• Sonuç bulunamadı

BAZI İLKÖĞRETİM OKULLARINDA BEDEN EĞİTİMİ DERSİNİN UYGULANMA DÜZEYİ*

SONUÇ VE ÖNERİLER

Program teorik olarak günümüz hareket ve spor bilimleri kriterleri- ne uygun olarak, öğrencilerin yaşamlarında kullanabilecekleri temel, özelleşmiş spora özgü hareket becerileri ile fiziksel etkinliklere özgü bilgileri, duygusal ve toplumsal özellikleri kazanmaları ve sağlığı geliş- tirici fiziksel etkinliklere yaşam boyu etkin katılım sağlamaları amacıyla hazırlanmıştır. Daha önce değişen program örneklerindeki ders saat- lerinin, saha ve malzemelerin yetersizliği, sınıflardaki öğrenci sayıları- nın yüksek oluşundan kaynaklanan sorunların giderilmeden yeni programın uygulamaya konulması ya da bu sorunların göz ardı edil- mesi yeni sorunları da beraberinde getirecektir. Beden eğitimi dersle- rini yürüten sınıf öğretmenlerinin konu ile ilgili yeterli bilgi ve donanıma sahip olmamaları, göstermelik spor etkinlikleri dersinin varlığından dolayı ders saatlerinin kırk dakika ile sınırlı kalması ve dersleri beden eğitimi öğretmenlerinin yürütmemesi en önemli sorunlar olarak sırala- nabilir.

Beden Eğitimi Öğretmenliği: Beden eğitimi ve spor öğretmenliği; okul öncesi, ilk ve orta öğretim kurumlarının beden eğitimi ve spor dersleri ile okul içi ve okul dışı etkinliklerine ait eğitim,öğretim,yönetim ve yönlendirme görevlerini yerine getirmekle yükümlü özel bie ihtisasa mesleğidir (8). 2000 yılında 8. beş yıllık kalkınma planı çerçevesinde oluşturulan Beden Eğitimi, Spor ve İstanbul Olimpiyatları Özel İhtisas Komisyonu raporuna göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın istihdam edeceği öğretmen sayısı 2000-2001 öğretim yılında 2. 258, 2001-2002 öğretim yılında 1. 297, 2002-2003 öğretim yılında ise 246’dır. Sayıların yüzde yüz gerçekleşmesinin garantisi de yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı gelecek üç öğretim yılında toplam 3. 791 öğretmen istihdam etmeyi planlarken, yükseköğretim kurumlarından 11. 631 öğretmen mezun olacaktır. Bu durum arz talep dengesizliğine yol açacaktır. Aslında, Türkiye’de 44. 525’i ilköğretim, 5. 708’i ortaöğretim olmak üzere toplam 50. 233 ilk ve

ortaöğretim kurumu bulunmaktadır. Bunların her birine bir beden eğitimi öğretmeni olsa, 50. 233 öğretmen istihdam edilebilir. Eğitim kurumla- rında 12 milyon öğrenci okurken 12. 030 civarında beden eğitimi öğretmeni okullarda görev yapmakta ve yaklaşık 1. 000 öğrenciye bir beden eğitimi öğretmeni düşmektedir. Bu yıl yapılan KPSS sınavına Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları ve Eğitim Fakülteleri Beden Eğitimi bölümü mezunu 19000 kişi girmiş sadece 300 kişinin ataması yapılmıştır. Yeni eğitim programında öngörülen ders saatleri ve spor etkinlikleri dersinin seçmeli olması nedeniyle ilçe ve köylerde, küçük okullarda çalışan bir beden eğitimi öğretmeni haftalık zorunlu onbeş saatlik ders yükünü tamamlamak için üç dört okulda derse girmekte, ya da kendi okulunda branşı dışındaki trafik, resim, müzik gibi alanı dışın- daki dersleri yürütmektedir. Bu uygulamalar yakında kadrolu çalışan öğretmenlerin ders saatlerini azaltacağı gibi yeni atamaların yapılması- nı da büyük ölçüde engelleyecektir.

Beden eğitimi derslerinin yeni geliştirilen programlarının etkin bir şekilde uygulanması için

1. Beden eğitimi ve Spor etkinlikleri dersleri birleştirilerek ilköğreti- min her sınıfında zorunlu hale getirilmelidir. Bu uygulamayla be- den eğitimi ders saatleri artırılmalı haftada en aza dört saate çıkartılmalıdır.

2. İlköğretim yönetmeliğinin öğretmenlerle ilgili 64. maddesinde değişiklik yapılarak, İlköğretim 1. kademesine beden eğitimi öğ- retmeni ataması yapılmalı ve beden eğitimi derslerini 1. sınıftan itibaren beden eğitimi öğretmenleri yürütmelidir.

3. Beden eğitimi ders saatleri artırıldıktan sonra dersler blok olarak yapılmalı böylece kıyafet değiştirilirken kaybedilen zamandan ta- sarruf sağlanmalı ve öğrencilerin tenefüs saatleri alınmamalıdır. 4. Ders saatlerinin günümüzdeki durumuyla, programlardaki kaza-

nımların hayata geçirilmesi zor olacağından, her kazanım için en az dört hafta uygulama yapılacak şekilde bir düzenleme yapılma- lıdır.

5. Beden eğitimi öğretmenlerine yeni program ve öğretim yöntemle- rini içeren hizmet içi eğitim seminerleri koordinatör formatör öğ- retmenler tarafından haziran ve eylül aylarında yapılmalıdır. Bu yıl öğretmenlerin yeni program hakkında yeterli bilgileri yoktur, Talim ve Terbiye kurulunun hazırladığı kitaplar henüz öğretmen- lere ulaşmamıştır.

6. İlköğretimlerde beden eğitimi dersleri Bakanlık Beden Eğitimi müfettişleri tarafından teftiş edilmelidir.

KAYNAKLAR

1. Balcıoğlu, B., Özbek, A., Sungur, N., Sivrikaya, K, Beden Eği- timi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Değer Sistemleri ve Problem Çözmedeki Yeterliliklerinin İncelenmesi. 3. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Olimpik Eğitim ve Spor Kültürü Sempozyumu Kitabı, 13, Bursa, 2003.

2. Çamlıyer, H., Çamlıyer, H., Eğitim Bütünlüğü İçinde Çocuk Hareket Eğitimi ve Oyun. Emek Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., 4. Basım, Manisa, 2001.

3. Demirhan, G., Coşkun, H., Altay, F., Şahin, R., Güvenç, A., Aslan, A., Açıkada, C., İlköğretim Okulları, Lise ve Dengi Okullar Beden Eğitimi Dersleri Amaca Ulaşılma Düzeyine İlişkin Görüşler, 3. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Olimpik Eğitim ve Spor Kültürü Sempozyumu Kitabı, 66, Bursa, 2003.

4. Erkan, N., Yaşam Boyu Spor, Bağırgan Yayımevi, Ankara, 2000.

5. Kangalgil, M., Dönmez, B., İlköğretim Okullarında Görev Ya- pan Sınıf Öğretmenlerinin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Görüşleri, Milli Eğitim Dergisi Sayı 159, MEB Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Ankara, 2003.

6. Leblanc, J., Dickson,L., Çocuklar ve Spor, Çeviri Derleme: Gül, G., Bağırgan Yayımevi, Ankara, 2005.

7. Muratlı, S., Çocuk ve Spor, Bağırgan Yayımevi, 2. Baskı, An- kara, 1997.

8. Özdilek, Ç., Eynur, B. R., Karakuş, S., Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmeni Yetiştiren Bölümlerde Uygulanan Eğitim Programlarının

İlköğretim Ve Ortaöğretim Okulları İçin Belirlenen Beden Eğitimi Ders Amaçlarıyla Karşılaştırılması Ve Uyum Açısından Değerlendirilmesi, XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongre Kitabı, 668, Denizli, 2005.

9. Özmen, Ö., Çağdaş Sporda Eğitim Üçgeni, Bağırgan Yayın- ları, Ankara, 1999.

10. Sönmez, T., Sunay, H., Ankara’daki Ortaöğretim Kurumların- da Uygulanan Beden Eğitimi ve Spor Dersinin Sorunlarına İlişkin Bir İnceleme, Milli Eğitim Dergisi, Sayı 162, MEB Yayınlar Dairesi Baş- kanlığı, Ankara, 2004.

11. Şinoforoğlu, T., İlk Ve Orta Öğretimlerde Beden Eğitimi ve Spor, http. //w3. gazi. edu. tr/~tubas/calismalar-dosyalar/bedenegitimi. ppt

12. Yaşar, Ş., Gülteki, M., Türkkan, B., Yıldız, N., Girmen, P., Yeni İlköğretim Programlarının Uygulanmasına İlişkin Sınıf Öğretmen- lerinin Hazırbulunuşluk Düzeylerinin ve Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi (Eskişehir örneği), Eğitimde Yansımalar VIII Yeni İlköğre- tim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu Kitabı, 51, Kayseri, 2005.

13. Yaylacı, F., İlköğretim Okulları Beden Eğitimi Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 1, 95, 1998

P-261

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR

Outline

Benzer Belgeler