• Sonuç bulunamadı

3.1. Yurt İçinde Yapılan Çalışmalar

3.1.2. Örgütsel Bağlılık İle İlgili Yurt İçinde Yapılan Çalışmalar

Cengiz’in (2001) “Kişisel Özelliklerin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri ve

Eskişehir’ de Sağlık Personeli Üzerinde Bir Uygulama” konulu çalışmasıyla Eskişehir’de

görev yapan doktor ve hemşirelerin işletmelerine karşı geliştirdikleri bağlılık hissinin düzeylerini ölçmek ve bu düzeyi en çok hangi faktörlerin etkilediği bulmak amaçlanmıştır. 141 doktor ve 172 hemşirenin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın bulgularına göre; hemşirelerde yaş ve örgütsel bağlılık arasında negatif bir ilişki (r=-0,005) saptanırken, doktorlarda yaş ile örgütsel bağlılık arasında olumlu bir ilişki (r=0,063) saptanmıştır. Yine elde edilen verilerden hemşirelerin (r=-0,145) ve doktorların (r=-0,071) eğitim düzeyleri arttıkça örgütsel bağlılık düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca hemşirelerin meslekte (r=-0,116) ve işletmede çalışma süresi (r=-0,118) ile örgütsel bağlılık arasında negatif bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Hemşirelerde olduğu gibi doktorların da meslekte (r=-0,065) ve işletmede çalışma süresi (r=-0,060) ile örgütsel bağlılık arasında negatif bir ilişkinin olduğu bulunmuştur.

Çöl ve Gül (2005) “Kişisel Özelliklerin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkileri ve Kamu

Üniversitelerinde Bir Uygulama” konulu çalışmalarıyla 13 kamu üniversitesinde görev

yapan 403 akademisyen ve 222 idari çalışanların kişisel özellikler ile örgütsel bağlılık boyutları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgulara göre; akademisyenlerde eğitim düzeyi ile duygusal bağlılık (-,143) ve normatif bağlılık (-,122) arasında negatif yönlü ve p<0,05 düzeyinde ilişki bulunmuştur. Buna karşılık idari çalışanlarda eğitim düzeyi ile bağlılık boyutlarından hiçbiri ile anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Yine elde edilen bulgulara göre, akademisyenlerde görev süresi ile devam bağlılığı (,114) arasında pozitif ve p<0,05 düzeyinde ilişki olduğu saptanmıştır. İdari çalışanlarda ise görev süresi ile hem duygusal (,192) hem de normatif bağlılık (,140) arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca akademisyenlerde ücret düzeyi ile duygusal bağlılık (,102) arasında pozitif ilişkinin olduğu, idari çalışanlarda ise ücret düzeyi ile hem duygusal (,174) hem de normatif bağlılık (,238) ile pozitif yönlü ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Güçlü’nün (2006) “Turizm Sektöründe Durumsal Faktörlerin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki

Etkisi” konulu çalışmasında Ege Bölgesi’nde faaliyette bulunan 5 yıldızlı sayfiye otel

işletmelerinde çalışan personelin örgütsel bağlılığını etkileyen durumsal faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. 551 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma bulgularına göre; çalışanların en yüksek değerdeki örgütsel bağlılık bileşeni devam bağlılığı (3,19), ikinci sırada duygusal bağlılık (3,18) ve son sırada normatif bağlılık (2,80) olduğu saptanmıştır. Yine elde edilen bulgulara göre, duygusal bağlılığın göreve ilişkin faktörlerden, devam bağlılığı ve normatif bağlılığın ise yapısal faktörlerden etkilendiği belirlenirken; kişisel faktör değişkenleri ile örgütsel bağlılık bileşenleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır.

Boylu vd. (2007) “Akademisyenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma” konulu çalışmalarını Gazi Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlerin örgütsel bağlılıklarını incelemek amacıyla gerçekleştirmişlerdir. 336 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın bulgularına göre, akademisyenlerin duygusal ve devam bağlılık düzeyleri gerek üniversitenin genelinde gerekse çalıştıkları akademik birime göre 0,05 anlamlılık düzeyinde herhangi bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Yine araştırma bulgularına göre, duygusal, devam ve normatif bağlılık düzeylerinin cinsiyetlerine göre 0,05 anlamlılık düzeyinde bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Ayrıca akademisyenlerin gerek üniversitenin geneline gerekse çalıştıkları birime yönelik, duygusal, devam ve normatif bağlılık düzeyleri yaşlarına göre 0,05 anlamlılık düzeyinde herhangi bir farklılık göstermediği belirlenmiştir.

Çoşkuner’in (2007) “Kurum Ev İdaresi Alanında Çalışanların Örgütsel Bağlılıklarının

İncelenmesi” konulu çalışmasında Ankara merkez ilçelerinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı ve

temizlik hizmetini satın alan hastanelerin 337 ev idaresi çalışanının örgütsel bağlılıkları incelenmiştir. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgulara göre; çalışanların örgütsel bağlılıklarının (4,85), örgütsel bağlılığın alt boyutlarından duygusal bağlılığın (4,71), devam bağlılığın (4,99) ve normatif bağlılığın (4,86) düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışanların cinsiyet, statü durumu, medeni durum ve eğitim durumları arasında anlamlı farklılık olmadığı (p>0,05) saptanırken; çalışanların hizmet süresi ve yaş ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir farklılık olduğu (p<0,05) saptanmıştır.

Sığrı’nın (2007) “İş Görenlerin Örgütsel Bağlılıklarının Meyer ve Allen Tipolojisiyle

103

belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma kamu kurumu hizmet sektöründen 95, özel hizmet sektöründen 80 olmak üzere toplam 175 çalışanın katılımıyla gerçekleşmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; kamu sektöründe devam bağlılığın daha yüksek olduğu, duygusal ve normatif bağlılığın ise özel sektörde daha yüksek seviyede olduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışanların demografik özelliklerinden cinsiyet, mesleki pozisyon ve çalışma süresi ile çalışanların duygusal ve normatif bağlıkları arasında ilişkinin olduğu; ancak devam bağlılığı ile bu değişkenler arasında herhangi bir ilişkinin olmadığı belirlenmiştir.

Yağcı (2007) “Meyer-Allen Örgütsel Bağlılık Modeli Yaklaşımıyla Otel İşletmeleri

İşgörenlerinin Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma” konulu

çalışmasını İzmir ve Aydın illerinde faaliyette bulunan otellerde çalışan personelin örgütsel bağlılık düzeylerine etki eden faktörleri ortaya koymak amacıyla yapmıştır. 292 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma bulgularına göre; çalışanların, örgütsel bağlılığını etkileyen en önemli faktörün normatif bağlılık (3,78) olduğunu saptamıştır. Bu faktörü, duygusal bağlılığın (3,56) ve devam bağlılığın (2,91) izlediği saptanmıştır.

Cengiz’in (2008) “Otel İşletmelerinde Çalışanların Örgütsel Bağlılığının İşgören

Performansı Üzerindeki Etkileri” konulu çalışmasında Kuşadası’nda faaliyette bulunan 3

adet 5 yıldızlı otelde görev yapan çalışanların örgütsel bağlılığının çalışan performansı üzerindeki etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. 259 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmanın bulgularına göre; duygusal bağlılık ile çalışan performansı arasında (r=0,157) ve devam bağlılığı ile çalışan performansı arasında (r=0,248) pozitif yönde yüksek olmayan bir ilişki belirlenirken, normatif bağlılık ile çalışan performansı arasında (r=0,669) pozitif yönde çok güçlü bir ilişki olduğu saptanmıştır.

Çavuş ve Gürdoğan’ın (2008) “Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: Beş Yıldızlı Bir

Otel İşletmesine Araştırma” konulu çalışmasıyla Kuşadası’nda 5 yıldızlı bir otel

işletmesinde çalışanların örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık düzeyleri karşılaştırılmıştır. 121 anketin değerlendirildiği araştırma bulgularına göre; normatif bağlılığın duygusal ve devam bağlılığına göre daha güçlü olduğu belirlenmiştir. Ayrıca örgütsel bağlılık boyutları ile örgüt kültürünün sosyalleşme/örgütsel yapı, semboller/katılım/ödül ve hoşgörü/adalet/çalışan seçimi boyutları arasında pozitif ancak zayıf bir ilişkinin olduğu, buna karşılık tarihsel geçmiş/ilişki ve tören/toplantı örgütsel kültür boyutları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı saptanmıştır.

Ertan’ın (2008) “Örgütsel Bağlılık, İş Motivasyonu ve İş Performansı Arasındaki İlişki:

Antalya’da Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir İnceleme” konulu çalışması ile Antalya’da

faaliyette bulunan 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışanların örgütsel bağlılık, iş motivasyonu ve iş performansı düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. 402 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre; çalışanların örgütsel bağlılıkları ile iş performansları (r=0,310) arasında pozitif, orta düzeyde bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Yine araştırmadan elde edilen bulgulara göre; örgütsel bağlılık ile içsel motivasyon (r=0,429), dışsal motivasyon (r=0,613) ve iş motivasyonu (r=0,592) arasında pozitif, orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir.

Avcı ve Küçükusta (2009) “Konaklama İşletmelerinde Örgütsel Öğrenme, Örgütsel

Bağlılık ve İşten Ayrılma Eğilimi Arasındaki İlişki” konulu çalışmalarıyla Çeşme’de

faaliyet gösteren 5 adet 5 yıldızlı otel işletmelerinde örgütsel öğrenmenin, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma eğilimi üzerindeki etkilerini incelemişlerdir. 250 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma verilerinden elde edilen bulgulara göre; örgütsel öğrenmenin örgütsel bağlılığı pozitif yönde etkilediği, örgütsel öğrenmenin işten ayrılma eğilimini ise negatif yönde etkilediği saptanmıştır.

Çolakoğlu, Ayyıldız ve Cengiz (2009) “Çalışanların Demografik Özelliklerine Göre

Örgütsel Bağlılık Boyutlarında Algılama Farklılıkları: Kuşadası’ndaki Beş Yıldızlı Konaklama İşletmeleri Örneği” konulu çalışmalarında Kuşadası’nda faaliyette bulunan 5

yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışanların sahip oldukları demografik özelliklerine göre örgütsel bağlılık boyutlarına bakış açılarında fark olup olmadığı incelenmiştir. 259 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma bulgularına göre; çalışanların cinsiyet, yaş ve medeni durumları ile duygusal, devam ve normatif bağlılık faktörleri arasında anlamlı farklılık olmadığı (p>0,05) belirlenmiştir. Yine elde edilen bulgulara göre, çalışanların eğitim düzeyleri ile duygusal, devam ve normatif bağlılık arasında anlamlı farklılık olduğu (p<0,05) saptanmıştır.

Gündoğan (2009) “Örgütsel Bağlılık: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Uygulaması” konulu çalışmasıyla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası çalışanlarının örgütsel bağlılıklarının değerlendirilmesini amaçlamıştır. 614 çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmadan elde edilen bulgulara göre; katılımcıların duygusal (3,60) ve devam bağlılık (3,56) düzeylerinin yüksek, normatif bağlılık (2,21) düzeyinin ise düşük olduğu saptanmıştır. Yine elde edilen bulgulardan katılımcıların duygusal bağlılık alt boyutu ile

105

olduğu belirlenmiştir. Ayrıca devam bağlılığı boyutu cinsiyet, yaş ve hizmet süresi arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanırken; normatif bağlılık boyutu ile sadece cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.

Kardeş (2009) “Örgütsel Bağlılığın Dinamikleri” konulu çalışmasını farklı kültürel yapılara sahip olan Türkiye ve Norveç’ deki kamu çalışanların demografik özelliklerinin örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yapmıştır. Ankara’dan 630 ve Oslo’dan 76 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre; Türkiye ve Norveç çalışanlarının duygusal bağlılık boyutları arasında farklılık belirlenirken, devam bağlılığı, normatif bağlılık ve toplam örgütsel bağlılık boyutlarında farklılık saptanmıştır. Yine elde edilen bulgulara göre; Türkiye’de örgütsel bağlılık ile kurumda çalışma süresi (p<0,05) arasında anlamlı farklılık saptanırken, Norveç’te örgütsel bağlılık ile kurumda çalışma süresi (p>0,05) arasında anlamlı farklılık olmadığı saptanmıştır. Ayrıca Türkiye ve Norveç’te örgütsel bağlılık ile eğitim durumu (p<0,05) arasında anlamlı fark olduğu bulunurken, cinsiyet ve medeni durum ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı farklılık olmadığı saptanmıştır.

Özel’in (2009) “Örgütsel Bağlılık ve Tükenmişlik Düzeyi: İstanbul İli Vakıf

Üniversitelerinde Görev Yapan Akademisyenlere Yönelik Bir Alan Çalışması” konulu

çalışmasında İstanbul’ da bulunan vakıf üniversitelerinde görev yapan 377 akademisyenin örgütsel bağlılık ve tükenmişlik düzeyleri incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; akademisyenlerde ilk önce duygusal bağlılığın (3,429), ikinci sırada normatif bağlılığın (3,156), son sırada ise devam bağlılığın (2,815) yüksek olduğu saptanmıştır. Yine araştırmadan elde edilen bulgulara göre, örgütsel bağlılık düzeyleri ile tükenmişlik düzeyleri arasında ters yönlü anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca örgütsel bağlılık düzeyinin; cinsiyet, medeni durum, yaş, kıdem yılı, hizmet süresi, unvan ve ücret değişkenlerine göre farklılaştığı saptanmıştır.

Yazıcıoğlu ve Topaloğlu (2009) “Örgütsel Adalet ve Bağlılık İlişkisi: Konaklama

İşletmelerinde Bir Uygulama” konulu çalışmalarında Muğla ilinde faaliyette bulunan

konaklama işletmelerinde çalışanların örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki incelenmiştir. 426 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma bulgularına göre, konaklama işletmelerinde örgütsel adalet duygusu ile örgütsel bağlılık arasında (r=624) düzeyinde anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.

Aras (2010) “Örgütsel Bağlılık: GOÜ Akademik Personeli Üzerine Bir Uygulama” konulu çalışmasını Gaziosmanpaşa Üniversitesi akademik personelinin örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlemek amacıyla yapmıştır. 272 akademik personelden elde edilen bulgulara göre; örgütsel bağlılık ile cinsiyet, yaş, eğitim durumu, çalışılan birim, çalışma süreleri ve unvan arasında anlamlı bir ilişki saptanırken; medeni durum, idari görev, mesleklerini kendi istekleriyle seçme ve iş değişikliği yapmayı düşünme arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır.

Boyacı (2010) “Örgütsel Bağlılığın Arttırılmasında Etkin İletişim - Bir Uygulama” konulu çalışmasında örgütsel iletişimin etkileştirilmesinin, örgütsel bağlılık üzerinde etkisini incelemiştir. ABC Telekomünikasyon İşletmesi Genel Müdürlüğü çalışanlarından 150 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; açık iletişim, yüz yüze iletişim, etkili iletişim, biçimsel olmayan iletişim, çok yönlü iletişim ve empatik iletişim ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.

Tayfun, Palavar ve Çöp (2010) “İşgörenlerin Eğitim ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri

Arasındaki İlişki: Belek Bölgesindeki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”

konulu çalışmalarıyla Belek bölgesinde faaliyette bulunan konaklama işletmelerinde çalışanların örgütsel bağlılık ile eğitim durumu arasındaki farklılığı tespit etmeyi amaçlamışlardır. 394 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma bulgularına göre; çalışanların örgütsel bağlılık boyutlarından en yüksek düzeyde duygusal bağlılık (3,26) olduğu, ikinci sırada normatif bağlılık (3,03) ve son sırada ise devam bağlılığı (2,82) olduğu saptanmıştır. Ayrıca araştırmadan elde edilen bulgulara göre; çalışanların örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı ile eğitim durumu arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenirken, duygusal bağlılık ve normatif bağlılık ile eğitim durumu arasında anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur.

Agun (2011) “Örgütsel Güven İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki Üzerine Bir

Araştırma” konulu çalışmasıyla örgütsel güven ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi

incelemiştir. Kocaeli İli Gebze ilçesindeki ürün geliştirme merkezinde farklı bölümlerdeki beyaz yakalı çalışanlara uygulanan ve 140 çalışanın katıldığı araştırma sonuçlarına göre; çalışanların örgüte güven algıları ile örgütsel bağlılık arasında orta ve pozitif yönlü anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca çalışanların medeni durum ve işyerinde çalışma süreleri ile örgütsel bağlılık arasında farklılık(p<0.05) saptanmışken; yaş, toplam çalışma süresi, eğitim durumu ile örgütsel bağlılık arasında bir farklılık (p>0.05) saptanmamıştır.

107

Eğilmezkol’un (2011) “Çalışma Yaşamında Örgütsel Adalet ve Örgütsel Bağlılık: Bir

Kamu Bankasındaki Çalışanların Örgütsel Adalet ve Örgütsel Bağlılık Algılayışlarının Analizine Yönelik Bir Çalışma” konulu çalışmasında örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık

arasındaki ilişki incelenmiştir. Ankara’da Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü çalışanlarına yönelik yapılan çalışmaya 338 çalışan katılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasında doğrusal yönde (r=0.300) bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışanların yaş, kurumdaki pozisyon ve çalışma süresi değişkenleri ile örgütsel bağlılık alt unsurları olan duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir.

Kaya (2012) “Otel İşletmelerinde Çalışma Yaşamının Kalitesini Etkileyen Faktörlerin

Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Marmaris Örneği” konulu çalışmasıyla Marmaris’te

faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerindeki çalışanların çalışma yaşamı kalitesini etkileyen faktörlerin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini incelemiştir. 266 çalışandan elde edilen bulgulara göre; örgütsel bağlılığın alt boyutları ile çalışma yaşamı kalitesini etkileyen faktörler arasında anlamlı ilişkinin olduğu saptanmıştır. Duygusal bağlılık ile hizmet içi eğitim, kariyer, yönetime katılma, fiziksel çalışma koşulları ve iş güvencesi arasında anlamlı pozitif bir ilişki belirlenmişken; normatif bağlılık ile hizmet içi eğitim, ücret ve iş güvencesi arasında anlamlı pozitif bir ilişki saptanmıştır. Devam bağlılığı ile iş yaşamı ve özel yaşam dengesi arasında anlamlı pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Pamuk’un (2012) “Kısmi Zamanlı Çalışanlarda Örgütsel Bağlılık: Alışveriş Merkez

Örneği” konulu çalışmasında İstanbul’daki bir alışveriş merkezinde çalışan kısmi zamanlı

çalışanların örgütsel bağlılığın demografik özelliklerle ilişkisini incelenmiştir. 146 kısmi zamanlı çalışandan elde edilen bulgulara göre; örgütsel bağlılık ile cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumu değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin bulunmadığı belirlenmiştir. Yaş ile devam bağlılığı ve normatif bağlılık boyutları arasında anlamlı bir fark olmadığı belirlenirken; duygusal bağlılık boyutu arasında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışma süresi ile duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık boyutları arasında anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır.

Uslu (2012) “Örgütsel Bağlılık, Daimi ve Geçici İşçilerin Örgütsel Bağlılık Algıları

Üzerinde Bir Araştırma ve Muş Şeker Fabrikasında Bir Alan Çalışması” konulu

çalışmasında Muş şeker fabrikasında görev yapan daimi ve geçici işçilerin demografik özelliklerine göre örgütsel bağlılıkları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını

araştırmıştır. 205 daimi işçi ve 149 geçici işçinin katılımıyla elde edilen araştırma bulgularına göre, daimi ve geçici işçilerin örgütsel bağlılıklarının istihdam, cinsiyet, yaş ve kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; medeni durum, eğitim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır.

Demir’in (2013) “Okul Yöneticilerinin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri (İzmir İli Örneği)” konulu çalışmasıyla okul yöneticilerinin örgütsel bağlılık düzeyleri incelenmiştir. İzmir İli Karabağlar ve Bornova ilçelerindeki ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan okul yöneticilerine uygulanan bu araştırmaya 322 okul yöneticisi katılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; yöneticilerin örgütsel bağlılık düzeyleri, duygusal bağlılık alt boyutunda zayıf ve normatif bağlılık ile devam bağlılıkları alt boyutlarında orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yöneticilerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile cinsiyet, yaş, eğitim düzeyleri, kıdeme göre farklılık göstermediği saptanmıştır.

Gürül (2013) “Takım Çalışması İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkiye Yönelik

Uygulamalı Bir Araştırma” konulu çalışmasında hizmet sektöründe faaliyet gösteren dört

işletmede takım çalışmasının örgütsel bağlılık ile olan ilişkisini incelemiştir. İstanbul’da gerçekleştirilen bu araştırmaya dört işletmeden 257 çalışan katılmıştır. Araştırma verilerinden elde edilen bulgulara göre; takım çalışması ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır.

Öztürk (2013) “Örgütsel Bağlılık ve Sağlık Çalışanlarının Örgütsel Bağlılık Düzeyleri

(Kırklareli Örneği)” konulu çalışmasıyla Kırklareli sağlık çalışanlarının örgütsel bağlılık

düzeylerini incelemiştir. 412 sağlık çalışanından elde edilen araştırma bulgularına göre; duygusal bağlılık, devamlılık bağlılığı ve normatif bağlılık alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu (p<0,05) saptanmıştır. Araştırmada cinsiyet ile duygusal bağlılık ve normatif bağlılık alt boyutları arasında istatistiksel anlamda bir farklılık bulunmazken; cinsiyet ile devamlılık bağlılığı alt boyutu arasında istatistiksel anlamda bir farklılık bulunduğu belirlenmiştir. Yaş ve medeni durum ile duygusal bağlılık ve devam bağlılığı alt boyutu arasında istatistiksel anlamda bir farklılık bulunurken; yaş ve medeni durum ile normatif bağlılık alt boyutu arasında istatistiksel anlamda bir farklılık bulunmadığı belirlenmiştir. Ayrıca eğitim durumu ve hizmet süresi ile devam bağlılığı, duygusal bağlılık ve normatif bağlılık boyutu arasında istatistiksel anlamda bir farklılık bulunduğu saptanmıştır.

109

bağlılık arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde görevli hekim dışı sağlık çalışanlarına uygulanmıştır. 110 katılımcıdan elde edilen araştırma sonuçlarına göre; çalışanların örgüte duygusal bağlılıklarının düşük, devam bağlılığı ve normatif bağlılık düzeyinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışanların duygusal ve normatif bağlılık boyutları ile yaş, medeni durum, eğitim ve çalışma süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmezken, devam bağlılık boyutu ile sadece yaş ve eğitim durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmüştür.

Ceyhan’ın (2014) “Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Öğretmenlerinin Örgütsel Bağlılık

Düzeylerinin İncelenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği” konulu çalışmasında Ankara

İli Keçiören ilçesinde bulunan resmi ve özel Anadolu sağlık meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerini farklı değişkenler açısından incelenmiştir. 167 öğretmenin katılımıyla elde edilen bulgulara göre; duygusal bağlılık ile devam bağlılığı