• Sonuç bulunamadı

Personel sayısını sadece 2017 yılı özelinde değerlendirecek olursak emeklilik, nakil vb. nedenlerle ayrılan 57 personele karşılık sadece 6 yeni personelin göreve

3.YEN İLİKÇİ SÜREÇLER

4.6. Kamu-Üniversite-Özel Sektör Takip Sistemi

Kamu, üniversite ve özel sektör ile paylaşılan iş birlikleri kapsamında gerçekleştirilen ça-lışmalar konudan sorumlu personel tarafından güncellenerek ilgili birimlerce görüntülenmesi sağlanabilmesiyle güncel bilgiyi taşımada efor artışına sebep olmaktadır. Gerçekleştirilen ilişki türüne bağlı olarak yetki sahibi kişilere ayrıca otomatik mail ile de bilgilendirme ger-çekleştirilerek, sistem ile birlikte mail ile de entegre bir kontrol sistemi gerçekleştirilmiştir.

Şekil 9’da Kamu-Üniversite-Özel Sektör takip sistemi gösterilmektedir

Şekil 9: Kamu- Üniversite-Özel Sektör Takip Sistemi

Firma içerisinde bütün sürecin sistem üzerinden takip edilmesi, ilgili personellerin ihtiyaç duydukları alanlardan doğruyu veriyi edinmeleri aynı teknolojide, hızda ve bütün adımlarını gözlemleyebilmesi firmanın performansına şüphesiz ki hız, maliyetlendirme ve doğru bilgi yönetiminde üstün bir başarı sağlamasına olanak vermektedir.

Bilgiyi bu denli özenli ve sıralaması ile kullanmak yalnızca personel kontrolü değil üst yönetim algısında da istenilen bilgilerin istenilen hızda beklenen sorulara cevap bulması günümüz hız dünyasının beklentisidir. Kurumsal bilgi birikimi için tanımlama, sınıflandırma ve düzenleme çalışmaları bilgi haritasını teknoloji ile buluşturmak maksimum verim, kapa-site ve kaliteyi beraberinde getirmektedir.

5. SONUÇ

Küresel boyutuyla teknoloji yönetimi, dünyadaki tüm teknolojik gelişmeleri takip etmeyi ve bunlardan işletmeye en optimal seçeneği kullanarak, uygulamaya koymayı gerektirmek-tedir. Çünkü küreselleşme, dünyadaki tüm firmaları rakip haline dönüştürmektedir. Bu yüz-den işletmelerin; her çalışanı ile gelişmelere açık olması, literatürü takip etmesi, algıladığı ya da geliştirdiği yenilikleri ortaya koymak isteyen çalışanlarını gelecekteki başarısı için sürekli desteklemesi gerekmektedir. Bu sebeple küresel ekonominin gerekliliği olarak, bir işletme-nin rekabetçi pazar koşullarında varlığını sürdürebilmesi için ya yenilikleri yakından takip ederek organizasyonel yapılarına uygun biçimde adapte etmeyi ya da yeniliklerin bizzat kendileri tarafından geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır.

Bu bağlamda, bir işletmenin yenilik odaklı stratejilere sahip olması, hem rekabet gücünü artırmasında hem de varlığını koruma ve sürdürülebilirliğini sağlaması konusunda önemli

rımlarına harcanan paradan, orta-uzun vadede (2-10 yıl arası) çok daha fazlasının geri dön-düğü bilinmektedir[15]. Günümüzde varlıklarını sürüdürecek yenilikçi işletmelerin rekabetüstü olabildiği bir yapıda, işletmelerin AR-GE yatırımlarına gereken önemi vererek teknoloji ve bilgi yönetimi faaliyetlerini artırmaları başarı için temel neden olmaktadır.

İşletme içerisine adapte olabilen teknoloji ve kontrol altına alınabilen bilgi doğru kulla-nıldığı zaman yönetilebilme kapasitesinden bahsedilebilmektedir. Zira her açık ve kayıtlı bilgi herkesin ulaşabileceği bilgi değildir. Bu bilgi kaynaklarının gruplandırılıp düzenlen-mesi, gereksinim kalmayanların elenmesi ve yetkilendirilmiş bir erişimin sağlanması gerekir.

Sağlıklı tüm kuruluşlar bilgiyi üretir ve bilgiyi kullanırlar. Kuruluşlar çevre ile ilişkilerini sürdürürken enformasyon alır, bunu bilgiye dönüştürür ve bu bilgiyi deneyimleri, değerleri ve kendi iç kurallar ile birleştirerek harekete geçerler[16].

Kurumsal bilgi yönetimindeki asıl hedef bilgi üretmek ve bilgiyi yönetim süreçlerine yansıtmaktır. Kuruluşlar bilgi üretebilmek için iç ve dış bilgi kaynaklarından yararlanırlar.

Bilginin üretilmesi ve geliştirilmesi, düzenlenmesi, bilgi depoları oluşturulması ve transfer edilmesi önemli olsa da, bilgi ancak paylaşıldığı, kullanıldığı ve işlendiği ölçüde değer ka-zanmaktadır.

Yaratılması beklenen Ar-Ge değerleri çalışanın ürettiği performans değerleri, kullanılan teknolojinin şirket içi bilgiyi doğru yönetimi ile sağlanacağından işletmelerin maliyet performasını, kalitesini, verimlilik unsurlarını düşünmeleri için öncelikle bu bileşenleri doğru sınıflandırması gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Ar-Ge yönetimi için uçtan uca bir inovasyon sistemi geliştirmek ve kurulan bu sistemin her aşamada kontrolünü sağlamak şirketler için katma değer ölçütünde vazgeçilmez unsur olduğu unutulmamalıdır.

İnovasyon süreç iyileştirmeleri şirketlerin varlıklarını devam ettirmek için, geliştirdikleri yöntemlerle anlam bularak yaşam döngülerini geliştirmektedir. Bu çalışma uygulama örne-ğinde de incelendiği gibi bilginin işletme içerisinde anlam bulabilmesi için doğru şekilde sınıflandırılması ve yetki alanlarının doğru kişilerle paylaşılıyor olması; hız, performans, ölçüt ve değer hesaplamalarında bir anlam ifade edebilmektedir.

TERİMLENDİRME

AGM/Ar-Ge Merkezi: Araştırma Geliştirme Merkezi / Araştırma Geliştirme Merkezi TÜBİTAK: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu

TEYDEB: Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı MAM: Marmara Araştırma Merkezi

DEPARK: Dokuz Eylül Ünversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi FSMH: Fikri Sınai Mülkiyet Hakkı

KAYNAKÇA

[1] Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (2004); Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Destekleri Rehberi, Sayı 3, s.

10

[2] Ekren, N. (2000); “Bilgi ve Ekonomik Etkinlik”, Activeline Aylık Bankacılık ve Finans Dergisi, No 6, Eylül, s. 1-2

[3] Avcı,K. “Araştırma ve Geliştirmenin Bir Ekonomi İçin Önemi”, 2004, s. 4, Web: www2.turkstudent.net [4] Rothwell R., “Successful Industrial Innovation: Critical Success Factors For The 1990s” R&D

Management, Vol. 22, 1992.

[5] Edquist,C. “Leif Hommen, Systems of Innovation: Theory and Policy For Demand Side”, Technology in Society, Pergamon, 21, 1999.

[6] Tekin,M., Güleş,H. , Ögüt, A.; Teknoloji Yönetimi, Nobel Yayın, Ankara, 2003, s. 139

[7] Akal, Z.; Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Performans Kavramları ve Performans Yönetimi, Milli Prodüktivite Merkezi, Ankara, Ocak 2003

[8] Özgenç, A., İnovasyon Gündemi, 5 Ekim 2006, from World Wide Web: www.capital.com.tr [9] Porter,M. (2000); Rekabet Stratejisi, Çev. Gülen Ulubilgen Sistem Yayıncılık, İstanbul, s. 31

[10] Eğe,A. (2002); OECD Ülkelerinde Yenilik Sistemleri ve Türkiye İçin Durum Değerlendirilmesi, DPT, s.20 [11] World Wide Web: www.inovasyon.com.tr

[12] Sparrow, J. (1998). Knowledge in organizations: Access to thinking at work. London: Sage Publication.

[13] Alavi, M. ve Leidner, D. E. (2001). Review: Knowledge management and knowledge management systems:

Conceptual foundations and research issues. MIS Quarterly, 25 (1), 107-136.

[14] Panne,G.,Beers,C. and Kleinknecht, A.(2003); “Success and Faılure of Inovatıon”, Internatıonal Journal of Inovatıon Management, Volume 7, Number 3, September, s. 12

[15] World Wide Web: http://www.gencbilim.com/odev/odevgoster.php?il=konya_meram&id=11652, s.

[16] Davenport, H. T. ve Prusak, L. (2000). İş dünyasında bilgi yönetimi: Kuruluşlar ellerindeki bilgiyi nasıl yönetirler. Çev. Günhan Günay. İstanbul: Rota Yayın.

Teknoloji Firmalarında Davranışsal Yenilikçiliğin Örgütsel Performansa Etkisinin İncelenmesi

Hazal Koray Alay1, Prof. Dr. Esin Can2

1 Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi, Yıldız Teknik Üniversitesi hazalkoraygenc@hotmail.com

Prof. Dr. Esin Can2

2İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü, Yıldız Teknik Üniversitesi esin.can@yildiz.edu.tr

ÖZET

Örgütlerin yoğun rekabet ortamında yaşamlarını devam ettirmeleri için davranışsal yenilikçilik ve örgütsel performans arasındaki nedensel ilişkinin belirlenmesi, sürekli değişim ve gelişim ortamında faaliyet gösteren teknoloji firmaları için de oldukça önemlidir. Bu bağlamda, araştırmanın amacı, küresel ve dinamik rekabet ortamında faaliyette bulunan teknoloji firmalarının çalışanlarının davranış-sal yenilikçiliğinin örgüt performansına etkisinin incelenmesidir. Araştırma amacı itibariyle açıklayıcı yaklaşıma sahiptir. Araştırma veri toplama ve analiz yöntemi açısından nicel bir çalışmadır. Analiz birimi açısından bireylerden veri alınacak olup örgüt bir bütün olarak değerlendirilmektedir. Araş-tırma kapsadığı süre bakımından kesitsel tarama yöntemine sahiptir. AraşAraş-tırmanın örneklemini tek-noloji/bilişim sektöründe faaliyet gösteren firma çalışanları oluşturmaktadır. Bu bağlamda, İstanbul Anadolu yakasında faaliyet gösteren bir teknoloji firmasından anket toplama yöntemiyle alınan veri-lerle SPSS istatistik programı yardımıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, çalışanların dav-ranışsal yenilikçiliği örgütsel performans üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Elde edilen sonuçların alan yazına katkı sunması amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Yenilikçilik, performans, davranışsal yenilikçilik, örgütsel performans

Investigation of the Effect of Behavioral Innovation on Organizational Performance in Technology Companies

ABSTRACT

Determining the causal relationship between behavioral innovation and organizational perform-ance is essential for technology companies operating in continuous change and development environ-ment in order to sustain their lives in a highly competitive environenviron-ment. In this context, the aim of the study is to determine the causal relationship between the behavioral innovation of the employees and the organizational performance of the technology firms operating in the global and dynamic competi-tive environment. Research purposes have an explanatory approach. The research is a quantitacompeti-tive study in terms of data collection and analysis method. In terms of the unit of analysis, data will be taken from individuals and the organization is considered as a whole. The research has a cross-sec-tional screening method. The sample of the study consists of employees of the technology / IT sector.

In this context, data were collected from a technology company operating in the Asian side of Istan-bul. Data is analyzed by means of SPSS statistical program. According to the results of the analysis, behavioral innovation of employees has a positive effect on organizational performance. The results are intended to contribute to the literature.

Key words: Innovation, performans, behavioral innovation, organizational performance

1. GİRİŞ

Günümüzde örgütlerin içinde bulunduğu yoğun rekabet ortamında, değişime ayak uy-durmaları, belirsizlikleri minimize etmeleri ve yeniliklere açık olmaları hayatta kalmaları için elzemdir. Örgütler beşeri sermaye kaynağı olan çalışanları aracılığıyla bu rekabetçi or-tama ayak uydurmak üzerine stratejiler geliştirmelidirler. Ayrıca örgütler stratejilerini çalı-şanlarının yenilikçi davranış ve yaratıcılık yeteneklerine odaklanarak uygulamalıdırlar. Bu doğrultuda yenilikçilik kavramı günümüzde rekabet avantajı sağlamak için en önemli strate-jilerden biri olarak kabul görmektedir. Bu strateji, örgütlerin yeni çalışma alanlarında faali-yet göstermelerine, yeni ürün ve hizmet geliştirebilmelerine, mevcut işlerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Örgütler için bu denli önemli bir yeri olan yenilik kavramı, kısaca ör-gütte değişimi sağlayarak, her türlü çevresel koşullara karşı koruyan bir araç olarak da düşü-nülmektedir. Bu anlayışın ilk olarak tepe yönetim olmak üzere, örgütün tüm kademelerinde ve işleyiş mekanizmalarında kabul edilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Yenilikçiliğin tüm örgüt tarafından benimsenen bir yönetim stratejisi olarak yayılabilmesi için her bir çalı-şanın kapasitesini ve bilgi birikimini örgüt yararına kullanma tutumu da önemlidir. Bu nok-tada davranışsal yenilikçilik kavramı örgütün yaratıcılığını ve etkinliğini artırma konusunda önemli rol üstelenmektedir. Davranışsal yenilikçilik, çalışanların yenilikçiliği bilinçli olarak benimsemeleri, sorumlu oldukları organizasyonel faaliyetlerin tamamına yansıtmaları anla-mını taşımaktadır. Bu çerçevede davranışsal yenilikçilik örgütsel performansın artırılması için önemli bir parametredir. Özellikle son yıllarda birçok araştırmacı, organizasyonel bağ-lamda gerçekleştirilen yenilikçiliğin işletmenin uzun dönem sürdürülebilirlik, performans ve karlılığına etkisini tartışmışlardır [1,2,3,4,5,6]. Farklı sektörlerde yapılan araştırmalar yeni-likçiliğin örgütsel performans üzerinde pozitif etkiye sahip olduğunu ve örgütlerin daha ye-nilikçi olduklarında daha yüksek performans gösterme eğiliminde olduklarını desteklemek-tedir. Örgütlerin yoğun rekabet ortamında yaşamlarını devam ettirmeleri için bu denli önemli iki konu olan davranışsal yenilikçilik ve örgütsel performans arasındaki nedensel ilişkinin belirlemesi, dinamik ve sürekli değişim gösteren rekabet ortamında faaliyet gösteren tekno-loji firmaları için de oldukça önemlidir.

Bu çerçevede araştırmanın amacı, küresel ve dinamik rekabet ortamında faaliyette bulu-nan teknoloji firmalarının örgüt performansı ve davranışsal yenilikçiliği arasındaki nedensel ilişkinin belirlenmesidir. Bu doğrultuda bir sonraki bölümde ilgili literatürden yararlanarak davranışsal yenilikçilik ve performans kavramları açıklanmakta ve aralarındaki nedensel ilişki irdelenmektedir. Daha sonra anket yöntemiyle İstanbul da faaliyet gösteren bir tekno-loji firmasından elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile analiz edilip elde edilen bul-gular yorumlanmaktadır. Elde edilen bulbul-gulara göre çalışanların davranışsal yenilikçilik

Bir teknoloji firmasında yapılan bu araştırmanın, farklı sektörlerde kapsamı genişletilerek yapılacak başka çalışmalara ve alan yazına katkı sunması amaçlanmaktadır.