• Sonuç bulunamadı

2.1 Okul Çevresi

2.1.1 Destekleyici ve Engelleyici Okul Çevresi

2.1.1.7 Destekleyici ve Engelleyici Sosyal Medyanın Özellikleri

2.1.1.7.1 Sosyal Medyanın Destekleyici Özellikleri

85

Her gün öğrenciler sosyal medyada yeni bir şeyler paylaşmakta veya onlarca yeni olaya tanıklık etmekteler. Ne yazık ki öğrenciler okullardan sosyal medyaya yönelik hiçbir eğitim almadan, günlerinin önemli bir kısmını harcadıkları sosyal medya ve sosyal ağların kullanımına yönelik hiçbir öğretiyle karşılaşmadan mezun olmaktalar. Öğrencilere sosyal medyayı kullanmanın güvenli yolları, sınırlılıkları, sorumlulukları, sosyal medyada ne tür bilgilerin paylaşılması gerektiği konularında okullarda eğitim verilmesi gerekli görülmektedir.

Venkat vd. (2014) Facebook kullanıcılarının farkında olmadan sosyal medyayı çok özel bilgilerle doldurdukları, kullanıcıların bu sosyal medya ağlarını kullanırken güvenlik konusunu çok fazla düşünmedikleri ifade edilmiştir. Facebook’un güvenlik ayarlarına ilişkin bilgi sahibi olmayan kullanıcıların çoğunun ise kişisel bilgilerinin herkese açık olduğunun farkında bile olmadıkları ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle düşünüldüğünde özel hayatın gizliliği ve kişisel bilgilerin paylaşımı konusunda sosyal medya olumsuz bir özellik sergilemektedir. Sosyal medyadan kişisel bilgilerin paylaşımı, güvenlik ve bu ağalara ilişkin güvenlik ayarları konusunda okullarda verilebilecek eğitim ile bu durumun üstesinden gelinebilir, daha güvenli ve amaca uygun sosyal medya kullanımı konusunda öğrenciler bilgilendirilebilir.

Argın (2013: 186) öğrencilerin zamanlarının çoğunu harcadıkları ve günlük olarak kullandıkları sosyal sitelerin eğitim hedeflerini gerçekleştirmek için etkili bir şekilde kullanılması gerektiğini ve sosyal ağların eğitim açısından bir fırsata dönüştürülebileceğini ifade etmiştir. Argına göre, program geliştirme ve ders müfredatlarının hazırlanması sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın sosyal medya ağlarını bir eğitim aracı olarak dikkate alması yararlı olacaktır. Öğretmenlerin de sosyal medya ağlarının bir eğitim aracı şeklinde okuldaki eğitim öğretim süreçlerinin destekleme amacıyla kullanmaları önerilebilir.

2.1.1.7.1 Sosyal Medyanın Destekleyici Özellikleri

Steijn ve Schouten (2013)’ın yapmış oldukları çalışmada sosyal ağlardaki bilgi paylaşımı ile yeni arkadaşlıklar edinme arasında anlamlı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.

Yapılan araştırmada ayrıca güven konusunda sosyal medyanın olumlu veya olumsuz bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Çalışmada araştırmaya katılanların %19.1’i yeni

86

arkadaş edindiğini, %12.2’si bir arkadaş ilişkisinin bozulduğunu, 22.6’sı sosyal medya sayesinde birisini daha fazla sevdiğini, %14’ü birisini daha az sevmesine neden olduğunu, %7.9’u birisine daha fazla güvendiğini, %6’sı birisine güveninin azaldığını ifade etmişlerdir. Çalışmaya katılanların büyük çoğunluğu daha fazla arkadaş ilişkisi kurduklarını, arkadaşlar arasında ilişkilerinin arttığını belirtmişlerdir. Öyle ise yeni arkadaş edinme ve arkadaşlıkları geliştirme konusunda sosyal medyanın olumlu etkiye sahip olduğu söylenebilir.

Bynum (2011: 6) teknoloji alanında meydana gelen değişimle birlikte öğrencilerin öğrenme stillerinde de önemli değişikliklerin olduğunu, sosyal ağların kullanımlarının günümüzdeki işgücünün sahip olması gereken bir gereklilik olduğunu, bu nedenle öğrencilere sosyal medyayı kullanmanın doğru yollarının öğretilmesi ve sosyal medya yoluyla etkileşim yöntemlerinin okul programlarında verilmesi gerektiği üzerinde durmaktadır. Sosyal medyanın ve sosyal ağların kullanımının Steijn ve Schouten (2013)’ın çalışma sonuçları doğrultusunda düşünüldüğünde öğrenciler ile öğrenciler, öğrenciler ile öğretmenler arasındaki iletişimi artırabileceği düşünülebilir.

Gülbahar, Kalelioğlu ve Madran (2010) doğası gereği sosyal ağ sitelerinin öğrenciler arasındaki, öğrencilerle içerik ve öğretmenlerle öğrenci arasındaki etkileşimi artırdığını, eğitim öğretim süreçlerinin öğretmenlerce daha aktif, işbilirlikli ve yaratıcı öğrenme ile destekleyebilmelerini sağladığını, öğrencilerin problem çözme, araştırma ve sorgulama becerilerini geliştirdiğini belirtmiştir. Sosyal medyanın sınıf içi etkinlikleri daha aktif ve işbilirlikli yapması ve etkileşimi artırması soysal medyanın önemli destekleyici özelliklerinden birisi olarak düşünülebilir.

Braun (2007) ve Crystal (2008)’ın yaptıkları çalışmalar okuma yazmanın her türünün öğrencilerin düşünme süreçlerini geliştirmeye faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Sosyal etkileşimi sağlayan teknolojiler ayrıca öğrencilerin dili yaratıcı kullanmalarına katkıda bulunmaktadır (akt. Turner ve Croucher, 2014: 201). Sosyal medyada öğrencilere anlık okuma yazma fırsatları sunduğu için öğrencilerin düşünme süreçlerini geliştirme ve dili yaratıcı kullanma becerilerini geliştirme açısından destekleyicidir diyebiliriz.

87

Düvenci (2012: 46)’ye göre sosyal medya dosya paylaşımını, oyun, eğlence amaçlı paylaşımlarda bulunma, canlı müzik ve ses paylaşımı, sunu gibi paylaşımları kolaylaştırmaktadır. Klasik internet programlarının yapılması uzman bilgisi gerektirirken sosyal medyada içerik oluşturma ve paylaşma hiçbir uzman bilgisine sahip olmadan yapılabilmektedir. Sosyal medyanın bu şekilde kullanım çeşitliliğinin ve kolaylığının olması bir destekleyici özellik olarak eğitim ortamlarında kullanılabilir.

Sosyal ağların sadece ilgiler ve aktiviteler, akrabalık, arkadaşlıklar üzerine kurulu olduğunu söylemek doğru değildir. Sosyal ağlar insanlar kendilerini geliştirme, ilişki kurma, bilgi paylaşabilme gibi farklı alanlarda hizmet sunmaktadır. Bu ağlar sayesinde iş görenler hem kendi örgütlerindeki meslektaşları ile hem de diğer örgütlerdeki bireylerle ilişkiler kurma fırsatı yakalayabilmektedir. Özellikle işe yeni başlayan örgüt üyeleri ile daha deneyimli üyelerin iş birliğini geliştirmede sosyal ağların ve internetin önemi inkar edilemez (Özmen vd., 2011: 43). Bu nedenle meslektaşlar arasında iletişimi geliştirme, bilgi ve deneyim paylaşımı ve iş birliğini artırmak, mesleki gelişime katkıları sosyal ağların destekleyici özellikleri arasında sayılabilir.

Sosyal medya öğrencilerin çoğunluğu tarafından kullanılan yeni bir etkileşim alanı olarak öğrencinin bilgiye ulaşmasını da kolaylaştırmaktadır. Öğrencilerin birbirleriyle olan iletişimleri özellikle okul konuları söz konusu olduğunda, öğrencilerin ortaklaşa çalışmalarına ortam hazırladığı için akademik başarılarının artmasına katkı sağlayabileceği düşünülebilir.

Öğrenciler daha önce çok sayıda ödev yapıyorlardı ve resimleri olan ancak ihtiyaçlarına cevap vermeyen bir ders kitabına başvurmaları gerekiyordu. Ancak öğrencilerin daha fazla etkileşime ihtiyaçları vardır. Sosyal medya sayesinde öğrenciler sesli ve görsel etkileşimde bulunabilirler ve ihtiyaç duydukları materyalleri paylaşabilir, başkalarının paylaştığı materyalleri de görme ve inceleme fırsatına sahip olabilirler. Sosyal medya öğretmenlere öğrencilerin kullanmaktan hoşlandıkları ve zamanlarının çoğunu harcadıkları yeni bir ders materyali veya öğretim ortamı sunmaktadır. Sosyal medyanın içerik bakımında çeşitli ve zengin olması öğrenciler ve öğretmenler açısından destekleyici bir özellik olarak kabul edilebilir.

88

Üye olan herkesin kullanabildiği sosyal ağlar yerine okulların kendine özgü güvenli sosyal ağlarını oluşturması mümkün görülmektedir. Halı hazırda birçok öğretmen okullarının veya kendi kişisel web sitelerini kullanarak ödev ve notları ilan etmekte, öğrencilere fazladan alıştırma ve materyal örneği sunmaktalar. Sosyal ağların bu şekilde kullanılabilmesi ve bunun geliştirilmesi, sosyal medyanın ve sosyal ağların önemli bir özelliği olarak görülebilir.

Aileler çocuklarının performanslarını ve okul ile ilgili çalışmalarını ev ortamlarında rahatlıkla gözlemleyebilmekteler. Ancak çocuklarının okuldaki durumlarına ilişkin olarak nadiren yapılan veli toplantılarının ve olağanüstü durumların dışında bilgi edinmeleri mümkün görülmemektedir. Sosyal medyanın kullanımının ailelerin çocuklarının okuldaki performanslarına ilişkin bilgi edinme, onları daha güncel takip edebilme, kendi öğrencileri ile diğer öğrenciler arasındaki farkı görebilmeleri açısından önemli bir fırsat sunmaktadır. Günümüzde eğitim sisteminin önemli bir amacının da eğitimde aile katılımını artırmak olduğu düşünüldüğünde sosyal medya bu amaca hizmet edebilecek önemli destekleyici özellikler taşımaktadır.

Benzer Belgeler