• Sonuç bulunamadı

Vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin iletişim doyumu genel ortalama puanı ve faktörleriyle iş tatmini genel ortalama puanı ve faktörleri arasında pozitif,

anlamlı ilişki vardır.

Hipotez 40: Kamu üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin iletişim doyumu genel ortalama puanı ve faktörleriyle iş tatmini genel ortalama puanı ve faktörleri arasında pozitif, anlamlı ilişki vardır.

Hipotez 41: Vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin iletişim doyumu genel ortalama puanı ve faktörleriyle iş tatmini genel ortalama puanı ve faktörleri arasında pozitif, anlamlı ilişki vardır.

Kamu ve vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin iletişim doyumu ve iş tatminine ilişkin karşılaştırmalarını daha net ortaya koyabilmek amacıyla takip eden araştırma sorularına yer verilmiştir.

Araştırma Sorusu 13: Genel örneklemdeki araştırma görevlilerinin genel iş tatminine anlamlı katkıda bulunan iletişim doyumu faktörleri ağırlıklarına göre nasıl sıralanmaktadır?

Araştırma Sorusu 14: Kamu üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin genel iş tatminine anlamlı katkıda bulunan iletişim doyumu faktörleri ağırlıklarına göre nasıl sıralanmaktadır?

Araştırma Sorusu 15: Vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin genel iş tatminine anlamlı katkıda bulunan iletişim doyumu faktörleri ağırlıklarına göre nasıl sıralanmaktadır?

Araştırma Sorusu 16: Genel örneklemdeki araştırma görevlilerinin genel iletişim doyumuna anlamlı katkıda bulunan iş tatmini faktörleri ağırlıklarına göre nasıl sıralanmaktadır?

Araştırma Sorusu 17: Kamu üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin genel iletişim doyumuna anlamlı katkıda bulunan iş tatmini faktörleri ağırlıklarına göre nasıl sıralanmaktadır?

Araştırma Sorusu 18: Vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin genel iletişim doyumuna anlamlı katkıda bulunan iş tatmini faktörleri ağırlıklarına göre nasıl sıralanmaktadır?

Son olarak her üç örneklem grubu için iş tatminine anlamlı katkıda bulunan iletişim doyumu faktörleri ile demografik değişkenlerin neler olduğunu ve yine üç örneklem grubu için iletişim doyumuna anlamlı katkıda bulunan iş tatmini faktörleri ile demografik değişkenlerin neler olduğunu ortaya koymak amacıyla aşağıdaki araştırma sorularına yer verilmiştir:

Araştırma Sorusu 19: Genel örneklemdeki araştırma görevlilerinin genel iş tatminine anlamlı katkıda bulunan iletişim doyumu faktörleri ve demografik değişkenler hangileridir?

Araştırma Sorusu 20: Kamu üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin genel iş tatminine anlamlı katkıda bulunan iletişim doyumu faktörleri ve demografik değişkenler hangileridir?

Araştırma Sorusu 21: Vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin genel iş tatminine anlamlı katkıda bulunan iletişim doyumu faktörleri ve demografik değişkenler hangileridir?

Araştırma Sorusu 22: Genel örneklemdeki araştırma görevlilerinin genel iletişim doyumuna anlamlı katkıda bulunan iş tatmini faktörleri ve demografik değişkenler hangileridir?

Araştırma Sorusu 23: Kamu üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin genel iletişim doyumuna anlamlı katkıda bulunan iş tatmini faktörleri ve demografik değişkenler hangileridir?

Araştırma Sorusu 24: Vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin genel iletişim doyumuna anlamlı katkıda bulunan iş tatmini faktörleri ve demografik değişkenler hangileridir?

ÖNEM

Bu çalışma;

• Örgütsel iletişimin ve iletişim doyumunun kurumlar için ne derece hassas konular olduğunu açıklaması bakımından,

• Örgütsel iletişim ve iletişim doyumu konularının bir kurumun devamını sağlayan işgören performansı, iş doyumu, verimlilik, aidiyet gibi konularla doğrudan ilişkisini ortaya koyması bakımından,

• Kurumların misyon ve vizyonlarını örgütsel iletişim kanallarını kullanarak sağlıklı bir biçimde işgörenlerine aktarabileceklerini açıklaması bakımından,

• Kurumlar arasında örgütsel iletişim stratejileriyle nasıl bir rekabet avantajı sağlanabileceğini ortaya koyması bakımından,

• Çağdaş kurumlara bilimsel anlamda modern bir örgütsel iletişim modeli sunması bakımından,

• Bir anlamda üniversitelerin geleceklerine yaptıkları yatırım olarak nitelendirilebilecek olan araştırma görevlilerinin iş tatmini ve iletişim doyum düzeylerini ve kaynaklarını ortaya koyması ve doyumsuzluk alanlarına ilişkin getireceği öneriler bakımından,

• Seçilen örneklemin (evreni) yüksek temsil gücü bakımından,

• Yöntem kısmında Türkiye’de çok sık kullanılmayan elektronik posta yöntemini kullanması bakımından,

• “İletişim Doyumu” kavramını Türkçe literatürde ilk kez çalışma konusu yapması bakımından

önemlidir.

VARSAYIMLAR

• Örgütsel iletişim yöntem ve süreçleri genel hatları itibariyle evrensel kurallara sahiptir bu kurallar toplumdan topluma çok önemli farklılıklar göstermemektedir.

• Çalışanlara örgütsel iletişim süreçlerinin sağlıklı çalıştırılması sonucunda hem örgütsel hem de bireysel olarak elde edilecek faydalar ayrıntılı olarak açıklandığında çalışanlar bu süreçlere daha aktif olarak katılmak isteyeceklerdir.

• Saha araştırmasına katılan deneklerin tümü verdikleri yanıtlarda samimidirler.

SINIRLILIKLAR

• Çalışma, konu bakımından örgütsel iletişim ve iletişim doyumunun işe yönelik sonuçlarından sadece “iş tatmini” ile sınırlıdır.

• Çalışma doktora tez yazımı için ayrılan süre bakımından zaman sınırlığına sahiptir.

• Araştırmacının mali gücünün sınırlılığı araştırma süresince kaynaklara ulaşma, seyahat gibi noktalarda kendini göstermiştir.

• Çalışmanın örneklemi 16 kamu, 13 de vakıf üniversitesiyle sınırlıdır.

• Çalışmanın uygulama kısmındaki diğer bir sınırlılık ise araştırmanın sadece üniversitelerdeki araştırma görevlilerini kapsamasıdır.

• Bazı araştırma görevlilerinin elektronik posta adreslerine (her türlü çaba gösterilmesine rağmen) ulaşımda bir takım sıkıntılarla karşılaşılmıştır.

• Danışman ve araştırmacının farklı şehirlerde olması görüşme sınırlılığına neden olmaktadır.

TANIMLAR

İş Doyumu: İş yaşamını ve iş performansını etkilediği için iş doyumu konusu araştırmacıların ve çalışanların daima ilgilerini çekmiştir. İş doyumu literatürde farklı şekillerde tanımlanmıştır: İş doyumu; iş değerlerinin, iş ödüllerinin, bireysel katkıların ve iş şartlarının işlevsel bir fonksiyonudur (ön koşuludur). Diğer bir tanımda ise iş tatmini, iş

ödülleri ve iş değerlerinin etkileşimi sonucunda ortaya çıkan duygusal bir yanıttır. Diğer bir bakış açısına göre ise iş doyumu bireysel değerlerin standart olarak kullanıldığı, görülebilir iş deneyimlerinin birikimsel, öznel değerlendirmeleridir. Sonuç olarak iş doyumu, birisinin iş deneyimlerinin kalite değerlendirmesi için bir standarttır.

Örgütsel İletişim: Örgütsel iletişim; mesajları ve mesajların akış yönünü, amacını ve aracını (medya) da kapsayan, çevresini etkileyen ve ondan etkilenen bileşik ve açık bir sistemdir. Bunun yanısıra örgütsel iletişim bu sistemin içine insanları, onların tutumlarını, duygularını/ ilişkilerini ve becerilerini de katar.

İletişim Doyumu: İletişim doyumu kısaca; bir çalışanın toplam iletişim çevresinden algıladığı tüm doyum derecesi olarak tanımlanmaktadır. Yazarlar iletişim doyumunun; içinde birisiyle başarılı bir şekilde iletişim kurulan ya da kendisiyle başarılı bir iletişim kurulan kişisel bir doyumu temsil ettiğini belirtirler. İletişim doyumu; psikolojik sağlık düşüncelerinin anlamlı bir biçimde etkilediği bir tür doyum sonucudur.

YÖNTEM

Araştırmada kullanılan yöntem nicel araştırma yöntemlerinden alan araştırmasıdır.

Geçerliliği ve güvenilirliği pek çok araştırmacı tarafından kanıtlanmış iş tatminini ve iletişim doyumunu ölçmeyi sağlayan iki ayrı ölçek kullanılmıştır. İletişim doyumunu ölçmek için Downs ve Hazen’in (1977) geliştirdiği İletişim Doyumu Ölçeği (Communication Satisfaction Questionnaire), iş tatminini ölçmek için ise İş Tatmini Araştırması (Job Satisfaction Survey) kullanılmıştır. Her iki ölçekle ilgili ayrıntılı bilgiye “Kullanılan soru formunun özellikleri”

kısmında yer verilmiştir.

Örneklemde yer alan kamu ve vakıf üniversitelerinde çalışan araştırma görevlilerine anket formu elektronik posta aracılığıyla gönderilmiştir. Verilerin girişi SPSS 13.0 adlı program aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bu ölçekler aracılığıyla deneklerin iş tatminleri ve iletişim doyum düzeyleri ayrı ayrı belirlendikten sonra iş tatmininin sağlanmasında iletişim doyum düzeyinin etkisi uygun istatistik analizlerin uygulanması sonucu ortaya konmuştur.

Bunun yanı sıra iş tatminini ve iletişim doyumunu etkilemesi muhtemel demografik değişkenler de istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Öncelikle çalışılan üniversitenin türü (vakıf ya da kamu), çalışılan alan (sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri, eğitim

bilimleri), eğitim düzeyi, çalışma deneyimi, cinsiyet gibi demografik değişkenlerin iletişim doyumu ve iş tatmini üzerindeki etkileri test edilmiştir.