• Sonuç bulunamadı

KOBĠ Uluslararası Finansal Raporlama Standardının OluĢum Süreci

2.4. KOBĠ‟lerde Finansal Raporlama

2.4.2. KOBĠ Uluslararası Finansal Raporlama Standardının OluĢum Süreci

1973 yılından beri finansal raporlama uygulamalarını uyumlaĢtırmak üzere standartlar yayınlayan Uluslararası Muhasebe Standartları Komitesi, 2000 yılında yeniden yapılandırılarak UMSK olarak faaliyetlerini devam etmiĢtir. Kurulun amacı, uluslararası finansal raporlama standartlarını dünya çapında geçerlilik kazandırmaktır.

Avrupa Komisyonu, Haziran 2000‟de halka açık Ģirketlerin, 2005 yılından itibaren hisse senetleri borsalar ve teĢkilatlanmıĢ piyasalarda iĢlem gören Ģirketlerin (bankalar ve sigorta Ģirketleri dahil olmak üzere) konsolide mali tablolarının TFRS ile uyumlu hazırlanması yönünde karar almıĢtır. Mart 2002‟de Avrupa Parlamentosu söz konusu düzenlemeyi onaylamıĢ ve Eylül 2002‟de düzenlemeyi yayınlamıĢtır.

Böylece Avrupa Birliği üyesi yaklaĢık 7000 Ģirket ve bunların bağlı ortakları ile iĢtirakleri ve iĢ ortakları TFRS uygulamasına geçmiĢlerdir. Ayrıca, yapılan düzenlemeye göre, üye ülkeler bu yükümlülüğü tüm Ģirketleri kapsayacak Ģekilde geniĢletme konusunda serbest bırakılmıĢtır (Toroslu, 2009: 6).

TFRS uluslararası tekdüzeliği açısından oldukça önemli olan bu geliĢme sayesinde, dünyada 65 ülkede uluslararası finansal raporlama standartları zorunlu olarak uygulanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, büyük iĢletmelerin uluslararası finansal raporlama standartlarını genellikle benimsedikleri kanısına varılabilir (Aslan, 2007: 204). Ancak AB‟de beĢ milyondan fazla KOBĠ kendi ulusal muhasebe uygulamalarını devam ettirmektedir. Sadece Avrupa‟da 28 farklı muhasebe uygulaması bulunması, KOBĠ‟lerin muhasebe uygulamalarının standartlaĢtırılmasını büyük ölçüde zorlaĢtırmaktadır (Karacan, 2009: 43). Bu nedenle UMSK, KOBĠ‟ler için uluslararası finansal raporlama standartlarını hazırlama gereği duymuĢtur.

UMSK, TFRS‟nin tam set uygulamasının çok karmaĢık olduğu ve KOBĠ olarak tanımlanan iĢletmelere büyük maliyetler getireceği konusunda kendisine getirilen eleĢtiriler neticesinde, KOBĠ‟ler için ayrı bir finansal raporlama seti hazırlama gereği duymuĢtur (Demir, 2007: 3) KOBĠ TFRS, TFRS‟nin kısaltmasından çok sadeleĢtirilmiĢ halidir. Standart, KOBĠ‟lere ait finansal tabloları kullananların gereksinimlerini ve fayda- maliyet analizini dikkate alarak hazırlanmıĢtır (Karacan, 2009: 43).

Sermaye piyasasına odaklanmıĢ KOBĠ‟ler için UFRS‟ye geçiĢ hazırlıklarının maliyetleri UFRS‟ye geçiĢ hazırlıklarının maliyetleri UFRS‟nin beklenen faydalarından daha yüksek olduğu için, UMSK geçmiĢte sadece birkaç KOBĠ‟nin UFRS‟ye gönüllü geçme ile tam olarak ilgilendiğini belirtmiĢtir. ĠĢte bu yönlendirmelerden sonra UMSK, 2001 yılında KOBĠ‟ler için UFRS hazırlanması için proje grubunu kurmuĢtur (Korkmaz, Temel ve Birkan, 2007: 101) .UMSK‟nın KOBĠ‟ler için TFRS‟yi geliĢtirme süreci Ģu Ģekilde özetlenebilir (Pacter, 2006: 15- 19) :

UMSK, 2003 yılının ikinci yarısında ve 2004 yılının baĢlarında KOBĠ standardını görüĢmüĢtür.

Haziran 2004‟te bir tartıĢma belgesi yayınlanmıĢtır. 2004 yılının sonunda tartıĢma belgesine gelen cevaplar incelenmiĢtir.

Ocak 2005‟te geçici kararlar alınmıĢtır. Ülkelerdeki standart hazırlayan ve kullananların çalıĢma gruplarına dahil edilmesini de içeren bazı kararlar alınmıĢtır.

1 Nisan 2005‟te tartıĢma belgesi gönderilen tüm taraflara bir anket (MuhasebeleĢtirme ve Ölçme Anketi) gönderilmiĢ ve bu anket kamuoyunun görüĢlerini almak için web sitesinden yayınlanmıĢtır.

28 Haziran 2005‟te MuhasebeleĢtirme ve Ölçme Anketi‟ne gelen cevaplar UMSK‟nın danıĢma kurulu ile tartıĢılmıĢ ve danıĢma kurulundan görüĢler alınmıĢtır.

29-30 Haziran 2005‟te UMSK‟nın KOBĠ çalıĢma grubu toplanmıĢ, cevaplar tartıĢılmıĢ ve UMSK‟ya tavsiyelerde bulunulmuĢtur.

26 Eylül 2005‟te tüm dünyadaki 40‟ın üzerinde standart düzenleyici kuruluĢ ile görüĢülmüĢtür.

13-14 Ekim 2005‟de muhasebeleĢtirme ve ölçme konusunda muhtemel sadeleĢtirmeler için yuvarlak masa toplantıları yapılmıĢtır.

Ocak 2006‟da bir taslak üzerinde ilk tartıĢmalar yapılmıĢtır.

ġubat ve Mart 2006‟da tartıĢma taslağı UMSK‟da ayrıntılı olarak görüĢülmüĢtür.

ġubat 2007‟de standartlar son taslak olarak kamuoyunun görüĢlerine açılmıĢtır.

Eylül 2003‟de baĢlanan “KOBĠ‟ler için Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS)”, 9 Temmuz 2009 tarihinde yayımlamıĢtır. KOBĠ muhasebe standardı ayrı bir standart olarak tanımlanmaktadır. Standardın bu kadar uzun bir zaman sürecinde hazırlanma gerekçesi; 20 ülkede 116 gerçek KOBĠ üzerinde yapılan saha testlerinden dolayıdır. Ayrıca standardın daha önce taslak olarak yayımlanıp,

gelen yoğun eleĢtiriler sonucunda geri çekilmesi ve yeniden hazırlanarak yayımlanması doğal olarak bu süreyi uzatmıĢtır (Çelik, 2010: 43).

UMSK, aĢağıda belirtilen hedeflere ulaĢılması için KOBĠ UFRS‟yi yayımlamıĢtır (Collis, 2008: 18) :

KOBĠ‟lerin küresel ekonomide yüksek kaliteli, anlaĢılabilir ve uygulanabilir muhasebe standartlarının sağlanması için,

Uluslararası finansal raporlama standartlarını kullanmak isteyen KOBĠ‟ler üzerindeki raporlama yükünü azaltmak için,

KOBĠ‟lerin finansal bilgi kullanıcılarının ihtiyaçlarını karĢılamak için

Uluslararası denetim Ģirketi olan PricewaterhouseCoopers (PwC), Nisan 2013 tarihi itibariyle dünya ülkelerin UFRS uyumu ile ilgili bir araĢtırma yapmıĢ ve yayımlamıĢtır. Bu araĢtırmadan, bazı Avrupa ülkeleri seçilmiĢtir. Bu ülkelerin UFRS uyumu ve KOBĠ UFRS ile ilgili son durumunu ortaya koyan çalıĢma tablo 15‟de özetlenmiĢtir.

Tablo 15: ÇeĢitli Avrupa Ülkelerinde UFRS ve KOBĠ UFRS Kullanımı

ÜLKE Halka Açık ġirketlerde UFRS uygulaması gerekli mi? Kullanılan UFRS Seti nedir?

KOBĠ UFRS’nin Yerel Vergi Otoritelerince kabul durumu nedir?

Ġngiltere

Konsolide finansal tablolar için tam set

UFRS zorunludur.

AB‟ye uyarlanmıĢ set.

KOBĠ UFRS, KOBĠ‟ler için uygundur. Yeni standartların uygulanması

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren olacaktır.

Fransa

Konsolide finansal tablolar için tam set

UFRS zorunludur.

AB‟ye uyarlanmıĢ set.

Yerel vergi otoritelerinin KOBĠ UFRS‟ye göre raporlamayla ile ilgili bir kabulü veya yakınsaması

Almanya

Konsolide finansal tablolar için tam set

UFRS zorunludur.

AB‟ye uyarlanmıĢ set.

Yerel vergi otoritelerinin KOBĠ UFRS‟ye göre raporlamayla ile ilgili bir kabulü veya yakınsaması

yoktur.

Ġtalya

Konsolide finansal tablolar için tam set

UFRS zorunludur.

AB‟ye uyarlanmıĢ set.

Yerel vergi otoritelerinin KOBĠ UFRS‟ye göre raporlamayla ile ilgili bir

yakınsaması yoktur.

Bulgaristan

Konsolide finansal tablolar için tam set

UFRS zorunludur.

AB‟ye uyarlanmıĢ set.

Yerel vergi otoritelerinin KOBĠ UFRS‟ye göre raporlamayla ile ilgili bir kabulü veya yakınsaması

yoktur

Türkiye

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, tüm halka açık Ģirketler UFRS‟ye göre

finansal raporlama yapmak zorundadırlar.

Orijinal set

Yerel vergi otoritelerinin KOBĠ UFRS‟ye göre raporlamayla ile ilgili bir

kabulü yoktur

Kaynak : “ IFRS Adaption by Country”, http :// www.pwc.com/.../ifrs.../ifrs-status-

country.htm, EriĢim 10.08.2013.