• Sonuç bulunamadı

3.2. Yeni Ürün Gelişimine Tedarikçi Katılımı

3.2.1. Yeni Ürün Gelişimine Tedarikçi Katılım Literatürü

3.2.1.4. Tedarikçi Katılımında Milenyum Dönem

Ragatz vd. (1997) ile başlayan ve teknolojik belirsizlik durumlarının kombinasyonları üzerinde durulan araştırmalardan sonra 2000’li yılların başındaki tedarikçi katılım araştırmaları, ilişki geliştirme ve adaptasyon ihtiyacı üzerine odaklanmaktadır. 84 Amerikalı ve Avrupalı işletme üzerinde gerçekleştirilen ankete dayanarak Peterson vd. (2003), YÜG takımlarında tedarikçi katılımının özellikle teknolojik belirsizlik durumlarında kritik olduğunu belirtmiş ve bu bulgu Ragatz vd. (2002) tarafından desteklenmiştir. Bununla birlikte Primo ve Amundson (2002), bu bulguların aksine, teknolojik belirsizlik durumlarında (örneğin, radikal yenilik gibi) mevcut tedarikçilerin yeni tedarikçilerden daha az önemli olabileceğini ileri sürmüşlerdir.

247 Alman işletmesinde, tedarikçilerin güven ve bağlılığını artırmanın bir yolu olarak “ilişki destekleyici” teriminin ne anlama geldiğini araştıran Walter (2003) tarafından özellikle insan-adaptasyon terimindeki “ilişki adaptasyonu” üzerinde durulmuştur. Walter’ın araştırması, tedarikçiler açısından tedarikçi katılımını araştıran çok küçük sayıda çalışmayı temsil eden, tedarikçilerin YÜG projelerine katılımı nasıl algıladıklarını belirlemek için yapılmış ve iyi yönetilmiş tedarikçi ilişkilerinin rolünü tanımlayan çalışmaların sayısındaki artışa işaret eden bir araştırmadır. Benzer olarak, Takeishi (2001), 9 büyük otomotiv tedarikçisini ve onların müşterilerini (tedarikçilerin perspektifinden) araştırdığı çalışmasında, taşıt bileşenleri tasarımında tedarikçi katılımının yararları ve müşterilerin iç yeteneklerini koordine etme ihtiyaçları üzerine değerlendirmeler yapmıştır. Hillebrand ve Biemans (2004) ise diğer endüstri alanlarından elde edilen bulgularla büyük ölçüde bu bulguları desteklemektedir (Johnsen, 2009).

Tablo 3.7’de görüldüğü gibi, YÜG tedarikçi katılım araştırmalarının bu aşamasında destekleyici teorilerin kapsamı genişlemeye başlamıştır. Daha önce kullanılan teorilere ek olarak, bu araştırmalar kaynak temelli görüş, bağlılık-güven teorisi ve alıcı-tedarikçi etkileşimi ve ilişkisi teorisi gibi muhtelif teorilere dayandırılmıştır (Johnsen, 2009).

Tablo 3.7. Tedarikçi Katılımı Araştırması: 2000’li Yılların İlk Dönemleri

Araştırma Metot Odak Anahtar katkılar ve sonuçlar

LaBahn ve Krapfel (2000)

OEM’e 422 parça tedarikçisi anketi

Müşteri YÜG’ ne tedarikçi perspektifi. Tedarikçinin güçlü müşterilere bağlılık problemleri

Müşteri yenilikçiliği tedarikçilerin ETK teşvik etmektedir: müşteri güvenilirliğine bağlı. Güç avantajı anlaşmalara olan müşteri bağlılığını azaltmaktadır. Dröge vd.

(2000)

57 adet 1. derece lastik tedarikçisi ve 3 büyük ABD otomobil üreticisi anketi

YÜG’de zaman

minimizasyonu faktörlerinin geçmişi: tedarikçi yakınlığını da içeren

Tedarikçi yakınlığı ve geliştirme zamanı yeteneği arasındaki göze çarpan ilişki. Kaufman

vd. (2000)

200 Amerikalı KOBİ Araştırması

İşbirliği ve teknoloji derecesine dayalı stratejik tedarikçi tipolojisinin tasarlanması ve test edilmesi: ticari tedarikçiler, işbirliği uzmanları, teknoloji uzmanları ve problem çözücü tedarikçiler

Problem çözücü siyah kutu tedarikçilerinin en çok sayıda çalışana, tüm tedarikçi tiplerindeki en yüksek ihracata sahip olması, en yüksek ücretleri ödemeleri, en yüksek brüt kar marjına sahip olmaları.

Wynstra ve Pierick (2000)

Örnek çalışma Tedarikçi katılım portföyü Stratejik gelişim, Kritik gelişim, Uzun dönemli gelişim ve Rutin gelişim aşamalarında tedarikçi portföyüne ilişkin sonuçlar.

Croom (2001)

Doküman analizi, görüşme ve detaylı performans veri analizi

Tedarikçi katılımı işletmenin stratejik performansı için önemlidir.

İngiltere otomotiv endüstrisinde operasyonel ve ilişkisel yetenekler yeni ürün gelişim projelerinin performansında kritik faktörlerdir. Takeishi (2001) 9 adet büyük 1. derecede lastik tedarikçisi ve müşterileri çalışması, toplam ve anketlerde 100den az görüşme

Araç parçaları tasarımında tedarikçi katılımı üzerinde koordinasyon ve aktifleştirme için içsel yetenekler

Otomobil üreticisinin problem çözümüne erken entegrasyonu, çoklukla yüz yüze iletişimi, parça koordinasyonu için mimari bilgi seviyesiyle ilişkili tasarım kalitesi.

Ragatz vd.

(2002) 83 işletme il gerçekleştirilen ampirik araştırma

Yeni ürün gelişiminde tedarikçi entegrasyonuyla ilgili faktörler

Teknolojik belirsizlik, maliyetleri olumsuz etkilemekle birlikte kalite ve döngü zamanı üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur. Primo ve

Amundson (2002)

2. derece anket verisi analizi: 5 işletmede 38 YÜG projesi

YÜG performansını doğrudan etkilemeyen tedarikçi kalite kontrolü, teknik zorluğun ılımlaştırıcı bir faktör olması

Kalite açısından tedarikçi katılımı faydaları. Teknik zorluk seviyesi (yenilikçilik derecesi) mevcut

tedarikçilerin rolünün yeni tedarikçilerden daha az önemli olduğuna işaret etmektedir. Ragatz vd.

(2002)

103 YÜG projesi anketi Teknolojik belirsizlik koşulları altında YÜG’ne tedarikçi entegrasyonunun faydaları.

Tedarikçi entegrasyonunda maliyet, kalite ve dönüşüm zamanı faydaları. Teknolojik belirsizliğin negatif doğrudan etkisi, tedarikçi entegrasyonunda telafi edilebilir. Peterson

vd. (2003)

17 Japon ve Amerikalı işletme örnek olayı ve 84 Kuzey Amerikalı (%79) ve Avrupa (%20) işletmesi çapraz endüstri anketi

YÜG modeline tedarikçi entegrasyonu. Teknolojik belirsizlik de dâhil olmak üzere geniş çaplı değişkenler

Artan tedarikçi bilgisi, daha fazla bilgi paylaşımı ve böylece gelişmiş tedarikçi katılımı ve performansına yol açar. YÜG takımlarında tedarikçi temsili, özellikle teknolojik belirsizlik durumlarında önemlidir.

Walter (2003)

247 satın alıcı-tedarikçi ilişkileri anketi

Müşteri YÜG tedarikçi katılımını etkileyen ilişkiye özgü faktörler

Tedarikçilere adaptasyonlar (ilişki destekleyicileri içeren)tedarikçilerin güven ve bağlılığını artırmaktadır. Chung ve Kim (2003) Kore otomotiv ve elektronik endüstrisinde 128 işletmeyle yapılan ampirik çalışma Yeni ürün gelişimine tedarikçi katılımının ürün kalitesi, yenilik ve tedarikçinin finansal performansı üzerine etkisi

Tedarikçi katılım düzeyinin yüksekliği ile finansal performans ve yenilik arasında pozitif ilişki vardır.

Hillebrand ve Biemans (2004)

6 YÜG projesi örnek olayına ek olarak 12 görüşme

YÜG’de içsel ve dışsal işbirliği arasındaki ilişki

Örneğin, Çapraz fonksiyonel takımların kullanımı ile içsel işbirliği dışsal işbirliğinin koordinasyonuna hizmet eder. McIvor ve Humphreys (2004) 45 tedarikçi ile gerçekleştirilen anket, inceleme ve örnek çalışma

Çok uluslu elektronik işletmelerinde tedarikçi katılımının derecesinin belirlenmesi.

Araştırma kapsamındaki alıcı ve tedarikçiler arasında tasarım sürecinde yüksek düzeyli etkileşim olmakla birlikte; tedarikçi seçiminde tutarsızlıklar, tasarım personelinin direnci gibi erken tedarikçi katılımına engel olan önemli konular vardır.

LaBahn ve Krapfel’in (2000) geniş ölçekli çalışması aynı zamanda spesifik olarak müşterilerin YÜG projelerinde tedarikçilerin müşteri yenilikçiliği ve güvenilirliği aradığını, müşterilerin güç avantajının anlaşmalara bağlılıklarını azaltabileceğini ve bu yolla tedarikçiyle ilişkisini kesebileceğini ileri süren tedarikçi bakış açısı temelli değerlendirmeler yapmışlardır. Yazarlar, alıcı- tedarikçi arasındaki güç dinamiğinin küçümsenmemesi gerektiğini ve güçlerini kötüye kullanan ve fırsatçı davranan güçlü müşterilerin, tedarikçi katılımı projelerinde kritik bir öğe olan “güven”i yıkabileceğini ileri sürmüşlerdir.