• Sonuç bulunamadı

3.3. Bağımsız Denetimden Faydalanan Bilgi Kullanıcıları ve Katma Değer

3.3.3. İşletme Dışı Bilgi Kullanıcıları

3.3.3.1. Sermaye Piyasası Kanunu Uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunun

3.3.3.1.1. Yatırım Kuruluşları

Yatırımcı, belirli bir sektörde faaliyet yapmak amacıyla ihtiyaç duyduğu kaynağın oluşturulması, faaliyet sürecinde bu kaynağın kullanılması ve gelir elde etme amacıyla sahip olduğu varlıklarını değerlendiren kişi olarak tanımlanabilmektedir. Yatırımcının amacı, satış hâsılatlarının bir takım uyarlanabilir stratejiler üzerinden beklenen faydasını en üst düzeye çıkarmaktır432. Yatırım kuruluşları, 6362 sayılı SPK’da belirlenen sermaye piyasası kurumlarını ve bankaları ifade etmektedir433.

olan kuruluşlar bağımsız denetime tabi tutulacaktır. II Grup; Aktif toplamı 30 milyon ve üstü Türk Lirası, Yıllık net satış hâsılatı 40 milyon ve üstü Türk Lirası ve Çalışan sayısı 125 ve üzeri olan kuruluşlar bağımsız denetime tabi tutulacaktır. Burada belirlenen şirketlere tabi olmayanların ölçütleri ise; Aktif toplamı 35 milyon ve üstü Türk Lirası, Yıllık net satış hâsılatı 70 milyon ve üstü Türk Lirası ve Çalışan sayısı 175 ve üzeri olan kuruluşlar bağımsız denetime tabi tutulacaktır. Ayrıca, BOBİ FRS içerisinde yer alan Büyük işletme kriteri ayrıca belirlenmiş olup, Aktif toplamı 75 milyon ve üstü Türk Lirası, Yıllık net satış hasılatı 150 milyon ve üstü Türk Lirası, Çalışan sayısı 250 ve üstü olanlar bağımsız denetime tabi tutulacaktır.

432 Alexander Schied ,Torsten Schöneborn ve Michael Tehranchi, Optimal Basket Liquidation for CARA Investors is Deterministic, Applied Mathematical Finance, Vol. 17, Iss. 6, 2010, 471. 433 Münyas, 165.

141 Sermaye Piyasası Kurulunda faaliyet gösteren belli başlı kurumlar yer almaktadır. Bu kurumları aracı kurumlar ve bankalar olmak üzere ikiye ayrılarak incelenecektir.

a) Aracı Kurumlar

Sermaye Piyasası’nda aracılık kavramı, “SPK madde 30 ve 31’e göre aracılık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla yetki sahibi kuruluşların kendi nam ve hesabına, başka bir kuruluşun nam ve hesabına veya yetkili kuruluşun namına başka kuruluşlar hesabına ticari amaçla alımı satımı” olarak tanımlanmıştır434. Kısaca aracı

kurum; “ilgili kanun maddesinde435 yer alan yatırım hizmet ve faaliyetlerini

gerçekleştirmek amacıyla Kurul tarafından belirlenen şartları436 yerine getirdikten

sonra yetkilendirilen kuruluşlar olarak” tanımlanmaktadır.

Aracı kurumlar, faaliyet hacimleri, işletme büyüklükleri ve gerçekleştirdikleri faaliyetlerin niteliğini dikkate alarak risk yönetimi, iç denetim, izleme ve kontrol ile

434 Metin Coşkun, Para ve Sermaye Piyasaları: Kurumlar, Araçlar ve Analiz, 1. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık, 2010, 140.

(Bu Tebliğ, 11/7/2013 tarihinde yayımlanan ve 1/7/2014 tarihinde yürürlüğe giren Yatırım Hizmetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (III-37.1) ile yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni tebliğe göre; Kanunun 37’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında işlem aracılığı faaliyeti, emir iletimine aracılık faaliyetine ek olarak, müşterilerin sermaye piyasası araçlarıyla ilgili alım veya satım emirlerinin müşteri adına ve hesabına veya kendi adına ve müşteri hesabına yatırım kuruluşları tarafından, borsalar ya da teşkilatlanmış diğer pazar yerlerine, Kanunun 37’nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında yetkilendirilmiş bir kuruluşa, kaldıraçlı işlemler hariç olmak üzere ilgili ülkenin yetkili otoritesinden faaliyet izni almış yurt dışında yerleşik bir kuruluşa, iletilmek suretiyle gerçekleştirilmesi olarak tanımlanmıştır.)

435 (Madde 37) – Bu Kanun kapsamına giren yatırım hizmetleri ve faaliyetleri şunlardır:

a) Sermaye piyasası araçlarıyla ilgili emirlerin alınması ve iletilmesi,

b) Sermaye piyasası araçlarıyla ilgili emirlerin müşteri adına ve hesabına veya kendi adına ve müşteri hesabına gerçekleştirilmesi,

c) Sermaye piyasası araçlarının kendi hesabından alım ve satımı, ç) Portföy yöneticiliği,

d) Yatırım danışmanlığı,

e) Sermaye piyasası araçlarının halka arzında yüklenimde bulunularak satışa aracılık edilmesi, f) Sermaye piyasası araçlarının halka arzında yüklenimde bulunmaksızın satışa aracılık edilmesi, g) Çok taraflı alım satım sistemlerinin ve borsa dışı diğer teşkilatlanmış pazar yerlerinin işletilmesi, ğ) Sermaye piyasası araçlarının müşteri namına saklanması ve yönetimi ile portföy saklanması, h) Kurulca belirlenecek diğer hizmet ve faaliyetlerde bulunulması,

436 Nusret Çetin, Hatice Ebru Töremiş, Zeynep Cantimur, 6362 Sayılı Sermaye Piyasası

Kanunu'nun Sistematik Analizi, 1. Basım, Ankara: Yetkin Yayınları, 2014, 93

(Madde 5) – (1) Aracı kurumların kuruluşuna Kurulca izin verilebilmesi için; a) Anonim ortaklık şeklinde kurulmaları, b) Paylarının tamamının nama yazılı olması, c) Paylarının nakit karşılığı çıkarılması, ç) Kuruluş sermayelerinin Kurulun sermaye yeterliliği ile ilgili düzenlemeleri uyarınca geniş yetkili aracı kurumlar için aranan asgari özsermaye tutarının altında olmamak kaydıyla Kurulca belirlenecek tutardan az olmaması, d) Esas sözleşmelerinin Kanun ve ilgili düzenlemelerde yer alan hükümlere uygun olması, e) Kurucularının Kanunda ve ilgili düzenlemelerde belirtilen şartları haiz olması, f) Ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması gerekmektedir.

(2) ilgili madde uyarınca kurulacak aracı kurumların özsermayesi, gerçekleştirmek istedikleri hizmet ve faaliyetlere göre içinde yer alacakları aracı kurum grubu için Kurulun sermaye yeterliliği ile ilgili düzenlemeleri uyarınca aranan asgari özsermaye tutarından az olmamalıdır.

142 mesleki eğitim ve deneyim artışını sağlayacak politikalar oluşturmak zorundadırlar437.

Aracı kurumların toplam varlıkları artan mevduat bakiyesi ile birlikte 2017’nin ilk çeyreği itibariyle önceki yıla göre %19 artarak 22 milyar TL’ye çıkmıştır. Likit bir aktif yapısına sahip aracı kurumların varlıklarının 21 milyar TL’sini dönen varlıklar oluşturmaktadır. Toplam varlıkların 12 milyar TL’sini nakit ve nakit benzerleri, 6 milyar TL’sini ise kısa vadeli ticari alacaklar oluşturmaktadır. Toplam varlıklardaki artışın büyük kısmı nakit ve nakit benzerlerinde takip edilen mevduat tutarındaki artıştan kaynaklanmaktadır438. 2017’nin ilk çeyreğinde aracı kurumların toplam

faaliyet gelirleri, kurum portföyüne yapılan finansal araç alım satım kazançlarındaki artışla önceki yıla göre %15 yükselerek 670 milyon TL’ye çıkmıştır439.

Aracı kuruluşlar, toplumu karakterize eden yapıların yoğun formları olarak görülür; tıpkı aracı kurumların kurulumundaki değişiklikler, toplumun bütününde yaşanan dönüşümlerin net bir şekilde yansıtmaktadır440. Aracı kurumlarda bağımsız

denetçiler, sermaye yeterliliği tablosunun incelenmesi, değerlendirilmesi, rapor halinde sunulması ve oluşturulan finansal tabloların tutarlılığı ve hesaplamaların doğruluğundan sorumludur. Ayrıca her aracı kurum, bağımsız denetçilerin ihtiyacı olan veya gerekli gördüğü bilgi ve belgelerin temininden sorumludur. Gerçekleştirilen denetimler sonucunda aracı kurumların finansal yapılarında meydana gelen olumsuzlukların giderilmesi için bir süre verilmektedir. Bu süre zarfı içerisinde gerekli önlemleri almayan veya taahhütleri karşılayamayacak durumda olan aracı kurumların yetkileri sonlandırılmaktadır441.

Aracı kurumlar, anonim ortaklıklar şeklinde kurulmalarından dolayı hem Türk Ticaret Kanunu’na hem de Sermaye Piyasası Mevzuatı’na uygun olarak iç denetimleri gerçekleştirilmektedir. Finansal tablo ve raporlarını belirlenen bir bağımsız denetleme kuruşlarına denetletme zorunluluğu bulunmaktadır. Bağımsız denetimle birlikte gerçekleştirilen faaliyet sonuçlarının düzenlenmekte olan finansal

437 Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kurumlar Birliği, Faaliyet Raporu, 2009, 3.

438 Deniz Kahraman ve Onur Salttürk, Aracı Kurumlar-2017/06, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği,

Gösterge, Güz 2017, 17.

439 Kahraman ve Salttürk, 19.

440 Poul F. Kjaer, Towards a Sociology of Intermediary Institutions: The Role of Law in Corporatism, Neo-Corporatism and Governance, Cambridge: Cambridge University Press, 2014, 2.

441 Selçuk Sarıyar, Sermaye Piyasası Hukuku: Aracı Kurumlar, http://docplayer.biz.tr/658185- Araci-kurumlar-sermaye-piyasasi-hukuku-selcuk-sariyar.html, 2008, 9-10.

143 tablolara gerçeğe uygun olarak yansıtılıp yansıtılmadığı belirlenmektedir. Bağımsız denetim kuruluşları, denetledikleri finansal tablo ve raporların mevzuata uygun olarak denetlenmemesi ve gerçekleştirilenfaaliyetlersonucunda oluşturulan raporlarda yer alan yanlış, yanıltıcı ve eksik bilgiler dolayısıyla neden oldukları zararlardan sorumludurlar442.

Aracı kurumlar Kurul tarafından yayınlanmış olan finansal raporlama standartları çerçevesinde özel hükümleri saklı kalmak şartıyla 6 aylık ara dönem finansal tablolarını sınırlı bağımsız denetimden geçirme zorunluluğu vardır. Ayrıca sermaye piyasası araçlarının halka arzı için Kurula başvuru yapılması, birleşme, bölünme, devir ve tasfiye durumlarında özel bağımsız denetime tabi tutulma zorunluluğu söz konusudur. Özel bağımsız denetim kuruluşların finansal tablolarının bağımsız denetim çalışmalarının başladığı ay sonu veya daha sonraki bir tarihte hazırlanmış olmalı ve bağımsız denetim sözleşmesinin imzalandığı tarihte başladığı kabul edilmektedir443.

Aracı kurumlar yatırım yapacakları işletmelerin bağımsız denetim raporları ile yakından ilgilenmektedir. Bağımsız denetim raporları dikkate alınarak işletmelere yatırım yapılıp yapılmayacağı konusunda karar vermektedir. Çünkü bağımsız denetim raporları işletmelerin finansal bilgilerini doğru, güvenilir ve şeffaf bir şekilde sunmasına imkân tanımasından dolayı aracı kurumlarda bu raporlara göre yatırım kararı almaktadır. Kısacası hem işletmelerin hem de aracı kurumların bağımsız denetim raporları karar verme konusunda her iki taraftada önemli bir araç olarak kullanılmaktadır.

b) Aracı Bankalar

Bankacılık faaliyetleri ile ülkenin ekonomik yapısı ve belirlenen ekonomi politikaları arasında direk bir ilişki söz konusudur. Hem ulusal sınırları içerisinde hem de uluslararası sınırlardaki değişim ve gelişmeler bankaların işlevlerinin yanında mülkiyet yapılarını da etkilediği görülmektedir444.

442 SPK, Madde 63.

443 Sarıkamış ve Diğerleri, 270.

444 Akgüç Öztin, Türkiye’de Yabancı Bankalar, Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Bilim ve

144 Ulusal ekonomik sistemler içerisinde önemli bir role sahip olan ve uluslararası düzenlemeler ile şekillenen445 bankalar sermayenin dolaşımı ve oluşumuna aracılık

etmektedir446. Bankalar piyasalardaki finansman sağlayıcı kurum veya kuruluşların mevcut fonlarını alarak, fon ihtiyacı olan kurum veya kuruluşlara maliyet, miktar ve süre uygunluğunu sağlayarak fonların aktarılmasında görev almaktadır.447Bankacılık

faaliyetleri hem ulusal hem de uluslarası ekonomik kaynakların akışını ve yönetimini, düzenleyici ve dengeleyici fonksiyonlarını sağlayan ve finansal ihtiyaçlarını karşılayan faaliyetler olarak tanımlanmaktadır448.

Bankacılığın düzenlenme ve denetlenmesi konusunda öne çıkan birçok yaklaşımın temel hedefi “yardımcı el” görüşüdür. Bu şekilde bankaların doğrudan izlenilmesi ve bankaların faaliyetlerinde istikrar saplama ve etkililiğin artırılmas sağlanmış olacaktır449. Denetleyici kurumlar, bankaların faaliyetlerinin ve risk yönetimi

prosedürlerinin tümü hakkında doğru, kapsamlı ve konsolide bilgi üretmesini zorunlu kılmaktadır. Bununla birlikte pek çok denetleyici kurumun özel denetimleri teşvik ettiği görülmektedir. Ayrıca, bankaların uluslararası derecelendirme kuruluşlarından sertifikalı denetimler ve/veya derecelendirme almalarını istediğini göstermektedir. Bazı ülkelerde ise, bankacılık faaliyetleri sonucundaki bilginin hatalı veya yanıltıcı olması halinde banka müdürlerini yasal olarak sorumlu kılmaktadır450.

Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 2 Nisan 2015 tarihli ve 29314 sayılı remi gazetede yayınlanan “Bankaların Bağımsız Denetimi Hakkındaki Yönetmelik” ile bankalarda bağımsız denetim yapma yetkisine sahip kuruluşlar ve bu kuruluşların yapacağı bağımsız denetim faaliyetleri belirlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre bankaların bağımsız denetimi, gerçekleştirilecek faaliyetlere

445 Engin Demirel, Ahmet Atakişi ve Seda Abacıoğlu, Bankacılık Faaliyet Oranlarının Panel Veri Analizi: Türkiye’deki Kamu, Özel Ve Yabancı Sermayeli Bankaların Durumu, Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Bilim ve araştırma Derneği (MUFAD) Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:59, Temmuz 2013, 102.

446 Ümmühan Aslan, Bankalarda “Vadeye Kadar Elde Tutulacak Menkul Kıymet” İşlemleri ve Etkin Faiz Yöntemi, Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Bilim ve araştırma Derneği (MUFAD) Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:52, Ekim 2011, 96

447 Selahattin Koç, Türkiye’deki Bankaların Sektörler Bazında Kullandırdıkları Krediler ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: 1999-2011, Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Bilim ve araştırma Derneği (MUFAD) Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 67, Temmuz 2015,136

448 Münyas, 28.

449 Aysel Gündoğdu, Bankacılık Sistemlerinin Denetleme ve Düzenleme Yapıları: Seçilmiş Bazı Ülkelerin İncelenmesi, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, Cilt 53, Sayı 622, 2016, 80.

450 James R. Barth, Gerard Caprio Jr. ve Ross Levine, Bank Regulation and Supervision: What Works Best?, Journal of Financial Intermediation, Vol. 13, 2004, 213

145 ilişkin hesap ve kayıtların düzenini, oluşturulacak finansal tablolardaki bilgilerin güvenilirliliği ve doğruluğunun yürürlükteki mevzuat hükümleri ve belirlenen standartlar çerçevesinde ilgililere makul güvence sunmak amacıyla yürütülmektedir. Bankaların bağımsız denetimine ilişkin yayınlanan yönetmelik madde 4451’de genel

esaslar altında gerçekleştirilecek olan faaliyetler yer almaktadır.

Bağımsız denetim kuruluşları denetim faaliyetleri süresince denetime ilişkin bilgi ve belgeleri istenmesi dahilinde Kuruma göndermek zorundadır. Ayrıca kurum tarafından gerçekleştirilecek her türlü denetleme durumuna hazır bulunmak zorundadır. Denetim ekibi bankaların denetiminde önemlilik arz edecek herhangi bir olumsuzluk veya risk belirlendiğinde Kuruma bilgi vermekle yükümlüdür. Kurum ilgili bankaya finansal tablolarında düzeltilmesi gereken hususları belirtir ve banka tarafından gerekli düzenlemelerin yapılması istenmektedir. Banka finansal tablolardaki eksiklikleri düzeltmediği takdirde Kurul tarafından gerçekleştirilecek denetimler sonucunda olumsuzluk ve riskin düzeyine göre bankalarda yürütülen bağımsız denetim faaliyetlerini durdurma yetkisine sahiptir.

451 (Madde 4) – (1) Bankaların bağımsız denetimi, bankaların hesap ve kayıt düzeni ile finansal tablolarının doğruluğu, güvenilirliği, Kanun uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelere ve TMS’ye uygunluğu hakkında makul güvence sağlayacak şekilde görüş oluşturulması amacıyla yürütülür. (2) Bağımsız denetim faaliyetleri, bankaların iç sistemlerinin, hesap ve kayıt düzeniyle ilgili birimlerinin ve muhasebe sistemlerinin Kanun ve ilgili düzenlemelere uyumu, yeterliliği ve etkinliğinin değerlendirilmesini kapsayacak şekilde yürütülür ve bu amaçla TDS kapsamında gereken denetim prosedürleri uygulanır.

(3) Bağımsız denetim raporu, TDS’de öngörülen hususlara ilave olarak bankanın iç kontrol sisteminin; finansal tabloların Bankaların Muhasebe Uygulamalarına ve Belgelerin Saklanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ve TMS hükümleri ile Kurul tarafından bankaların hesap ve kayıt düzenine ilişkin yayımlanan diğer düzenlemelere, Kurum genelge ve açıklamalarına uygun olarak, tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde hazırlanmasını ve sunulmasını sağlayacak nitelikte olduğu, uygun muhasebe politikalarının seçildiği ve uygulandığına ilişkin ibareleri de içerecek şekilde düzenlenir.

(4) Bankalar, sözleşme imzaladıkları bağımsız denetim kuruluşuna, bu Yönetmelik ve TDS hükümlerine uygun olarak Mart, Haziran ve Eylül ayları sonu itibarıyla ara dönem sınırlı bağımsız denetim, hesap dönemleri sonu itibarıyla yıllık bağımsız denetim yaptırmak zorundadır.

(5) Kurum, Kanun uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelerde öngörülen veya Kurumca belirlenecek özellik arz eden konulara münhasır olmak üzere bankalar veya bağımsız denetim kuruluşlarından özel amaçlı bağımsız denetim gerçekleştirilmesini istemeye yetkilidir.

(6) Özel amaçlı bağımsız denetime başlamadan önce, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bankalarca Yıllık Faaliyet Raporunun Hazırlanmasına ve Yayımlanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılacak denetim hariç olmak üzere, banka ile bağımsız denetim kuruluşu arasında bağımsız denetimin türü ve düzenlenecek rapora ilişkin olarak sözleşme yapılır ve denetim faaliyetleri buna göre yürütülür.

(7) Kurum, özel amaçlı bağımsız denetimin bankanın yıllık ve ara denetimlerini gerçekleştirenden farklı bir bağımsız denetim kuruluşunca yapılmasını talep etmeye yetkilidir.

(8) Hesap dönemi sonuna ilişkin konsolide ve konsolide olmayan bağımsız denetim raporları Nisan ayı sonuna kadar, ara dönemler itibarıyla düzenlenen bağımsız denetim raporlarından konsolide olmayanlar ilgili dönem sonunu izleyen kırkbeş gün içinde, konsolide olanlar ise yetmişbeş gün içinde, banka tarafından Kuruma ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına gönderilir.

146 Bankacılık faaliyetlerinin denetlenmesinde bağımsız denetçilere verilen geniş yetkilerin nedeni şu şekilde açıklanmaktadır. İlk olarak, bankaların denetlenmesi ve izlenilmesi hem masraflı hem de zordur. Bu, bankaların yeterinde denetlenmemesine ve izlenilememesine yol açmakta olup, bu da, optimal olmayan performans ve istikrar anlamına gelmektedir. İkincisi, bilgi asimetrisinden dolayı, bankalar sosyal açıdan katma değeri yüksek faaliyetlere yönelmektedir. Böyle bir durumda gözetim, toplumsal açıdan etkili bir role sahiptir. Üçüncüsü, birçok ülke mevduat sigortası planlarını benimsemektedir. Bu durum bankalar tarafından aşırı risk almak için teşvikler oluşturmakta ve mevduat sahiplerinin bankaları izlemesi için teşvikleri azaltmaktadır. Bu şartlar altında güçlü ve resmi denetim, bankaların aşırı risk alma davranışına girmesini engelleyerek banka gelişimini, performansı ve istikrarı geliştirmeye yardımcı olmaktadır452. Ayrıca, bankacılık sistemindeki faaliyetlerin denetlenmesinde temel amacı, aşırı risk alımını daha da sınırlamak için düzenlemeler yapmak olarak belirtilmektedir453.

Bankalar Kurulu tarafından yayınlanmış olan finansal raporlama standartları çerçevesinde özel hükümleri saklı kalmak şartıyla 6 aylık ara dönem finansal tablolarını sınırlı bağımsız denetimden geçirme zorunluluğu vardır. Ayrıca sermaye piyasası araçlarının halka arzı için Kurul’a başvuru yapılması, birleşme, bölünme, devir ve tasfiye durumlarında özel bağımsız denetime tabi tutulma zorunluluğu söz konusudur. Özel bağımsız denetim kuruluşların finansal tablolarının bağımsız denetim çalışmalarının başladığı ay sonu veya daha sonraki bir tarihte hazırlanmış olmalı ve bağımsız denetim sözleşmesinin imzalandığı tarihte başladığı kabul edilmektedir454.

Bankalar kredi sağlayacakları işletmelerin bağımsız denetim raporlarıyla yakından ilgilenmektedir. Çünkü işletmelerin bağımsız denetim raporları sonucunda doğru, güvenilir ve şeffaf bilgiler içeren bilgileri sunması sonucunda işletmeye kredi sağlanıp veya sağlanmayacağı konusunda karar vermede araç olarak kullanılmaktadır. Örneğin bağımsız denetim raporları sonucunda işletmenin

452 Barth, Caprio ve Levine, 212

453 Johan Devriese, Mathias Dewatripont, Dirk Heremans and Grégory Nguyen, Corporate Governance, Regulation and Supervision of Banks, Financial Stability Review, 2004, vol. 2, Iss. 1, 99.

147 ekonomik durumu hakkında olumlu sonuçlar söz konusu ise bankalar kredi sağlamada gönüllü olacaktır. Aksi durumda kredi vermekten kaçınacaktır.