• Sonuç bulunamadı

3. TEZĠN YÖNTEMĠ

3.2. ÇalıĢma Grubu

AraĢtırmanın her bir nicel ve nitel çalıĢma grubunu, Ġnönü Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu zorunlu Ġngilizce eğitimi alan 2012-2013 öğrencileri oluĢturmaktadır.

3.2.1. AraĢtırmanın Nicel Boyutuna ĠliĢkin ÇalıĢma Grubu

Deney ve kontrol gruplarına dahil olacak katılımcılar, Ġngilizce hazırlık sınıfı öğrencileri arasından yansızlık sağlamak amacıyla kümeleme analizi (cluster analysis) ile belirlenmiĢtir. Kümeleme analizi, incelemeleri/verileri/üzerinde çalıĢılacak çalıĢma gruplarını benzer ve homojen gruplara ayırabilmek, sınıflamalar yapabilmek için yapılır ve genelde yüksek sayıdaki gruplara uygulanan bir tekniktir (Scott and Knott, 1974, 507; Ketchen and Shook, 1996, 441; Cohen ve diğerleri, 2007, 584; Fraenkel ve diğerleri, 2012, 96) – yapılmıĢtır. Deneysel çalıĢmanın ikinci dönemin ilk haftası baĢlayacağı ve katılımcıların ön-testlerden önce belirlenmesi gerektiği için; üniversite giriĢ sınavı, lise ortalaması, sene baĢı Ġngilizce seviye belirleme sınavı notları ve Ġngilizce hazırlık eğitimi birinci dönem boyunca verilen iki sınavdan (toplamda beĢ farklı nottan) faydalanılmıĢtır.

Kümeleme Analizi Aşamaları

Kümeleme analizine toplam 90 öğrenci dahil edilmiĢtir. Bunlar Ġnönü Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu‘nda 2012-2013 eğitim öğretim yılında, zorunlu Ġngilizce dersi alan öğrencilerin tamamıdır. Bu öğrencilerin 39u Moleküler Biyoloji ve Genetik, 23ü Ġngiliz Dili ve Edebiyatı, 28i ise Tıp bölümündendir.

ÇalıĢma kapsamında, kümeleme analizi, çalıĢmaya katılan öğrencileri benzer özellik ve iliĢkilere göre anlamlı bir Ģekilde gruplandırıp (Tryfos, 2001, 1; Tan, Steinbach, Kumar, 2006, 490), geneli en iyi yansıtabilecek grubu ortaya koyarak (Tan ve diğerleri, 2006, 489) çalıĢmanın güvenilir ve geçerliğini arttırmak için yapılmıĢtır. Bu bağlamda, katılımcıların (a) üniversite giriĢ notları, (b) lise ortalamaları, (c) sene baĢı Ġngilizce seviye belirleme notları ve dönem içerisinde aldıkları iki (d, e) sınav notu olmak üzere beĢ veri ölçüt olarak kullanılmıĢtır. Lakin, katılımcıların belli bir

149

bölümünün Ġngilizce seviye belirleme sınavına girmemiĢ oldukları tespit edildiğinden, bu bilgi analize dahil edilmemiĢ, kümeleme analizine geriye kalan dört notla devam edilme kararı alınmıĢtır.

Toplanan notlar, ilk etapta 4‘lü gruplama kapsamında ele alınmıĢ, bu analize göre dört gruba düĢen katılımcı sayıları sırasıyla 5, 26, 29 ve 30 olmuĢtur. Bu sayı çalıĢma için yeterli görülmediğinden, üçlü gruplama denenmiĢ, bu sefer de üç gruba düĢen katılımcı sayıları sırasıyla 30, 29 ve 31 olmuĢtur. Son olarak, gruplama sayısı ikiye düĢürülmüĢ ve grup sayıları 59 ve 31 bulunmuĢtur. Ancak bu da yeterli görülmeyerek, gruplamayı yapmak için kullanılan dört not (üniversite giriĢ notu, lise ortalaması, sınav 1, sınav 2) sırasıyla üçlü olarak gruplandırılmıĢ ve en yüksek sonuç aranmıĢtır. Yapılan 3‘er notlu 2‘li gruplamalar sonucunda en yüksek katılımcı sayısına ulaĢılan gruplama, lise ortalaması, sınav 1 ve sınav 2 notlarıyla, 26 ve 64 çıkmıĢtır. 64‘lü grubun, sayı olarak daha kapsamlı olması ve geneli daha rahat yansıtacak olmasından dolayı (Tan ve diğerleri, 2006, 489), çalıĢma kapsamında kullanılmasına karar verilmiĢtir.

Bu gruba detaylı bakıldığında, A sınıfından 17 (1 Moleküler Biyoloji ve Genetik, 8 Ġngiliz Dili ve Edebiyatı, 8 Tıp öğrencisi), B sınıfından 19 (5 Moleküler Biyoloji ve Genetik, 5 Ġngiliz Dili ve Edebiyatı, 9 Tıp öğrencisi), C sınıfından 18 (5 Moleküler Biyoloji ve Genetik, 6 Ġngiliz Dili ve Edebiyatı, 7 Tıp öğrencisi) ve D sınıfından 10 (7 Moleküler Biyoloji ve Genetik, 3 Ġngiliz Dili ve Edebiyatı) kiĢinin bu gruba dahil olduğu belirlenmiĢtir. Snıfların yazma derslerini aldıkları günler ve yaklaĢık gruplamalar olması amaçlanarak A ve C sınıfları bir, B ve D sınıfları da bir gruplandırılmıĢtır. Daha sonra araĢtırmayı yapan kiĢinin dönem baĢında yönetimce belirlenen program üzerine dersine girdiği writing/yazma dersi sınıfı (B) göz önünde bulundurularak, bu sınıfın içinde bulunduğu grup - B ve D sınıfları – deney grubu, diğer grup olan A ve C sınıfları da kontrol grubu olarak belirlenmiĢtir. Sonuç olarak, ön-test öncesinde ortaya çıkan durum; kontrol grubunun 6 Moleküler Biyoloji ve Genetik, 14 Ġngiliz Dili ve Edebiyatı, 15 Tıp öğrencisi olmak üzere, 35; deney grubunun ise 12 Moleküler Biyoloji ve Genetik, 8 Ġngiliz Dili ve Edebiyatı, 9 Tıp öğrencisi olmak üzere, 29 katılımcıdan oluĢmasıdır.

Kümeleme analizi sonucunda belirlenmiĢ olan katılımcılar ve grupları sonrasında, deneysel sürecin baĢında ve sonunda olmak üzere; 11-15 ġubat haftasında

150

ön-test, 2-10 Mayıs tarihleri arasında ise son-test uygulanmıĢtır. Uygulamalar sonucunda;

- Kontrol grubu olan 28 kiĢilik ―A‖ sınıfında 1 katılımcının yabancı olması ve Türkçe bilmemesinden dolayı 27 ön ve son-test eĢleĢtirmesi yapılmıĢtır. Bunlardan 17‘si kümeleme analizi sonrasında ortaya çıkan ve çalıĢmaya dahil olan 17 kiĢidir ve dolayısıyla A sınıfında çalıĢmaya dahil olan her bir katılımcının ön ve son-test eĢleĢtirmesi tamdır.

- Deney grubu olan 27 kiĢilik ―B‖ sınıfında son haftalarda gelmeyen 1 kiĢinin son- testi, 1‘i yabancı 3 kiĢinin ön-testi ve 1‘i yabancı 1‘i de dersi bırakmıĢ olan 2 kiĢinin de hem ön hem de son-testi bulunmamaktadır. Dolayısıyla, B sınıfında 21 eĢleĢtirme yapılmıĢtır ve bu 21 eĢleĢtirmeden 16‘sı kümeleme analizi sonrasında çalıĢmaya dahil olan 19 kiĢinin 16‘üdür. Sonuç olarak, ―B‖ sınıfı deneysel grubundan 3 kiĢi eksik çıkmıĢtır.

- Kontrol grubu olan 28 kiĢilik ―C‖ sınıfında 5 kiĢinin ön-testi olup son-testi eksik, 1i yabancı 6 kiĢinin son-testi olup ön-testi eksik, 3 kiĢinin de ön ve son-testi eksik olmasından dolayı 14 eĢleĢtirme vardır. Eksik olan 14 kiĢiden 7 tanesi kontrol grubuna aittir, fakat eksik olması dıĢında bu 7 kiĢinin 3‘ünün ölçeği, eksikleri ve geliĢigüzel iĢaretlemelerden Ģüphelenildiği için geçersiz olarak belirlenmiĢ, 2‘si de derslere devam etmediği için ne ön ne de son-test doldurmuĢtur. Elde edilen 14 eĢleĢmeden 11‘i kümeleme analizi sonrasında kontrol grubuna dahil olan 18 kiĢinin 11‘idir. Sonuçta, ―C‖ sınıfı kontrol grubundan 7 eksik çıkmıĢtır.

- Deney grubu olan 30 kiĢilik ―D‖ sınıfında 6 kiĢinin ön-testi olup son-testi eksik, 1 kiĢinin de son-testi olup ön-testi eksik olmakla beraber bu ölçekler eksikli olmasından dolayı geçersiz sayılmıĢtır. Bunun yanında 5 katılımcının hiçbir Ģekilde ölçek doldurmamıĢ olduğu tespit edilmiĢtir. Dolayısıyla, sonuçta 18 adet ön ve son-test eĢleĢtirmesi yapılabilmiĢtir. Daha sonra eĢleĢtirilmesi yapılmıĢ olan 18 ölçekten yabancı bir katılımcıya ait olduğu tespit edilen 1 tanesi daha eksikliklerden dolayı geçersiz sayılmıĢ, sonuç olarak 17 adet eĢleĢtirme kalmıĢtır. Bunlardan 7 tanesi kümeleme analizi sonucunda ortaya çıkan ve çalıĢmaya dahil olan 10 kiĢinin 7‘sidir. Sonuç olarak ―D‖ sınıfı kontrol grubundan 3 eksik çıkmıĢtır.

151

Sonuçta, kümeleme analizi sonucunda ortaya çıkan tablo ile ön ve son-test uygulamaları sonucunda gruplara dahil edilenlerden elde edilen eĢleĢtirmelerin sonucu Ģu Ģekildedir:

Tablo 3. Deney ve Kontrol Grubu Sınıf ve Sayıları

SINIF GRUP

KÜMELEME(CLUSTER) SONUCU ÇALIġMAYA

DAHĠL OLANLAR

EġLEġTĠRME SONUCUNDA ÇALIġMAYA DAHĠL OLANLAR

A Kontrol 17 17

B Deney 19 16

C Kontrol 18 11

D Deney 10 7

Kontrol Toplam 35 28 (7 eksik)

Deney Toplam 29 23 (6 eksik)

TOPLAM 64 51 (13 eksik)

3.2.2. AraĢtırmanın Nitel Boyutuna ĠliĢkin ÇalıĢma Grubu

Nitel çalıĢmanın çalıĢma grubu; Ġnönü Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı, zorunlu Ġngilizce hazırlık öğrencilerinden, kümeleme analizi sonucunda deneysel grup kapsamında ele alınmıĢ olan B ve D sınıflarından oluĢturulmuĢtur. Deneysel çalıĢmaya dahil olan bu katılımcılar, odak grup görüĢmelerinde katılımcıların istekli olmalarının büyük önem arz etmesinden dolayı (Morgan, 1997, 35, 42; Freitos, Oliveira, Jenkins, Popjoy, 1998, 11) gönüllülük esasına dayalı ve tesadüfi olarak belirlenen yedi B sınıfı ve beĢ D sınıfı olmak üzere, toplamda 12 katılımcıdan oluĢmuĢtur. Ortaya çıkan bu seçkisiz örnekleme yöntemiyle, seçilen bu grubun evreni temsil ettiği varsayılır (Yıldırım ve ġimĢek, 2011, 102). Fakat, çalıĢmaya dahil olan bu katılımcıların seçiminde gönüllülük esas alınmıĢ olduğu için, nictel çalıĢma katılımcılarından ikisi çalıĢmaya dahil olmayan –kümeleme analizi sonucu herhangi bir grupta yer almayan– öğrencilerdendir.

152

Tablo 4. Nitel ÇalıĢma Katılımcı Sınıf ve Bölümleri

ĠSĠM KODU SINIF BÖLÜM ÇALIġMAYA DAHĠL

MĠ?

AG B TIP EVET

ÇFP B TIP EVET

YMB B TIP EVET

MÖ B Mol. Bio. & Genetik EVET

Bġ B TIP EVET

TC B Batı Dilleri ve Edebiyatı EVET

SS B Mol. Bio. & Genetik EVET

TK D Batı Dilleri ve Edebiyatı HAYIR

SK D Mol. Bio. & Genetik EVET

ZD D Mol. Bio. & Genetik EVET

SZ D Batı Dilleri ve Edebiyatı EVET

ET D TIP HAYIR