• Sonuç bulunamadı

1.3 1980 SONRASI DÖNEMDE GELİR DAĞILIM

2. TÜRKİYE’DE UYGULANAN KAMU POLİTİKALARININ GELİR DAĞILIMINA ETKİLERİ

2.4. REGÜLASYON VE KONTROL POLİTİKALAR

2.5.1. GENEL OLARAK MÜLKİYET POLİTİKALAR

Gelir dağılımını belirlemesi açısından mülkiyetin, önemi büyük ancak, bu güne kadar ülkemizde uygulanan politikalarla gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik etkisi küçüktür diyebiliriz. Mülkiyet servet unsurunun bir parçasıdır. Servet kavramıyla kişinin sahip olduğu tüm mal varlıkları ifade edilmektedir.

Servetin ve buna bağımlı olarak ta mülkiyetin toplumda dengesiz dağılımı, sosyal ve ekonomik sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunların belli başlıları, servetin kişiler arasında fırsat eşitsizliği yaratması, toplumsal barışın sağlanamaması, kaynak dağılımında rasyonellikten uzaklaşılması ve tasarrufların gerektiği kadar arttırılamaması şeklinde sıralanabilir. Bu tür olumsuzluklar nedeniyle mülkiyet ve servet dağılımında dengenin sağlanması lazımdır. Gelir dağılımına en büyük etkisi olan faktörlerden birisidir, mülkiyet ve servet sahibi olmaktır. Ancak, ülkemiz, ne yazık ki, mülkiyet ve servet dağılımında gerekli düzenlemeler zamanında yapılmadığından, söz konusu dağılımda da dengesizlik görünümü arz etmektedir. Bu açıdan ülkemizde servetin ve mülkiyetin yaygınlaşması gerekmektedir. Bunun yolu da geniş kapsamlı bir toprak reformu yaparak mülksüz kişileri mülklendirmekten geçmektedir.

Ülkemizde 1980 sonrası dönem de liberalleşme yönünde daha fazla ilerleme sürecine girildiği için ekonomideki tüm kısıtlamalar kaldırılmaya çalışılmış devletin ekonomiden elinin çekilmesi amaçlandığı bir konjonktüre girilmiştir. Bu konjonktür ortamında toprak reformu gibi, mülkiyet hakkını ihlal edebilecek bir konu tamamen rafa kaldırılmıştır. Bu durum, gelir dağılımı açısından büyük oranlarda mülk sahipleri lehine, hiç toprağı olmayan ve toprak ağalarının modern kölesi konumunda bulunan alt gelir grubunda bulunanlar aleyhine bir durum oluşturmuştur.

Yukarıda saydığımız olumsuzluklardan dolayı mülkiyet ve servet ülkemizde yaygınlaşmalıdır. Mülkiyet ve servet dağılımının tabana yayılması politikasının temel hedefi, toplumda mülkiyet ve servetin mutlak anlamda eşit dağıtılması olmayıp, bireyler arasındaki statü, beceri vb. gibi farklılıkları da gözetecek şekilde rasyonel bir dağılımın sağlanması olmalıdır. Bu rasyonel dağılım, toplumsal barışı, fırsat eşitliğini, bireysel özgürlüğü sağlayacak ve karar alma mekanizmasına toplumsal katılımı gerçekleştirecek şekilde dengeli ve adil olmalıdır. Ayrıca bu dağılım, piyasa ekonomilerinin temel işlevlerinden olan rekabet kurumu ile çalışma ve başarı ilkelerinin gerçekleşmesini sağlayacak ölçüde eşitsizliği içermelidir.

Mülkiyet ve servetin toplumun her tabakasına adil bir ölçüde dağılması her şeyden önce toplumda mülkiyet ve servet sahibi olanlara tanınan bazı ayrıcalıklardan dolayı gereklidir. Mülkiyet ve servetin kişilere sağladığı sosyal statü, mülkiyet ve servet sahibi olmakla doğrudan ilgilidir. Yüzyıllar öncesinden gelen bir unsur olan ve genellikle her toplumda aynı etkiyi gösteren bir olgudur. Servet ve üretim araçları mülkiyeti sahipleri, her zaman toplumda özel bir yer edinmişlerdir. Buna göre, köleci toplumlarda köle sahipleri, feodal toplumlarda toprak sahipleri, kapitalist toplumlarda ise sermaye sahipleri daima toplumun diğer kesimlerine göre farklı ve özel konumlarını korumuşlardır. Tarihimizde Nasrettin Hoca’mızın “ye kürküm ye” fıkrası, konuya ışık tutması bakımından hoş bir örnek teşkil etmektedir. Günümüz dünyasında bilgi teknolojilerine geçişle birlikte bu etki eskisi kadar güçlü olmamakla birlikte halen geçerliliğini korumaktadır.

Toplumumuzda sahip oldukları parasal veya nesnel servet sayesinde çalışmadan yaşayan insanların varlığı, toplumun diğer kesimlerinde ekonomik sistem, devlet vb. kurumlara güvensizliğin oluşmasına neden olabilmektedir. Böyle bir rantiye kesiminin varlığı, diğer insanları da etkileyebilmekte, özellikle marjinal kişilikli insanlar arasında “çalışmadan yaşama”, “köşeyi dönme” şeklinde ifade edilen yozlaşmış bazı hedefleri ön plana çıkarabilmektedirler. Bu durum ise ekonomik düzeni yozlaştırdığı gibi, toplumsal dayanışma ve dürüstlük gibi, toplumsal yaşamda önemli fonksiyonları olan ahlaki değer yargılarının körelmesine yol açmaktadır. Belirli bir çaba harcamadan kolay zengin olma isteği, kişinin kendi çıkarları için, başkalarına zarar vermesine ortam hazırlamaktadır. Bu etkiler bir anlamda toplumsal çöküntünün en azından başlangıç koşullarını hazırlamaktadır.

Ülkemizde özellikle Doğu ve Güney Doğu Bölgelerimiz, bölgesel gelir dağılımı açısından ülke genelinde en az pay alan kesimler olması sonucu sürekli göç veren ve terör örgütlerinin faaliyetlerini yoğunlaştırdıkları alanlardır. Bu durumun oluşmasının temelinde istihdam ve bunun sağladığı gelirden yoksun olarak yaşam şartları yatmaktadır. Bu durumun doğurduğu iç göç olayı ise büyük şehirlerle de varoşlar kavramı ile ifade edilen, yoksulluğun kol gezdiği bölgeler oluşturmakta ve yine zor şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışan insanlardan oluşmaktadır. Varoşlarda yaşayan kesimlerin gelir dağılımında alt basamaklarda yer alan pozisyonları sonucunda ise düşük veya kötü eğitim, bunun sonucunda da uç noktalardaki eğilimlere meyilli, marjinal yapılı, bir cep telefonu için adam öldürmekten çekinmeyen (Ağustos 2001 tarihinde bıçaklanarak öldürülen ünlü işadamı Üzeyir Garih’in mezarlıkta Yener Yermez adlı biri tarafından sadece cep telefonu ve para için öldürülmesi.) insanlardan oluşması engellenemeyecektir. Yukarıda anlattığımız süreç hep birbirine bağlantılı şekilde cereyan eden olayların Türkiye yansımalarıydı. Sonuçta, toplum barışı için gelir dağılımı adaletinin sağlanmasının öncelikli kamu politikası hedeflerinden oluşması gerektiğini söyleyebiliriz. Aksi takdirde üst gelir dilimlerinde yaşamak, toplumsal kaos ortamında pek bir şey ifade etmeyecektir. Yukarıda örneğini verdiğimiz değerli iş adamımız, en üst gelir dilimi içerisinde yer alan kesimdekilerden birisiydi.

Bireysel hak ve özgürlüklerin kullanılması ve koruması anayasal güvence altına alınmasına karşın, realitede tam anlamıyla gerçekleşememektedir. Bireysel özgürlüklerin tam manasıyla kullanılmasını engelleyen nedenlerin başında gelir, mülk sahipliğinin dengesiz olması gelmektedir. Yeterli gelir ve servet sahibi olmayan bireyler ekonomik, siyasi ve sosyal özgürlükleri kullanma olanağından yoksun kalmaktadırlar. “İktisadi alanda zayıf durumda olan geniş halk tabakalarının varolduğu bir durumda, bunların yaşamak için zaruri olan ihtiyaçları yerine getirilmedikçe, milyonlarca insan çalıştığı ve çalışmaya hazır olduğu halde, insan gibi hayat şartlarına sahip olmadıkça, Amerikan ve Fransız İnsan Hakları Beyannamelerinde bu yana demokratik hayatta bayrak haline gelmiş olan klasik hürriyetler kağıt üstünde kalmaya mahkumdur.”1 Çalışma ve sözleşme özgürlüğü yanında eğitim ve öğretim hakkı, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı, bilim ve sanat özgürlüğü, seyahat özgürlüğü vb. hak ve özgürlüklerin tamamı bireylerin yeterli bir gelire ve mülkiyete sahip olmasıyla hayata geçirilebilir.

Mülkiyetin dengesiz dağıldığı günümüz dünyasında, kapitalist sistemin vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilen vesayet kurumu, bireylerin başlangıç koşullarında dengesizliklere yol açmaktadır. Bazı insanlar sadece miras kalmasıyla büyük servet sahibi olabilirken, bazıları da çok çalışsalar dahi (asgari ücretliler) günlük hayatlarını idame ettirecek gelire dahi ulaşamamaktadırlar. Örneğin bir aile şirketi sahibi ailenin bireyleri, ekonomik sürece sermayedar olarak başlarken, herhangi bir mülkiyet veya gelir getiren servet sahibi olmayan kişiler genellikle, çalışma hayatlarına ücretli olarak başlamaktadırlar. Bunun yanında servet sahibinin yakınları, miras bırakanın sağlığında da bu servetten yararlanmakta, gelecek nesillerini en iyi koşullarda ve okullarda eğitimlerini almalarını sağlamakta ve sonuçta da bu kısır döngü devam edip gitmektedir. Mirasın paylaşılması nedeniyle mülkiyet ve servet dağılımının göreceli dengeye yöneleceği söylenebilir. Ancak, miras bırakılan servet büyüdükçe, genellikle mirasçı sayısı azalmakta, bu servete sahip olanların tüketim eğilimleri düşmektedir.2Bu durumda miras yoluyla geçen

1 Ayferi GÖZE, Sosyal Devlet Sistemi, İstanbul Üniv.HF yayınları, No.488, Fakülteler Matbaası, İstanbul, 1976, s.111

2 Sait DİLİK, Servetin Geniş Kitlelere Yayılması, AÜ, SBF Yayın No:391 AÜ Basımevi, Ankara 1976 s.120

mülkiyet ve servetin miktarı arttıkça, bu servetin büyüme olasılığı artacaktır. Miras yoluyla büyük servetlerin daha da büyüme olanağına sahip olması bu dengesizliğin daha da artmasına sebep olacaktır.

Bu nokta da çalışmamızın özü, mülkiyetten kaynaklı oluşmuş saadet zincirleri ve kendi kendini besleyen kısır döngüleri yok etmek, herkesin çalıştığı ve harcadığı emek kadar hak etmesi, hak ettiği kadar gelir elde etmesi ve buna uygun bir hayat sürmesi, bunu sağlayacak ekonomik düzeneğin sağlanması ve oluşturulan bu ortamın sürdürülmesi şeklinde ifade edilebilir.

Ülkemizdeki miras hukuku ve veraset kurumunun ekonomiye en büyük zararı da tarım yapılan toprakların parçalanmasına sebep olmasından kaynaklanan, büyük parçaların küçük parçalara ayrılması ve sonuçta da mülksüzleşme ile son bulmasıdır. Bu gelişmede, küçük mülklerin daha çok işgücüne dayalı olarak faaliyette bulunmasına bağlı olarak çocuklara, gelecekte çalıştırılacak işgücü olarak bakılması sebep olmaktadır. Şöyle ki, bu çok çocukluluk aynı zamanda, toprağın daha çok kişi arasında paylaşılmasına neden olmakta, ve bu durum yukarıda da ifade edildiği gibi mülksüzleşme ile sonuçlanacaktır.1

Türkiye kırsal kesiminde toprak reformları ile gerçekleştirilmek istenen toprağın adil paylaşımı noktasında yeterli adımlar atılamamış, toprak dağılımındaki adaletsizliğin ve tarımsal yapıdaki geriliğin aşılmasına yönelik siyasal, toplumsal ve ekonomik gerçeklere dayalı "toprak reformu" yapılamamıştır. Halen birçok yörede topraksız yada az topraklı yurttaşımız yaşam mücadelesi vermektedir. Kiracılık ve yarıcılık düzeni devam etmektedir. Toprak insan ilişkilerinin mülkiyet temelinde çözülmemesi, insanlarımızın sosyal ve katılımcı toplumun bir bireyi olmasını engellemekte ve demokratik yaşamın özünü zedelemektedir. Sermayenin kamu arazilerine yönelik yağmacı talepleri devam ederken, toprak sahipliğinde tekelleşmeyi önleyici düzenlemeler de henüz yapılmamıştır.

1 Yaşar UYSAL, a.g.e. s.211

Ülkemizde yapılacak bir toprak reformu, sadece büyük tarım arazilerinin topraksız üreticilere dağıtılması olarak yapılması yeterli olmayacaktır. Bunun yanında, bazı arazilerin toplulaştırılmasını da gerekli kılmaktadır. Ayrıca, ülkemiz de halen Hazine arazilerinin kapsadığı alan %54,7’dir.1 Ancak bu oranın %46,2'si devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan dağlarımızı, taşlıklarımızı, kumluklarımızı, bataklıklarımızı, ormanlarımızı ifade etmektedir. Kullanılabilir alanların önemli bir kısmı da işgal altındadır. Tüm bu açıklamalar ülkemizde, toplulaştırma, yeniden dağıtma ve hazine arazilerinin işgalcilerden kurtararak ihtiyacı olan üreticilere dağıtılması şeklinde üç boyutlu bir toprak reformu politikası izlenmesi gerektiğini göstermektedir. Buda tarım sektöründeki gelir grupları arasındaki dengesizlikleri giderecek ve diğer taraftan da, etkin kullanılmayan Hazine arazilerinin tarımsal üretimde kullanılmasıyla ortaya çıkacak gelir artışı, tarımın sektörel dağılım içindeki payını artıracaktır.2

Hazine arazilerinin satışı da konumuz açısından gelir dağılımını etkileyecek unsurlardan birisidir. Buna göre, satışı yapılacak arazinin, satın alanlar için bir rant sahasına dönüşmemesi ve satılacak arazilerin daha sonra kamunun ihtiyacı için tekrar kamulaştırılabilecek alanlar olup olmaması çok önemlidir. Bu açıdan satışı yapılacak Hazine arazilerinin iyi bir planlamadan geçirilerek satılması en uygun olanıdır. Türkiye topraklarının %54.7'sinin hazineye ait olduğunu, bu hazine arazilerinin %46,2'si devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan dağlarımızı, taşlıklarımızı, kumluklarımızı, bataklıklarımızı, ormanlarımız olduğunu yukarıda belirtmiştik. Türkiye'de hazinenin özel mülkiyetindeki araziler ise sadece %8.5 olup, çoğu kez yüksek eğimli, taşlık vb. yerleşime açılmayacak nitelikteki bu araziler, planlarda genellikle açık-yeşil alanlar ya da kentsel sosyal donatı alanı olarak değerlendirilmektedir. Bu alanların satış yoluyla bireysel mülkiyete konu edilmesi, hazine arazilerini satın alarak mülkiyet hakkı elde eden yatırımcıların normalde yerleşilemeyecek alanların kullanıma açılması yönündeki baskı ve taleplerini gündeme getirmektedir. Maliye Bakanlığının da tespit ettiği bu durum açıkça,

1 Mehmet Soğancı TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı TMMOB Şehir Plancıları Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Hazine Arazileri Satılarak Ülke Ekonomisini Kurtaracak Kaynak Değildir http://www.tmmob.org.tr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1480 &mode thread

yatırımcının imarsızken alıp, plan yapılmasını sağlayarak yüksek rantlar elde etmesiyle sonuçlanan bir "arsa-arazi spekülasyonu"dur. Kentsel toprakların rant baskısı ve spekülasyonlar altında elden çıkması ve kentlerin yaşam kalitesini arttıracak sosyal donatıların hayata geçirilememesini de beraberinde getiren bu vahim süreç, kentlerin çevresinde iltimas geçilmiş ve kamusal altyapı yatırımlarının da getirilmesi anlamında yerel yönetimlere emrivaki yaratmış korunaklı sitelerde gözleneceği gibi, yapılaşmamış ancak hazine arazileri üzerindeki "yüzen rant" üzerinden yaratılan toprak zenginlerinden de okunabilecektir. Kamuya düşen bu arazileri planlayıp yada planlamadan satmak yerine öncelikle kamu elinde tutmak olmalıdır. Kamu arazilerinin planlanıp satılmasıyla, planlanmadan önce satılması arasındaki tek fark, plan sonrası oluşacak rantın kamu elinde kalmasıdır. Bu durumdan da haliyle gelir dağılımı rantiye aleyhine bozulacaktır.1