• Sonuç bulunamadı

3.2. Yurt Dışında Yapılan Çalışmalar

3.2.2. Örgütsel Bağlılık İle İlgili Yurt Dışında Yapılan Çalışmalar

Angle ve Perry (1981) “An Empirical Assessment of Organizational Commitment and

Organizational Effectiveness” konulu çalışmalarında Batı Amerika’da otobüs hizmeti

veren işletmelerdeki çalışanların örgütsel bağlılıklarını incelemişlerdir. 24 otobüs şirketinden 96 çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; kadın çalışanların örgütsel bağlılıklarının erkek çalışanlarına göre daha yüksek olduğu (p<.001) saptanmıştır. Ayrıca araştırma bulgularına göre; yaş ile örgütsel bağlılık arasında pozitif bir ilişkinin olduğu ( r=.17; p<.001) ancak eğitim düzeyi ile örgütsel bağlılık arasında negatif bir ilişkinin olduğu (p<.0001) belirlenmiştir.

Allen ve Meyer (1990) “The Measurement and Antecedents of Affective, Continuance and

Normative Commitment To The Organization” konulu çalışmalarında satış mağazası,

hastane ve üniversite kütüphanesinde çalışan personelin örgütsel bağlılıklarının üç boyutu olan duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemişlerdir. Toplam 250 çalışanın verilerinden elde edilen araştırma sonuçlarına göre; devam bağlılığı ile duygusal bağlılığın birbirinden farklı olduğu (r=.01), ancak devam

119

bağlılığı ile normatif bağlılık arasında az da olsa anlamlı bir ilişkinin olduğu (r=.48; p<.001) saptanmıştır.

Mathieu ve Zajac (1990) “A Review and Meta-Analysis of the Antecedents, Correlates, and

Consequences of Organizational Commitment” konulu çalışmalarıyla yaptıkları meta

analizinde, örgütsel bağlılığın belirleyicileri ve sonuçlarını incelemişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre; örgütsel bağlılık ile eğitim düzeyi arasında negatif bir ilişki olduğu (r=-.092) belirlenmiştir. Yine yapılan araştırmaya göre; kadın çalışanların ve evli çalışanların daha fazla örgütsel bağlılık gösterdikleri ayrıca işletmedeki hizmet süresinin meslekteki hizmet süresine göre örgütsel bağlılığı daha fazla etkilediği saptanmıştır.

Cohen (1993) “Age and Tenure in Relation to Organizational Commitment: A Meta-

Analysis” konulu çalışmasında farklı zaman dilimlerinde çalışanların yaş ve hizmet

süresinin örgütsel bağlılık ile ilişkisi incelenmiştir. Yaptığı meta analizde yaş ile örgütsel bağlılık için 84, hizmet süresi ile örgütsel bağlılık için 80 örnek kullanmıştır. Cohen’in yaptığı araştırma sonuçlarına göre; yaş ve hizmet süresinin örgütsel bağlılığın belirleyicileri olduğu belirlenmiştir. Araştırmada yaş ve hizmet süresi arttıkça örgütsel bağlılığın da arttığı saptanmıştır.

Zeffane (1994) “Patterns of Organizational Commitment and Perceived Management

Style: A Comparison of Public and Private Sector Employees” konulu çalışmasında

Avusturya’da faaliyette bulunan kamu ve özel sektör çalışanlarının örgütsel bağlılıklarını karşılaştırmıştır. Kamudan 474 ve özel sektörden 944 çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; özel sektörde çalışanların örgütsel bağlılıklarının kamuda çalışanlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Aynı çalışmada rol belirginliği, hiyerarşi ve işletmedeki yönetim tarzının çalışanların örgütsel bağlılıkları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.

Sommer, Bae ve Luthans (1996) “Organizational Commitment Across Cultures: The

Impact of Antecedents on Korean Employees” konulu çalışmasında 27 büyük Kore

firmasında çalışan personelin demografik ve durumsal faktörlerin örgütsel bağlılığa etkisinin olup olmadığı incelemiştir. 1192 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; yaş ve işletmedeki hizmet yılı ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada insan odaklı yönetim tarzının ve olumlu örgütsel iklimin örgütsel bağlılığı arttırdığı da saptanmıştır.

Dick ve Metcalfe (2001) “Managerial Factors and Organisational Commitment: A

Comparative Study of Police Officers and Civilian Staff” konulu çalışmalarında

İngiltere’ de polis memurlarının ve sivil çalışanların örgütsel bağlılıkları karşılaştırılmıştır. 2898 polis memuru ve 930 sivil personele uygulanan araştırma sonuçlarına göre; sivil personellerin örgütsel bağlılıkları (0.63; p<0.01) üniformalı polislere (0.55; p<0.01) göre yönetim biçiminden daha fazla etkilendiği saptanmıştır. Ayrıca üniformalı polislerde örgütsel bağlılık ile kıdem arasında (0.31; p>0.01) anlamlı bir ilişki olduğu ancak sivil memurlarda örgütsel bağlılık ile kıdem arasında (0.06; p>0.05) anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir.

Giffords (2003) “An Examination of Organizational and Professional Commitment Among

Public, Not-For-Profit, and Proprietary Social Service Employees” konulu çalışmasında

New York’ta bulunan kamu, kar amacı gütmeyen ve özel işletmelerde çalışan 207 personelin örgütsel bağlılıkları ve işe bağlılıkları karşılaştırılmıştır. Ankete katılan 207 çalışanın %42’si kamu, %49’u kar amacı gütmeyen ve %9’u ise özel işletme çalışanlarıdır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; kamu çalışanlarının örgütsel bağlılıkları (0=4.09; SD=1.14) kar amacı gütmeyen (0=4.48; SD=1.10) ve özel (0=5.30; SD=.93) işletme çalışanlarına göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca kamu çalışanlarının (0=5.11; SD=1.05) iş bağlılıkları da kamu amacı gütmeyen (0=5.43; SD=.97) ve özel (0=5.60; SD=.81) işletme çalışanlarına göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmada cinsiyet, yaş, medeni durum, statü ve eğitim düzeyi ile örgütsel bağlılık arasında (R2=.08;p>.05) anlamlı bir ilişkinin olmadığı saptanırken, yaş ve statü ile işe bağlılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

Loi, Hang-Yue ve Foley (2006) “Linking Employees’ Justice Perceptions to

Organizational Commitment and Intention to Leave: The Mediating Role of Perceived Organizational Support” konulu çalışmalarında Hong Kong’da stajyer avukatların adalet

algıları, örgütsel bağlılıkları ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkiyi incelemişlerdir. 514 anketin değerlendirildiği araştırma verilerine göre; işletmedeki yargılama ve iş dağılımındaki adaletin örgütsel bağlılıkla arasında olumlu ilişki olduğu (r=.48 ve .42) saptanırken, işten ayrılma niyeti ile negatif bir ilişki olduğu (r=-.40 ve -.36) belirlenmiştir. Ayrıca bu araştırmada örgütsel bağlılık ile işten ayrılma niyeti arasında güçlü ve negatif bir ilişki olduğu (r=-.66) saptanmıştır.

121

3.2.3. İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki Tespiti İle İlgili Yurt