• Sonuç bulunamadı

Ra sim, bir ak flam, mek tep ten dön dü €ü va kit, ken di is mi ne gel mifl bir zarf bul du. ‹çin de, çi çek li bir kâ €›t üs tü ne, ye ni ya z› ile flu sa t›r lar ya z› l›y d›:

“Ra sim Bey,

Ben, si zi uzak tan uza €a se ven bir genç k› z›m. Çok gü zel ol du €u mu kork ma dan söy le ye bi li rim. Dün ya da en bü yük eme lim si zin ta ra f› n›z dan se vil mek ve si zin zev ce niz ol mak t›r. Fa kat yafl la r› m›z çok kü çük ol du €u için zan ne de rim ki bir kaç se ne bek le mek la z›m ge le cek... fiim di lik ken -di mi si ze ta n›t ma ya ca €›m. Mek tup la r› n› z› “...” ad re si ne “post res tant” ola rak gön de ri niz. Be nim fev ka la de mu ta as s›p bir bey ba bam var d›r ki çok na di ren so ka €a ç›k ma ma mü saa de eder. Ma ma -fih bel ki bir gün aya kü ze ri gö rü fle bi li riz. Ken di mi flim di den sev gi li niz ve ni flan l› n›z ad det ti €im için si zin le gö rüfl me yi fe na ve ay›p bir fley san m› yo rum. Ev de yal n›z l›k tan çok ca n›m s› k› l› yor. Mek -tup la r› n›z be nim için bü yük bir te sel li ola cak t›r.”

On al t› ya fl› na gel mifl her mek tep ço cu €u gi bi Ra sim için de ha yat ta se vi lip sev mek ten da ha ehem mi yet li bir fley yok tu. Bu mek tu bu okur oku maz yü re €i ne bir atefl tir düfl tü. Ta n› ma d› €› bu k› z› de li gi bi sev me ye bafl la d›. O ge ce si ne ma ya gi de cek ti, vaz geç ti. Er ken den oda s› na çe ki le rek ken di si ni se ven bu genç k› za uzun bir mek tup yaz d›. Mek tu bu pos ta ku tu su na at t› €› za man bir -den bi re on yafl bü yü müfl gi bi gu rur du yu yor du.

‹s mi nin Be di a ol du €u nu söy le yen bu genç k›z, Ra sim’in mek tup la r› na mun ta za man mu ka be -le edi yor, fla yet o, ce va b› n› bir iki gün ge cik ti re cek olur sa k› ya met -le ri ko pa r› yor du.

“Si zi ne ka dar sev di €i ni ve ka pa t›l d› €› yal n›z ev de si zin mek tup la r› n›z dan bafl ka te sel li si ol ma d› €› n› söy le yen bir za val l› k› z›n göz le ri ni yol lar da b› rak mak do€ ru olur mu? Hem de mek tup la r› n› z› çok k› sa ya z› yor su nuz. Be nim le faz la ko nufl mak tan s› k› l› yor mu su nuz yok sa? Bir ri ca da -ha: Mek tup la r› n› z› bi raz oku nak l› ya z›y la ya za maz m› s› n›z?"

Genç mek tep li, ak flam la r› er ken den oda s› na ka pa n› yor, sev gi li si ne ken di si ni be €en dir mek için sa at ler ce müs ved de ler ya pa rak ki tap lar ka r›fl t› ra rak uzun mek tup lar ya z› yor du.

OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBÎ METİNLER

Be di a ay n› za man da me rak l› bir k›z d›. Ba zen flöy le su al ler sor du €u da olu yor du:

"Ev len di €i miz za man ba la y› m› z› ge çir mek için aca ba ‹tal ya’ya m› gi de lim, ‹s veç’e mi? Bu iki mem le ket aca ba na s›l d›r? Aha li si na s›l ya flar, ne ifl gö rür? Ora la ra git mek için han gi de niz ler den, han gi mem le ket ler den ge çi lir?" Ya hut da “Sen Ab dül hak Ha mit Bey’in Efl ber’ini oku dun mu?

Ne re le ri ni en çok be €en din se yaz da ben de oku ya y›m...”

"Genç mek tep li, ni flan l› s› na kar fl› kü çük düfl me mek için co€ raf ya ve ede bi yat ki tap la r› ka r›fl t› -r› yor, onun is te di €i ma lu ma t› top la mak için gün ler ce ç›r p› n› yor du.

Be di a bir mek tu bun da ona flöy le da r›l d›:

"Si zin le mu hak kak gö rüfl me ye ka rar ver mifl tim. Dün mek tep dö nü flü nüz de yo lu nu zu bek le dim. Fa kat bir genç k› z›n sev gi li si ol du €u nu zu ha t›r la ma m›fl, çok fe na gi yin mifl ti niz. Üs tü nüz, ba -fl› n›z, po tin le ri niz ça mur için dey di... Ço cuk gi bi ar ka dafl la r› n›z la m› bo €ufl mufl tu nuz aca ba? Bu nu gö rün ce si zi mah cup et mek ten kor ka rak ya n› n› za ge le me dim."

Ra sim fe na hâl de utan d› ve üzül dü. O gün den son ra fev ka la de dik kat ve ih ti mam ile gi yin me -ye bafl la d›.

Be di a, bir ke re de onun mek tep ten ç› kar ç›k maz eve git me me sin den, ge ce ye ka dar so kak ta do -lafl ma s›n dan fli kâ yet et mifl ti. Aca ba ken di si ev de onun için a€ lar ken o, bafl ka k›z la r›n pe flin de mi ge zi yor du?

Ra sim dün ya da Be di a’s›n dan bafl ka hiç bir k› z› se ve me ye ce €i ni ye min ler le yaz d› ve so kak ta do lafl ma ya, te sa düf et ti €i k›z la ra göz ucuy la bak ma ya ce sa ret ede mez ol du.

Bir ak şam, Ra sim’in an ne si Ne di me Ha n›m, ko ca s› Ah met Bey’i ma tem li bir çeh re ile kar fl› la d›, a€ lar gi bi bir ta v›r la:

— Ah, Bey, ba fl› m› za ge len le ri sor ma. O€ lu mu za Be di a is min de bir k›z mu sal lat ol mufl. Bu gün Ra sim’in oda s› n› dü zel tir ken mek tup la r› n› bul dum. Ev la d› m›z el den gi di yor... Bir ça re bul... Fa kat Al lah afl k› na me rak lan ma... Sen kan l› adam s›n!..

Ah met Bey’de hiç bir me rak lan ma ala me ti gö rün mü yor, bi la kis k›s k›s gü lü yor du. Se si ni al çal -ta rak:

— Kork ma Ha n›m, de di, o€ la na aflk mek tup la r› n› ya zan k›z be nim! O€ lan da ki hay laz l›k art -t›k ça ar t› yor du. Ne mek tep te ki ho ca lar ne ben, bü tün gay re ti mi ze ra€ men, ona do€ ru dü rüst yaz ma y› bi le ö€ re te mi yor duk. Ni ha yet dü flü ne dü flü ne bu ça re yi bul dum. Ra sim’in, k› za yaz d› €›

mek tup lar sa ye sin de ye ni ya z› y› mut la ka ö€ re ne ce €in den ve bu se ne s› n› f› ge çe ce €in den emi -nim. Do€ ru su nu is ter sen, ben de es ki ya z› y› bir za man lar sa na mek tup ya za ya za ö€ ren mifl tim."

Re şat Nu ri GÜN TE KİN, Ola ğan İş ler

1. Et kin lik: a) Oku du €u nuz met ni ola y›n ge li fli mi ne gö re bö lüm le re ay› r› n›z.

b) Ay›r d› €› n›z her bir bö lü mü k› sa cüm le lerle ya za rak s›ralay›n›z.

c) Ya fla d› €› n›z bir ola y› ge li flim afla ma la r› na gö re yazınız. “Aflk Mek tup la r›” hi kâ ye si nin olay ör -gü sü ile ya fla d› €› n›z ola y›n ge li flim sü re cin de ki fark l› l›k la r› be lir le yi niz.

ç) Olay ör gü sünün “Aflk Mek tup la r›” hi kâ ye sin de ya zar ta ra f›n dan na s›l ele al›nd›€›n›, ya za -r›n olay la r› za man, me kân, kifliler gibi unsurlarla nas›l zenginlefltirdi€ini be lir le me ye ça l› fl› n›z.

Olay ör gü sü ne ede bî ni te lik ka zan d› ran, es te tik kay g›y la ya z›l m›fl ifa de le ri bu lu nuz.

1. Oku du €u nuz hi kâ ye de ger çek te ol ma yan bir du rum Ra sim’in ha ya t› n› na s›l et ki le mifl tir?

Ha ya t› m› z› et ki le yen her fley so mut ger çek lik mi dir? Yok sa ha yal, ta sa r›, iz le nim ve ben ze ri hu -sus lar da ha ya t› m› z› et ki ler mi? Na s›l?

2. Bu bö lü mün ha z›r l›k k›s m›n da yap t› €› n›z tar t›fl ma so nuç la r› n› dikkate alarak “Aşk Mektup-ları” adlı hi kâ ye de ki ola y›n in sa na öz gü ger çek li €i ifa de edip et me di €i ni aç›k la y› n›z.

3. “Aflk Mek tup la r›” ad lı me tin de ki ola yın ve za ma n›n ger çek ha yat ta ki gi bi ol ma ma s› n›n se be -bi ne dir? Ya zar ile ti yi ver mek için olay ör gü sü nü, ki fli le ri, za man ve me kâ n› na s›l kul lan mak ta d›r?

Ya za r›n in sa na öz gü ger çek li €i olay ör gü sü çer çe ve sin de na s›l so mut lafl t›r d› €› n› yo rum la y› n›z.

4. Tip ve ka rak ter te rim le ri hak kın da bir araş tır ma yap mış tı nız. Araş tır ma so nuç la rı nı da dik -ka te ala rak Ra sim ve Ah met Bey’in tip mi yok sa -ka rak ter mi ol du €u nu be lirtiniz.

2. Et kin lik: “Aflk Mek tup la r›” ad lı met nin ki fli le ri, za ma n›, me kâ n› ile il gi li ay r›n t› la r› tab lo ya ya z› n›z. Bu ay r›n t› la r›n öy kü de ki ifl le vi ni söz lü ola rak ifa de edi niz.

5. “Aşk Mek tup la rı” ad lı me tin de ki ki şi, za man ve me kân un sur la rı nın met nin ge ne lin de na sıl bü tün leş ti ril di ği ni, bu un sur la rın bir ara da kul la nıl ma sı nın met nin an la mı nı so mut laş tı rıp so mut laş tır ma dı ğı nı tar tı şı nız. Tar t›fl ma so nun da ya p› un sur la r› n›n me tin içe ri sin de ki ifl le vi ni mad -de ler hâ lin -de aşağıdaki yere yazınız.

...

...

...

...

...

...

...

...

...

6. “Aflk Mek tup la r›” ad lı me tin de ki ola yın geç ti ği za ma nı be lir le yi niz. Za man un su ru nun me tin de ki iş le vi ne dir? Bu za ma nın ya şa nan za man la ne gi bi bir fark lı lı ğı ol du ğu nu söz lü ola rak ifa -de edi niz.

7. “Aflk Mek tup la r›” ad lı met nin de ki şi ve me kân iliş ki si ni be lir le yi niz.

Zaman

...

...

...

...

Mekân

...

...

...

...

Kişiler

...

...

...

...

“Roman öyle bir aynadır ki yaşam ve doğanın tüm varlığı onda görünür.”

Hippolyte TAINE (İpolit Ten)

1. Metin