• Sonuç bulunamadı

Bu evrede, sürece katılım gösterecek kilit paydaşların tespiti yapılmıştır. Paydaş analizi kapsamında alanla doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili tüm kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile yönetim planı kararlarından etkilenecek kesimler dikkate alınarak ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Tüm paydaşların coğrafi ve sektörel dağılımları, temsil gücü, etkinlikleri, erişilebilirlikleri, örgütlenme düzeyleri göz önüne alınarak yönetim planı sürecindeki rolleri Çizelge 4.5’teki şekilde belirlenmiştir.

Çizelge 4.5. Balıklıgöl Yönetim Planı paydaşları ve seçilme gerekçeleri Kamu Kurum ve Kuruluşları: Mülki İdare Yöneticileri

Şanlıurfa Valiliği

Vizyon ve politikaların belirlenmesi ile eylem planının oluşturulması evresi

Birinci evre süresince yapılan tüm çalışmaların irdelenerek hedef vizyona ulaşmak amacıyla ana hedef, politika ve faaliyetlerin belirlendiği evredir.

“Balıklıgöl Yönetim Planı vizyonu”na ulaşmak amacıyla, öncelikle 9 adet tematik başlık altında tanımlanan planlama ilke ve politikalarıyla uyumlu olacak şekilde uygulamaya dönük hedefler belirlenmiştir. Ardından bu hedeflerin hayata geçirilmesi için gerekli faaliyetler belirlenmiştir. 9 Tematik alan altında 22 adet hedef üretilmiştir. Tematik başlıklar ve hedefler Çizelge 4.6’da gösterilmektedir.

Çizelge 4.6. Balıklıgöl Alan Yönetim Planı hedef tablosu (Balıklıgöl Alan Yönetimi Planı (2019-2021))

No Tematik Başlıklar No Hedefler

1 Kültürel ve Doğal Değerler, Koruma ve Planlama

1.1. Alana özgü kapsamlı, güncel ve paylaşımlı bir mekansal veritabanı hazırlanması

1.2.

Balıklıgöl-Dergah Platosundaki mevcut kullanımların alanın koruma statüsüne uygun olarak yeniden çevre düzenleme projelerinin hazırlanması

1.3.

Tarihi Yapıların yöreye özgü mimari değerleri

gözetilerek restitüsyonları ve restorasyon çalışmalarının yapılması

1.4. Alanın arkeolojik yapı ve değerlerinin açığa çıkarılarak turizme kazandırılması

1.5.

Balıklıgöl’ün tarihi, doğal, kentsel ve arkeolojik sit alanlarının ve çevresinin yerel paydaşların katılımıyla korunması

2 Doğal Yapı

2.1. Alanı besleyen su kaynaklarının korunması ve izlenmesi 2.2. Göl alanının kirletici dış etkenlerden korunması ve su

kalitesinin izlenmesi

2.3. Balık sağlığı ve su ekosisteminin korunması ve izlenmesi

3 Tanıtım ve Markalaşma 3.1. Alanın uluslararası, ulusal ve bölgesel düzeyde tanıtımının yapılması

3.2. Yöresel ürünlerin tanıtım, nitelikli sunum ve pazarlama olanaklarının güçlendirilmesi

4 Hizmet Altyapısı

4.1. Güvenli ziyaretçi dolanımının sağlanması ve ulaşım altyapısının güçlendirilmesi

4.2. Alanın kültürel ve tarihi dokusuna uygun kentsel estetik uygulama çalışmalarının yapılması

4.3. Alanın manevi havasını, özgün ortamını olumsuz etkileyen ses kirliliğinin önlenmesi

5 Hizmet Kalitesi 5.1. İşletmelerin ve personelinin hizmet kalitesinin artırılması 5.2. Alanda çevre sağlığı ve temizliğine yönelik hizmetlerin

artırılması

6 Etkin Ziyaretçi Yönetimi 6.1. Etkin ziyaretçi yönetim planının hazırlanması ve uygulanması

6.2. Gezi güzergahlarının tanımlanarak bilgilendirme ve yönlendirme uygulamalarının yürütülmesi

7 Eğitim, Bilinçlendirme ve

Katılım 7.1. Koruma ve kullanma konusunda yerel paydaşların kapasitesinin ve ziyaretçilerin bilgisinin artırılması

8 Yönetişim, İzleme ve Değerlendirme

8.1. Alan yönetiminde yerel paydaşların katkı ve katılımının sağlanması

8.2. Yönetim planı kamu bilgilendirme, izleme ve değerlendirme yapısının kurulması ve işletilmesi 8.3. Alana özel güvenlik ve denetim birimi oluşturulması 9 Afet, Acil Durum ve Risk

Yönetimi 9.1. Alanda afet, acil durum ve risk yönetimi yapısının kurulması

Hedeflere ulaşabilmek için 53 adet faaliyet belirlenmiştir.

İzleme, değerlendirme ve yönetim modeli oluşturma evresi

Yönetim Planlarının hayata geçirilmesi için, sorumlu kurum ve kuruluşların belirlenmesi, projelerin uygulanması için gerekli finansal kaynakların temini, proje bütçelerinin hazırlanması ve projelerin uygulanması için kısa orta ve uzun vadeli dönemlerin tanımlanması gereklidir. Üçüncü evrede; Balıklıgöl Alan Yönetim Planı için sorumlu kurum ve kuruluşlar belirlenmiş, faaliyetlerin öngörülen sürelerde uygulamaya geçirilmesi planlanmıştır.

Yönetim planında belirlenen faaliyetlerin hayata geçirilmesi için, uygulamadan sorumlu kurum ve kuruluşların 9 adet tematik başlık altında toplanan faaliyetleri sahiplenmesi ve oluşturulacak kurumlar arası iş birliği anlaşmaları/protokolleri kapsamında uygulama adımlarını atmaları gerekmektedir.

Balıklıgöl Alan Yönetim Planı’nın uygulanması için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Alan Başkanlığı’nın görevlerini üstlenecek alana özel bir şube müdürlüğü oluşturulması öngörülmektedir. Yönetim planı faaliyetlerinin uygulanmaya başlanması ile birlikte alan yönetimi konusundaki iş yükünün artacağı açıktır. Bu kapsamda, alan yönetim biriminin işlerini kolaylaştıracak bir uzman ve destek ekibine, bu ekiplerin çalışmalarını düzenli olarak sürdürebilecekleri araç gereçlerle donatılmış bir ofise ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Balıklıgöl Alan Şube Müdürlüğü’nün kurulması ve alan yönetimi ile ilgili tüm iş ve işleyişin yönetiminden sorumlu olması yerinde bir karar olacaktır.

Balıklıgöl Alan Yönetim Planı şeffaf, katılımcı ve esnek bir yapıya sahiptir. Planın uygulanması sürecinde başarısının ölçülüp, değerlendirilmesine hizmet etmek üzere belirlenen, karşılaştırılabilir ve somut göstergeler aracılığı ile elde edilerek periyodik olarak raporlanacak verilerin 5 yılın sonunda genel değerlendirmesinin yapılması öngörülmektedir. Elde edilecek sonuçlar doğrultusunda Balıklıgöl Alan Yönetim Planı’nın vizyon, politika ve hedefleri gözden geçirilecek ve buna göre de planda gerekli güncellemeler yapılacaktır.

4.4.3. Harran Alan Yönetim Planı

Kuzey Mezopotamya'dan gelerek batı ve kuzey batıya bağlanan önemli ticaret yollarının kesiştiği noktada bulunan Harran, kendi adıyla anılan ovanın merkezinde kurulmuştur.

Tarihin her döneminde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Harran zamanın tüm

olumsuzluklarına rağmen geçmişin izlerini barındırarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Alan Yönetim Planı hazırlanmasının ilk adımı yönetim alanı sınırının ve alan başkanının kesinleşmesidir. Harran Belediyesi Meclisinin "01.10.2014 tarih ve 2014/41 sayılı Meclis Kararı" ile alan başkanı belirlenmiştir (Harran Yönetim Planı (2016-2021)).

İlk etapta alan tanımlanmış ve 03.10.2014 tarih, 2014/49 sayılı Harran Belediyesi Meclisi kararı ile İlgili yönetmelik gereğince Danışma Kurulu ile Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu oluşturulmuştur. Alan Yönetimi Planı hazırlık sürecinde, ilgili tüm paydaş kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteden akademik katılımcılar, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının katılımı ile “Harran Alan Yönetimi çalıştayları” yapılmıştır. Yapılan plan çalışmaları 3 (üç) etapta gerçekleştirilmiştir. Tamamlanan her etap ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve önerilerine açılmış, Danışma Kurulu ile Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu tarafından incelenerek onaylanmıştır (Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 2019).

Harran Alan Yönetim Planı, kültürel mirasın bütüncül bir yaklaşım ve katılımcı planlama yöntemiyle tüm paydaşların eşgüdümü ile korunabilmesi için kullanılacak bir araç, bir yol haritası niteliğindedir. Harran Alan Yönetimi Başkanlığının amacı, Kültür ve Turizm Bakanlığının 15.04.2014 tarih ve 70765 sayılı Makam oluru ile belirlenen yönetim alan sınırı ve bağlantı noktaları olarak belirlenen Han-el Ba’rür Kervansarayı, Şuayb Antik Kenti, Soğmatar Antik Kenti, Bazda Mağaraları, Senem Mağarası ve Çimdin Kalesini kapsayan alanlarda Yönetim Planı’nı uygulamaya koymaktır. Dünya Miras Sözleşmesi şartlarına uygun olarak, Harran’ın sürdürülebilir şekilde korunması en önemli hedeflerdendir. Bu kapsamda, Alan Başkanlığı dünya mirası bilincinin oluşturulması ve koruma uygulamaları için tüm paydaşlar arasında koordinasyon görevini üstlenmiştir.

Yapılan Alan Yönetimi Planı çalışmaları sonucunda nihai hedef Harran’ın Unesco Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesidir. Bunun sağlayacağı en büyük avantaj ise Harran’ın üstün evrensel değerleriyle tüm dünya tarafından tanınıp, ortak dünya mirası olarak kabul edilmesi ve kentin “kültür turizmi” potansiyelinin artacak olmasıdır (Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 2019).

Harran Alan Yönetim Planı’na ilişkin daha ayrıntılı açıklamalar 5. Bölümde verilmiştir.

4.4.4. Değerlendirme

Bu bölümde; Balıklıgöl, Göbekli Tepe ve Harran Alan Yönetim Planları kapsamında ortak ölçütler belirlenmiş ve çizelge halinde sunulmuştur (Çizelge 4.7-4.8-4.9). Buna göre üç planın da ortaya çıkış amacı; Unesco tarafından Dünya Miras Listesi’ne başvuru için alan yönetim planlarının ön şart olarak koşulması olarak belirlenmiştir.

Harran, Göbekli Tepe ve Balıklıgöl Alan Yönetim Planları için alan yönetimi fikrinin ortaya çıkış amacı, AYP’nin vizyonu, sit sınırları, bağlantı noktaları, Dünya Miras Listesi’ndeki durumları ve mevcut plan durumları incelenmiştir.

Çizelge 4.7. Balıklıgöl Alan Yönetim Planı değerlendirme çizelgesi27

Balıklıgöl Alan Yönetim Planı (2019-2023)

Planın Ortaya Çıkış Amacı Unesco’nun Dünya Miras Listesi’ne başvuru için alan yönetim planlarını ön şart olarak koşması

AYP’nın Vizyonu

“Geçmişin mirası, geleceğin emaneti olan zengin doğa, tarih, kültür ve inanç değerlerini, tüm insanlık için koruyan, yaşayan ve yaşatan;

huzurun, güvenin, hoşgörü ve misafirperverliğin merkezi bir Halil-ür Rahman (Balıklıgöl)”

Yöntem ve Finansman Kaynağı Plan ihale yöntemiyle ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin finansman desteği ile hazırlanmıştır.

Sit Derecesi

Yönetim Alanı içerisinde Tarihi Sit, Doğal Sit, Kentsel Sit, I., II. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanları bulunmaktadır. Balıklıgöl olarak adlandırılan Halil-ür Rahman ve Ayn-ı Zeliha Gölleri “Tarihi ve I.

Derece Doğal Sit” olarak Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 07.07.2009 tarih ve 882 sayılı kararı ile tescil edilmiştir. Bu kapsamda alanda yapılacak olan uygulamalar ilgili ilke kararları çerçevesinde hazırlanarak Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce onaylanacak Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında gerçekleştirilecektir.

Bağlantı Noktaları Yönetim Alanını; Balıklıgöl Havzası, Hanlar Bölgesi, Urfa Kalesi çevresi ve Kızılkoyun Kaya Mezarları Kazı Bölgesi olarak, Bağlantı Noktası olarak ise Eyyüp Peygamber Makamı belirlenmiştir.

Mevcut Plan Durumu

Şanlıurfa Merkez İmar Planı ilk kez 1989 yılında yapılmıştır. Halil-Ür Rahman Gölü (Balıklı Göl)-Ayn-ı Zeliha Gölü Doğal Sit Alanı ve Tarihi Sit Alanı, 1993 yılında onaylanan Şanlıurfa Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamına girmektedir. Şanlıurfa Merkez Koruma Amaçlı İmar Planı Büyükşehir Belediye Meclisinin 30.11.2017 tarih ve 553 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Koruma Amaçlı İmar Planı Yönetim Planı Alanının kapsamaktadır.

27 Alana ait tüm fotoğraf ve haritalar Ek’te yer almaktadır.

Çizelge 4.8. Göbekli Tepe Alan Yönetim Planı değerlendirme çizelgesi28 değerini aşağıda sıralananlar vasıtasıyla korumak ve geliştirmektir:

-Alanın kültürel özelliklerini ve ruhunu muhafaza etmek;

-Alanda yapılacak bilimsel araştırmaları mümkün kılmak ve teşvik etmek;

-Alanın sürdürülebilir gelişimini ve kullanımını güvence altına almak.

Yöntem ve Finansman Kaynağı Plan İhale yöntemiyle ve Alman Araştırma Fonu’nun finansman desteği ile hazırlanmıştır.

Sit Derecesi

Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27/09/2005 tarihli, 422 numaralı kararı ile 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir

Dünya Miras Listesindeki Durumu Proje alanı için 2018 yılında Unesco’ya başvuru yapılmış ve alan Dünya Miras Kalıcı Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır

Çizelge 4.9. Harran Alan Yönetim Planı değerlendirme çizelgesi29 Harran Alan Yönetim Planı (2016-2021)

Planın Ortaya Çıkış Amacı Unesco’nun Dünya Miras Listesine başvuru için alan yönetim planlarını ön şart olarak koşması

HAYP’nın Vizyonu Geçmişten geleceğe, zengin tarihi ve kültürel değerlerini yaşatan, koruyan üreten ve çoğaltan Harran

Yöntem ve Finansman Kaynağı Plan ihale yöntemiyle ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin finansman desteğiyle hazırlanmıştır.

Sit Derecesi

Planlama alanı I. ve III. derece Arkeolojik Sit Alanı ve Kentsel Arkeolojik Sit Alanı sınırlarını, Harran kent merkezi yerleşik alanın neredeyse tamamını ve ilave alanları kapsamaktadır. Bu alanlara ilişkin sınırların belirlenmesi, sırayla Kültür Bakanlığı GEEAYK Başkanlığının 10.03.1979 tarih ve A-1605 sayılı kararı, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Kurulu tarafından 08.02.1990 tarih ve 368 sayılı karar, 08.02.1990 tarih ve 372 sayılı karar, 07.11.1990 tarih ve 585 sayılı karar, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 26.02.2009 tarih ve 820 sayılı kararı ve en son olarak da Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 20.12.2011 tarih ve 107 sayılı kararıyla belirlenmiştir.

Dünya Miras Listesindeki Durumu Proje alanı Balıklıgöl ile birlikte “Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri (Şanlıurfa)” adı altında 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.

Bağlantı Noktaları

Alan yönetimine dahil olacak alanın sınırı, (1) Han-el Ba’rür Kervansarayı, (2) Şuayb Antik Kenti, (3) Soğmatar Antik Kenti, (4) Bazda Mağaraları, (5) Senem Mağarası ve (6) Çimdin Kalesi”ni önemli noktalar kabul ederek 2863 sayılı KTVKK’ nda belirtildiği üzere bağlantı noktaları olarak tayin etmiştir.

28 Alana ait verilen harita ve fotoğraflar Ek’te yer almaktadır.

29 Alana ait tüm harita ve fotoğraflar Ek’te yer almaktadır.

Göbekli Tepe Alanı 1 Temmuz 2018 yılında Unesco tarafından DM Listesi’ne alınmıştır.

Harran ve Balıklıgöl yönetim alanları ise 2000 yılında Dm Geçici Listesi’ne “Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri (Şanlıurfa)” adı altında dahil edilmiştir. İlk taslağı 2013 yılında yapılan Göbekli Tepe Alan Yönetim Planı ile başlayan ve ardı ardına 2016, 2017 ve 2019 yıllarında devam eden Harran, Göbekli Tepe ve Balıklıgöl Alan Yönetim Planları’nın Şanlıurfa kentinde yapılması Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde koruma bilincinin gelişmesi adına büyük bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Sonuç olarak; korunan alan yönetimi bağlamında uluslararası alanda örnek olarak incelenen Bath Şehri dünya mirası alan yönetim planı (The City of Bath World Heritage Site Management Plan) ve Türkiye’den örnek olarak seçilip incelenen “Göbekli Tepe Alan Yönetim Planı”, “Balıklıgöl alan yönetim planı” ve “Harran Alan Yönetim Planı” Nitelik ve niceliksel olarak birbirinden çok farklı alanlar olmalarına karşın ortak noktaları, planların yapıldıkları andan itibaren büyük ilgi uyandırmalarıdır. Tüm alanlar DM Kalıcı veya Geçici Listesi’nde olup ortak amaçları “alandaki değerlerin ve alanın muhafaza altına alınması ev sürdürülebilirliğin sağlanması” şeklinde açıklanmaktadır. İncelenen tüm yönetim planı çalışmaları günümüz planlama anlayışı esas alınarak hazırlanmıştır.

Yönetim planları örneklerinin içerikleri incelendiğinde üç etap halinde hazırlanmaları dikkat çekmektedir. Farklı türde ve farklı karakteristik özelliklere sahip olan alanların planlama süreçlerinin bu konulardan etkilenmediğini söyleyebiliriz. Bath Şehri, Göbekli Tepe, Balıklıgöl ve Harran planları hazırlık evreleri genel anlamda;

- Alanın tanımlanması, alana dair kültürel değerlerin saptanması ve analizlerin yapılması

- İnceleme, değerlendirme ve yönetim politikalarının oluşturulması - Uygulama, izleme ve revize etme şeklinde planlanmıştır.

Bu çerçeveden bakıldığında Iccrom, Icomos ve Iucn’nin korunacak alanlar için yayımladığı yönetim planı hazırlık sürecine dair uluslararası belge ve açıklamaların rehber niteliği taşıdığı ve ülkelerin alan yönetim planları hazırlama aşamalarında dikkat ettiği birer yönlendirici olduğu belirgin şekilde ortaya koyulmaktadır.

5. HARRAN ALAN YÖNETİMİ PLANI

Alan yönetim planları, katılımcı bir yol izlenerek ilgili tüm ortak ve paydaşların görüşleri ile birlikte bilimsel yöntemlere dayanılarak oluşturulmuş “yönetim alanı”na dair saptamalar ile kararları bünyesinde bulunduran belgelerdir.

Planların kapsamı, hedefi ve ele alınış biçimi, yönetim planına konu olan sit alanlarının türüne veya alanın gereksinimlerine göre değişebilir. Örneğin; Ege ve Akdeniz bölgelerindeki arkeolojik alanların birçoğunun yönetim ihtiyacı turizm sebebiyle artan ziyaretçi yoğunluğu ve baskısından kaynaklanmaktadır (Çolak, 2013, s. 49-70). Başka bir örnek; doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerindeki arkeolojik alanlarda iklimin şartlarının zorlayıcı etkilerinin bulunmasıdır. Dolayısıyla, alınacak önlemler, içinde bulunulan şartlara ve alanın niteliğine göre şekillenmektedir.

Üstün nitelikli taşınmaz kültürel ve tarihi varlıklar, insanoğlunun yüzyıllar boyu oluşturduğu ve yok olması durumunda geri dönüşü olanaksız ortak değerleridir. DM Merkezi’nin 2000’li yıllarla birlikte asil ya da aday ülkelerden “alan yönetim planı”

hazırlamalarını istemesi bilimsel yöntemlerle korumanın rehber kabul edildiği bir yönetim anlayışını beraberinde getirmiştir. Başka açıdan ise DM Listesi’ne aday alanlar için alan yönetim planlarının hazırlanması, o alana üstün nitelik kazandıran özelliklerin korunması ve devamlılığının sağlanması anlamına gelmektedir. Türkiye 1983 yılında Unesco Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’sine dahil olmuştur. DM Listesi’ne girmeye hak kazanan ve üstün evrensel değere sahip olduğu uluslararası kıstaslarla tescillenen doğal ve kültürel varlıklar tüm insanlığın ortak geçmişine hitap eder.

Ortak miras sayılan bu varlıklar uluslararası alanda tüm ülkelerce tanınmakta ve “Dünya Mirası” olarak adlandırılmaktadır.

Arkeolojik alanlar için “alan yönetim planlaması” alanın özelliklerine, bulundukları ülkelerin yasal, yönetsel durumlarına göre değişkenlik gösterebilir. Korunması gerekli bu çeşit alanların planlama ve yönetim gereksinimlerinin karşılanması için geçerliliğini koruyan salt bir evrensel rehber yoktur. Ancak bunun yanı sıra birçok ülke tarafından yapılan arkeolojik alanlar için yönetim planları ve rehberleri, uluslararası bakış açısının yakalanması ve çözümleyebilmek açısından faydalıdır.

Bu bölümde alan yönetim planları bağlamında, tez çalışmasının temelini oluşturan arkeolojik alanlar, tez çalışmasında kullanılan yöntemler ve Harran örneklem alanı için yönetim planı hazırlama konusu incelenecektir.

5.1. Harran Kenti

Harran, Şanlıurfa’nın 44 km güneydoğusunda, 87.84330 nüfusa, 801 km2 yüzölçümüne31 sahip bir ilçedir. Harran’ı ve binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu yerleşim için yönetim planının önemini anlamak için kısaca yerleşimin tarihinden bahsetmek gerekmektedir. Verimli Hilal olarak da adlandırılan Mezopotamya ve Anadolu arasındaki en önemli bağlantı olan Harran, yaklaşık 5000 yıldır sürekli yerleşimin olduğu, 4000 yıldır aynı isimle anılan, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış ve kendisiyle aynı ismi taşıyan “Ova” ya kurulmuş önemli bir kültür merkezidir. Şanlıurfa kentinin konumu harita 5.1.’de gösterilmektedir.

Harita 5.1. Harran ilçesinin Türkiye ve Şanlıurfa ilindeki konumu (Harran Yönetim Planı)