• Sonuç bulunamadı

Tedarik Zinciri Yönetimi’ni (TZY) tanımlamadan önce Tedarik Zinciri’nin tanımlanması konunun kavramsal çerçevesini ortaya koymak bakımından önemlidir.

Tedarik zinciri ile ilgili kavramsal bir çerçeve ve tipolojinin geliştirilmesinde New (1995) ve Saunders’in (1995) çalışmaları terminolojinin ve anlamların örtüşmesi bağlamında önemlidir (Croom vd., 2000:68). Literatürde tedarik zinciri ve uygulamaları ile ilgili birçok düzeyde çalışmalara rastlamak mümkündür. Bu çalışmalardan bazıları aşağıda Tablo 2.2.’deki gibi belirtilebilir.

Tablo 2.2. Tedarik Zinciri Literatüründeki Bazı Önemli Çalışmalar

Yazar(lar) Konu

Burt, 1984 Entegre satınalma stratejisi Lee ve Billington, 1992 Değer eklenmiş zincir Lamming, 1993 Alıcı-tedarikçi ortaklığı Nishiguchi, 1994 Tedarik ağı

New ve Ramsay, 1995 Yalın zincir yaklaşımı Dyer vd., 1998 Tedarikçi entegrasyonu

Tan vd., 1998 Tedarik zinciri senkronizasyonu Nassimbeni, 1998 Tedarik zinciri ağı

Tan (2001) Tedarik zinciri yönetim literatürü için bir çatı

Narasimhan ve Kim (2002) Tedarik zinciri entegrasyonunun çeşitlilik ve performans arasındaki ilişkilere etkisi

Lee ve Kim (2002) Tedarik zincirinde üretim-dağıtım planlama

Vickery vd. (2003) Bütünleyici tedarik zinciri stratejisinin müşteri hizmeti ve finansal performans üzerine etkisi

Childerhouse ve Towill (2003) Tedarik zinciri entegrasyonu

Gunasekaran ve Ngai (2004) Tedarik zinciri entegrasyonunda bilişim sistemleri Meixell ve Gargeya (2005) Küresel tedarik zinciri tasarımı

Gunasekaran ve Ngai (2005) Tedarik zinciri yönetiminde sipariş üzerine üretim kararları Li vd., (2006) Tedarik zinciri uygulamalarının rekabet avantajı ve

organizasyonel performans üzerine etkileri Tang (2006) Tedarik zincirinde risk yönetimi

Seuring ve Müller (2008) Güçlendirilebilir tedarik zinciri yönetmi Kaynak: Croom vd., 2000:68’den adapte edilmiştir.

APICS (Amerikan Production and Inventory Control Society) tedarik zincirini “ürünlerin ilk hammadde halinden, tamamlanmış ürünün nihai tüketicisine ulaştırılıncaya kadarki süreçte yer alan tedarikçi ve kullanıcı işletmeleri bağlayan ve

müşterilere ürün ve hizmetleri sağlayan değer zincirinin oluşturulduğu işletme içindeki ve dışındaki süreçleri de kapsayan küresel ağ” şeklinde tanımlamaktadır (Ayers, 2006:5).

Tedarik Zinciri Konseyi’ne göre tedarik zinciri, tedarikçinin tedarikçisinden başlayarak müşterinin müşterisine kadar geçen süreçte ürünün nihai tüketiciye ulaştırılıncaya kadar geçen bütün faaliyetleri kapsamaktadır. Bu çabalar ise genellikle plan, (tedarik ve talebin yönetimi), kaynak (hammadde ve yarı mamullerin temini), üretim (imalat ve montaj), teslim (depolama ve stok takibi, sipariş alımı ve yönetimi, bütün kanal boyunca dağıtım ve müşteriye teslim) olmak üzere dört temel süreçten oluşur (Ecevit, 2002:20; Elagöz, 2006:52).

Tedarik zincirini; hammaddenin temininden itibaren, hammaddeyi ara ve nihai ürünlere çeviren ve bitmiş ürünleri nihai müşterilere dağıtan, tedarikçi,

üretici ve dağıtıcıların oluşturduğu bir ağ şeklinde de tanımlamak mümkündür (Özdemir, 2004: 88). Bir başka tanıma göre tedarik zinciri bilgi, malzeme ve para akışı ile birbirlerine bağlı olan işletmeler ile üretim kaynakları, dağıtım hizmetleri ve nihai müşterileri içeren bir sistemdir (Towill vd., 2001). Basit bir tedarik zinciri, hammadde veya ara ürün sağlayıcısı, üretici, dağıtıcı ve alıcı olmak üzere dört bileşenle karakterize edilebilir. Bu bağlamda geleneksel tedarik zincirinin yapısı Şekil 2.6’daki gibi gösterilebilir.

Şekil 2.6. Geleneksel Tedarik Zinciri

Kaynak: Chen ve Paulraj, 2004: 132.

Bir tedarik zinciri hammadde ve malzemeleri sağlamak, bu hammadde ve malzemeleri bitmiş ürüne dönüştürmek, bu ürünlere değer eklemek, bu ürünleri hem perakendecilere hem de müşterilere dağıtmak ve çeşitli iş birimleri (tedarikçiler, üreticiler, dağıtıcılar gibi) arasındaki bilgi alışverişini kolaylaştırmak amacıyla birbiriyle ilişkili süreçlerin senkronize edilmesini sağlayan bütünleşik bir sistemdir (Min ve Zhou, 2002:231). Bu bağlamda basit ve kompleks tedarik zinciri yapıları Şekil 2.7’deki gibi gösterilebilir.

Tedarikçiler Satınalma Üretim Dağıtım Müşteriler İç Tedarik Zinciri

Tedarikçiler Satınalma Üretim Dağıtım Müşteriler İç Tedarik Zinciri

Şekil 2.7. Tedarik Zincirinin İki Türü

Kaynak: Vegara vd., 2002: 408.

Şekilde görüldüğü gibi basit bir tedarik zincirinin işleyişi de oldukça sadedir. Basit zincirde her bir tedarikçi bir diğer tedarikçiye bağımlı olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir kademedeki tedarikçi bir veya daha fazla bileşeni sadece bir üst tedarikçiye veya montaj tesisine göndermektedir. Kompleks zincirin işleyişi ise basit zincire göre biraz daha karmaşıktır. Örneğin bir tedarikçi, bir veya daha fazla bileşeni aynı anda iki veya daha fazla tedarikçi/lere veya montaj tesis/lerine gönderebilmektedir (Vegara vd., 2002:408).

Tedarik Zinciri Yönetimi de tedarik zinciri gibi oldukça popüler bir kavram olmasına rağmen hala tanımı ve anlamı hakkında bir karmaşa söz konusudur. Bazı uzmanlar TZY’ye ürün ve malzemelerin dolaşımını içeren operasyonel bir süreç gözüyle bakarken diğer bazı uzmanlar ise TZY’yi bir yönetim felsefesi veya yönetim felsefesinin uygulaması olarak tanımlamaktadırlar (Shavazi vd. 2009:93).

Literatürde TZY kavramı ve uygulamaları üzerine oldukça fazla sayıda çalışmaya rastlamak mümkündür. Örneğin, Vidal ve Goetschalckx (1997) stratejik üretim-dağıtım modeliyle ilgili geniş bir inceleme yapmışlardır. Yazarlar literatürü önceki incelemeler, optimizasyon modelleri, model için ilave konular ve

Müşteri Perakendeci Dağıtıcı Montaj 1. Sıra Tedarikçi 2. Sıra Tedarikçi 3. Sıra Tedarikçi Müşteri Perakendeci Dağıtıcı Montaj 1. Sıra Tedarikçi 2. Sıra Tedarikçi Müşteri Perakendeci Dağıtıcı Montaj 1. Sıra Tedarikçi 3. Sıra Tedarikçi Müşteri Perakendeci Dağıtıcı Montaj 1. Sıra Tedarikçi Müşteri Perakendeci Dağıtıcı Montaj 1. Sıra Tedarikçi 2. Sıra Tedarikçi

Basit Zincir Kompleks Zincir

Müşteri Perakendeci Dağıtıcı Montaj 1. Sıra Tedarikçi 2. Sıra Tedarikçi 3. Sıra Tedarikçi Müşteri Perakendeci Dağıtıcı Montaj 1. Sıra Tedarikçi 2. Sıra Tedarikçi Müşteri Perakendeci Dağıtıcı Montaj 1. Sıra Tedarikçi 3. Sıra Tedarikçi Müşteri Perakendeci Dağıtıcı Montaj 1. Sıra Tedarikçi Müşteri Perakendeci Dağıtıcı Montaj 1. Sıra Tedarikçi 2. Sıra Tedarikçi

örnek çalışmalar ve uygulamalar olmak üzere dört bölümde incelemişlerdir. Ancak bu çalışma karma tam sayılı doğrusal programlama modeli uygulaması ile sınırlı kalmıştır (Gunesakaran ve Ngai, 2005:428).

Croom vd. (2000) TZY üzerine literatür incelemesine dayalı analitik bir çatı geliştirmişlerdir. Bu çatı TZY literatürüne ilişkin hem içerik odaklı hem de metodoloji odaklı bir sınıflandırmayı içermektedir. Bu çalışma organizasyonel davranış, en iyi uygulamalar, ilişki/ortaklık, pazarlama, lojistik, stratejik yönetim gibi TZY literatürünün bileşenlerini ortaya koyan bir çalışma olarak değerlendirilebilir.

Tan (2001), TZY ile ilgili olarak endüstriyel alıcıların satınalma ve tedarik perspektifi, tüccarların taşıma ve lojistik perspektifi ve birleştirilmiş/entegre edilmiş tedarik zinciri yönetim stratejisi olmak üzere bir çatı geliştirmiştir.

Goetschalckx vd. (2002) küresel tedarik zincirinin tasarımı ve entegrasyonu ile taşıma fiyatları ve taktik üretim-dağıtım yerleşiminin belirleyicileri üzerine iki aşamalı bir model geliştirmişlerdir. Modelin birinci aşaması uluslararası bir işletmenin vergi sonrası kârını maksimize etmek amacıyla küresel bir tedarik zincirindeki taşıma fiyatlarının oluşturulması üzerine kurulmuştur. Modelin ikinci aşaması müşterilerden gelen mevsimlik taleplerin tek bir ülke sistemindeki üretim ve dağıtımı ile ilgili atama işleminin yapılması üzerine kurulmuştur. Geliştirilen model bir matematiksel programlama modeli olup bu çalışmada stratejik lojistik modellerinin uluslararası karakteristik özellikleri üzerine yapılan bir literatür incelemesini de içermektedir.

Grieger (2003) tarafından yapılan bir çalıma ise TZY ve elektronik pazaryerleri ile ilgilidir. Bu çalışmada güncel bir konu olan elektronik pazaryerleri ve bunların etkinliğin artırılmasında oldukça önemli olan elektronik ticaret uygulamalarının (türlerinin) tedarik zinciri ile entegrasyonu üzerine bir değerlendirme yapılmaktadır. Ayrıca farklı elektronik pazar kategorilerinin TZY ile olan ilişkileri değerlendirilmektedir.

TZY ile ilgili literatürdeki çalışma örneklerini daha da çoğaltmak mümkündür. Aslında bu çalışmaların çokluğu konunun oldukça geniş bir uygulama alanı olmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte çalışmaların çokluğu bir o kadar kavramsal tanımlamayı beraberinde getirmektedir. Bu

bağlamda literatürde TZY ile ilgili oldukça sık rastlanan bazı kavramsal tanımlamalar Tablo 2.3’deki gibi özetlenebilir.

Tablo 2.3. Tedarik Zinciri Yönetimine İlişkin Bazı Tanımlar

Ellram (1991) Hammaddenin tedarikinden nihai dağıtıma kadarki dolaşım ağı; son kullanıcıya ürün ve hizmetin dağıtımını sağlayan işletmeler ağıdır.

Christopher (1992) Nihai müşterinin elindeki ürün ve hizmet formlarında değer üreten farklı süreç ve faaliyetlerdeki yukarı veya aşağı yöndeki zincir bağlantılarını içeren bir organizasyon ağıdır.

Lee ve Billington (1992)

Hammaddeyi tedarik eden, onları bitmiş ürüne dönüştüren ve bitmiş ürünü müşteriye dağıtan üretim ve dağıtım ağıdır.

Berry vd. (1994) TZY’nin amacı güven ilişkisini geliştirmek, pazardaki bilgi ihtiyacını değiştirmek, yeni ürünler geliştirmek ve OEM (original equipment manufacturer) sayısını azaltmaktır.

Harland (1996) TZY, tüm tedarik zinciri ve tedarik zincirinde yer alan müşteriler ile birinci ve ikinci aşama tedarikçileri de kapsayacak şekilde doğrudan doğruya organizasyondaki ilişkilerin yönetimidir.

Kopczak (1997) Malzeme, ürünler ve bilgi dolaşımındaki satıcı, dağıtıcı ve üreticiler, lojistik hizmet sağlayıcılar ve tedarikçileri içeren bir oluşumdur.

Lee ve Ng (1997) Ürün ve hizmetlerin üretim ve dağıtımında tedarikçinin tedarikçisiyle başlayan ve müşterinin müşterisiyle biten bir ağdır.

Tan vd. (1998) TZY, bitmiş ürünün (mümkün geri dönüşüm ve yeniden kullanım) temel hammadde tedarikinden itibaren malzemelerin/tedarikin yönetimini kapsar. TZY işletmelerin rekabetçi avantajlarını geliştirmedeki yetenek ve teknolojilerini, tedarikçilerinin süreçlerinde nasıl kullanacağı üzerine odaklanır. TZY, optimizasyon ve etkinlik ortak amacıyla ticari ortakları bir araya getirerek geleneksel işletme içi faaliyetlerin uzantısı olan bir yönetim felsefesidir.

McKeown (2000) Küresel tedarik zinciri forumu (1998) ise TZY’ni, müşteriler ve diğer paydaşlar için değer ekleyici bilgi, hizmet ve ürünler sağlayan orijinal tedarikçilerden nihai müşteriye kadar geçen süreçteki anahtar iş süreçlerinin entegrasyonu şeklinde tanımlamaktadır.

Mentzer vd.(2001) TZY, bir bütün olarak tedarik zinciri ve işletme performansını uzun dönemde geliştirmeyi amaçlayan geleneksel işletme fonksiyonlarının sistemik ve stratejik koordinasyonudur.

Vonderembse vd., (2006)

TZY, müşteri beklentilerinin etkin ve etkili bir biçimde karşılanması için bilişim teknolojileri kullanımı ile müşteriler, dağıtıcılar, üreticiler ve tedarikçilerin entegre edilmesidir.

Shavazi vd. (2009) TZY tüketim kaynaklarındaki bilgi ve fiziksel ürünlerin dolaşımını senkronize eden ekonomik değer ve geliştirilmiş hizmetin müşteriye dağıtımını kapsayan süreçteki ilişkilerin, bilginin ve malzeme akışının yönetildiği bir süreçtir.

Scott ve Westbrook (1991) ve New ve Payne (1995) TZY’yi; organizasyonları sınırlayan, tedarik ve üretim sürecinde hammaddenin nihai kullanıcıya kadar geçtiği her aşamayı kapsayan bir ağ zinciri olarak tanımlamışlardır. Organizasyonel sınırlara vurgu yapan yazarla geliştirdikleri tanım çerçevesinde TZY’de, hammaddelerin ve onlardan üretilen ürünlerin kullanım ömürlerine ve bu süreçteki değer zincirine dikkat çekmektedirler (Tan, 2001:40). Bu bağlamda Şekil 2.8 değer zinciri bağlamında tedarik zincirinde yer alan işletmeleri ve bu süreçteki aktiviteleri göstermektedir.

Şekil 2.8. Bir Tedarik Zincirindeki İşletmeler ve Aktiviteleri

Kaynak: Tan, 2001:40’tan adapte edilmiştir.

Hammaddelerin yeryüzünde çıkarılmasıyla başlayan süreç bitmiş ürünlerin nihai müşterilere teslim edilmesiyle sona ermektedir. Bu süreçteki her bir aşamada işletmeler (hammadde üreticileri, bileşen üreticileri gibi) ürüne değer eklemekte ve bir sonraki işletmeye ürünün değerini artırarak teslim etmektedir. Burada şekil tek bir ürün için olası bir tedarik ve değer zincirini yansıtmaktadır.

Yapılan tanımlar TZY’nin birden fazla işletmeyi, bu işletmelerin iş faaliyetlerini ve bu faaliyetlerin koordinasyonunu kapsadığına vurgu yapmaktadır. Etkin TZY iş ortakları ile onların tedarikçileri arasındaki üretim ve dağıtım maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir ve tedarik zinciri performansı müşteri memnuniyetini etkileyebilir. Bunun yanında TZY kâr marjı için bir kaldıraç ve rekabet avantajının bir kaynağı olarak görülebilir. Bu bağlamda

Yer Yüzü Maden işçileri/ ham madde çıkarıcıları Hammadde üreticileri Bileşen üreticileri Nihai ürün

üreticileri Toptancılar Perakendeciler

Nihai müşteriler Geribildirim

Fiziksel Dağıtım & Toptancılar Değer Akışı Yer Yüzü Maden işçileri/ ham madde çıkarıcıları Hammadde üreticileri Bileşen üreticileri Nihai ürün

üreticileri Toptancılar Perakendeciler

Nihai müşteriler Geribildirim

Fiziksel Dağıtım & Toptancılar

tedarik zincirinin ana amaçları aşağıdaki şekilde sıralanabilir (Güleş vd.2009:15- 16; Shavazi vd. 2009:94):

• Talebin üretimle uyumlu hale gelmesi ile stok maliyetlerinin azaltılması, Bu amaç tam zamanında stok yönetimi konsepti ile uyumludur,

• İş ortakları arasındaki bilgi dolaşımının artması ve ürün dolaşımının senkronizasyonu ile bütün üretim maliyetlerinin azaltılması,

• Dağıtıcı ve satıcılarla sağlanacak işbirliği sonucu esnekliğin sağlanması ve dağıtım hızının artırılması sonucunda müşteri memnuniyetinin geliştirilmesi,

• Yüksek derecede müşteri hizmeti sağlanması, • Ulaştırma maliyetlerden tasarruf edilmesi,

• Stok miktarlarının azaltılması hatta mümkünse sıfır stoka doğru bir değişimin geçekleştirilmesi,

• Dağıtımda esneklik ve hız sağlanması, • İşgücü maliyetlerinin azaltılması.

Buraya kadar yapılan açıklamalar ve tanımlar çerçevesinde daha kapsamlı bir tanımla TZY, malzeme ve ürünlerin, hammaddenin elde edilmesinden nihai ürün aşamasına kadar (olası geri dönüşüm ve yeniden kullanım dâhil ) yönetimini kapsayan; işletmelerin tedarikçilerinin süreçlerinden, rekabet avantajlarını destekleyecek teknoloji ve yeteneklerinden nasıl yararlanacağı üzerine odaklanan ve geleneksel işletme içi faaliyetleri, optimizasyon ve etkinlik ortak amacı ile ticari ortaklıklar kurarak yayan bir yönetim felsefesi olarak tanımlanabilir (Özdemir, 2004). Bu bağlamda TZY’de, tedarik zincirinin optimizasyonu, yeni ürün gelişimi, talep planlama, tedarik kaynakları planlaması, üretim planlaması, performans ölçümü gibi faaliyetlerin olduğu söylenebilir (Şekil 2.9).

Şekil 2.9. Tedarik Zinciri Yönetim Modeli

Kaynak: www.rmdonovan.com, 2009

Yapılan tanımlar ve açıklamalar dikkate alındığında TZY konusu oldukça geniş bir yelpazede değerlendirilebilir. Hammaddenin yeryüzüne çıkarılmasından itibaren nihai müşteriye ulaşıncaya kadar geçirdiği süreçte işletmelerin gerçekleştirdiği birçok yönetim faaliyeti sözkousudur. Bu faaliyetlerden bazıları satınalma, üretim, dağıtım, pazarlama gibi genel başlıklar altında toplanabilir. Bu bağlamda TZY sürecinde ele alınan başlıca konu başlıkları Tablo 2.4’te ve TZY literatüründe yer alan bazı önemli kaynaklar ise Tablo 2.5’te belirtilmiştir.

TEDARİK ZİNCİRİ OPTİMİZASYONU İŞBİRLİKÇİ (YENİ) ÜRÜN GELİŞİMİ VE TANITIMI

TALEP PLANLAMA TEDARİK KAYNAKLARI PLANLAMASI

TEDARİK ZİNCİRİ OLAY YÖNETİMİ PERFORMANS ÖLÇÜMÜ TEDARİK KAYNAKALRI DAĞITIMI

LOJİSTİK LİSTE UYGULAMA ÜRETİM PLANLAMA

ÜRETİCİLER

M

Ü

Ş

T

E

R

İ

L

E

R

T

E

D

A

R

İ

K

Ç

İ

L

E

R

TEDARİK ZİNCİRİ OPTİMİZASYONU İŞBİRLİKÇİ (YENİ) ÜRÜN GELİŞİMİ VE TANITIMI

TALEP PLANLAMA TEDARİK KAYNAKLARI PLANLAMASI

TEDARİK ZİNCİRİ OLAY YÖNETİMİ PERFORMANS ÖLÇÜMÜ TEDARİK KAYNAKALRI DAĞITIMI

LOJİSTİK LİSTE UYGULAMA ÜRETİM PLANLAMA

ÜRETİCİLER

M

Ü

Ş

T

E

R

İ

L

E

R

T

E

D

A

R

İ

K

Ç

İ

L

E

R

Tablo 2.4. Tedarik Zinciri Yönetim Sürecindeki Başlıca Konu Başlıkları

Stratejik Yönetim İlişkiler/Ortaklıklar Stratejik Ağlar

Tedarik zincirinde kontrol Zaman tabanlı strateji Stratejik kaynak kullanımı Yap veya satınal kararları Temel yetenekler odağı Tedarik ağı tasarımı Stratejik işbirlikleri

Stratejik tedarikçi segmentasyonu Dünya çapında üretim

Stratejik tedarikçi seçimi Küresel strateji

Yetenek geliştirme Stratejik satınalma

İlişkileri geliştirme Tedarikçi geliştirme Stratejik tedarikçi seçimi Tedarikçi katılımı

Tedarik/Dağıtım tabanı entegrasyonu Tedarikçi değerlendirme

Üretim için tasarım

Birleşme edinimi, ortak girişim Stratejik işbirliği

Güven, yükümlülük anlaşması Ortaklık performansı

İlişki pazarlaması

Lojstik En iyi uygulamalar

Malzeme ve bilgi dolaşımının entegrasyonu Tam zamanında üretim

Malzeme ihtiyaç planlaması Fiziksel dağıtım

Çapraz yükleme Lojistik erteleme Kapasite planlama Tahmini bilgi yönetimi Dağıtım kanalı yönetimi

Malzeme akışının planlama ve kontrolü

Tam zamanında üretim, Malzeme ihtiyaç planlaması Üretim kaynakları planlaması Sürekli gelişme

Sıralı tedarikçi ortaklığı İtici öğrenme ağı

Hızlı cevap, zaman sıkıştırma Süreç haritalama, atık temizleme Fiziksel etkinlik

Pazar oryantasyonu Tedarik zincir

Pazarlama Organizasyonel davranış

Pazarlama ilişkileri İnternet tedarik zinciri Müşteri hizmetleri yönetimi Etkili müşteri cevabı Etkin ikmal

Satış sonrası servis

İletişim

İnsan kaynakları yönetimi Çalışanların ilişkileri Organizasyonel yapı İlişkilerin gücü Organizasyonel kültür Organizasyonel öğrenme Teknoloji transferi Bilgi transferi Kaynak: Croom vd. 2000:70

Tablo 2.5. Tedarik Zinciri Yönetim Literatürüyle İlgili Seçilmiş Bazı Kaynaklar

Alan Çalışmalar Stratejik

satınalma Pearson ve Gritzmacher (1990), Morris ve Calantone (1991), Aguillar (1992), Lamming (1993), Ellram ve Carr (1994), Carter ve Narasimhan (1996), Pearson vd.(1996), Carr ve Smeltzer (1997, 1999), Carr ve Pearson (1999, 2002), Fung (1999), Krause (1999), Krause vd.(2001), Chen vd. (2004), Paulraj vd. (2006), Zheng vd. (2007)

Tedarik yönetimi İletişim

Ansari ve Modarress (1990), Dobler vd.(1990), Giunipero (1990), Hahn vd.(1990), Newman ve Rhee (1990), Turnbull vd.(1992), Carr ve Pearson (1999), Krause (1999), Galt ve Dale (2001), Lancioni vd.(2003), Pereira (2009) Uzun dönemli

ilişkiler

Lveeros ve Monczka (1989), Johnston ve Lawrence (1990), Helper (1991), Christopher (1992), Lamming (1993), Cooper ve Ellram (1993), Macbeth ve Ferguson (1994), Nishiguchi (1994), Hines (1994), Helper ve Sako (1995), Choi ve Hartley (1996), Carr ve Pearson (1999), De Toni ve Nassimbeni (1999), Dyer (1997, 2000), Kotabe vd.(2003), Polo-Redondo ve Cambra-Fierro (2008), Frascatore ve Mahmoodi (2008), Nyaga vd. (2009),

Tedarikçi

seçimi Anderson ve Narus (1990), Ellram (1990), Helper (1991), Bailey vd.(1994), Lewis (1995), Choi ve Hartley (1996), Dyer (1997), Ittner vd.(1999), Croom (2001), Dulmin ve Mininno (2003), Basnet ve Leung (2005), Chen vd. (2006), Luo vd. (2009),

Tedarikçi

belgelendirme Jancsurak (1992), Carr ve Ittner (1992), Gibson vd.(1995), American Quality Foundation ve Young (1998), Baiman vd.(1998), Ellram ve Siferd (1998),Larson ve Kulchitsky (1998), Ittner vd. (1999), Stanley ve Wisner (2001), Robinson ve Malhotra (2005), Sroufe ve Curkovic (2008),

Tedarikçi

katılımı Clark (1989), Clark ve Fujimoto (1991), Helper (1991), Aleo (1992), Mabert vd.(1992), Lamming (1993), Hakansson ve Eriksson (1993), Hines (1994), Karmath ve Liker (1994), LaBahn ve Krapfel (1994), Birou ve Fawcett (1994), Eisenhardt ve Tabrizi (1994), Ragatz vd.(1997, 2002), Dowlatshahi (1998, 2000), Wynstra vd. (2001), Primo ve Amundson (2002), Chung ve Kim (2003), McIvor ve Humphreys (2004), Petersen vd. (2005), Chang vd. (2006), Song ve Di Benedetto (2008), Mishra ve Shah (2009)

Departmanlar

arası timler Burt ve Doyle (1993), Ellram ve Pearson (1993), Hastings (1993), Smith ve Barclay (1993), Moon ve Armstrong (1994), Hines (1994), Narus ve Anderson (1995), Deeter-Schmelz ve Ramsey (1995), Drew ve Coulson-Thomas (1997), Krause ve Elram (1997), Helfert ve Gemunden (1998), Helfert ve Vith (1999), Eng (2006), Korhonen vd. (2007), Moses ve Ahlström (2008)

Güven ve bağlılık

Zaheer ve Venkatranman (1995), Kumar (1996), Dyer (1997), Nooteboom vd.(1997), Spekman vd.(1998), Zaheer vd.(1998), Hanfield ve Bechtel (2002), Kingshott (2006), Leonidou vd. (2008), Hausman ve Johnston (2009)

Lojistik

entegrasyon La Londe ve Powers (1993), Lambert ve Stock (1993), Berry vd. (1994), Christopher (1994), Moenaert vd.(1994), Larson (1994), Drew ve Smith (1995), Gustin vd.(1995), Kingman-Brundage vd.(1995), Bowerxos ve Closs (1996), Cespedes (1996), Griffin ve Hauser (1996), Kahn (1996), Kahn ve Mentzer (1996), Liedtka (1996), Cooper vd.(1997), Greis ve Kasarda (1997), Bowersox (1997), Kent ve Flint (1997), Stank vd.(1999), Ballou vd.(2000), Ballow vd.(2000), Ellinger (2000), Rutner vd. (2003), Pagell (2004), Sheu vd. (2005) Tedarik zinciri

performansı Eccles ve Pyburn (1992), Hanfield ve Pannesi (1992), Tunc ve Gupta (1993), Geanuracos ve Meiklejohn (1993), Hendrick (1994), Hanfield (1995),Vickery vd.(1995), Tarr (1995), Tersine ve Hummingbird (1995), Medori vd.(1995), Neely vd.(1995), Chen ve Lee (1995), Fawcett ve Clinton (1996), Kaplan ve Norton (1996), Safizadeh vd.(1996), Bello ve Gillilve (1997), Neely (1998), Jayaram vd.(1999), Beamon (1999), Gunasekaran vd.(2001), Hull (2005), Chen vd. (2007), Lau vd. (2008), Cai vd. (2009)