• Sonuç bulunamadı

Genel Örneklem, Kamu Örneklemi ve Vakıf Örneklemindeki Araştırma Görevlilerinin Toplam İletişim Doyumu ve İletişim Doyumu Faktörlerinin Betimleyici Görevlilerinin Toplam İletişim Doyumu ve İletişim Doyumu Faktörlerinin Betimleyici

GÖRE KARŞILAŞTIRILMASINA İLİŞKİN ALAN ARAŞTIRMASI BULGULARI

D. Genel Örneklem, Kamu Örneklemi ve Vakıf Örneklemindeki Araştırma Görevlilerinin Toplam İletişim Doyumu ve İletişim Doyumu Faktörlerinin Betimleyici Görevlilerinin Toplam İletişim Doyumu ve İletişim Doyumu Faktörlerinin Betimleyici

Bulgularının Karşılaştırılması

Yukarıdaki bölümlerde genel örneklem, kamu örneklemi ve vakıf örneklemine ait ayrı ayrı ele alınan iletişim doyumu maddelerinin, iletişim doyumu genel ortalama puanının ve iletişim doyumu faktörlerinin betimleyici istatistik bulgularının karşılaştırılması bu başlık altında gerçekleştirilmiştir.

İlk karşılaştırma iletişim doyum maddelerininin aritmetik ortalamalarının üç farklı örnekleme göre karşılaştırılmasını içermektedir. Tablo 36 ve 37 üç farklı örneklemde yer alan araştırma görevlilerinin en yüksek ve en düşük doyum elde ettikleri iletişim doyumuna ait beş maddenin sıralamasını içermektedir.

Tablo 36: Üç Farklı Örneklemin En Yüksek Doyum Elde Ettiği İletişim Doyumu Maddeleri

Genel Örneklem Kamu Örneklemi Vakıf Örneklemi

1 Mesai arkadaşlarımla uyum içinde çalışıyorum

Mesai arkadaşlarımla uyum içinde çalışıyorum

Mesai arkadaşlarımla uyum içinde çalışıyorum

2 İşimin gerekleriyle ilgili yeterli bilgi düzeyine sahip olduğumu yüksek doyum elde ettikleri iletişim doyumu maddeleri küçük farklılıklar dışında hemen hemen aynıdır. Tabloya göre (yüksek doyum sıralamasında) vakıf örnekleminde yer alan

“yöneticim beni dinlemekte ve dikkate almaktadır” maddesi diğer örneklemlerin ilk beş sıralamasında yer almamaktadır. Diğer yandan genel ve kamu örnekleminin ilk beş sıralamasında yer alan “dedikodunun kurumumuzda aktif düzeyde olduğunu düşünüyorum”

maddesi de vakıf örneklemininin ilk beş sıralamasında yer almamaktadır.

“Dedikodunun kurumumuzda aktif düzeyde olduğunu düşünüyorum” maddesinin hem genel hem de kamu üniversiteleri örneklemlerinde en çok tatmin olunan maddeler sıralamasında 3. sırada yer alması, buna karşın bu maddenin vakıf üniversiteleri örnekleminde ise 31. sırada sırada yer alması oldukça çarpıcı bir bulgudur.

Tablo 37: Üç Farklı Örneklemin En Düşük Doyum Elde Ettiği İletişim Doyumu Maddeleri

Genel Örneklem Kamu Örneklemi Vakıf Örneklemi

1 Yan ödemeler ve ücretle ilgili sahip olduğum bilgi düzeyi

3 Kurum içi iletişim çatışmaları doğru iletişim kanalları

4 Kurum içi iletişim bende kurumla özdeşleşme ve bütünleşme

Tablo 38’de ise üç farklı örneklemdeki araştırma görevlilerinin en düşük doyum elde ettikleri iletişim doyumu maddeleri yer almaktadır. Tablo da da görüldüğü gibi üç farklı örnekleme ait araştırma görevlilerinin en düşük doyum elde ettikleri iletişim doyumu maddeleri farklılıklar göstermektedir.

Genel ve kamu örnekleminde yer alan “kurum içi iletişim kurum hedeflerine ulaşmak için bizleri motive etmektedir”, “kurum içi iletişim çatışmaları doğru iletişim kanalları aracılığıyla ele alınmaktadır” ve “kurum içi iletişim bende kurumla özdeşleşme ve bütünleşme duygusu uyandırmaktadır” maddeleri vakıf örnekleminin ilk beş sıralamasında yer almamaktadır. Diğer yandan vakıf örnekleminin ilk beş sıralamasında yer alan “kurum yayınlarının faydalı ve ilginç olduğunu düşünüyorum”, “kurum politikaları ve hedefleriyle ilgili sahip olduğum bilgi düzeyinden tatmin oluyorum” ve “işimin diğer çalışanlarla karşılaştırılmasına ilişkin yeterli bilgi düzeyine sahibim maddeleri de genel ve kamu örnekleminin ilk beş sıralamasında yer almamaktadır.

Bu başlık altındaki ikinci karşılaştırma ise toplam iletişim doyumunun betimleyici istatistiklerinin üç örnekleme göre karşılaştırılmasını içermektedir. Tablo 38’de görüldüğü

gibi vakıf üniversitelerinin genel aritmetik ortalaması (5.97) kamu (4.87) ve genel (4.97) ortalamaya göre yüksektir. Vakıf üniversiteleri lehine betimleyici olarak ortaya konan bu farklılığın istatistiksel olarak anlaml olup olmadığı ileriki bölümlerde ele alınmıştır.

Tablo 38: Üç Farklı Örneklemin Toplam İletişim Doyumu Puanlarının Betimleyici İstatistiklere Göre Karşılaştırılması düzeylerinin üç örnekleme göre karşılaştırılması incelenmiştir. Tablo 39 üç örneklemin iletişim doyumu faktörlerinden elde ettikleri doyum düzeyinin yüksekten düşüğe doğru sıralamasını içermektedir. Tablodan da anlaşılacağı üzere kamu ve vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin en yüksek ve en düşük doyum elde ettikleri iletişim doyumu faktörleri çok büyük farklılıklar göstermemektedir.

Tablo 39: Üç Farklı Örneklemin İletişim Doyumu Faktörlerinden Elde Ettikleri Doyum Düzeyleri Sıralamalarının Karşılaştırılması

Genel Örneklem Kamu Örneklemi Vakıf Örneklemi

1 Yatay İletişim Yatay İletişim Medya Kalitesi

2 Medya Kalitesi Medya Kalitesi Yatay İletişim

3 Üst İletişimi Örgütsel Bütünleşme Üst İletişimi

4 Örgütsel Bütünleşme Üst İletişimi İletişim İklimi

5 Örgütsel Algı Örgütsel Algı Örgütsel Algı

6 Bireysel Geribildirim Bireysel Geribildirim Örgütsel Bütünleşme

7 İletişim İklimi İletişim İklimi Bireysel Geribildirim

Kamu örnekleminin en yüksek doyum elde ettiği faktörler sırasıyla; yatay iletişim, medya kalitesi ve örgütsel bütünleşmedir. Vakıf örnekleminin en yüksek doyum elde ettiği faktörler ise sırasıyla; medya kalitesi, yatay iletişim ve üst iletişimidir. Diğer yandan kamu örnekleminin en düşük doyum elde ettiği faktörler sırasıyla; iletişim iklimi, bireysel geribildirim ve örgütsel algıdır. Vakıf örnekleminin en düşük doyum elde ettiği faktörler ise sırasıyla; bireysel geribildirim, örgütsel bütünleşme ve örgütsel algıdır.

III. GENEL İLETİŞİM DOYUMU VE İLETİŞİM DOYUMU FAKTÖRLERİNİN AĞIRLIKLARI

Çalışmaya katılan kamu ve vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlilerinin genel iletişim doyumlarının anlamlı olarak belirleyicileri olan iletişim doyumu faktörlerinin iletişim doyumu bağımlı değişkenini açıklama güçleri bu başlık altında genel, kamu ve vakıf örneklemleri için karşılaştırmalı olarak ayrı ayrı incelenmiştir.

A. Genel Örneklemde Genel İletişim Doyumu ve İletişim Doyumu Faktörlerinin