• Sonuç bulunamadı

MEDYANIN SPORDA BİR CİNSEL TACİZ OLAYINA YAKLAŞIM TARZ

ÖZSOY, S. * AKBABA ALTUN S. ** * Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ** Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi ÖZET

Bu çalışmada bayan sporculara yönelik bir cinsel taciz olayının, yazılı spor medyasına şekil ve içerik olarak nasıl yansıdığı araştırıl- mıştır. 2004 Atina Olimpiyat Oyunları’nın ardından Halter Milli Takımı Antrenörü Mehmet Altındağ’a, bir grup bayan haltercinin yönelttiği taciz suçlamalarının medyada yer alış şekli, örnek olay olarak ele alınmıştır. Bu amaçla 2004 Eylül ayında yayınlanan ve araştırmacı tarafından seçilen 5 gazetede (Hürriyet, Milliyet, Sabah, Cumhuriyet, Zaman ve Fotomaç) yayınlanan 50 haber ve yorum, nitel olarak analiz edilmiştir.

Gazetelerin yapılarına ve eğilimlerine göre olayla ilgili haber kulla- nımına bakıldığında, sol ve sağ eğilimli fikir gazetelerinin, olayı yorum- suz ifadelerle duyurmayı tercih ettikleri görülmüştür. Popüler gazeteler olarak nitelenen Hürriyet, Sabah ve Milliyet gazeteleri, haberleri 1. sayfadan duyurmuşlar ve ayrıca bol fotoğraf kullanarak haberin albe- nisini arttırmışlardır. Bu gazetelere göre haber, sportif yönünün dışın- da magazin unsurlarıyla değer taşımaktadır.

Fikir gazetelerinden sol görüşlü Cumhuriyet ve sağ görüşlü Zaman gazetesi, habere popüler gazetelerden daha az yer vermiş ve haber için sadece spor sayfalarını kullanmıştır. Spor gazetesi olarak Fotomaç’ın olaya geniş yer vermesi beklenirken, haber sayısı diğer gazetelere göre düşük düzeyde kalmıştır.

Fotoğraf kullanımı açısından popüler gazeteler haberi bol fotoğraf- lı verirken, fikir gazetelerinde daha çok yazı ağırlık taşımıştır. Popüler gazetelerdeki köşe yazarları taciz olayını sütunlarına taşımış ancak, fikir gazetelerinde konu ile ilgili herhangi bir yoruma rastlanmamıştır.

Haber içeriklerine göre yapılan değerlendirmede “savunan tarafın açıklamaları”, “suçlayan tarafın açıklamaları”, “resmi açıklamalar” ve “olay aktarma” şeklinde dört grup belirlenmiştir. Bu gruplandırmaya göre, altın madalya kazanan bayan halterci Nurcan Taylan’ın bulun- duğu “antrenörü savunan taraf”la ilgili haberlerin sayısının (13), tacize uğradığını iddia eden sporcuların haberlerin sayısından (7) daha fazla olduğu belirlenmiştir.

Haber metinlerinin içerik olarak incelenmesi sonunda yapılan de- ğerlendirmede haber ve yorumlar 5 grupta toplanmıştır. : 1- Olayı kınama, 2- Şiddete vurgu yapma, 3- Kadın haklarını savunma, 4- Sportif hassasiyet 5- Yorumsuz yansıtma. Gazetelerin haberleri genel olarak değerlendirildiğinde, yaşanan olayı kınayıcı bir dil kullandıkları görülmüştür.

Olimpiyat Oyunlarının hemen ardından meydana gelen bu olay, halterde bayan sporcuların geneli için kamuoyunda olumsuz bir imaj oluşmasına neden olmuştur. Bu olayın medyada geniş yankı bulması- nın nedeni, olayda adı geçenlerin arasında kısa süre önce kazandığı başarılarla ün kazanan bir sporcu ve antrenörünün olmasıdır. Medya olayı ağırlıklı olarak bu yönüyle işlemiştir. Kuşkusuz, olay ün kazan- mamış sporcuların başından geçmiş olsaydı, medyada bu kadar yer bulmayacaktı. Spor medyasının çoğunluğunun erkek gazetecilerden oluştuğu gerçeği de, konuyla ilgili haberler değerlendirilirken medya- daki cinsiyet ayrımcılığı bağlamında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmıştır.

ANAHTAR SÖZCÜKLER: Spor Medyası, Cinsel Taciz,

GİRİŞ

Bayan spor branşlarında sporculara yönelik taciz ve şiddet olayla- rı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanmaktadır. Bayan

sporculara yönelik taciz olaylarının spor medyasında yer bulma şekli, toplumun bu tür olaylara genel bakış açısını da yansıtmaktadır.

2004 Atina Yaz Olimpiyat Oyunları ardından ülkemizde Türk Milli Bayan Halter Takımı’nda yaşanan taciz olayları medyada geniş yer bulmuştur. Olimpiyatlarda bayanlar halter branşında ilk altın madal- yamızı kazanan sporcunun da (Nurcan Taylan) isminin karıştığı taciz olayı, o dönem içinde yazılı ve görsel medyanın gündemini oluştur- muştur. Milli bayan sporcuların (Şule Şahbaz, Aylin Daşdelen ve Sibel Şimşek), milli takım antrenörü (Mehmet Üstündağ) tarafından cinsel tacize uğradığını ileri sürerek Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi vermesi ile başlayan olaylar, antrenörün açılan soruş- turmanın ardından gözaltına alınmasıyla devam etmiştir.

Yaşanan bu gelişmeler, kitle iletişim araçları aracılığıyla kamuo- yunda yankı bulmuş ve çeşitli medya organlarında farklı haberler ve yorumlar yer almıştır. Kuşkusuz, bu haberin medyada şekli, kamuoyu- nun kanaatlerinin şekillenmesi açısından önem taşımaktadır.

Bu amaçla aşağıdaki soruların cevapları aranmıştır:

a) Gazeteler, taciz olayını sayfalarında şekil olarak nasıl haber yapmıştır?

b) Gazetelerin taciz olayı ile ilgili olarak fotoğraf kullanımı nasıldır? c) Gazeteler taciz olayını içerik olarak okuyucularına nasıl aktarmış-

tır?

d) Yorumcular, taciz iddialarını nasıl yorumlamışlardır?

e) Gazetelerin eğilimlerine göre konuyu ele alış tarzlarında fark var mıdır?

YÖNTEM

Bu araştırmada nitel araştırma teknikleri kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın evreni, yazılı kitle iletişim araçlarından günlük gazetelerdir. Araştırmada farklı siyasal eğilimleri yansıtan ulusal ölçek- te yayın yapan gazetelerden 6’sı incelenmiştir. Buna göre popüler gazetelerden Hürriyet, Sabah, Milliyet; sol basından Cumhuriyet sağ görüşlü gazetelerden Zaman ve spor gazetelerinden Fotomaç gazete- si araştırmacı tarafından seçilmiş ve değerlendirmeye alınmıştır. 1 Eylül 2004-30 Eylül 2004 tarihleri arasında 30 gün boyunca yayınla- nan gazeteler araştırma kapsamına alınmış ve taranmıştır. Analiz edilecek her haber metnine 11 sorudan oluşan içerik çözümlemesi yönergesi uygulanmıştır.

BULGULAR VE YORUM

Bu bölümde, halterde yaşanan taciz iddiaları ilgili olayların med- yaya yansıma şekli, içerik çözümleme yönergesi ve alt problemler doğrultusunda oluşturulmuş tabloları ve seçilen haberlerin yorumları yer almaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular, gazetelerin eğilimle- rine göre haberlerin yaklaşım tarzı, içeriği, niteliği ve şekli ile incelene- rek yorumlanmıştır.

Tablo 1 - Gazetelerde yayınlanan taciz olayıyla ilgili haberlerin tarihlere göre dağılımı

GAZETE 10 Eylül 11 Eylül 12 Eylül 13 Eylül 14 Eylül 15 Eylül 19 Eylül 20 Eylül 29 Eylül 30 Eylül Toplam

Cumhuriyet 1 1 1 1 1 5 Fotomaç 1 1 1 1 1 1 6 Hürriyet 2 3 1 2 8 Milliyet 6 3 1 1 11 Sabah 6 6 1 1 1 1 16 Zaman 1 1 1 1 4 TOPLAM 16 14 5 1 2 2 1 1 1 7 50

Tarih itibarıyla bakıldığında incelemeye alınan 6 gazetede en fazla haberin, taciz olayının medyaya yansıdığı ilk gün olan 10 Eylül 2004 tarihinde yayınlandığı görülmektedir.

Olayın medyaya yansıdığı günün ardından haber sayısında bir yoğunluk olmuş, ancak izleyen günlerde haber sayısı giderek azalmış- tır. Bunun dışında, suçlanan antrenörün gözaltına alındığı gün yayın- lanan haber sayısında tekrar bir artış görülmüş ve bu gelişme bütün gazetelerde yer almıştır.

Tablo 2 - İncelenen gazetelerde halterdeki taciz olayıyla ilgili haber ve

yorumların yer aldığı sayfalar

Haber Yorum GAZETE 1. Sayfa Spor dışı sayfa Spor Spor dışı sayfa Spor Toplam Cumhuriyet 5 5 Fotomaç 6 6 Hürriyet 3 4 1 8 Milliyet 1 8 1 1 11 Sabah 4 9 2 1 16 Zaman 4 4 TOPLAM 8 13 25 3 1 50

Gazetelerin olayla ilgili haber kullanımına bakıldığında sol ve sağ eğilimli fikir gazetelerinin haber sayılarının birbirine yakın olduğu görülmektedir (Cumhuriyet: 5, Zaman: 4). Fikir ağırlıklı gazeteler magazin yönü ağır basan bu olayı fazla büyütmeden, sadece olayın yorumsuz içeriğini vermeyi tercih etmişlerdir.

Bunun yanı sıra popüler gazeteler olarak nitelenen Hürriyet, Sa- bah ve Milliyet gazeteleri, haberleri 1. sayfadan duyurmuşlar ve ayrıca bol fotoğraf kullanarak haberin okunurluğunu arttırmak istemişlerdir. Sabah ve Hürriyet gazetesi, olayla ilgili haberleri spor dışındaki sayfa- larda yer vererek, konuyu magazin yönüyle ele aldıklarını ortaya koymuşlardır. Olaya spor dışındaki sayfalarda yer veren bu gazetelere göre haber, sportif yönünün dışında magazin unsurlarıyla değer taşı- maktadır.

Tablo 3 - Olayın yansımasının gazete türlerine göre farklılığı • POPÜLER GAZETELER

(Hürriyet, Milliyet, Sabah)

• FİKİR GAZETELERİ • (Cumhuriyet, Zaman) • Haberi büyük kullanmıştır. • Haberi küçük kullan-mıştır. • Olayı her yönüyle ele

almıştır.

• Fazla detaya girmemiş- tir

• Yorumcuların yorumlarına

yer vermiştir. • Yorum yapılmamıştır. • Haber bol fotoğraflıdır. • Fazla fotoğraf kullanıl-mamıştır

Fikir gazetelerinden sol görüşlü Cumhuriyet ve sağ görüşlü Zaman gazetesi, habere popüler gazetelerden daha az yer vermiş ve haber için sadece spor sayfalarını kullanmıştır.

Spor gazetesi olarak Fotomaç’ın olaya geniş yer vermesi beklenirken, haber sayısı (6) diğer gazetelere göre düşük düzeyde kalmıştır.

Tablo 4- Gazetelerde yayınlanan haberlerin fotoğraf kullanımı Gazete Fotoğraflı haber Fotoğrafsız haber Toplam

n % n % n % Cumhuriyet 3 60,00 2 40,00 5 100,00 Fotomaç 6 100,00 0 0,00 6 100,00 Hürriyet 8 100,00 0 0,00 8 100,00 Milliyet 10 90,91 1 9,09 11 100,00 Sabah 15 93,75 1 6,25 16 100,00 Zaman 3 75,00 1 25,00 4 100,00 Toplam 45 5 50 Haberlerde fotoğraf kullanımına bakıldığında fikir gazetelerinde fo- toğraf kullanımının daha az oranda gerçekleştiği görülmektedir. Popü- ler gazetelerin tümü fotoğrafları büyük ve çok sayıda kullanmıştır. Fotomaç ve Hürriyet gazetelerinde fotoğrafsız haber yer almamıştır. Cumhuriyet gazetesinde iki haber, Zaman, Milliyet ve Sabah gazetele- rinde 1’er haber fotoğraf kullanılmadan verilmiştir.

Tablo 5 - Gazetelerde olayla ilgili kullanılan fotoğrafların niteliği

Sportif fotoğraf Sportif olmayan fotoğraf Toplam Gazete n % n % n % Cumhuriyet 2 66,67 1 33,33 3 100,00 Fotomaç 1 9,09 10 90,91 11 100,00 Hürriyet 14 82,35 3 17,65 17 100,00 Milliyet 3 30,00 7 70,00 10 100,00 Sabah 4 26,67 11 73,33 15 100,00 Zaman 0 0,00 3 100,00 3 100,00 Toplam 24 40,68 35 59. 38 59 100 Gazetelerde 1 ay süresince konuyla ilgili yayınlanan haberlerde toplam 59 fotoğraf kullanılmış bunların % 40’ı sporcuların müsabaka ve müsabaka seremonisi esnasında çekilen fotoğraflardan oluşmuş- tur. Fotoğrafların % 59’u ise müsabaka ile ilgisi olmayan mekanlarda çekilen fotoğraflardır. Bu sonuç da gazetelerin haberi daha çok maga-

zin yönüyle ele aldıklarını göstermektedir. Spor gazetesi olarak yayın yapan Fotomaç’ta olayla ilgili kullanılan 11 fotoğrafın 10’u haberin kahramanlarının spor alanı dışındaki görüntüleridir. Hürriyet gazetesi ise kullandığı fotoğrafların % 82. 35’ini sportif ortamlarda çekilmiş görüntülerden seçmiştir.

Tablo 6 - Gazetelerde yayınlanan fotoğraflarda yer alan kişilere göre sınıflandırması

Nurcan

Taylan Antrenör Üstündağ Resmi/Diğer

Suçlayan halterciler Toplam Gazete n % n % n % n % n Cumhuriyet 2 40,00 1 20,00 2 40,00 0 0 5 Fotomaç 7 43,75 3 18,75 2 12,50 4 25,00 16 Hürriyet 7 33,33 5 23,81 4 19,05 5 23,81 21 Milliyet 3 27,27 3 27,27 2 18,18 3 27,27 11 Sabah 7 43,75 5 31,25 3 18,75 1 6,25 16 Zaman 1 25,00 2 50 1 25 0 0 4 Toplam 27 36,99 19 26,03 14 19,18 13 17,81 73 5 gazetede yayınlanan haberlerle ilgili olarak toplam 73 fotoğraf kullanılmıştır. Bu fotoğraflar değerlendirildiğinde en çok fotoğrafın Atina Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan bayan halterci Nurcan Taylan’a ait olduğu görülmektedir (%37). Nurcan Taylan’ın o dönemde kısa sürede ün kazanmış başarılı bir sporcu olduğu göz önüne alındı- ğında bu beklenen bir sonuç olarak değerlendirilebilir. Ardından cinsel tacizle suçlanan Bayan Milli Takım antrenörü Mehmet Üstündağ (% 26. 03), resmi yetkililer ve diğer açıklama yapan kişilerin fotoğrafları (%19. 18), suçlamada bulunan haltercilerin fotoğrafları ise en az oranda (%17,81) yer almıştır.

Taciz iddialarına muhatap olan milli takım antrenörü Mehmet Üstündağ’ın 19 fotoğrafı yer almıştır. Spordan sorumlu devlet bakanı Mehmet Ali Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Dönemin Halter Federasyonu Başkanı Kenan Nuhut ve diğer yönetici- lerin 13 fotoğrafı yayınlanırken, tacize uğradıklarını iddia eden 3 hal- tercinin de 13 fotoğrafı yayınlanmıştır. Sayı olarak en çok fotoğraf Hürriyet gazetesinde, en az fotoğraf Zaman gazetesinde yer almıştır. Fikri ağırlıklarıyla bilinen Cumhuriyet ve Zaman gazetelerinde tacize uğradığını iddia eden bayan haltercilerin herhangi bir fotoğrafı yayın- lanmamıştır.

2. Haberlerin içeriği

Araştırmada gazetelerde yayınlanan haberler, genel olarak 4 ortak özellikte sınıflandırılmıştır. Buna göre;

1- Tacizle suçlanan antrenörün savunmaları ve destekleyici haber- ler (Savunma),

2- Tacize uğradığını iddia eden sporcuların açıklamaları ve des- tekleyici haberler (Suçlama),

3- Konuyla ilgili resmi veya ilgili yöneticilerin açıklamaları (Resim açıklamalar) ve

4- Olayla ilgili gelişmeleri aktaran haberler (Olay aktarma) olarak dört gruplu bir sınıflandırma yapılmıştır.

Bu gruplamaya göre antrenörün açıklamalarıyla ilgili haberlerin sayısının (13), tacize uğradığını iddia eden sporcuların haberlerin sayısından (7) daha fazla olduğu görülmektedir.

Genel olarak değerlendirildiğinde haberlerin düzenlenmesinde iki tarafın görüşlerine de genelde yer verilmiştir ancak bu kapsamdaki değerlendirmede ağırlıklı olarak haberin hangi taraf açısından kurgu- landığına bakılmıştır.

Haber değerlendirmesinde ağırlıklı olarak tacize uğradığını iddia eden bayan haltercilerin açıklamalarına ilişkin haberlerin Milliyet (3) ve Sabah (4) gazetelerinde yer aldığı görülmektedir.

Haber metinlerinin içerik olarak incelenmesi sonunda yapılan de- ğerlendirmede haber ve yorumlar 5 grupta toplanmıştır. : 1- Olayı

kınama, 2- Şiddete vurgu yapma, 3- Kadın haklarını savunma, 4- Sportif hassasiyet 5- Yorumsuz yansıtma.

Haberler üzerinde yapılan gruplandırmaya göre şu değerlendirme- ler yapılmıştır:

a) Olayı kınama

Haberlerin sadece başlıklarına bakıldığında gazetelerin taciz ola- yını kınayıcı ifadelerle sayfaya yansıttıkları görülmektedir. Sabah gazetesinde olay, “Taciz skandalı” ve “Taciz utancı”, “Olimpik utanç”, “Bu kadarına pes” şeklinde ifadeler geçen başlıklarla verilmiştir. Cum- huriyet ve Fotomaç’ta “Skandal”, Milliyet’te “Çirkin oyun” nitelemeleri başlıklarda geçmiştir.

Gazetelerin haberleri genel olarak değerlendirildiğinde yaşanan olayı kınayıcı bir dil kullandıkları görülmektedir. Gazeteler haber me- tinlerinde kullanılan dil olarak taraflılık göstermeseler de, sayfada haberi büyük veya küçük kullanmasıyla tavrını ortaya koymaktadır. Bu olayda tacizle suçlanan antrenör ve onu destekleyen tarafın açıklama- larının haber sayılarının frekansları eşit olmasına rağmen (13-13), sayfada kaplayan yer bakımından kendi lehlerine açık bir fark görül- mektedir.

Bu farkın, tacizle suçlanan antrenör ve onu destekleyen bayan milli halterci Nurcan Taylan’ın Ağustos ayı içinde Atina’da yapılan Yaz Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya kazanmış olmasının getirdiği popülariteden kaynaklandığı ortadadır.

Haberlerin içeriğinde konuyla ilgili eylem ve niteleyici sıfatların hangi sıklıkla geçtiğine bakıldığında, olay için en çok taciz (54) ve cinsel taciz (24) betimlemeleri yapıldığı görülmektedir. Haber metinle- rinde olayı yorumlayan niteleyici sıfatlardan en çok kullanılanların “skandal” (11) “çirkin” (11) en yüksek frekansa sahiptir. Bu açıdan bakıldığında medyanın kınayıcı bir dil kullandığı söylenebilir.

Haber metinlerinde sıkça geçen belirleyici ve niteleyici sözcükler ve frekansları şöyledir: Taciz (54), cinsel taciz (24), iddia (15), dayak (14), skandal (11), çirkin (11), doping (9), taciz iddiası (8), suçlama (7), iftira (6), komplo (4), temiz spor (3), şikayet (2), üzücü (2), gölgeleme (2), lezbiyen (2), sarkıntılık (1), utanç (1), kıskançlık (1), karalama (1), çamur (1), rencide etme (1).

b) Şiddet unsuru

Haberlerde şiddet unsuru içeren açıklamalar popüler gazeteler ta- rafından ön plana çıkarılmıştır. Sporculara dayak atmakla suçlanan antrenörü savunan bayan sporcunun “Beni de dövdü ellerine sağlık” şeklindeki ifadesi Hürriyet gazetesinin manşetine taşınmıştır.

c) Farklı yaklaşımlar

Olayla ilgili olarak daha çok savunma tarafının haberlerini sayfala- rına taşıyan gazetelerden biri Hürriyet’tir. Olayın medyaya yansıdığı ilk gün olan 10 Eylül 2004 tarihli Hürriyet gazetesinin 1. sayfasında Nur- can Taylan’ın “Bunlar 6 yıldır neredeydiler” başlıklı haberleri verilirken, antrenörün tutuklandığı gün olan 29 Eylül 2004 tarihinde olayı “Tutuk- lanan antrenöre gözyaşı” başlığıyla işlemiştir.

d) Yorumsuz yansıtma

Gazetelerde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı, Gençlik ve Spor Genel Müdürü, Federasyon Başkanı ve diğer yetkililerin olayla ilgili açıklamaları; yayınlanan toplam haber sayısının % 28’ini (n: 13) oluş- turmuştur. Bu tür haberlerde gelişmeler olduğu gibi aktarılmış ve ne haberin başlığında ne de haber dilinde bir yorum yapılmıştır.

SONUÇ VE TARTIŞMA

2004 Atina Olimpiyat Oyunları’nda Bayan Halter Milli Takımı ant- renörü Mehmet Üstündağ’a yönelik bir grup bayan haltercinin taciz suçlamaları, yazılı basında kınayıcı bir dil ve içerikle işlemiştir. Popüler gazetelerde haberler spor dışında birinci sayfaların manşetlerine taşınarak daha çok magazin yönü ön plana çıkarılmıştır.

Olimpiyat Oyunlarının hemen ardından meydana gelen bu olay, halterde bayan sporcuların geneli için kamuoyunda olumsuz bir imaj oluşmasına neden olmuştur. Gazetelerde köşe yazarlarının yaptığı yorumların bir kısmında bayan halter branşının kapanması istenmiştir. Bu tablo, genç bayanların halter branşına olan ilgisini daha başlama- dan bitirecek bir nitelik taşımaktadır. Oysa yapılması gereken, olayın

münferit bir olay olduğu ve genelleme yapılamayacağının vurgulan- masıydı. Sadece Sabah gazetesinde gerekli cezaların verileceğine ilişkin resmi makamın açıklaması geniş bir şekilde manşetten verilmiş- tir.

Medya, olayı magazinleştirerek 1. sayfalara taşımakla, belki kendi açısından habercilik görevini yerine getirmiş, ancak bir spor branşının gelişmesinin önünü kapatmıştır.

Tarafların açıklamalarının, magazin içeriği taşıyan yönleriyle say- falarda büyütülmesi, habercilik açısından başarı olarak değerlendirilse bile, süreç olarak bakıldığında spora zarar vermektedir. Sporcuların spor dışı olaylarla gündeme gelmesi, sadece sporcuyu değil, uğraş alanı olan spor branşını da olumsuz etkilemektedir.

Kitle iletişim araçları gönümüzde gündem belirleyici bir noktada bulunduğu ve kamuoyunu haber ve yorumlarla etkilemekte olduğu kabul edilmektedir. Halkın ilgisini çekecek her konu, medyada yer bulmaktadır. Bu olayın medyada geniş yankı bulmasının nedeni kuş- kusuz olayda adı geçenlerin arasında kısa süre önce kazandığı başa- rılarla ün kazanan bir sporcu ve antrenörünün olmasıdır. Medya olayı ağırlıklı olarak bu yönüyle işlemiştir. Kuşkusuz, olay ün kazanmamış sporcuların başından geçmiş olsaydı, medyada bu kadar yer bulma- yacaktı.

Eğitim, motivasyon ve kültürün geliştirilmesi, kitle iletişim araçları- nın temel fonksiyonları arasında sayılmaktadır (Eroğlu, 1996). Yazılı medyanın bu olayda eğitim ve motivasyon sorumluluğunu yerine getirdiğini söylemek zordur.

Haber ve yorumlarda, tacize uğradıklarını açıklayarak kendilerini medya önüne çıkaran bayan sporcuların yaşadıkları psikoloji ile ilgili herhangi bir değerlendirmeye rastlanılmamıştır. İncelenen haber ve yorumların imzalı olanlarının erkek spor gazetecileri tarafından yazıl- dığı dikkat çekmektedir. Türkiye’deki spor gazetecileri arasında % 4’lük bir orana sahip olan bayan spor gazetecilerinin (Özsoy, 2002) herhangi bir yazısı bulunmamaktadır. “Aynı olay bayan spor gazeteci- leri tarafından yazılsaydı neler ön plana çıkardı?” sorusu, ayrı bir tartışma konusu olarak zihinlerde kalmıştır.

KAYNAKLAR

1. Başaran Z. ; Arol P., “Spor Dergilerinde Kadının Yeri”, 7. U- luslararası Spor Bilimleri Kongresi Seminer Kitabı, 2002.

2. Bulgu, N.. “Spor Kurumunda Cinsiyet Ayrımı: Haber Fotoğ- raflarına Yansıyan Toplumsal Değerler”, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi. (6), 2, 1997.

3. Çok, Figen. “Basında gençlik imajları”, Eğitim ve Bilim, cilt 15, s. 81, Ankara, 1991.

4. Eroğlu, F., “Davranış Bilimleri”, İstanbul: Beta Yayınları, 1996. 5. Fişek, K. “100 Soruda Türkiye Spor Tarihi”, İstanbul: Gerçek Kitabevi, 1985.

6. Hackforth, J., “Dünyada Spor Gazeteciliği Araştırması”, 7. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi. Antalya, 2002.

7. İlal, E.. “İletişim, Yığınsal İletişim Araçları ve Toplum”,Der Yayınları, İstanbul, 1997.

8. Lackey, D., “Sexual Harrassment in Sport”, Physical Education, 00318981, Spring 90, Vol. 47, Issue 2.

9. Özsoy, S. “Spor Gazeteciliğinin Bugünkü Durumu ve Mes- leki Nitelikleri”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu, 2002.

P-316

REKREASYONEL FİZİKSEL EGZERSİZİN

Outline

Benzer Belgeler