• Sonuç bulunamadı

MAYIS 1946 YILI BELEDİYE SEÇİMLERİ

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI BURSA YERELİNDE CUMHURİYET HALK PARTİSİ’NİN İKTİDAR YILLARI (1946–1950)

C. GELİR KAYNAKLARI

A. 26 MAYIS 1946 YILI BELEDİYE SEÇİMLERİ

111 VI. 1946-1950 DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN SEÇİMLER VE BURSA

112 duruma vurgu yaparak şu ifadeleri kullanıyorlardı; “Demokrat Parti, hükümet partisinin aldığı seçimleri yenileme kararlarını demokratik zihniyet ve görüşlere aykırı bulduğunu ve bunların demokratik bir inkişafa hizmet etmek değil bilakis bu inkişafı önlemek gibi bir netice vereceğini” ve bu şartlar altında seçimlere katıldıkları takdirde Türk Demokrasisin istikbali adına bir hata işlemiş olacaklarını ifade ediyorlardı. Bu gerekçeler nedeniylede Belediye seçimlerine katılmama kararı alacaklardı150.

Demokratların seçime iştirak etmemelerine İsmet İnönü, 10 Mayıs 1946 tarihinde gerçekleştirilen Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurultayında son derece sert yaklaşmıştır.

İnönü, kurultayda yapmış olduğu konuşmasında, “Seçimlere girmemenin manası, yabancı devletlere memleketin iç idaresini itham etmektir. Kendi iç idaremizi yabancı devletlere karşı kötümsemek teşebbüsünü Türkiye denilen memlekette vatandaşların hoş görmeyeceklerine eminim”151 ifadelerinde bulunur. Falih Rıfkı Atay, demokratların seçimlere katılmamalarının sebebi korkuya bağlar. Çünkü demokratlar teşkilat kurabildikleri yerlerde bile seçimi kazanamayacaklarını görmüşlerdir. Eğer kendilerini ortaya atsalardı, bugünkü iktidara karşı derin bir hoşnutsuzluk olduğu iddiası yalanlanacaktı. Muhalefet “Demokrasilerde hiç de şerefsiz olmayan seçim başarısızlığı yerine… ancak bazı yabancı propaganda servislerinin işine yarayabilecek bir bahaneye bürünerek sahneden uzaklaşmayı”152 tercih etmişti. Bu ifadelerden anlaşılacağı üzere, İnönü ve Halk Partililerin gözünde, demokratlarının seçimlere katılmamaları, dış dünyada ülkeye çok büyük zararlar getirecek bir hareketti. Özellikle yeni oluşan dünya düzeninde kendine Batı bloğunda yer bulmak isteyen ve bu amaçla ülke içinde demokratikleşme süreci hız kazandıran İsmet İnönü için beklenmeyen bir durum olmuştu.

Bursa’da seçim çalışmaları, 30 Nisan Salı günü mahalle muhtarlarının Belediye’ye çağrılmalarıyla birlikte başlamıştı. Muhtarlarla birlikte yapılan bilgilendirme toplantısının ardından seçimlere katılacak olan seçmenlerin isimlerinin yazılacağı listeler, muhtarlara boş olarak dağıtılmış ve bu listelerin iki gün içinde belediyeye teslim edilmesi istenmiştir153. Sonrasında hazırlanan seçmen listeleri Hükümet konağına, Belediye dairesine ve seçim bölgelerine 8 Mayıs tarihi itibariyle asılmış ve 14 Mayıs tarihine kadar asılı kalmıştı154. Listelerde isimleri olmayanların ya da yanlış yazılanların mahkemelere başvuruda bulunma hakları vardı.

150 İzmir, 9 Mayıs 1946.

151 Anadolu, 11 Mayıs 1946.

152 Anadolu, 13 Mayıs 1946.

153 Açık Ses, 1 Mayıs 1946.

154 Açık Ses, 15 Mayıs 1946.

113 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi teşkilata gönderdiği genelgesinde, yapılacak olan seçimlerde aday listelerinin partili ve partisiz bütün seçmenlerin tatmin edici olması için özen gösterilmesini istemişti. Aday listeleri oluşturulurken, parti adayı olarak halkın oyuna arz edilecek olan arkadaşların ahlak, bilgi ve iş adamı olma noktalarından, vatandaşların sevgi, saygı ve güvenini kazanmış insanlar olmalarına kadar biri dizi ölçüte dikkat edilmesi; teşkilatın faal kademeleri dışında kalan temiz ve değerli arkadaşları liste dışında bırakmasının, muhitte haklı bir hoşnutsuzluk yaratacağı gibi güvensizlik, kırgınlık ve ayrılmalara da sebep olacağına vurgu yapılmıştı155.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa örgütünde Belediye seçimlerine yönelik hazırlıklar Mayıs ayının ikinci haftasında başlamış ve teşkilatta temayül yoklamamaları yapılarak adayların tespitine çalışılmıştır. Bu sürecin sonunda, şehir merkezine bağlı parti teşkilatlarına yazılı bulunan üyeler toplantılar yaparak, her ocak ayrı ayrı olmak üzere dilediklerini sayıda kişiyi belediye meclisi üyeliği için belirlemiştir. Bütün ocaklardan gelen isimler tasnif edilerek, üzerlerinde çalışmalar yapmak üzere, 21 Mayıs 1946 gecesi aralarında Parti Müfettişi Afyon milletvekilli Ahmet Sergil, il başkanı Cemil Öz, ilçe başkanı Turgut Karatal ve ocak, bucak, ilçe ve il idare kurullarından temsilcilerinin hazır bulunduğu bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıda isimler üzerinde gizli oyla seçimler yapılmıştı.

Toplantı sonrasındaki iki gün boyunca da aday listeleri üzerinde çalışmalar devam ederek, belediye meclis üyeliklerine seçilecek olan 33 asil ve 33 yedek üyeler olmak üzere 66 üyenin ismi belirlenmeye çalışılmıştı. Sonuçta, halkın tercih hakkını daha geniş tutmak adına en çok oy alan 80 kişilik bir liste halka sunulmuştu. 80 kişilik ismi listesi 24 Mayıs tarihli Ant gazetesinde yayınlanmış ve bu listede başta Cumhuriyet Halk Partisi il başkanı Cemil Öz olmak üzere, parti örgütü içersinde yer alan kişilerin yanında, Kamil Koç, Selim Süter, Muhiddin Dinçsoy gibi isimlerinde bulunduğu her meslekten kişiler yer almaktaydı.

Ayrıca diğer ilçelerin Cumhuriyet Halk Partili belediye meclis üyeleri de basın yoluyla ilan edilmişti156.

Belediye seçimlerinde Bursa’da her beş yüz kişiye bir bölge olmak üzere 126 seçim bölgesine ayrılmış; her seçim bölgesinde görevli olmak üzere beşer kişiden oluşan seçim kurulları oluşturulmuştu. Seçim 26 Mayıs Pazar günü saat 8’den 19’a kadar devam etmişti. Seçimlere Milli Kalkınma Partisi katılmış ama seçim komisyonlarının ve Cumhuriyet Halk Partili mensupların seçime yönelik müdahalelerini mazeret göstererek seçimlerden çekilmişti. Bursa’da Belediye seçimlerine bağımsız aday olarak Emekli

155 Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Fon Kodu: 030.1Yer No: 42.249.9, s. 3.

156 Ant, 21-22-23-24-25 Mayıs 1946

114 Tuğbay157 İsmail Hakkı Alpan isimli bir askerde girmiş, fakat seçimde gerekli olan oyu alamamıştır.

Belediye seçimlerinde, seçimin güvenliğini sağlamaya yönelik çeşitli önlemler alınmıştı. Bu önlemler içinde, seçim günü oy verme işlemi başlamadan önce, seçim komisyonu başkanları, üyelere ve orada hazır bulunanlara, sandığın boş olduğunu gösterdikten ve bu olay bir tutanakla belirlenerek komisyon üyeleri tarafından imza edildikten sonra dört tarafını sicimle bağlayıp düğüm yerlerini mühürleyeceklerdi.

Seçimlerde açık oy gizli tasnif sistemi uygulanacaktı. Sandığın birbirinden farklı anahtarlarla açılır iki kilidi bulunacak ve seçimin sonunda, belediye meclisinden yedi üyenin huzurunda açılan sandıklar, tasnif yapılıp bittikten sonra seçim kurulu tarafından tutulan bir tutanakla mahallin en yüksek mülki amirine teslim edilecekti.

Demokratlar seçimlere girmemenin yanı sıra, bütün ülkede olduğu gibi, özellikle güçlü oldukları vilayetlerde, seçimlere vatandaşın katılmaması ve seçimin geçerliliğini zayıflatmak adına çok etkili bir propaganda faaliyeti yürütecektir. Demokratlar, “Belediye seçimlerinde rey kullanmak kanuni bir borç değil! Reyini kullanmak veya kullanmamak için seni hiç kimse tazyik edemez” ; “Kendi reyini kullanmak kadar kullanmamakta vatandaşın hakkıdır! Kanun ne ona, nede buna karışmak hakkı verir!” tarzında propaganda faaliyetleri yürütecekti. Devamlı surette seçimlerin tarafgir olduğundan, bürokrasini halk partisi lehine çalıştığından bahseden yazılar gazetelerde kaleme alınıyordu. Demokratlara göre birçok yerde idare amirleri Cumhuriyet Halk Partisi lehine çalışıyorlardı. Memurlardan imza alınıyor, evlere polis ve belediye memurları vasıtasıyla tembih, ihtar ve tehditlerde bulunuluyor, seçimler katılmadıkları takdirde vazifelerinden kovulacakları yahut ekmek kartlarının ellerinden alınacağı tarzında rivayet ve dedikodular ortalıkta dolaşıyordu158.

Seçime gidilen süreçte Cumhuriyet Halk Partisi, özellikle Demokrat Parti’nin seçimlerin boykot edilmesi yolundaki propagandasına karşı bir propaganda yürütecekti.

Demokratların telkinlerine karşın, halkı seçimlere katılmaya teşvik edici çeşitli ilanlar gazetelerde yer alacaktır. Bunlardan birkaçını örnek vermek gerekirse:

Kadın Erkek; istisnasız hepimiz o gün oylarımızı kullanmak için sandık başlarına koşalım. Çünkü bu iş Türk milletinin medeni hakkını kullanmasını bildiğini bütün dünyaya ispat etmek için en büyük imtihandır”

CHP kurtarıcı ve yapıcıdır. Onun adaylarına oy verilince halkın özlediği iyi işlerin başarılması sağlanır”

Belediye Seçimlerine katılmak kanunun verdiği bir hak, vatan için bir borçtur”

157 Tugay komutanlığı yapan albay.

158 İzmir, 26 Mayıs 1946.

115 26 Mayıs sabahı saat 8’de başlayan seçimler saat 19’da tamamlanmış, sandıklar mühürlenerek, mazbatalar tanzim edilerek belediyeye gönderilmişti. Oy verme sırasında bazı aksaklıklar yaşanmış, birçok bölgede defterler karışmış; birçok ismin eksik ya da yanlış yazılması yüzünden seçmen sandığa gidememişti. Bursalı gazeteci Mustafa Tayla, seçim günü gözlemlerini şöyle paylaşıyordu:

Semtime en yakın sandığa gidiyorum, sokağımı, adımı söylüyorum. Defterleri karıştırıyorlar, bakıyorlar, tekrar bakıyorlar. Yok, defterlerde adım yok. Başka bir sandığa yönlendiriyorlar, orada da yok. Başka bir yere gidiyorum, çok şükür orada isimin çıkıyor… Bakıyorum, seçmen defterine bir kadının ismi hizasına parmağını bastırıyorlar. Kadın mütevekkil ne denirse onu yapıyor. Biri derhal bir zarf uzatıyor.

Dikkat ediyorum, zarf içine bir pusula koyulmuş ve kapatılmış. Kadın ne olduğunun farkına varmadan zarfı sandığa atıyorlar. Bakıyorum bu çirkin hadiseye kalabalıktan hiç aldıran yok. Seçim heyeti, parti temsilcileri sessiz sedasız seyrediyorlar. Gerekli yerlere durumu şikayet ediyorum. Olay yerinde zabıt tutmanız gerekliydi diyor. Seçim defterlerinde isimleri olmayan yüzlerce, belki binlerce Bursalı ile karşılaşıyoruz. Defterlere yanlış kaydedilenler belki binleri buluyor”159.

Merkez tasnif heyeti, oyların tasnifine başladığında aksaklıklar devam etmiş, seçmenlerin verdikleri oyların fazla ve dağınık olması, pusulalarda okunamayan isimlerin bulunuşu, tasnif sırasında üzerinde aday isimlerinden başka en küçük bir numara, kelime veya cümle ile işaret ve imza bulunan pusulalar tasnif dışı bırakılmıştı160. Bu işlemler sonuçların açıklanmasını birkaç gün geciktirmiş ve sonuçlar 1 Haziran tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Belediye seçimleri, oy verme usulünde belli bir iyileştirilmeye gidilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya koymuştu. Ayrıca Belediye seçimleri çetrefil usullere, gizlilik şartlarının ihlaline ve muhalefetle karşılaşmaya alışmamış olan devlet memurlarının partizanlığına rağmen nispeten serbest şartlar altında geçti161. 26 Mayıs’ta yapılan seçimlerde, seçimde kimin kazandığından daha çok merak edilen konu seçime halkın yüzde kaç oranında katıldığıydı162. Demokratların seçime katılmaması ve halkı katılmama konusunda teşvik etmesi sonucu olarak, katılım oranının yüksek ya da düşük çıkması, Demokratların Bursa’daki gücünü göstermesi açısından önemli görülecekti. Belediye seçimleri Cumhuriyet Halk partisi saflarında birçok şahsi çatışmaları

159 Mustafa Tayla, “Seçimlerde Neler Gördüm”, Açık Ses, 29 Mayıs 1946.

160 Açık Ses, 29 Mayıs 1946.

161 Karpat, a.g.e., s. 139.

162 Seçime katılma oranı İstanbul’da % 49, İzmir’de % 22,3, Adana’da % 45, Manisa’da % 30 ve Balıkesir’de

% 25 olmuştur. Karpat, a.g.e., s.138.; 1946 Belediye seçimlerine kadınların Türkiye genelindeki katılımları

% 58 civarında gerçekleşmiştir. Kadir Şeker, “1946 Belediye Seçimleri ve Bu Seçimlerde Kadın Seçmenlerin Durumu”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S. 14, (Aralık 2007), s. 81.

116 açığa vururken, Demokrat Parti’nin gerçek kuvvetini hakkında da bir fikir verebiliyordu.

Seçim sonrası Bursa’da seçime katılım oranları şöyleydi163:

Katılım Oranı (%)

Bursa Merkez 65

Mustafakemalpaşa 80

Yenişehir 40

İznik 41

Gemlik 50

Orhaneli 73

Orhangazi 50

İnegöl 65

Mudanya 49,5

Tirilye 68

Gürsu 67

Tablo 8: 26 Mayıs 1946 tarihli Belediye Seçimlerinde Bursa’daki Katılım Oranları164

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Bursa’da seçimlere katılım oranından memnun olmadığını göstermesi açısından ilgi çekici bir ayrıntı, katılım oranlarındaki düşüklüğü yağan yoğun yağmura bağlanması olmuştur165. İçişleri Bakanı Hilmi Uran, seçimlerde katılım oranının düşük olmasını, ilk kez tek dereceli seçimler yapıldığı için, seçim bürolarının isabetli tespit edilememesi, seçmenlerin sandıklarda isimlerinin yer almaması veya sandıktan sandığa dolaşırken isimlerini bulma çabalarına girmelerine bağlamıştı166. Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi idarecileri, bu seçimden çeşitli dersler çıkararak, teşkilatını bundan sonraki seçimlerde daha dikkatli davranma konusunda şu uyarıda bulunmuştur:

Bazı yerlerde, teşkilatımız lüzumundan fazla bir güvenle, karşı partilerin çalışmalarını küçümsemiş, seçim gününden evvel çalışma organlarını iyi tanzim etmemiştir. Seçmenlerin evleriyle, sandıkların bulunduğu yerler arasında, bir takım kötü propagandalarla seçmenlerin selametle oy kullanmalarına engel olanlara karşı tertibat alınmamıştır. Seçimlerde bir kısım arkadaşların bu işle vazifelendirilmelerinin faydalı olacağı anlaşılmaktadır”167.

Demokratlara göre ise, Halk Partililerin tüm kanunsuz yollara başvurmalarına168, memur ve esnaf üzerinde sürdürülen baskılara, şehrin içinde adam toplama ve sevk

163 Ant, 28 Mayıs 1946. Elimizde resmi rakamlar olmadığı için, bu katılım oranlarına şüpheli yaklaşmak gerekmektedir. Muhalif basında bu rakamların daha az verildiği görülür: Orhangazi %53, İnegöl %58, Yenişehir %29, Gemlik % 48. Vatan, 27 Mayıs 1946.

164 Belediye seçimlerinde seçilen Halk Partili üyeler ve aldıkları oylar şöyledir: Hasan Sami 8692, Tahir Sütmen 8615, İhsan İpeker 8610, M. Naci Börekçi 8603, Hakkı Dikencik 8598, Mehmet Hüzmen 8573, İsmail İnaç 8572, Mustafa Lofçalı 8568, Mehmet Urgancı 8568, Hüseyin Poroy 8559, Şerif Artış 8540, Burhaneddin Ersöz 8532, Dr. Rıza Tahir Berger 8530, Fahri Batıca 8539, Emin Aktuna 8528, Sait Ete 8506, Eczacı Ahmet Öber 8496, Mustafa Nuri Urgancı 8479, Rıza İlova 8474, Dr. İbrahim Alp 8474, Kazım Özyağcılar 8455, Selim Süter 8449, Faik Yılmazipek 8429, Ahmet Hamdi İnceli 8405, Kemal Duraner 8403, Cemil Öz 8398, Selim Aydoğrul 8396, Mehmet Nuri Ünlüer 8393, Sait İpek 8392, Mehmet Misili 8387, İbrahim Gökyanar 8380, Emin Hakçı 8395, Hüseyin Uslu 8355. Bunların dışında en çok oyu alan 33 adayda yedek üye olarak seçilmiştir. Ant, 1 Haziran 1946.

165 Ulus, 28 Mayıs 1946.

166 TBMM Tutanak Dergisi, Dönem:7, C. XXIII, 57. Birleşim (31 Mayıs 1946), s. 240-241.

167 Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Fon Kodu: 030.1Yer No: 42.249.9, s. 1-2.

168 Seçimlerde yapılan yolsuzluklara ilişkin hükümete 54 şahsi müracaat yapılırken, bunlar içinde sadece üç tanesi işleme alınmış, diğerlerinin seçimle alakası olmayan ihbardan ibaret olduğu anlaşılmıştı. Partiler

117 etmelerine rağmen, seçime iştirak oranındaki azlık, kendileri açısından önemli bir gelişim göstergesiydi169. Ayrıca ilçe ve köylerdeki iştirak oranın yüksek olmasının altında yatan gerçekse, “Jandarma süngüleri, gaz teranesi, muhtar tazyiki, partili tehdidi, memurların tarafgir davranışları, yol keserek ‘oy verdi’ vesikası aramak” gibi, şehirden çok köylerde gerçekleşmesi olanaklı olan olayların olmasıydı170. Demokratların gözünde Cumhuriyet Halk Partisi, seçimde saat 3’e kadar sakin, 3’ten 6’ya kadar telaşlı, 6’dan 7’ye kadar sinirli, 7’den sonra da ta kendisiydi171. Ayrıca bu seçimler, Cumhuriyet Halk Partisi’nin demokratikleşmeye ne kadar önem verdiğini göstermek adına başarısız bir sınav olmuştu.

Celal Bayar, iktidar partisinin idare cihazından azami yardım gördüğünü belirterek;

partisinin son zamanlarda hız kazanan gelişme ve yayılma faaliyetlerinde iktidar partisinden ziyade hükümet ve devlet nüfuzuyla mücadele ettiğine değiniyordu172.

Seçime yönelik Demokratların ülke genelinde yapmış oldukları bu eleştirilerinden rahatsız olan iktidar adına Nihat Erim, yapmış olduğu bir açıklamasında, “Gerekirse özgürlüklerin üzerine şal örtmekten” bahsetmiş, Erim’in bu sözleri Bursa yerelinde de yankı bulmuştu. Abdurrahman Konuk bu sözleri destekler nitelikte kaleme aldığı yazısında, “Bir milleti pantolonun şeklinden kafasının işleme tarzına kadar, her şeyinde değiştirmek zarureti ile harekete geçen inkılâpçılar, eğer hürriyet ihalesinin şalla örtmeseler derhal linç edilirlerdi. Milli inkılâp yıllarında veya büyük bir isyan ve harp zamanlarında herkesin dilediği gibi fikir yaymasına muvakkat olarak son verilir. İşte bu zamanlarda hürriyet ihalesinin üstüne şal örtülür ve yukardan aşağı bir otorite tesis edilir.

Bütün inkılâpları başarı ile devam ettiren Halk Partisi, yeni bir inkılâp hareketine girişmiştir.

Demokrasi İnkılâbı hepsinden çetindir”173ifadelerinde bulunmuştu.

Seçim sonrası yeni üyelerinden oluşan belediye meclisi ilk toplantısı 31 Mayıs Cuma günü saat 17’de yapmıştı. Üyelerin en yaşlısı olan Hasan Sami Aydın toplantıya başkanlık etmiş ve gizli oyla başkanlık seçimine gidilmiştir. Yapılan seçim sonucunda 27 oy alan CHP il idare kurulu üyesi Fahri Batıca Belediye başkanı olmuştur174. Başkan

adına yapılan şikayet sayısı 19 iken, Bunların ikisi CHP, üçü DP ve 14'ü Milli Kalkınma Partisi adına yapılmıştı. Hükümet, şikayetler konusunda gerekli incelemelere başlamıştı. TBMM Tutanak Dergisi, Dönem:7, C. XXIII, 57. Birleşim (31 Mayıs 1946), s. 241.

169 Demokrat Parti adına Yusuf Hikmet Bayur'un, Belediye seçimlerinde yapılan yolsuzluklar hakkında iç işleri bakanlığına yönelttiği soru önergesi için bkz. TBMM Tutanak Dergisi, Dönem:7, C. XXIII, 57. Birleşim (31 Mayıs 1946), s. 239.

170 İzmir, 2 Haziran 1946.

171 İzmir, 27 Mayıs 1946.

172 Vatan, 10 Haziran 1946.

173 Ant, 9 Haziran 1946

174 İsmet Bozdağ, sonraki yıllarda kaleme aldığı bir yazısında, 1946 yılı Belediye seçimleri sonucunda Belediye eski Başkanı Edip Rüştü Akyürek’in kolay kolay yönlendirilemeyeceğini düşünen Vali Haşim İşcan tarafından istenmediğini ve bu nedenlede, başkan seçim sırasında oy sayımına müdahalede

118 vekilliği seçimleri sonucu Birinci Başkan Vekilliğine Eczacı Ahmet Tevfik Öber, İkinci Başkan Vekilliğine Rıza İlova seçilmiştir. Daimi encümen azalıklarına CHP il idare kurulu başkanı Cemil Öz, Fabrikatör İhsan İpeker ve fabrikatör Selim Süter; kâtipliklere Kemal Duraner ve Sait İpek seçilmişlerdir175. İlçe ve belde belediye başkanlılarına seçilen CHP’li belediye başkanları ise şunlardır: Mudanya Hıfzı Akgüç, Gemlik Muhtar Alemdar, İnegöl Sabri Demircioğlu, İznik Hüseyin Oktay, Yenişehir Osman Minez, Orhangazi İbrahim Önal, Orhaneli Osman Uğur, Mustafakemalpaşa Ahmet Balcı, Karacabey Neşet Torun, Gürsu Kadri Akbaş, Tirilye Salim Yılmaz176. Mustafakemalpaşa Belediyesi başkanlığına seçilen Ahmet Balcı177, sonraki süreçte parti içersinde huzursuzluk yaratacak, bu durum ilçede vatandaşların Cumhuriyet Halk Partisi’nden uzaklaşması ve Demokratların çok daha hızlı örgütlenerek, üye yazımını hızlandırması ile sonuçlanacaktır.