlük- leri bakımından doğabilecek tehlikeleri önlemek için kolluk tarafından gerekli önlemler alınır.

Bu suç ile korunan hukuki değer kişilerin kendi arzusu ve iradesi çerçeve- sinde hareket edebilme hürriyetidir. Kişiler bir yerde kalma ve bir yere gitme konu- sunda tercihte bulunma serbestîsine sahiptirler. Söz konusu suç ilenmekle kişinin bir yerde kalma ve bir yere gitme hürriyeti ihlal edilmiştir310.

TCK’ da kamu grevlilerinin kişi hürriyetinden yoksun kılmaları kamu göre- vinin sağladığı nüfusu kötüye kullanmak suretiyle gerçekleştirmeleri durumu, suçun nitelikli hali olarak kabul edilmiştir311.

D. POLİSİN İFADE ALMAK İÇİN DAVET VE İFADE ALMA YET-

Belgede Polisin görev ve yetkileri (sayfa 151-155)