• Sonuç bulunamadı

11. BİR İKRAM FİRMASI UYGULAMASI 1 Firma Profili

11.4 Önerilen Yapı

RFID’nin izlenebilirlik sistemine entegre edilmesi sayesinde üreticiler ürünü zincir boyunca büyük bir hassasiyetle takip edilmekte ve gerekirse yeniden arama stratejilerini çok hızlı bir şekilde uygulayabilmektedir. Wsn bazlı sıcaklık kontrol ve yönetiminin, tüketicilere verilen zararların iyi durumda ve güvenli bir şekilde beslenmesini sağlamada çok önemli olduğu bilinmektedir. Soğuk zincirde zaman-sıcaklık izleme için bir elektronik ürün kodu bilgi sistemleri (EPCIS) tabanlı online sistem önerilmektedir. Üretilen EPCIS sistemi, ürün sıcaklığını kaydetmek için RFID tabanlı sıcaklık sensörleri kullanılarak ürün taşınmasında kullanılabilir. İzleme sisteminin sıcaklık değişimlerine bağlı olarak kalite bozulmasının neden olduğu kayıpları azaltarak tüm gıda tedarik zincirinin performansını optimize edebilecektir. Soğuk zincir tedarik zinciri için RFID, WSN ve veri madenciliği tekniğine dayalı bir izlenebilirlik sistem önerilmektedir.

RFID ve WSN’yi entegre ederek, sistem sadece ürünleri takip edip izlemez, aynı zamanda sıcaklık ve nem gibi çevresel durum bilgilerini de sağlar. Ancak, donanım veya ağ problemleri gibi herhangi bir gerçek durumdaki birçok nedenden ötürü bazı sensör verilerinin kaybolması veya bozulması beklenebilir. Veri madenciliği teknikleri, eksik sensör verilerini tahmin etmek için kullanılabilir. Bu çalışma RFID, WSN ve veri madenciliği tekniğinin entegrasyonuna dayanan gıda izlenebilirlik sistemi önerilmektedir. Bu uygulamanın amacı, tedarik zinciri boyunca düşük kaliteli gıda ürünlerinin taklit edilmesini ve dağıtımını önlemektir. Eksiksiz ürün geçmişi sağlamak için tedarik zinciri boyunca eksik sensör verilerini tahmin etmek için veri madenciliği tekniği benimsenmiştir. Bu üç teknolojinin entegrasyonu tarımsal gıda ürünlerinin tüm tedarik zinciri boyunca kalitesini ve güvenliğini garanti altına alır ve böylece tüketici gıda ürün kalitesini kontrol edebilir ve doğrulayabilir.

12. SONUÇ

Soğuk zincir gıda endüstrisi gıda güvenliği sık gıda kontaminasyon krizleri nedeniyle büyük ilgi görmüştür. Tüketiciler gıda kalitesini ve güvenliğini sağlamak için etkili bir yaklaşım görmüştür. Tüketiciler için gıda ürün kalitesini ve güvenliğini sağlamak için etkili bir yaklaşım gereklidir. Bu çalışma, gıda ürün kalitesini tüm tedarik zinciri boyunca kontrol etmek ve sürdürmek için e-pedigree gıda izlenebilirlik sistemi önermektedir. Önerilen sistem, çevreye duyarlı tarımsal gıda ürünleri etkin ve ekonomik bir platform sağlamak için RFID, WSN ve veri madenciliği teknolojilerini entegre etmektir. Benzer şekilde, WSN ve RFID arasındaki tamamlayıcılığı kullanan daha sağlam bir sistem kullanılmalı ve geliştirilmelidir. Temel gereklilikler şunlardır: düşük fiyat, küçük boyut, ağ geçidi ile üstün iletişim ve yüksek gelişmiş yazılım ve kullanıcı ara yüzü. Bu teknolojilerin, soğuk zincir gelişimine yönelik ilk kararı verecek kadar akıllı olması gerekir. Olumlu etki sağlamak için,

bu sistemlerin soğutmalı kamyonlar veya konteynırlar gibi soğuk hava depolarında uygulanması gerekir. Benzer şekilde, IOT sistemine enteğre edilmiş sensörler ve bulut iletişimden oluşacak bir akıllı paketleme seviyesi geliştirilmelidir. Bu sistemlerin birçoğu, eğer akıllı gıda lojistiğinin gelişimine fayda sağlayacaksa, büyük veri hacimlerini azaltmak için çip üzerinde belirli bir düzeyde mantık gerektirmektedir.

Bu makale, soğuk zincir izlemenin verimliliği artırmaya değer katan en son teknolojilerin ana hatlarını çizse de birçok teknolojinin ortak olarak soğuk zincire değer katmak için ortaklaşa çalışma potansiyeli olduğunu vurgulamaktadır.

KAYNAKÇA

[1] A. ŞEN, (2008). Tedarik Zinciri Yönetiminde Soğuk Lojistik Uygulamalarının Etkinliğnini Artırılmasına Yönelik Bir Çalışma,Dokuzeylül Üniversitesi,Sosyal Bilimler Enstitüsü İzmir,68.

[2] H. ALANUR, (2014). Soguk Zincir Lojistik Yönetiminde Dış Kaynak Kullanımının İşletme Performansı Üzerine Etkisi: Gıda Tedarik Zinciirne Yönelik Alan,Dokuz Eylül

Üniversitesi,Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir, 28.

[3] S. ÖZBAY-DOĞU ve U. ŞİRELİ, (2015). «GIDALARDA İZLENEBİLİRLİK,» GIDA, Cilt 40, No. 5, Pp. 295-302

[4] S. YILMAZ ve İ. YILMAZ, (2017).«AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE GIDA

SEKTÖRÜNDE İZLENEBİLİRLİK VE TÜRKİYE UYGULAMALARI,» NEVŞEHİR BİLİM VE TEKNOLOJİ, Cilt 6, Pp. 243-253

[5] Y.-J. TU, W. ZHOU ve S. PİRAMUTHU, (2018). «A NOVEL MEANS TO ADDRESS RFID TAG/İTEM SEPARATİON İN SUPPLY CAHAİNS,» DECİSİON SUPPORT SYSTEMS, Pp.

13-23

[6] G. SARISOY, (2011). Gıdaların Soguk Zinciri, Bahçeşehir Üniversitesi,52-56

[7] F. BİLİCİ, (2015).Pazarlamada Artırılmış Gerçeklik Ve Karekod Teknolojileri : Tüketicilerin Artırılmış Gerçeklik Teknoloji Algılamaları Üzerine Bir Alan Araştırması,Uludağ Üniversitesi, Sosoyal Bilimler Enstitüsü,95

[8] Ş. ELMALI, (2015). Karekod Tabanlı İçerik Kontrolüne Yönelik Android Uygulaması,Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimler Ensititüsü, 26.

[9] D. M. GEZGİN ve F. SAKALLI, (2018). Kablosuz Ağ Teknolojileri Ve Şifreleme, İstanbul:

Efe akademi,18-30

[10] A. İ. ŞENTÜRK ve B. ÇOBANOĞLU, (2015). «KALİBRASYON LABORATUVARLARI İÇİN SAYISAL SICAKLIK-NEM ÖLÇER KAYIT CİHAZININ TASARIMI VE

GERÇEKLEŞTİRİMİ,» SAÜ FEN BİLİMLERİ, Cilt 19, No. 3, Pp. 371-375.

[11] G. ALFİAN, J. RHEE, H. AHN, J. LEE, U. FAROOQ, M. F. LJAZ ve A.

SYAEKHONİ,(2017). «INTEGRATİON OF RFID,WİRELESS SENSOR NETWORKS, AND

[12] D. ŞİŞMANYAZICI ve B. DOĞAN, (2016).«NESNELERİN İNTERNETİNDE VERİ MADENCİLİĞİ,» %1 içinde INTERNATİONAL CONFERENCE ON COMPUTER SCİENCE AND ENGİNEERİNG, TEKİRDAĞ, 54-58.

[13] T. ERCAN ve M. KUTAY,(2016). «ENDÜSTRİDE NESNELERİN INTERNETİ(IOT) UYGULAMALARI,» AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK, pp.

599-607.

[14] S. MEJJAOULİ ve R. BABİCEANU, (2015). «RFID-WİRELESS SENSOR NETWORKS İNTEGRATİON : DECİSİON MODELS AND OPTİMİZATİON OF LOGİSTİCS SYSTEMS OPERATİONS,» JOURNALL OF MANUFACTURİNG SYSTEMS, pp. 234-245.

[15] A. ÜSTÜNDAĞ, (2018). Rfıd Ve Tedarik Zinciri, İstanbul: Sistem, 85.

Üretimde Operasyonel Verimliliğin Arttırılması: Otomotiv Yan Sanayi Uygulaması

İmren ÖZTÜRK YILMAZ 1, Dilan YILDIZ 2

1Beyçelik Gestamp Otomotiv A.Ş. Kahverengi Cadde, Bursa, 16215, Türkiye

1imrenyilmaz@beycelikgestamp.com.tr – 2 dilanyildiz@beycelikgestamp.com.tr

ÖZET

Endüstride verimlilik; üretilen mal ve hizmetlerin miktar, tutar ve kalitesi ile bunları üretmek için kullanılan kaynaklar arasındaki ilişkiyi kavram haline getirmektedir. Ek olarak verimlilik; ekonomik gelişmelere bağlı olarak işletmelerde temel bir endeks olarak takip edilmektedir. Üretim sırasında yaşanabilecek plansız duruşları, makine ve ekipmanların kullanılabilirlik, performans ve kalite göstergelerinde çıkabilecek problemleri minimum seviyeye indirmek, verimi maksimum bir üretim gerçekleşmesini sağlamaktadır. Son yıllarda bu konuda teori, yöntem ve yaklaşımlar açısından birçok gelişme yaşanmış olup; akıllı fabrika teknolojisine, çözümlerine ve yaklaşımlarına yatırım yapan, bunlardan yarar sağlayacak stratejiyi benimseyen vizyonlar, sektörde yüksek performans ve kazanç sağlayan kuruluşlar haline gelmektedir. Sanayi dönüşüm çalışmalarındaki otomasyon tabanlı derin değişiklikler; dijital ve fiziksel prototip oluşturmaya izin veren teknolojilerin, sahada ihtiyaç duyulmasına öncü olmuştur. Bu çalışmada, otomotiv yan sanayinin önde gelen kuruluşlarından birinde; düşük maliyetli otomasyon çalışmaları ile süreç optimizasyonunu ve operasyonel verimliliği

%72 oranında iyileştiren kontrol sistemleri geliştirilerek devreye alınmıştır. Bu süreçte iş etüdü yapılarak Planla - Uygula - Kontrol Et - Önlem Al döngüsünde; dönüşüm maliyetindeki aylık gidişatın anlık/potansiyel kazanç ayrımı netleştirilerek; %2,2 iyileşme oranı ile Maliyet/Fayda analizi karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Çalışmalar sonucunda; operasyonun proses akış diyagramında yer alan her bir adımın; makinanın ve üretimin etkin kullanım oranına etkisi eniyilemiştir.

Anahtar kelimeler: Üretim, verimlilik, sanayi dönüşümü, sistem, analiz

Improving Operational Efficiency in Production: Automotive Sub-Industry Application

ABSTRACT

Efficiency in industry; conceptualizes the relationship between quantity, cost and quality of the goods and services and the resources used to produce them. It is followed as a basic index in enterprises depending on economic developments. That minimizing unplanned downtimes during production and the problems which may arise in the usability, performance and quality indicators of machinery and equipment; ensures maximum production efficiency. In recent years, there have been many developments in terms of theories, methods and approaches. Visions that invest in smart factory technology, solutions and approaches, and indigenize the strategy that will benefit from them, are becoming high performance and profitable organizations in the sector. Automation-based changes in industrial transformation studies; have been a pioneer in using technologies that allow digital and physical prototyping. In this study, one of the leading companies of the automotive supplier industry;

control systems that improve process optimization and operational efficiency by 72% with low cost automation efforts were improved and put into use. In this process, Cost/Benefit analysis is given comparatively with 2.2% improvement rate by clarifying the instant/potential earnings difference in monthly transformation cost and by doing work study on the Plan – Do – Check – Act cycle. As a result of the studies; the effect of each step in the process flow diagram of the operation on effective use rate of the machine and production is optimized.

Keywords: Production, efficiency, industrial transformation, system, analysis

1. GİRİŞ

Üretimde her geçen gün, her girdinin tek başına ya da diğer girdilerle artırılıp azaltılması sürecin verimliliği üzerinde etkili olmaktadır. Bu sebeple üretim ve proses süreçleri geliştiri-lirken, diğer yandan verimlilik oranları işletmeler arası karşılaştırmalarda önemli bir araç olarak kullanılmaktadır. Rekabetin her geçen gün dahada arttığı günümüz piyasasında her bir işletmenin; proses verimliliğini maksimuma çıkartıp, endirekt maliyetlerini minimuma in-dirmeleri için makine ve ekipmanların etkin kullanılabilirliği hayati önem taşımaktadır. Bu-nunla birlikte işletmelerin küresel pazarlarda rekabet edebilmesi için, ürünlerini artan çeşitli-likle birlikte yüksek kalite, düşük maliyet ve kısa sürede üretmesi gerekmektedir [1]. Mali-yet, kar, verimlilik, kalite, performans, çalışabilirlik vb. gibi kavramlar işletmelerin ayakta durması için en önemli kriterler arasında yer almaktadır. Tüm şartlar göz önünde bulundu-rularak belirlenmiş oranların üzerinde olan zarar, endüstrinin her alanında kar kaybına neden olmaktadır. Kayıpların devam etmesi; hem işletmenin performansı için hem de ekonomi için önemli negatif etkendir. Japon verimlilik merkezinin benimsemiş olduğu verimlilik tanı-mında ise; verimlilik doğru olan işleri, doğru bir biçimde ve ekonomik bir çalışmayla ger-çekleştirmeyi hedefleyen akılcı bir yaşam biçimidir [2]. Yukarıda verilen tanımlara göre verimlilik şu şekilde formüle edilebilir [3].

Miktar ı

Hammadde,Sermaye,Işşçilikdiğiğ

ısı SistemÇıis

isi SistemGird

Verimlilik (2)

Bunların beraberinde verimlilik noktasında, geleceğin üretim vizyonu ile birlikte birbirle-riyle iletişim halinde geliştirilen yeni otomasyon sistemleri ile hedef belirtilen oranlarda pozitif yönde değişkenlik gözlemlenmesi beklenmektedir. Sanayi dönüşümü, alternatif oto-masyon uygulamalarına yönlendirdiği ve imalat sanayisinde sürdürülebilir üretim yöntemle-rinin yaygınlaştırılmasına öncü olduğu için; lokomotif görevini üstlenmektedir. Bu yapısal dönüşüm; ekonominin gelir ve üretim kaynaklarının önemli bir noktasında yer almaktadır.

Üretim teknikleri teknolojiyi takip ederek hızla değişmekte ve yeni uygulamalar devreye alınmaktadır. Üretimi teknoloji ile buluşturmak ve sürece hız kazandırmak, üretimde verim-lilik sağlamak demektir. Sektörel bir kısıtlama olmadan teknolojik otomasyon sistemleri ile üretime hız kazandırıp verimliliği arttırmak mümkündür. Verimliliği arttırmanın bir yolu da 4. Sanayi Devrimi’nin ekonomiye getirdiği en büyük yenilik ile gerçekleştirilmiştir. Tekno-lojide olmayan ve insanda olan beyin ile, teknoTekno-lojide olan insanda olmayan yüksek ve-rim/randımanın yazılım yolu ile ortadan kaldırılması bu artışa ivme kazandırmıştır. Bunun sonucu ekonomiye üretimde verimlilik artışı olarak yansımıştır. [4]