• Sonuç bulunamadı

4.1. Araştırmanın Birinci Alt Problemine İlişkin Bulgular ve Yorumlar

4.1.7 Sosyal Medyanın Bir Öğrenme-Öğretme Aracı Olup Olmadığına ve

128

Sosyal medya da yok yok, yemek yapma tarifleri, el becerisi gösteriliyor, Youtube’daki videoların katkısı oluyor (M19).

Yani ben pek beceri olarak özellikle bahsettiğiniz el becerisi olsun, müzik yeteneğini geliştirilmesi olsun, beceri geliştireceğine pek inanmıyorum, itibarda etmiyorum... (M23).

Okul yöneticilerine ait yukarıda ki ifadelere göre, sosyal medyanın öğrencilerin beceri gelişimlerine olumlu katkı sunmadığını söylenebilir. MY3, M18, M19 ve M23 gibi katılımcılar sosyal medyadaki bilginin hazır olduğunu ve öğrencinin becerisini geliştirmediğini ifade etmektedirler. M23 kodlu yönetici sosyal medyayı kullanarak öğrencilerin herhangi bir becerilerinin gelişebileceğine inanmadığını, “itibar etmiyorum”

diyerek vurgulamıştır. Yukarıdaki ifadeler ve verilen tablo göz önünde bulundurulduğunda okul yöneticilerinin sosyal medyanın öğrencilerin becerilerini geliştirmeye katkısı konusunda daha çok olumsuz düşüncelere sahip oldukları söylenebilir.

4.1.7 Sosyal Medyanın Bir Öğrenme-Öğretme Aracı Olup Olmadığına ve İçeriğine İlişkin Yönetici Görüşleri

Okul yöneticilerinin sosyal medyanın bir öğrenme ve öğretme aracı olup olmadığına ilişkin görüşlerini alabilme amacıyla “Sizce sosyal medya bir öğrenme ve öğretme aracı mıdır?” sorusu sorulmuş, soruya özellikle olumlu cevap veren katılımcılara “Sosyal medya bir öğrenme ve öğretme aracı ise, “Sosyal medyada paylaşılan içeriğe ilişkin ne düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltilmiştir. Okul yöneticilerinin çoğunluğu (f=16, %,62) sosyal medyanın bir öğrenme ve öğretme aracı olduğunu ifade etmişlerdir. Sosyal medyanın bir öğrenme ve öğretme aracı olmadığını düşünenlerin oranı %42’dir. Bazı katılımcılar (%19) ise sosyal medyanın eğitime hizmet ettiğini ifade etmişlerdir. Bazı yöneticiler (f=4, %15) içeriğin “arz talebe bağlı” olduğunu, bazıları da (f=4, %15) içeriğe yönelik olarak “eğitimle ilgili değil” ifadelerini kullanmışlardır. Katılımcı yöneticilerin vermiş oldukları cevapların içerik analizi sonucu Tablo 12’de verilmiştir.

129

Tablo 12

Sosyal Medyanın Bir Öğrenme-Öğretme Aracı Olup Olmadığına ve İçeriğine İlişkin Yönetici Görüşleri

Yukarıdaki tablo incelendiğinde, daha öncede ifade edildiği gibi sosyal medyanın bir öğrenme ve öğretme aracı olduğunu kabul eden yönetici oranı katılımcıların yarısından daha fazladır. Özellikle sosyal medyayı bir öğrenme ve öğretme aracı kabul eden yöneticilere göre sosyal medyada paylaşılan içerik eğitime hizmet etmektedir. Özellikle soru çözümü paylaşımı, görsel öğrenme, merak uyandırıcı paylaşımların olması, bilgiye ulaşımın kolaylığı sosyal medyayı bir öğrenme öğretme aracı haline getirmektedir. Sosyal medyanın bir öğrenme ve öğretme aracı olmadığını düşünen yöneticiler ise, içeriğin arz talebe bağlı olarak değiştiğini, eğitimden ziyade magazinsel, eğlenceye dönük paylaşımların yoğunlukta olduğu görüşündedirler. Bazı okul yöneticilerin konuya ilişkin ifadeler şöyledir:

Sosyal medya ile profesörde olursun. Mesela istediğiniz her tür bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Şuanda ben İngilizce çalışıyorum benim bir kaynağımda Youtube diyebilirim. Mesela benim branşım gitar keman adam Youtube’da öğretiyor parça parça gösteriyor. Normalde kurs yerine gitmektense Youtube’dan izleyebiliyorsunuz...(MY2).

Paylaşılanların ne derece doğru olduğu, ne derece amacına hizmet ettiği tartışılır. Çok yalan yanlış, bilgi kirliliğine yol açan birçok konunun sosyal medyada dolaştığını görüyoruz.... Oradaki bilgilerin büyük bir kısmını doğru olmayacağını bilerek öyle bir filtreden geçirip takip etmek gerek (MY6).

Okul Yöneticilerinin Görüşleri

Katılımcı kodu f %

Öğrenme ve öğretme aracıdır MY1, MY2, MY3, MY6, M7, MY9, MY10, M11, M12, MY16, M18, M19, MY20, M24, M25, MY26,

130

Mesela Milli Eğitimin akılı tahtalarla ilgili bir içerik geliştirdiğini biliyoruz EBA diye, içeriği güzel ama kimse bakmıyor (MY9).

Tamamen değil, ben daha çok yüz yüze olan iletişimden yanayım, yüz yüze eğitim daha verimlidir, jest mimik kullanımı daha etkili (MY13).

Değildir. Belki insanlar tarafından zaman zaman kullanılabilir öğrenme öğretme aracı olarak ama…

şöyle akademik olarak öğrenme aracı değildir.... (MY22).

Sanmıyorum. Bilgisayar, akıllı tahta olarak olabilir ama sizin dediğiniz Twitter ,Facebook gibi şeyleri ben öğrenme- öğretme aracı olarak çok düşünmüyorum... (M18).

Yukarıdaki katılımcı ifadelerinde de görüldüğü gibi sosyal medya bir öğrenme ve öğretme aracı olabilir. MY2 kodlu katılımcının ifade ettiği gibi sosyal medya her alanda bilgi ve materyal sağlamayan bir kaynak durumundadır. Kullanım amacına göre insanlar sosyal medyadan dil öğrenebilecekleri gibi amaçlarına bağlı olarak eğlene de bilirler. Ancak sosyal medyanın bir öğrenme ve öğretme aracı olmadığını düşünen MY22 gibi bazı katılımcılar, sosyal medyanın insanların birbirlerine ilişkin bilgiler edinip beğenilerde bulunabilecekleri bir alan olduğunu, eğitim öğretim ile ilgili paylaşımlara ilgi duyulmadığını ifade etmişlerdir.

Sosyal medyayı eğitim öğretim açısından değerlendiren okul yöneticileri, aslında birçok teknolojik ürünün ortaya çıkış amaçları farklı olmasına rağmen, gerek ihtiyaç, gerekse de insanların yeni bakış açıları kazanmaları ile zaman içinde farklı amaçlar içinde kullanılabilecekleri görüşünü desteklemektedir. Bugün bir cep telefonunun bile kullanım amaçları incelendiğinde, cep telefonun kitap okuma amacıyla kullananların, bilgisayar gibi veri depolama ve araştırma yapma amacıyla kullananların olduğu görülecektir. Bazı okul yöneticileri sosyal medyanın bir eğitim öğretim aracı olduğuna karşı çıkmaları aslında sosyal medyanın doğrudan bir öğrenme ve öğretme amacı olarak ortaya çıkmamasından kaynaklanmaktadır. Temelde insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırma ve farklı paylaşımlara, video, resim, ses gibi olanak sağlayarak iletişimi farklı bir boyuta taşımak düşünülmüş olsa da, paylaşılan video, resim, ses veya dokümanların içeriğine bağlı olarak eğitsel amaçlı kullanımının da mümkün olduğu görülmektedir.

131

Benzer Belgeler